Eşimin ailesinin masrafları yüzünden sıkıntıya düşüyoruz...

Allah kolaylık versin işin zor.sen ısrarla ayrımı yapan ben değilim onlar diyorsun.ancak,anlaşılamamakta ısrar ediliyorsun.
hani magazinciler,tek kelimeyi alır da sanatçıyı karalar da karalar, o hesap olmuş.
zaten eşinizin ailesi siz batılısınız demiş sürekli,bir de yakınlarınızla asker diye sürekli kavga etmişler.
aslında,her şey açık da biraz da gerçekleri görmeye çalışsak.

Benim babam italyan.. Annem Slav.. Anne tarafından memleketli sayılırız.. Biraz arnavutça da bilirim ama boşnakçadan oldukça farklı, zor bir dil.. Kültür çatışması ne demektir, onu da bilirim.. Zira benim eşimin babası karadenizli (biraz serttir, ama öyle yetiştirilmiş), annesi doğu anadoludan. Bu arada farkettim de, bir çocuğum olsa melez ötesi olacak..
Annesi baskın olduğu için, Eşim Türkiye'nin doğu yakalısıdır.. (Doğulu deyince insanlar tepki veriyor.. İnceltmek istedim) Öyle yetiştirilmiştir.. Ve aramızda elbette uçurum var.. Ama evlenmeden önce de bunu biliyorduk zaten.. Benim de kültürüm onun için çok ağır.. Zira biz daha serbest ve sevginin sürekli kelimelerle ifade edildiği bir ailede büyüdük.. Tuhaf geliyor hala ona.. Saygı bizde çok farklı.. Babam, yaş nedeniyle kimseye hürmet etmememizi öğütlerdi.. Mühim olanın seneler değil, senelerin kattığı tecrübeler olmalıydı ona göre.. Yaşının hakkını vermiş, olgun insana, hangi yaşta olursa olsun saygıyı şart koşardı.. Bu eşime çok ters geldi.. Haklıydı da.. Çünkü öyle bir şeyi duyarak yetişmemiş.. Çocuk zihni çok daha farklı bir kültürde yoğrulmuş ve doğruları öyle oluşmuş..
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.. her memleketin istisnası var.. Ve elbette aileye maddi yardım yapılacak.. Bunun memleketi olmaz.. Ama ne vakit "sıkıntıya düşüyoruz" kelimesine gelip dayanır.. O zaman işler tuhaflaşır.. Demek ki "merkez aile" olarak eşinin ailesi yer alıyor ve siz henüz aileden sayılmıyorsunuz..
Ailen eminim evliliğinize hiç karışmıyordur ve bu tarz bir durumu hiç yaşamadığın için sana yabancı geliyordur.. Ama eşin için bu çok normal...
Neden bir bütçe yapıp, gelirin belli bir kısmını, bir süreliğine onlar için ayırmayı düşünmüyorsunuz?.. Belli bir zaman ve plan dahilinde mesela? Lüks olmayan zaruri ihtiyaçlar için?
Bu olmaz diyorsanız eğer.. Evliliğinizin masraflarını arttırın.. Bu durumda evinize daha çok para girmek zorunda kalacak ve eşinizin ailesi de kendine çeki düzen verip, biraz masraflarını kısacak veya + gelir yolları arayacak.. Görümceler part time çalışacak mesela..
Tuhaf geldiğini biliyorum yazdıklarımın.. Hatta kafein etkisi bile olabilir şu an yazdıklarım..
Ama şunun altını çizmekte fayda var.. Bunlar daha hiçbir şey değil.. Çok daha tuhaf gelen farklılıklar çıkacak zaman içerisinde.. Bence çözüm bulunabilecek en basit olaydasınız.. sabrınızı bu konuda yitirmeyin.. Eşinizi seviyorsanız eğer, farklı açılardan bakarak küçük çözümler bulabilirsiniz tüm bu farklılıklara.. hatta kulağınızı kapatır ve bazı şeyleri de görmezseniz, bu farklılıklar size kültürel zenginlik de katacaktır..

