Eşimin ailesi ve kültür farkı!!yardım

mutsuzperi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2012
966
341
73
Kızlar merhaba,

Ben 6 aylık evliyim.Sorunum eşimin ailesi ve yaşama biçimleri.Ben 23 yaşında gayet modern bi hayatı olan üniversite son sınıf öğrencisi biriyim.Ailemle arkadaş gibi büyüdüm babam ve annemle aramda çok az yaş farkı var ve bütün ailem gayet açık modern insanlar.Herkesin birbirine saygı duydugu ama özgür düşüncelerini dile getirebildiği bi ortamdan sonra bunun tamamen zıttı olan bir aile ile karşı karşıyayım.

Eşim 6 kardeşin en küçüğü 29 yaşında ailesine göre çok farklı yurt dısında okumus kendi işi olan birisi.Eşimin babası ve annesi benim babanem ve dedem yaşlarında.Büyük ne derse o olur bir aile.40 yaşındaki abisi bile babasının izni olmadan hiçbişey yapamıyo.Evlenene kadar oturcagımz eve bile kendisi karar vermek istediği için eşim iki arada bi derede kaldı ama ben dusuncelerımı soyledım ve bi şekilde istediğim yerde oturmayı basardım.Çok kalabalık yaklasık 1000 kişilik bi sülaleleri var ve hepsi kapalı.Düşüncelerimiz kesinlikle uyumusyo saygısızlık etmemek için susuyorum ama benim hiç haz etmediğim ve katılmadıgım bir kafa yapısı var.Eşim ailesine çok düşkün oldugu için sık gitmek istiyo ama ben en fazla 1 saat dayanabiliyorum.Kendi yaşıtım olan ve kafa yapımın uydugu kimse yok ve kendimi uzaylı gibi hissediyorum.Bazı olaylardan örnek vermek gerekirse;çekirdek aile 30 kişi bi yemek yense masalar yetmiyo kadınlar erkekler ayrı oturuyo,babası gelince herkes ayaga kalkıyo önünü ilikliyo,her konusma dini olaylara bağlanıyo ne sevap ne günah bunlar konuşuluyo.vs...

1 gün onlarla geçirsem kendimi yavaş yavaş o hayata adapte oluyo gbi hiissedip geriliyorum,nasıl sıkılıdıgımı anlatamam kelimelerle,hiç alısmadıgım ve bana cok garip gelen bi hayat oldugu için.Ama eşimle çok iyi anlaşıyoruz onu kırmak istemiyorum aynı şeylerden konusup aynı fikirleri paylaşabiliyoruz,başbaşayken herşey çok güzel ama bu kadar yakın olmak istemiyorum.Bunu onu kırmadan nasıl anlatabilirim?bu yüzden kavga edip tartısmak ıstemiyorum çünkü ben ne istersem yapan ve asla kötülüğü hak etmeyen bir dediğimi iki etmeyen bir insanla evliyim.

Lütfen yardım edin fikir verin,şimdiden teşekkürler.

Çok zor bir durum seni anlayabiliyorum. Kötü insan olmasalarda kafa yapınız farklı olduğu için kendini boğuluyor gibi hissediyorsun ama artık evlisin ve buna alışmaya çalışmalısın tabi alışmak derken onlara benze demiyorum kabullenmen lazım yoksa çok mutsuz olursun sonuçta her aile kendi ailemiz gibi olmuyor sana tavsiyem o insanların iyi yönlerini görmeye çalış. Eşine de ailesini sakın kötüleme ama alttan alttan kendi düşüncelerini iyi bir dille anlat. Zaten üniversiteye gidiyorsan yoğunsundur ders çalışma bahanesiyle gitme çok sık ailesine. Hem haftanın belirli günleri git. Eşini sen tanıyorsun sonuçta onun zayıf noktalarına göre davran. Ailesine çok mu düşkün? Bir de sık sık annemlere gidelim mi diyor yoksa onlar mı çağırıyor gelin diye? Yakın mı oturuyorsunuz?

Peki bu ortam eşinizi açıyor mu? Kendisi de o kafadan değilse harem+selam oturulan bir yerde o da sıkılmıyor mu?

Evlenmeden önce hiç bu konudan bahsettiniz mi? Bir de ne sıklıkla gittiğiniz de önemli derim, mesela her hafta sonu gidiyorsanız , ikinizin özel hayatı baltalanıyorsa bu bir dert. Öte yandan ayda bir kere gidiyorsanız bence katlanmalısınız, sonuçta onun ailesi. Sizin aileniz de aynı şehirde mi, onlarla ne sıklıkta görüşüyorsunuz?

