Ergen psikolojisi ile ilgili yardim

Monoceto

Guru
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2010
3.681
6.637
358
35
Merhaba hanımlar.
9.sinif sınıf öğretmeniyim bir ogrencimle ilgili yardımınıza/farklı fikirlere ihtiyacım var.

Çocuğun 9.sinifta ikinci yılı. Yani tekrar öğrencisi. Çok iyi bir ailenin çocuğu, ailesi ilgili ama çocuk kendisini dünyaya kapatmış. Derslere de kapatmış. Benle arası iyiydi hep halini hatirini sorar uzun uzun konuştuğum olurdu. Farklı yaklaşımları var. İntikam duydugu biri var, öfke kontrolü olduğunu söyluyor aslında psikologa da gidiyormuş. Ben okul rehberlik öğretmeniyle de görüştüm. Onunla da iletişim halinde.

Şimdi esas mesele şu. Bu çocuk bu yıl da sınıfta kalırsa açık liseye gecmek zorunda kalacak ya da eğtim öğretimin dışında olacak. Ama zaten içsel dünyası karışık. Evde kalmamalı asla. Ailesi de okuluna devam etmesini istiyor. Okulun kursları var hiç birine kaydolmamis. Basınında isyegiyle, ben ayarladım ona kursları, eline de tarihleri saatleri verdim kursa gitsin diye. Ama çocuk çok üzüldü. Bana danışmadan babam nasıl böyle bir karar alır diyor. Bana da kırıldı sanırım. Çünkü beni üzmemek için o kursa gider eminim ama mutsuz mutsuz... Bu yıl onun için önemli bunun farkına varması lazim ama nasıl? Ben bunu ona nasıl anlatabilirim? Ailesiyle de anlaşamıyor. Bana anlatıyordu birşeyler artık kızgın da sanırım. Bu ergenler nasıl ikna edilir?

Merhaba hanımlar.
9.sinif sınıf öğretmeniyim bir ogrencimle ilgili yardımınıza/farklı fikirlere ihtiyacım var.

Çocuğun 9.sinifta ikinci yılı. Yani tekrar öğrencisi. Çok iyi bir ailenin çocuğu, ailesi ilgili ama çocuk kendisini dünyaya kapatmış. Derslere de kapatmış. Benle arası iyiydi hep halini hatirini sorar uzun uzun konuştuğum olurdu. Farklı yaklaşımları var. İntikam duydugu biri var, öfke kontrolü olduğunu söyluyor aslında psikologa da gidiyormuş. Ben okul rehberlik öğretmeniyle de görüştüm. Onunla da iletişim halinde.

Şimdi esas mesele şu. Bu çocuk bu yıl da sınıfta kalırsa açık liseye gecmek zorunda kalacak ya da eğtim öğretimin dışında olacak. Ama zaten içsel dünyası karışık. Evde kalmamalı asla. Ailesi de okuluna devam etmesini istiyor. Okulun kursları var hiç birine kaydolmamis. Basınında isyegiyle, ben ayarladım ona kursları, eline de tarihleri saatleri verdim kursa gitsin diye. Ama çocuk çok üzüldü. Bana danışmadan babam nasıl böyle bir karar alır diyor. Bana da kırıldı sanırım. Çünkü beni üzmemek için o kursa gider eminim ama mutsuz mutsuz... Bu yıl onun için önemli bunun farkına varması lazim ama nasıl? Ben bunu ona nasıl anlatabilirim? Ailesiyle de anlaşamıyor. Bana anlatıyordu birşeyler artık kızgın da sanırım. Bu ergenler nasıl ikna edilir?
ne güzel kalbiniz var öğretmenim.. Allah razı olsun sizden
benim de ergen bir kızım var ve çok zor inşallah en doğrusunu bulursunuz onun için

Kendi haline ve iç dünyasına bırakılmamalı. Ama konun temeli önemli, acaba küçükken bişey mi yaşadı. Ailesiyle arası nasıl? Belki size karşı ilgili bir aile gibi gözükebilirler ama çocuğa karşı nasıllar? Bence onun bu melankolik halini bir sebebi olmalı.

Merhaba hanımlar.

Spora yönlendirebilirsiniz

Okul rehberlik, psikolojik danışman, ailesi, öğretmeni çözemiyor ama KK kadınları mı çözecek? Size doğru fikir vereceğimizi nereden biliyorsunuz? Ya tavsiyemiz zarar verirse? Ergen psikolojisini anlamak oldukça güçtür. İşleri daha da kötü hale getirebilirsiniz.