Bir klübe üye olun.. bir spor salonuna yazılın.. kendiniz için bir şeyler yapın evliliğinizin bu dönemlerinde.. eşinizi ve ailesini, kendi ailenizle ilgili + masraflara hazırlayın.. Kurduğunuz bu aile için katlandığınız her şey, bu masraf olabilir, bu dert olabilir, bu satın alınan bir yük olabilir, ancak o zaman başkalarının gözünde sizi aile yapacak.. Belki şunları da işiteceksiniz "Gelin şunu aldı, bu yüzden bize para veremiyor..Gelin şunu yapıyor çok lazım gibi, biz şunu alamıyoruz".. bunları şimdiden işitin ki.. zamanla onlar da alışsın.. siz kendi rızkınızı kazanıyor ve Allah rızası için ailesine de bundan ayırıyorsunuz.. ama onların bunda rızkı yok aslında.. tamamen sizin iyiliğinizden..

Yine de en iyisini siz bilirsiniz..

Son düzenleme:
Benim babam italyan.. Annem Slav.. Anne tarafından memleketli sayılırız.. Biraz arnavutça da bilirim ama boşnakçadan oldukça farklı, zor bir dil.. Kültür çatışması ne demektir, onu da bilirim.. Zira benim eşimin babası karadenizli (biraz serttir, ama öyle yetiştirilmiş), annesi doğu anadoludan. Bu arada farkettim de, bir çocuğum olsa melez ötesi olacak..
Annesi baskın olduğu için, Eşim Türkiye'nin doğu yakalısıdır.. (Doğulu deyince insanlar tepki veriyor.. İnceltmek istedim) Öyle yetiştirilmiştir.. Ve aramızda elbette uçurum var.. Ama evlenmeden önce de bunu biliyorduk zaten.. Benim de kültürüm onun için çok ağır.. Zira biz daha serbest ve sevginin sürekli kelimelerle ifade edildiği bir ailede büyüdük.. Tuhaf geliyor hala ona.. Saygı bizde çok farklı.. Babam, yaş nedeniyle kimseye hürmet etmememizi öğütlerdi.. Mühim olanın seneler değil, senelerin kattığı tecrübeler olmalıydı ona göre.. Yaşının hakkını vermiş, olgun insana, hangi yaşta olursa olsun saygıyı şart koşardı.. Bu eşime çok ters geldi.. Haklıydı da.. Çünkü öyle bir şeyi duyarak yetişmemiş.. Çocuk zihni çok daha farklı bir kültürde yoğrulmuş ve doğruları öyle oluşmuş..
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.. her memleketin istisnası var.. Ve elbette aileye maddi yardım yapılacak.. Bunun memleketi olmaz.. Ama ne vakit "sıkıntıya düşüyoruz" kelimesine gelip dayanır.. O zaman işler tuhaflaşır.. Demek ki "merkez aile" olarak eşinin ailesi yer alıyor ve siz henüz aileden sayılmıyorsunuz..
Ailen eminim evliliğinize hiç karışmıyordur ve bu tarz bir durumu hiç yaşamadığın için sana yabancı geliyordur.. Ama eşin için bu çok normal...
Neden bir bütçe yapıp, gelirin belli bir kısmını, bir süreliğine onlar için ayırmayı düşünmüyorsunuz?.. Belli bir zaman ve plan dahilinde mesela? Lüks olmayan zaruri ihtiyaçlar için?
Bu olmaz diyorsanız eğer.. Evliliğinizin masraflarını arttırın.. Bu durumda evinize daha çok para girmek zorunda kalacak ve eşinizin ailesi de kendine çeki düzen verip, biraz masraflarını kısacak veya + gelir yolları arayacak.. Görümceler part time çalışacak mesela..
Tuhaf geldiğini biliyorum yazdıklarımın.. Hatta kafein etkisi bile olabilir şu an yazdıklarım..
Ama şunun altını çizmekte fayda var.. Bunlar daha hiçbir şey değil.. Çok daha tuhaf gelen farklılıklar çıkacak zaman içerisinde.. Bence çözüm bulunabilecek en basit olaydasınız.. sabrınızı bu konuda yitirmeyin.. Eşinizi seviyorsanız eğer, farklı açılardan bakarak küçük çözümler bulabilirsiniz tüm bu farklılıklara.. hatta kulağınızı kapatır ve bazı şeyleri de görmezseniz, bu farklılıklar size kültürel zenginlik de katacaktır..