Çok zor bir durum seni anlayabiliyorum. Kötü insan olmasalarda kafa yapınız farklı olduğu için kendini boğuluyor gibi hissediyorsun ama artık evlisin ve buna alışmaya çalışmalısın tabi alışmak derken onlara benze demiyorum kabullenmen lazım yoksa çok mutsuz olursun sonuçta her aile kendi ailemiz gibi olmuyor sana tavsiyem o insanların iyi yönlerini görmeye çalış. Eşine de ailesini sakın kötüleme ama alttan alttan kendi düşüncelerini iyi bir dille anlat. Zaten üniversiteye gidiyorsan yoğunsundur ders çalışma bahanesiyle gitme çok sık ailesine. Hem haftanın belirli günleri git. Eşini sen tanıyorsun sonuçta onun zayıf noktalarına göre davran. Ailesine çok mu düşkün? Bir de sık sık annemlere gidelim mi diyor yoksa onlar mı çağırıyor gelin diye? Yakın mı oturuyorsunuz?

Canım okuyupta cevap yazdıgın için çok teşekkürler,evet ailesine çok düşkün üzülürler kırılırlar diye ne yapacaksa 2 kere düşünür yapar.Ama öyle gördüğü için ailsinden benim ailemede süreklii gitmek istiyo.Her gün annemi babamı arar sorar bize çağrır haftada 2 gün bizimkilere gitmek ister aslında bizde önemli değil öyle onlardaki gbi görev değil arayıp sormak kim kimi ne zaman isterse arayıp görür.Ama onlarda saygı gösterisi oldugu için kendi ailesine nasılsa bizimkilerede öyle babamla aralarında 15 yaş var nerdeyse çok iyi anlaşıyolar o yüzden bişey diyemıyorum ben ne zaman üzülsem ailemi özlesem gece 1 bile olsa basar gider götürür beni orda kalırız aşırı düşünceli onu çok seviyorum

Peki bu ortam eşinizi açıyor mu? Kendisi de o kafadan değilse harem+selam oturulan bir yerde o da sıkılmıyor mu?

Evlenmeden önce hiç bu konudan bahsettiniz mi? Bir de ne sıklıkla gittiğiniz de önemli derim, mesela her hafta sonu gidiyorsanız , ikinizin özel hayatı baltalanıyorsa bu bir dert. Öte yandan ayda bir kere gidiyorsanız bence katlanmalısınız, sonuçta onun ailesi. Sizin aileniz de aynı şehirde mi, onlarla ne sıklıkta görüşüyorsunuz?

Onu fazla açmasada abisi ablası annesi babası sonucta görüyo mutlu oluyo evet aynı kafada değiller eşimin ak dediğine onlar kara desede aile bağlarına çok değer veren birisi.Haftada 1 en az gitmek istiyo bu benim için çok fazla :( benim ailemde aynı şehirde her ikisinede yarım saatlik mesafede oturuyoruz ama biz gitmediğimiz surece asla gelmez gitmezler rahatsız etmezler sadece eşim çok düşkün.

Bak ne güzel eşin senin ailene ve sana değer veriyor kendi ailesiyle nasıl görüşüyorsa senin ailenle de görüşüyor. Bunu ister görev olarak ister gönüllü yapsın sonuçta güzel birşey yapıyor. Çoğu erkek kendi ailesine her gün gitmek ister ama kadının ailesine hiç gitmek istemez türlü bahanelerle. Bu konuda şanlısın. Eşinin ailesine gelirsek bu bir süreç daha yeni evli olduğunuz için gitme sıklığınız fazla olur ama zamanla azalır. Hele bir okulun bitsin çalışmaya başla ya da bebeğin olsun bu gidip gelmeler azalır. Unutmaki herkes bu süreci yaşar buna alışmak kolay değil ama zamanla yoluna girer. Dediğim gibi her zaman eşinin ve ailesinin iyi taraflarını gör ve onlardan şikayet etmemeye çalış. Sonuçta onlar eşinin ailesi her ne kadar eşinin kafa yapısı onlarla aynı olmasa da o ailesine asla toz kondurmaz. Eğer sen bir laf dersen kötü sen olursun biraz politik ol akıllıca davran sakın sinirlerine yenilip fevri davranma

Yani farklı bir ortammış, onun için dayan diyesim çok gelmedi; böyle bir hayatınız olmamışsa zorlanmanız kaçınılmaz.