Edemezsiniz, bazısının amacı zaten iki yıl üst üste kalıp açık liseye geçmek. Kaç defa konuştum ben, 5 gün okula gelip dersleri geçemiyorken açık lisede nasıl yapacaksınız diye, dinleyen yok.

Çocuk oldukları için 800 tl 1000 tl çok geliyor onlara. Bu tutar ile ev geçinmeyeceğini, hatta tek kişinin yaşayamayacağını anlamıyorlar.

Aileye ben olsam okulu dondurmalarını tavsiye ederin. O süre içinde de esnaf yanında çalışmaya vermelerini söylerim. Kazandığı paradan da eve katkı alsınlar ki böylece para nasıl kazanılıyor, 1000 tl aslında para değil anlasın diye.

Kendi haline ve iç dünyasına bırakılmamalı. Ama konun temeli önemli, acaba küçükken bişey mi yaşadı. Ailesiyle arası nasıl? Belki size karşı ilgili bir aile gibi gözükebilirler ama çocuğa karşı nasıllar? Bence onun bu melankolik halini bir sebebi olmalı.

Ailesiyle pek arası yok bence. Yani hiç bahsetmiyor. Akrabalarından bahsediyor sadece.
Ama ailesi gerçekten düzgün, çocuğu için çabalayan bir aile gördüğüm kadarıyla.

Aslında meslek lisesine geçse hem sınıfı daha rahat geçecek hem de mezun oldugun da bir mesleği olacak. Ama aileler meslek lisesini öcü gibi görüyor :( ya burada ders çalışacak ki başarılı olabilsin ya da meslek öğrenmesi gerek ki hayatta boşta kalmasın.
Nasıl onu ders çalışmaya teşvik etmeliyim bilemiyorum :(

Okul rehberlik, psikolojik danışman, ailesi, öğretmeni çözemiyor ama KK kadınları mı çözecek? Size doğru fikir vereceğimizi nereden biliyorsunuz? Ya tavsiyemiz zarar verirse? Ergen psikolojisini anlamak oldukça güçtür. İşleri daha da kötü hale getirebilirsiniz.

Buradaki her tavsiye uygulansa herhalde kk da evli kadın kalmaz, hepsi bosanirdi :) tavsiyeniz! için teşekkürler ☺️

Bence ailesini ikna edin asıl.

Herkes üniversite ile çalışma hayatına atılacak diye bişey yok, kaldıkı bu seviyede bocalayan nasıl bir ittirmeyle iyi bir bölüm kazanacak da okuyup bitirecek.

Örnek verirseniz ortalık işsiz kimyager dolu mesela, ama elektrikçi kıtlığı var. İşini bilen bir elektrikçi rahat 5000'den işe girer bugün.

Ailesiyle pek arası yok bence. Yani hiç bahsetmiyor. Akrabalarından bahsediyor sadece.
Ama ailesi gerçekten düzgün, çocuğu için çabalayan bir aile gördüğüm kadarıyla.

Aslında meslek lisesine geçse hem sınıfı daha rahat geçecek hem de mezun oldugun da bir mesleği olacak. Ama aileler meslek lisesini öcü gibi görüyor :( ya burada ders çalışacak ki başarılı olabilsin ya da meslek öğrenmesi gerek ki hayatta boşta kalmasın.
Nasıl onu ders çalışmaya teşvik etmeliyim bilemiyorum :(
Ya şimdi söyleyeceğim yanlış mı olur bilmiyorum ama ders çalışmaya hiç bir insan teşvik olmaz bence. O insanın içinden gelir. Ders çalışmak bir sorumluluktur ve bazı insanlar sorumsuzdur. Sorumluluk duygusu gelişmemiştir yani. Bahsettiğiniz kişi lise değilde, ilk okul öğrencisi olsa çok şey yapılabilirdi ama bu yaş gruplarına ders çalış demek, hakaret etmek gibi geliyor. Ne yazıkki!..onu hobi edinmeye teşvik edebilirsiniz, ilgi alanlarını değiştirmeli, kendisine yeni ve düzgün ve arkadaşlar edinmeli. ailesiyle kendisini mutlu edecek aktivetiler yapmalı. Bilemiyorum konuşmak kolay ama, yapmak istemeyen insanlara bunları yaptırtmak çok zor. Üniversiteyi kazanması da zor gibi, diğer öğretmenlerle de konuşup, en azından lise mezunu olsun deyip derslerden geçmesini sağlayabilirsiniz. Bi yakınımın daha başına geldi, kızın annesi tek tek öğretmenlere üniversite okuyamaz ama en azından liseyi bitirsin diye yalvardı resmen.