Bir klübe üye olun.. bir spor salonuna yazılın.. kendiniz için bir şeyler yapın evliliğinizin bu dönemlerinde.. eşinizi ve ailesini, kendi ailenizle ilgili + masraflara hazırlayın.. Kurduğunuz bu aile için katlandığınız her şey, bu masraf olabilir, bu dert olabilir, bu satın alınan bir yük olabilir, ancak o zaman başkalarının gözünde sizi aile yapacak.. Belki şunları da işiteceksiniz "Gelin şunu aldı, bu yüzden bize para veremiyor..Gelin şunu yapıyor çok lazım gibi, biz şunu alamıyoruz".. bunları şimdiden işitin ki.. zamanla onlar da alışsın.. siz kendi rızkınızı kazanıyor ve Allah rızası için ailesine de bundan ayırıyorsunuz.. ama onların bunda rızkı yok aslında.. tamamen sizin iyiliğinizden..

Yine de en iyisini siz bilirsiniz..

ağzına sağlık :) annemin bir sözünü aklıma getirdin sen sana değer verip kendin için yaşamazsan, kimse senin yaşaman için birşey yapmaz...

ben doğuluyum eşimde öğle bizde kültür çatışması diye birşey yok bizler aldığımız eğitim büyüğüne saygı duymak diyorsunuzki yeğenler inanın çok şaşırdım bizlerde dayı ne ise eşi de aynı saygıya eştir amca ne ise aynı bu böyle uzayıp gider sizinki anladığım kadarı ile yöre değilde karakter meselesi

kişide kişiye değişiyor.
eşimin ailesida doğulu biz bursalı'yız ama hiç zorluk çekmedim çok şükür.
anlaşamadığımız hiç bir konu olmadı.
eşim herkez kadar ailesine düşkün tabiiki ama dengeyi çok güzel sağlıyor.
ailesine maddi anlamda yardımcı olmaz onlarda istemezler zaten ama tabiiki bi ihtiyaçları olsa bende ver derim zaten,oda aynı şekilde benim aileme karşı öyle elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyor..
bu gerçekten önemli dengeyi sağlayabilmek eşini bu konuda uyarmak zor olucak gibi..

eksik yazmışım kusura bakma evet biz yardımlaşma fazladır biz ev aldık şimdi benim abim yardım etti aynı şekilde eşimin kızkardeşi alıncada eşim yapacak olmazsa olmaz aile budur bize göre

benim eşimde doğulu kimse eşimden birşey istemiyor ama sağolsun eşim gayet iyi yardımda bulunuyor.doğuda yaygındır bu.normalindede kendi çekirdek ailenide zora sokmadan sıkıntıya düşürmeden ve şayet ailesininde ihtiyacı var ise yardım edilir edilmelidirde.ama sizinkisi biraz kullanmaya girmiş.paraya ihtiyacı olan evladıda olsa istemez istememeidirde!evlat düşünürse verir.düşünmese canı sagolsunn:40:

ama gerçekten doğu bati farkı demek istemiyorum ama batı ege akdeniz civarlarında ben pek böyle şeyler duymadım açıksası.doğuda saygı esastır halen daha babalar içeriye girince ayaga kalkınır muhakkak her görüşmede el öüpülür vs..(artık burda saygı herkese göre tartışılır herkesin saygı anlayışı farklıdır)yani bu tarz yetişen çocuklar elbetteki evlendiklerinde maddi yardımda bulunurlar.

allah allah doğuda adet böyle desek kabul mü edeceksin ki?

bu eşinin sömürülmesinden dolayı senın kıtlık çektiğin gerçeğini değiştirecek mi?

işin zor...ta kayının yeğenin masrafı..yeğeni yapanlar ne yapıyor?

bu isin dogusu batisi akdenizli karadenizlisi yok arkadasim...