23 ve 29 yaşında çok genç bir çiftsiniz, 6 aylık çok yeni evlisiniz; arkadaşlarınızla dostlarınızla görüşmeye ağırlık verseniz? Onları çağırsanız, onlara gitseniz; hep beraber pikniklere, sinemaya, tiyatroya gitseniz; yani zamanınızı başka yerde geçirseniz?

Yani eşinizle papaz olmadan başka ve çok daha eğlenceli programlar düzenleseniz, bahar da gelecek yakında... (haftada 2 gün kendi ailenize de gitmeyin bence, bir çift olarak çevrenizi, yaşamınızı, sosyal faaliyetlerinizi keşfedin...)

Sürekli aileler içinde hayat geçmez, yaşıtlarınızı bulun ve eğlenin bence...

Evet doğru arkadaşlarımızı çok ihmal ettik çunku bu 6 aylık surecte oda bende ailelerimizi özledik evden ayrıldıgımız ıcın sanırım bu yuzden.biraz fazla gidip geldik belkide bu yüzden gerilmiş olabilirim bu kadar aile ortamına girip sosyal hayatımıza hiç zaman ayırmıyoruz.O zaman ben yarın ilk iş plan tatil arkadaslarla bulusma tarzı şeyler ayarliyim belki işe yarar

Hiç durmayın. Tiyatro biletleri, opera biletleri alın önceden; arkadaşlarınızla randevulaşın, yeni arkadaşlar bulun, oyunlar oynayın; bowlinge gidin, paintballa gidin, yogaydı, yemek kursuydu zumbaydı kurslara yazılın; küçük hafta sonu gezilerine çıkın... Önceden kitleyin günleri, zaten zamanınız kalmaz oraya gidip canınızı sıkmak için... Hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama aşağı yukarı bir çok şehirde etkinlikler var katılmak isteyenler için... Siz bir çift olarak kendi hayatınızı kurun, kendi insanlarınızı seçin.

Evlenmeden önce sorun yaşayacağını düşünmedin mi canım? Aşk sevgi çok güzel de evlenince işin rengi değişiyor, aileler işin içine giriyor. Madem ki tüm bu zıtlığa rağmen evlendiniz birbirinizi çok seviyorsunuz o halde alışacaksınız, ailesinin iyi yönlerini görmeye çalışacaksın. Bunun başka çözümü yok bence, önemli olan kimse kimseyi kırmasın karışmasın yeter.

Güzel kardeşim evlilik iki kişiyle olmuyor. Anne babalarda dahil oluyor. Aranızda kültür farkı olsada sen kendini uzak tutsanda eşin için değişmeyen gerçek onlar onun ailesi ve bu hep böyle kalacak. Bu saatten sonra ailesi değişmeyeceğine göre ,sana bazı şeyler zor gelsede eşinin hatirina fedakarlık yapmalısın ,aynı fedakarlığı da eşin senin için yapmalı evliklerde hiç bir zaman tek taraflı istek olmaz..

ailesi, böyle görmüş, böyle yetişmiş.. bu saatten sonra koskoca insanların değişecek hali yok...
hepimiz ailemize düşkünüz, eşinin de düşkün olması,görmek istemesi... çok normal...
haftada bir gitmek istio demişkin ki bu çok normal bi zaman dilimi, her gün gitmek isteyen erkekler var...
eşinle iyi anlaşıyosun madem, haftada bir gittiğinizi de sorun yapma bence...
o insanlar sana tuhaf geliyo olabilir ama sende onlara aynı şekilde tuhaf geliyosun...
bence eşine konuyu dahi açma...
evlilik fedakarlık gerektirir hem...
sevdiğin insanın ailesine, sana karşı kötü davranışları, kavgaları, hakaretleri olmadığı halde, bunalıyorum,sıkılıyorum, bizlere benzemiyo diyerek haftada bir gidip,zaman geçirmeyi kendine yük olarak görme...
bunu eşine söylediğin de, haklı olarak çok kırılır...
iyi giden evliliğinizi yıpratmayın bence...

sizin yerinizde olsam beni ve ailemi biliyorsun ben ailenin ortamından rahatsızım. .bana çok ters geliyor. zaten beni bu şekilde tanıyarak evlendin. orya gittiğimde gördüğüm şeyler bana ters... o yüzden beni mazur gör. ben gitmek istemiyorum. ama sen gidebilirsin elbette deyin. ben olsam bana ters gelen ,değerlerime uymayan ortamlarda asla olmam. çünkü öyle yetişmedim. kendimle çelişirim yoksa. kimseye ayağa kalkmam. haremlik selamlık bana göre değil..öğüt vermeler bana uymaz..
ben bunu yapardım. ama sizi bilemem..