Ellerinizden öpmeye geldim hocam :)

Ergen psikolojisi bilmiyorum.
Ama 5 yaşındaki oğlumu bile birey yerine koyup, kendisi ile ilgili kararlara dahil etmeye çalışıyorum.
Sanırım yanlışınız burada.
Açık yüreklilikle herkesin hata yapabileceğini, sizin de hata yaptığınızı söyleyip özür dileyin.
Birlikte karar vermeniz gerektiğini ancak biraz endişeli olduğunuz için bir anlığına bunu dusunemediginizi.

Ellerinizden öpmeye geldim hocam :)

Ergen psikolojisi bilmiyorum.
Ama 5 yaşındaki oğlumu bile birey yerine koyup, kendisi ile ilgili kararlara dahil etmeye çalışıyorum.
Sanırım yanlışınız burada.
Açık yüreklilikle herkesin hata yapabileceğini, sizin de hata yaptığınızı söyleyip özür dileyin.
Birlikte karar vermeniz gerektiğini ancak biraz endişeli olduğunuz için bir anlığına bunu dusunemediginizi.

Estg ya.. severek görevini yapan biriyim sadece..

Babasına kursla ilgili yardımcı olacagimi söyledim. Ama aile içi durumu tabiki bilemedim konuşacağım tekrar.

Bence ailesini ikna edin asıl.

Herkes üniversite ile çalışma hayatına atılacak diye bişey yok, kaldıkı bu seviyede bocalayan nasıl bir ittirmeyle iyi bir bölüm kazanacak da okuyup bitirecek.

Örnek verirseniz ortalık işsiz kimyager dolu mesela, ama elektrikçi kıtlığı var. İşini bilen bir elektrikçi rahat 5000'den işe girer bugün.
yok samsonn um
eşim elektrikçi okumamış orta birden sonra çıraklıktan ustalığa yükselmiş çalışa çalışa
ama malesef lise diploması olmayınca teknisye ünvanı da olmuyor
ve alacağı en fazla 3000 maaş o bile zor :(

yok samsonn um
eşim elektrikçi okumamış orta birden sonra çıraklıktan ustalığa yükselmiş çalışa çalışa
ama malesef lise diploması olmayınca teknisye ünvanı da olmuyor
ve alacağı en fazla 3000 maaş o bile zor :KK43:
Evet ya, Lise diploması şart gibi :( Ben de teknik lise olarak düşündüm.

Eşiniz dışarıdan bitiremez mi böyle bişey? Ya da İstanbul da mısınız? Organize sanayisi olan daha küçük şehirlerde büyük açık var sanki.

Evet ya, Lise diploması şart gibi :KK43: Ben de teknik lise olarak düşündüm.

Eşiniz dışarıdan bitiremez mi böyle bişey? Ya da İstanbul da mısınız? Organize sanayisi olan daha küçük şehirlerde büyük açık var sanki.
evet İstanbul dayız
eşim bizim şirkette temizlik biriminde çalışıyor maaşı iyi vs
elektrik işini de çıktıkça yapıyor işte
ortaokulu bile zar zor bitirttirdim valla :) inşallah diyim

Buradaki her tavsiye uygulansa herhalde kk da evli kadın kalmaz, hepsi bosanirdi :) tavsiyeniz! için teşekkürler ☺

Aile içi şiddet, aldatma, gelin, görümce konuları ile sizin konunun bir ilgisi yok. Uzmanlık gerektiren bir alan ve onlar dahi çözüm sağlayamamış. Yanlış bir tavsiye "bence boşan" gibi karşınızdaki çocuğu intihara dahi sürükleyebilir. Bence yanlış yol KK. Neyse anlamadığınız için uzatmaya gerek yok. İyi akşamlar.

sizin gibi bir öğretmenim olsaydi keşke
çocuga bunun iyiligi icin oldugunu soylesenizde pek bir sey degismeyecek sanirim ailesi defalarca soylemistir zaten
bana biraz evde fazlaca karisilan kendi kimligini ispatlamaya calisan bir cocuk gibi geldi dayatmalardan sıkılmış bence kendimden biliyorum yani sürekli ne yapacagi soylenen kendi fikri hiç sorulmayan bir çocuk olabilirmi?
size verdigi tepkide bu yonde zaten

Derslere asıldığı takdirde neler elde edebileceğini gösterseniz? Olduğunuz şehirde yarım günlük bir kampüs gezisi mesela? Ben kampuslerin ilk okul mezunlarına dahi üniversite hayali kurduracak kadar çekici olduğunu düşünürüm. Bence öyleler ☺️

Back
X