Ben bulgaristan gocmeniyim
Esim karadenizli...
Benim annem ailem oglum paraniz varmi veyahut biseye ihtiyaciniz var mi,rahatiniz yerinde mi diye sorarken,yapabilecegimiz bisey varmi evlatlarim,nasil rahat ediyosaniz vb vb derken...

Esimin ailesi ise...oglum meraba,paran varmi?
Bizzat babasi,cok borcum var oglum para ver,ztn zor geciniyorum para verr,amann ben rahat etmedim bana babadan bisey kalmadi,sizede kalmasin ,paraniz olmasada vereceksiniz dardayim vs vs...
(bunu butun karadenizliler aynidir diye yazmiyorum,tanidigim evlatlarina cokca duskun ve cokca anlayisli karadenizliler de var,bu esimin ailesine mahsus bir durum,bikactane daha var tabi boylesi )esim bile bikmis durumda sevilmediginin cokca farkinda neyse...

Buna karsilik gorumcemin esi dogulu...
Ailesi uzakta yasiyor.ama hic bilmem ki gorumcemin hayatina mudahale etsinler.
Evlerine bile bikac senede bir gelirler.yasli insanlar.
Yaninda baska cocuklari var ama hic para vs istendigini duymadim.aksine bizim kayinpeder damadindanm ister borc alir odemez.arabasini alir hurdaya cikarir eniste bey sesini cikarmaz...tamamen saygi duydugu icin...

Yani diyecegim o ki,nereli olursa olsun,oncelikle insan olsun...

Bizler boyle seylere alisik degiliz,ama maalesef ki oluyor...esin yanlis yapiyor,tamam yardim etsin de,sizin kendi ailenizi cekirdek ailenizi dusunmek zorunda...

yorum yapanlara canı gönülden teşşekürler... ben sorunu anlatamadıgım halde beni anlayan arkadaşlara ayrıca teşşekürler:) :) aklımda yazmak istegim çok şey vardı ama kızım küçük pc başına geçince bir rahat bırakmıyor okuyamadan gönderdim yazdıklarımı ama sonuç şu ki anladığım kadarıyla herkesin farklı yönde sıkıntıları var.. bende sizlerin tavsiyelerine uyup ılımlı ve sakin olucagım...

Bu meselelerin doğu-batı farkıyla ilgisi yok..
Bu şekilde ayrım yaparak irdelemeyin sorununuzu, onlar yapıyorlar hiç ama hiç aldırmayın..
Yoksa çözüm bulamazsınız, giderek içiniz kinlenir.

Bakın, bu ailelerin evlenince hiç yardımetmemesini ve evlendikten sonra eşlerin-kocaların yardım etme çabasına hanımalrın karşı çıkması ; bu iki meseleyi son zamanlarda çok duymaya başladım..
Bu yaşıma kadar karşılaşmamıştım, bu forumda okumayla birlikte karşılaştım.

Çok tuhaf, çok itici geliyor bu duygular bana.

Kendini oluşturan, hayatın ve yuvasınının kıymetini bilen kişiler bu meselelere takılıp kalmazlar.

Doğru olanı yapıyor eşiniz, elbetteki hem sizin ailenize hem karşıdakine gerektiğinde destek olunmalı.

O yaşadığı ev otel değildi ki evlendikten sonra bağı kesilsin.. ANNE, BABA, KARDEŞ...

Elbetteki erkek dengeyi sağlamalıdır, tüm evin rızkını yatırmamalı herhangi bir yere..
Ama bu kadar desteğide çok görmeyin, evlenince yardım etmediler sözünüde kullanmayın artık bence. Bu yanlış, adaba aykırı.