bence bunları sorun etmemelisiniz.madem eşinizle çok iyi anlaşıyorsunuz ailesinde de katlanılmayacak birdurum görmedim ben.tabi benim düşüncem.kendiniz söylüyorsunuz çok kalabalıklar diye.herkes bir odaya sığmayinca mecbur ikiye bölünüp oturuyorlardir.babası veya başka bir büyük odaya girdiğinde ayağa kalkiyorlar demissiniz ama siz ailenizden nasıl öğrendiniz bilmem ama doğru olanda budur.saygıdan yapılır.eğer ortam çok sıkıyorsa sizi çok sık gitmezsiniz. eşiniz gitmek istediğinde kendi gider arada bir sizde eşlik edersiniz. sonuçta eşinizi ve ailesini tanımadan evlenmemissinizdir.nasıl bir aileye sahip olduğundan haberdarsinizdır. sonradan bunları sorun edip eşinizle aranızın bozulmasina degmez...çünkü bu saatten sonra ne siz onları nede onlar sizi degistiremez...

Baştan bu ailenin size uygun olup-olmadığını, onları kabul edip etmeyeceğinizi tartmış olmalıydınız.
Ailesinin hareket ve davranışlarından rahatsız oluyor olabilirsin ama seninle sorunları yok değil mi?
Eşin onların laflarıyla sana sert davranmıyor değil mi? Sana karşı eşini doldurmuyorlar değil mi?
Evlenmenize, düzen kurmanıza karışmamışlar saygı duymuşlar değil mi?
Önemli olan iki tarafın ailelerinin aynı olması değil, birbirlerini yadırgayıp saygısızlık yapmamalarıdır.
Eşiniz sizi seviyormuş, sorununuz da yokmuş. Neden ailesini ondan uzaklaştırmaya çalışıyorsunuz?
Biraz aynayı kendinize çevirin lütfen, eşiniz ailenin davranışlarını tuhaf buluyorum görüşmeyelim dese hoşunuza gider mi?
Böyle bir teklifte bulunmayın bile... :19:

Kültür farkı ????? Eşinizin ailesini hiç görmeden mi evlendiniz yada modern eğitimli bir insan olarak gördüklerinizi mi algılayamadınız desem ?

Ha pardon ya, bu tip eşler ailenin tek pırlantası oluyordu değil mi, bizim kızlarımızda ne hikmetse onları buluyor evleniyor, sonra yandım anam ailesi diyorlardı :34:

Son düzenleme:
merhaba canım oncelıkle anladıgım kadarıyla esın dogulu yanı benım esımın aılesını anlatmıssın resmen esımde dogulu ve kürt kokenlı bende ankara da dogup buyudum ıclerıne ılk gırdıgımde bana da cok yabancı gelmıslerdı zamanla alıstım yalnız emın ol bu aıleler vıcık vıcık herseye karısan ne bıleyım burda okudugumuz gıbı gelının yatak odasına falan paldır kuldur dalan mahremıyet bılmeyen aılelerden falan kat kat daha ıyıdır asla zarar gormezsın yanı dahası sana kıymet verır ve el ustunde tutarlar helede bebegınız olursa tamam ogullarını atar senı tutarlar kı ben bızzat yasıyorum kısacası canım kendını tuhaf hıssetmenı anlıyorum ama ınan kı kotu bır duruma dusmus degılsın oncelıkle esın cok degerlı bırı onu asla kırma ve kaybetme sen artık o aıleye dahıl oldun bellı zamanlarda gıdıp gelmek durumundasın ben kv doguda oldugu halde her sene 1 ay ordayım kendı ıstegımle gıdıyorum cunku deger goruyorum benım gorumcelerımın ogulları var benden buyukler esım onların dayısı oluyor ben odaya gırınce toparlanırlar kayınbıraderımın tekı daha benle yemek yemedı kı 11 yıllık evlıyım yanı bu ınsanlar boyle gormus onları bu sebebten suclayamayız bu forumda kayınbıraderı ve kayınpederıyle bıle sorun yasayan ınsanları okudum sok oldum erkek bıraz agır olur yanı ne karısır kı gelıne ben esımın aılesınden oyle gordum....henuz cok gencsın bende ıclerıne gırdıgımde 22 yasındaydım zamanla ne kadar sanslı oldugunu anlayacaksın emın ol

Kızlar merhaba,

Ben 6 aylık evliyim.Sorunum eşimin ailesi ve yaşama biçimleri.Ben 23 yaşında gayet modern bi hayatı olan üniversite son sınıf öğrencisi biriyim.Ailemle arkadaş gibi büyüdüm babam ve annemle aramda çok az yaş farkı var ve bütün ailem gayet açık modern insanlar.Herkesin birbirine saygı duydugu ama özgür düşüncelerini dile getirebildiği bi ortamdan sonra bunun tamamen zıttı olan bir aile ile karşı karşıyayım.

