Eşimin engelli kardeşleri bebeğimi etkiler mi ?

septembenna

Üye
Kayıtlı Üye
4 Haziran 2016
12
4
6
Merhaba kızlar bir konuyu size danışmam lazım .
5 haftalık hamileyim Allaha şükür bir sıkıntımız yok eşimle kontrollere gidiyoruz.Size sorum şu olacaktı kayınpederim ve kayınvalidem amca çocuklarıymış bu yüzden eşimin 2 tane zeka geriliğine sahip abisi var.Yüzde 60 galiba oranı.Moron diye geçiyor heralde...Ikiside çalışıyorlar sıkıntı yok vucutlarında ama zeka geriliği mevcut..Fiziksel engel yok.Sadece çocuk gibi konuşuyorlar yaşlari 30 civarı olmasına rağmen.Ama anlıyorlar herseyi tabikide.Çalisiyorlar zaten..Bir tanede sağlam abisi var.Toplamda 4 kardeşler 2 si engelli 2 si normal diyebiliriz..Biz eşimle akraba degiliz.Ama benim aklımda su soru var çocuğumdada aynı şey olur mu? Baya araştırdım eşim bu genin taşıyıcısı olabilirmiş.O taşıyıcı ama ben sağlıklı olduğumda çocuguma geçme riski yok diye anladım arastırdığım kadar ama içinden çıkamadım.Eşim taşıyıcıda olmayabilir tabiki ama ne yapmam gerektgini bulamadım...Özel bir gen labarotuarına telefonda danıştım.Test yapalım dedi kardeşlerden biri,eşin ve siz gelin dedi tamam dedim ama kişi başı 700 lira gibi bir rakam söyledi.Tabikide çocuktan değerli değil ama biraz fazla tahmin edersiniz ki..ki eşimde para tuzağı olduğunu iddia ediyor.Sağlam olsak bile extra test çıkaracalarını söylüyor eşim....Hafta içi Hacettepe üniv. Hastanesini aramayı planliyorum danışmak için galiba genetik bölümü varmıs.Benim size sorum bu işler başina gelmiş örnek var mı ic
çinizde yada ne öneriyosunuz? Biliyorum belki eşim taşıyıcı olmayabilir.Sıkıntı olmayabilir.Keza taşıyıcı olunca kan bagımız yok benimle aramızda belkide çocuklara geçmiyor.Onu da tam çözemedim....beynim yandı anlayacagıniz...eşim geçmeyecegini savunuyor ailesinde daha önce amca cocugu evlenen ama cocuklarında olmayan olduğunu soyluyor...ama benim icime korku düstü bir kere...tavsiyelernizi bekliyorum

Canim bilgim yok ama icini ferah tut bence.
Benim bi arkadasim 12 haftalik hamile.
Ozel hastanede zeka testi yaptiracakti.
45 tl imis fiyati.
Simdi bisi olsa da olmasa da sen bu bebeği aldirmayacaksin di mi?
Bence dua et ve bekle.
Ozel bi hastaneye sor
O testten yaptirirsin
İnşallah bisi cikmaz Allahin izniyle

Bu hastalik hangi gen uzerinde tasiniyor, x mi y mi. Eger x uzerinden tasiniyorsa ve siz de tasiyiciysaniz cikma ihtimali yuksek. Yok y uzerinden mi tasiniyor bla bla bla gordugunuz gibi cok fazla ihtimal var. Bir arayin, sorun. Insallah sag salim kavusursunuz yavrunuza.

Telefonda sorduğum doktor anneden geçti 2 erkekse x olabilir demişti ama ben neden taşıyıcı oluyorum ki .Taşıyıcı olmak için bu geni aileden almak gerekmez mi? Eşimle akraba degiliz yada benim ailemde bu tarz bir olay yokki..bir de benim anlamadıgım anne baba aynı anda taşıyıcı olunca mi cocuga geciyor ?yoksa sadece annenin yada sadece babanın taşıyıcı olması yeterli mi?

Ya tabiki aldırmak aklımda geçmiyor.Ama korkularim var iste.Herkes cocugunu sag saglim eline almak ister..vede erken teshis her zaman gerekli...belkide esim tasiyici degildir ama iste uzaktan bile olsa akraba evliligi torunu bile etkileyebiliyor en acısı bu..

Tasiyici olmaniz icin illa esinizle akraba olmaniza gerek yok ki. Sizin ailenizde bu tur olaylar yoksa tasiyici degilsiniz. X uzerinden tasiniyorsa belli ki cekinik bir gen. Ama esiniz saglikliymis. Demek ki onun X uzerindeki geni cekinik degil, baskin.
Hastalik geni R ile gosterelim. Saglikli gen R olsun hasta gen r olsun.
Esinizin kardesleri buyuk ihtimalle XrY yani hastalikli gen. Tasiyici dedigimiz durum XRXr durumunda olur. Baskin gen cekinigi engelliyor. O hastalik x uzerindeyse erkek cocugun etkilenmesi icin x uzerinden cekinik bir gen gelmeli, kiz cocugu icin her iki x uzerinde cekinik gen olmali.

Ay cok uzun anlattim kusura bakmayin. Neyse diyecegim su ki, esinizin tasiyici oldugunu sanmiyorum ve bebeginiz de saglikli dogacak allahin izniyle :)

Size

Size birsey soyliymi 1 haftadir okadar hasır neşir oldumki bu olayla lisedeki biyoloji dersine kadar indim anlamak için bu işleri.cok acik yazmissiniz cok tesekkur ederim.Bende taşıyıcılık yoksa geçme ihtimalide yok doğrumu anladim acaba? Bide x uzerinden tasinmiyosa esimin tasiyici olma ihtimali var mi peki ?

Eğer hastalik y uzerinden tasiniyorsa esinizin tasiyici olma ihtimali yok. Cunku sadece 1 tane Y geni var. Esiniz ya sagliklidir ya da hastadir. Ve dediginiz gibi, esiniz saglikli . Buyuk ihtimalle doktorun dedigi gibi hastalik x uzerindeyse anne tasiyicidir. Kucuk genlerini yani hastalikli genlerini esinizin kardeslerine aktarmis. Valla ne yalan soyliyim ben bir sorun gormedim sizin ailede de yoksa. Ama lutfen yine de icinizin ferah olmasi acisindan gereken testleri yapin ve mutlaka ama mutlaka kontrollerinizde doktorunuza danisin. :)

Cok tesekkur ederim icime serin sular serptiniz.Tamam tabikide gidecegim kontrole Hacettepeye..cok tesekkur ederim.sonucuda yazarim buradan insallah dediginiz gibi sonuclanir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…