Farklı kültürlerde çoğunluk sorun olur ne zaman ki eşinin başına büyük bir dert olur o vakit dostu düşmanını tanıyacaktır sabırlı ol

Kardeşi kardeş yaratmış kesesini ayrı yaratmış eğer sen mağdur oluyorsan takibiki haklısın her çocuğun durumu iyi olamaz zaten birde bu forumda hiç bu durumları yaşamamış ama ahkam kesenler var ana ihtiyaçlarını keseceksin ben yemeyim sen ye diyeceksin bu olur şey değil ama bir alıştımıda sonu gelmiyor

Kardeşi kardeş yaratmış kesesini ayrı yaratmış eğer sen mağdur oluyorsan takibiki haklısın her çocuğun durumu iyi olamaz zaten birde bu forumda hiç bu durumları yaşamamış ama ahkam kesenler var ana ihtiyaçlarını keseceksin ben yemeyim sen ye diyeceksin bu olur şey değil ama bir alıştımıda sonu gelmiyor

cok dogru soylemissin ema,
Tebrik ediyorum,cekmeyen bilemez...

katılıyorum...
çıkar ilişkisi çok çirkin...
hele hele aile kardeşler arasında...
tek bir kişiye yüklenmek anlamsız..
bizdede var aynı sorun seni çok iyi anlıyorum

Şöyle bir yöntem geliştirin:İhtiyaçlarınızı ertelemeyin , evin ,sizin ,eşinizin ..... Çalıştığımız halde durumlar düzelsin , borçlar bitsin , ev alalım huzurumuz olsun diye herşeyimizden kısıyoruz.Kısmayın.Canınızın istediğini bütçenizi aşmadan yaptırın.Bunu istiyorum kocacım şu lazım kocacım , bu lazım kocacım , teşekkür ederim kocacım.Evin geçimi , çocukların ihtiyacı ,sizin ihtiyacınız ,ev almak araba almak , kıyafetinizden makyaj malzemenize kadar eşinizin GÖREVİ.Bu gerçeği atlayıp hem evde hem işte çalışıp , çocuğumuza bakıp , eşimizle ilgilenip bir de para konusunda kendimizi sıkınca patlıyoruz haklı olarak.Çalışıyorsam istediğimi aldırırım alırım.Bu durumda ne mi olur siz kendinizi maddi açıdan sıkmamış rahatlamış olursunuz.Eşiniz de sizin ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra 3-5 parası kalıyor yardım ediyorsa oda içinizi acıtmaz.Olan bize oluyor.Ne eşiniz ne ailesi aferin mi diyor.Artık evimizin huzuruna çocuklarımıza bakalım.Çocuklarına bakan , eşini hoşnut eden namaz kılan kadın cennetlik olurmuş.Üzmeyin görümceler , yeğenler için kendinizi.Madem okadar kolay görümceler de çalışsın.

ben ayrım yapmıyorum ayrıca bunu yapan eşimin ailesi anlatamadım galiba ayrıca ben evlenirken eşimin ailesi yoktu şimdi var oldular sorunum buydu eger fikir beyan edecekseniz önce meseleyi anlayıp öyle beyanlarda bulunursanız konuyu okuyan diğer kişileride agır itham altında bırakmamış olursunuz dogubatı kuzey güney benim için farketmedi etmiyorda...yani ben onlara göre batılıyım yanlış anlaşılmalar olmasın kırıcı oluyor söylemler ve kelimeler

tamamen anlattıklarını yaşayan bi arkadaşım var eşi sivaslı...
şimdi de sivaslılar savunmaya geçermiş:9:
canım emin ol aynı şeyleri yaşayan, aile yüzünden sıkıntıya düşen o kadar çok eş var ki....
doğuyla batıyla alakası yok....
ama diğer siyasi olaylarla ilgili ve senin batılı olmanla ilgili görümcen laf sokuyomuş,
bu onun terbiyesizliği maalesef seninde şanssızlığın...
eşinin ailesi dışında kötü bi yanı yoksa güzel güzel huzurunuzu bozmadan bazı şeyleri işliyceksin kafasına ve zamana yayıcaksın sanırım yapıcak başka bişe yok ....:18:

Back
X