Eşim 6 kardeşin en küçüğü 29 yaşında ailesine göre çok farklı yurt dısında okumus kendi işi olan birisi.Eşimin babası ve annesi benim babanem ve dedem yaşlarında.Büyük ne derse o olur bir aile.40 yaşındaki abisi bile babasının izni olmadan hiçbişey yapamıyo.Evlenene kadar oturcagımz eve bile kendisi karar vermek istediği için eşim iki arada bi derede kaldı ama ben dusuncelerımı soyledım ve bi şekilde istediğim yerde oturmayı basardım.Çok kalabalık yaklasık 1000 kişilik bi sülaleleri var ve hepsi kapalı.Düşüncelerimiz kesinlikle uyumusyo saygısızlık etmemek için susuyorum ama benim hiç haz etmediğim ve katılmadıgım bir kafa yapısı var.Eşim ailesine çok düşkün oldugu için sık gitmek istiyo ama ben en fazla 1 saat dayanabiliyorum.Kendi yaşıtım olan ve kafa yapımın uydugu kimse yok ve kendimi uzaylı gibi hissediyorum.Bazı olaylardan örnek vermek gerekirse;çekirdek aile 30 kişi bi yemek yense masalar yetmiyo kadınlar erkekler ayrı oturuyo,babası gelince herkes ayaga kalkıyo önünü ilikliyo,her konusma dini olaylara bağlanıyo ne sevap ne günah bunlar konuşuluyo.vs...

1 gün onlarla geçirsem kendimi yavaş yavaş o hayata adapte oluyo gbi hiissedip geriliyorum,nasıl sıkılıdıgımı anlatamam kelimelerle,hiç alısmadıgım ve bana cok garip gelen bi hayat oldugu için.Ama eşimle çok iyi anlaşıyoruz onu kırmak istemiyorum aynı şeylerden konusup aynı fikirleri paylaşabiliyoruz,başbaşayken herşey çok güzel ama bu kadar yakın olmak istemiyorum.Bunu onu kırmadan nasıl anlatabilirim?bu yüzden kavga edip tartısmak ıstemiyorum çünkü ben ne istersem yapan ve asla kötülüğü hak etmeyen bir dediğimi iki etmeyen bir insanla evliyim.

Lütfen yardım edin fikir verin,şimdiden teşekkürler.

İnsan kendi yetişme tarzından daha farklı bir ortamda adaptasyon sorunu yaşayabiliyor..bundan sıkılması son derece normal ama eşini tanıdığı zaman bunları bilmiyor muydu acaba ya da nişan döneminde falan hiç ”modern” olmadıkları anlaşılmadı mı acaba?
Bir yerde yazıyordu “sadece çağdaş kıyafetliler girebilir” diye(hangi kurum söylemeyeceğim).. yani ne demek ki? Hangi kıyafetle girersem çağdaş oluyorum ki? Her yerim meydanda olunca sorun yok girebilirim ama kafamda bir örtü olunca giremiyorum.
Ben de çağdaş yaşam kurallarıyla büyümüş biriyim ama bana göre çağdaş görüntüde değildir, beyindedir..bu insanların dini inancından dolayı sohbet tarzları vs farklı olabilir ama bu onları bence gerici yapmaz.. bu tartışılabilir bir konu ama kendi fikrimce konu sahibi tamamen çağdaşlığı yakalayamamış..

Eşinin ailesinin içine girip onları bi nebze tanıdıysan hafta da bir den daha az gitmene ciddi tepki verebileceklerini anlamışsındır.
İçeriye girdiğinde ayağa kalkıp önünü ilikleyen adam babasından laf yememek ve hatta "yurt dışında okudum ama ben değişmedim baba" imajını verebilmek için sık gitmeme konusunda sana hak verebileceğini sanmıyorum.

Benim eşimin ailesi de aynı anlattığın gibi, ve yine ben aynı senin gibi fransız kalıyorum olaylara.
Aman onların haremlik-selamlık takılması, kapalı olomaları beni hiç bir zaman ilgilendirmedi, rahatsız olmadım.
Bence sen de takılacak konular arama kendine.
İlk aylar böyle olur zamanla gidiş gelişlerinize mesafe koyarsınız zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
Back
X