en guzel asureyi nasil yapabilirim.

semmos

zooni&rehan....
Kayıtlı Üye
14 Mayıs 2011
593
399
103
Kizlar malumunuz asure gunu geliyor.bu sene niyetlendim asure yapmaya.esim daha hevesli tabi.yalniz hic asure yapmamis olan ben deli gibi arastirma yapmaya basladim. Onerileriniz varmi. Icine yakisan yakismayan ne var mesela. Kuru incir yakisirmi.fasulye koymayi dusunmuyorum.onun disinda tavsiyeleriniz varmi?

Bide en az 25-30 kase ciksin istiyorum malzeme olcusu de rica edecem

Karışımında olmazsa olmaz buğday, fasulye, nohut, kuru üzüm, kuru kayısı, portakal kabuğu, süsleme kısmında ise kavrulmuş çam fıstığı, kavrulmuş susam, ceviz içi, nar taneleri, tarçın ve gül suyu benim damak tadıma göre tercihimdir.

Kişi başına servis edeceğim her kase içinde kaç adet fasulye ve nohut olmasını arzu ediyorsam o kadar haşlıyorum. Her malzemeyi ayrı ayrı haşlayarak sonra birleştirebilirsiniz, pişme süreleri aynı değildir çünkü. Kuru incir seviyorsanız ekleyebilirsiniz ama bence son etapta ekleyin çünkü aşurenin rengini karartır.

Susami duymamistim hic .peki pirinc koyanlar oluyomus koyulurmu sizce bana mantikli gelmedi.

Pirinç bana göre de gereksiz, ben pirinçsiz yapıyorum. Aslında herkesin kendi ağız tadına göre kullandığı malzemeler ile oluşturduğu tariflerden dolayı herkesin aşuresi doğal olarak farklı oluyor.

Kizlar malumunuz asure gunu geliyor.bu sene niyetlendim asure yapmaya.esim daha hevesli tabi.yalniz hic asure yapmamis olan ben deli gibi arastirma yapmaya basladim. Onerileriniz varmi. Icine yakisan yakismayan ne var mesela. Kuru incir yakisirmi.fasulye koymayi dusunmuyorum.onun disinda tavsiyeleriniz varmi?

Bide en az 25-30 kase ciksin istiyorum malzeme olcusu de rica edecem

http://www.oktayustayemektarifleri.com/asure-tarifi/

yukarıdaki linkten bakabilirsin.

Ancak yukarıdaki linkte bulunan malezemelere ek kuru incir, ceviz, portakalkabuğu benim için olmazsa olmazdır.

http://www.oktayustayemektarifleri.com/asure-tarifi/

yukarıdaki linkten bakabilirsin.

Ancak yukarıdaki linkte bulunan malezemelere ek kuru incir, ceviz, portakalkabuğu benim için olmazsa olmazdır.

Pirinc koymayi dusunmuyorum karar verdim.kouacagim malzemeler sunlar:
bugday
nohut
fasulye(cok az olacak sekilde)
kuru kayisi
kuru uzum
kuru incir
portakal kabugu
findik
Badem
uzerine suslemek icin ceviz nar ve yesil fistik.

pirinç miiii sakınn! pirinç ya da bulgur vs hiçbir şey ekleme. buğday var zaten.

susamı ben de hiç duymadım.
Bugdayi nohutu ve fasulyeyi simdiden islattim sabah haslamayi dusunuyorum. Tabi ayri ayri. Oeki diger malzemelerin siralamasi nedir.
Bu arada pirinc koymicam ben .bugday koyacam sadece .

Pirinc koymayi dusunmuyorum karar verdim.kouacagim malzemeler sunlar:
bugday
nohut
fasulye(cok az olacak sekilde)
kuru kayisi
kuru uzum
kuru incir
portakal kabugu
findik
Badem
uzerine suslemek icin ceviz nar ve yesil fistik.

malzemeler gayet ideal. ben bu arada nohutu 2 ye bölüp koyuyordum. Fındığı da öyle. Bıcakla uğraşıyordum bildiğiniz :)
Kaba olmasın diye. Nohuttan daha çok fasulye yakışıyor bu arada. Tad olarak. Küçük olanlardan alın ama.

Bugdayi nohutu ve fasulyeyi simdiden islattim sabah haslamayi dusunuyorum. Tabi ayri ayri. Oeki diger malzemelerin siralamasi nedir.
Bu arada pirinc koymicam ben .bugday koyacam sadece .

evet ıslatmanız iyi olur. ben buğdayı da suda bekletiyorum. nohutun kabukları çıksın bu arada. öyle başlayın.

Ben kendi tarifimi yazayım, her yıl yaparım çokta beğenilir Allah kabul etsin.
Geçen yıl 1 kg. buğdaydan yapmıştım bu sene biraz arttırdım.
1,250 gr. buğday
650 gr. kuru fasulye(akçetin)
500 gr. nohut
600 gr. kuru kayısı
500 gr. kuru üzüm
250 gr. fındık içi
2 yeşil elma yada 1 büyük ayva
2 kg. şeker

süslemesi için:
250 gr. ceviz içi
200 gr. antep fıstığı yada çam fıstığı
kuş üzümü
nar
tarçın
kuru incir

Öncelikle akşamdan buğdayı 6-7 kez ılık suda ovarak yıkıyorum sonra büyük boy düdüklüde ıslatıyorum.
Kuru fasulye ve nohutuda yıkayarak ayrı ayrı düdüklü tencerelerde ıslatıyorum.
Sabah sırasıyla hepsinin suyunu süzüp yıkayıp, üstünü biraz geçecek kasddar sıcak su ekleyerek haşlanmaya bırakıyorum.
Suyunu fazla koymuyorum ki süzmeye gerek kalmasın.
Bu arda kayısıları zar büyüklüğünde doğruyorum, kuru üzümleri temizleyip üstlerine kaynamış su koyarak koyarak yumuşamaya bırakıyorum.
Haşlanan bakliyatları aşure tencereme alıp kısık ateşte kaynamaya bırakıyorum.
Bu arda yumuşayan kuru meyveleri ve zar büyüklüğünde doğradığım elmaları ekliyorum.
Biraz kaynadıktan sonra elde iri kırılmış fındıkları ve toz şekeri de koyup yarım saat kadar pişmeye bırakıyorum.
Süsleme kısmında tüm malzemeleri birbirini kapatmayacak şekilde kaselere serpiştirerek servis ediyorum.
Not: Fındık ve cevizleri buzdolabı poşetine koyup sarımsak tokmağı ile ezmeden irice kırıyorum.
Ben incir, ve kuş üzümü içine koymuyorum zira bu aşurenin rengini karartıyor, bunun yerine incirleri minicik doğrayarak üstünde süsleme olarak kullanıyorum.
süsleme malzemelerim iç malzemeden daha çok neredeyse.
Çok şükür bu senede yüzümün akıyla yapıp dağıttım, seneye 1,5 kg. yapacağım.
Her yıl arttırıyorum miktarı, afiyet olsun.

Back
X