Benim babam italyan.. Annem Slav.. Anne tarafından memleketli sayılırız.. Biraz arnavutça da bilirim ama boşnakçadan oldukça farklı, zor bir dil.. Kültür çatışması ne demektir, onu da bilirim.. Zira benim eşimin babası karadenizli (biraz serttir, ama öyle yetiştirilmiş), annesi doğu anadoludan. Bu arada farkettim de, bir çocuğum olsa melez ötesi olacak..
Annesi baskın olduğu için, Eşim Türkiye'nin doğu yakalısıdır.. (Doğulu deyince insanlar tepki veriyor.. İnceltmek istedim) Öyle yetiştirilmiştir.. Ve aramızda elbette uçurum var.. Ama evlenmeden önce de bunu biliyorduk zaten.. Benim de kültürüm onun için çok ağır.. Zira biz daha serbest ve sevginin sürekli kelimelerle ifade edildiği bir ailede büyüdük.. Tuhaf geliyor hala ona.. Saygı bizde çok farklı.. Babam, yaş nedeniyle kimseye hürmet etmememizi öğütlerdi.. Mühim olanın seneler değil, senelerin kattığı tecrübeler olmalıydı ona göre.. Yaşının hakkını vermiş, olgun insana, hangi yaşta olursa olsun saygıyı şart koşardı.. Bu eşime çok ters geldi.. Haklıydı da.. Çünkü öyle bir şeyi duyarak yetişmemiş.. Çocuk zihni çok daha farklı bir kültürde yoğrulmuş ve doğruları öyle oluşmuş..
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.. her memleketin istisnası var.. Ve elbette aileye maddi yardım yapılacak.. Bunun memleketi olmaz.. Ama ne vakit "sıkıntıya düşüyoruz" kelimesine gelip dayanır.. O zaman işler tuhaflaşır.. Demek ki "merkez aile" olarak eşinin ailesi yer alıyor ve siz henüz aileden sayılmıyorsunuz..
Ailen eminim evliliğinize hiç karışmıyordur ve bu tarz bir durumu hiç yaşamadığın için sana yabancı geliyordur.. Ama eşin için bu çok normal...
Neden bir bütçe yapıp, gelirin belli bir kısmını, bir süreliğine onlar için ayırmayı düşünmüyorsunuz?.. Belli bir zaman ve plan dahilinde mesela? Lüks olmayan zaruri ihtiyaçlar için?
Bu olmaz diyorsanız eğer.. Evliliğinizin masraflarını arttırın.. Bu durumda evinize daha çok para girmek zorunda kalacak ve eşinizin ailesi de kendine çeki düzen verip, biraz masraflarını kısacak veya + gelir yolları arayacak.. Görümceler part time çalışacak mesela..
Tuhaf geldiğini biliyorum yazdıklarımın.. Hatta kafein etkisi bile olabilir şu an yazdıklarım..
Ama şunun altını çizmekte fayda var.. Bunlar daha hiçbir şey değil.. Çok daha tuhaf gelen farklılıklar çıkacak zaman içerisinde.. Bence çözüm bulunabilecek en basit olaydasınız.. sabrınızı bu konuda yitirmeyin.. Eşinizi seviyorsanız eğer, farklı açılardan bakarak küçük çözümler bulabilirsiniz tüm bu farklılıklara.. hatta kulağınızı kapatır ve bazı şeyleri de görmezseniz, bu farklılıklar size kültürel zenginlik de katacaktır..
Bir klübe üye olun.. bir spor salonuna yazılın.. kendiniz için bir şeyler yapın evliliğinizin bu dönemlerinde.. eşinizi ve ailesini, kendi ailenizle ilgili + masraflara hazırlayın.. Kurduğunuz bu aile için katlandığınız her şey, bu masraf olabilir, bu dert olabilir, bu satın alınan bir yük olabilir, ancak o zaman başkalarının gözünde sizi aile yapacak.. Belki şunları da işiteceksiniz "Gelin şunu aldı, bu yüzden bize para veremiyor..Gelin şunu yapıyor çok lazım gibi, biz şunu alamıyoruz".. bunları şimdiden işitin ki.. zamanla onlar da alışsın.. siz kendi rızkınızı kazanıyor ve Allah rızası için ailesine de bundan ayırıyorsunuz.. ama onların bunda rızkı yok aslında.. tamamen sizin iyiliğinizden..
Yine de en iyisini siz bilirsiniz..