ev ekonomisi biz hanımların işi

muhendisiniz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2014
1.221
2.159
208
35
Merhaba arkadaşlar ilk işime 13 ekimde başladım şehir dışında başladım. ailemden uzak yaşıyorum. 1 ay kız yurdunda kaldım ve geçen hafta ev tutup yerleştim. 1 haftadır faturalarımı ve masraflarımı nasıl tasarruf edebileceğimi düşündüm. evini geçindiren hanımlar olarak benim gibi bu işte yeni hanımlara önerileriz var mı ? :)
***doğal gazı çok açmıyorum evimin ısısını minimum düzeyde tutuyorum. kış aylarındayız evde tişörtle gezmenin ne anlamı var ki :) ince bir hırka ile oturabileceğim şekilde açmam yeter diye düşündüm

*** odaların ışığını boş yere açık bırakmıyorum. örneğin duşa gireceksem sadece banyo ışığını açık bırakıyorum. ayrıca ampüllerimi tasarruflu olanlardan tercih ediyorum

***evimde doğal gaz sadece ısınmada kullanıldığı için termosifonum var ve ekonomik ayarında duruyor. 2 günde bir bazen de her gün duşa girdiğim olur o yüzden bu şekilde durması uygun olur diye düşünüyorum. ayrıca çeşmeyi açınca akan soğuk suyu vileda kovasına alıyorum ve evimi sileceğim suyu da almış oluyorum.

*** çamaşır makinesi çalıştıracağım zaman makinemin dolmasını bekliyorum ve akşam 10 gibi çalıştırıyorum. hem su hem deterjan hem elektrik tasarrufu yapmışoluyorum.

*** özellikle ekmeği yiyebileceğim kadar alıyorum. ziyan etmemeye çalışıyorum. eğer bayatlamışsa ya tost ya da yumurtalı ekmek kızartması yapıyorum.

***marketlerin indirim günlerini takip ediyorum. nerede hangi marka ne kadaraymış takip etmeye çalışıyorum

*** abur cubur alacağıma marketten biraz meyve alıyorum. hem sağlıklı hem daha uygun :)

*** yemeklerin altını pişmesine yakınken kapatıyorum. ve sebzeleri biraz da olsun diri bırakıyorum. bu şekilde vitaminleri almış oluyorum ayrıca bu bana elektrik tasarrufu da sağlamış oluyor.

***bir gıda işletmesinin sorumlu yönetici gıda mühendisiyim. genelde zamanım üretimhanede geçiyor o yüzden yeni kıyafetlerimi orada giymiyorum 2 yıldır giymediğim yepyeni trikolarım vardı onları tekrar giyiyorum. şimdiden 2 yıllık kışlık kıyafetim çıkmış oldu :) yenilerini almıyorum :)

***kuaföre kaş bıyık için gitmiyorum o konuda kendimi başarılı hissediyorum kendim hallediyorum :) 2 ayda bir saçlarımı düzelttiririm ama o kadar lüksüm olsun di mi :)

***dışarıdan mümkün olduğunca yemek yemiyorum. sağlık herşeyden önemli fakat bu bana tasarrf da yaptırıyor :) evde mis gibi sebzeler var neylerim hamburgeri cheeseburgeri di mi ?

bu ayın sonunda faturalarımın ne kadar geleceğini çok merak ediyorum. sizin de bana tavsiyeleriniz varsa paylaşabilir misiniz ? şimdiden teşekkürler :)

Az gelir : )

*Biz bazen 2-3 gün yiyeceğimiz kadar yemek yapıyoruz böylece ocağı yakmaya gerek kalmıyor atıyoruz mikrodalgaya tamamdır saçma gelebilir ama basit, pratik ve kârlıdır.

*Kaloriferin toz'unu alıyorum.

*Dolabın boş olmamasına dikkat ediyoruz, boşlukları su şişeleriyle dolduruyoruz.

*Tencere ve tava kapaklarını kapatıyoruz böylece yemek daha erken pişiyor.

*Kışın kullanmadığımız odaları ısıtmıyoruz.

*Kullanmadığımız aletlerin fişini çekiyoruz.

*Faturaları zamanında ödemek çok önemli yoksa faizi alırlar.

*Dişlerimizi fırçalarken / bulaşık yıkarken musluğu kapatıyorum (benden baka kimse yapmıyor evde :) )

*Evin sıcaklığı 20-21'i geçmemesine dikkat ediyoruz (odam hariç yoksa soğuktan ölebilirim)

Işte böyle..

çok teşekkür ederim benim atladığım şeyler varmış içinde :)

**sabah 7de uyanıyorum 7 40 ta evden çıkıyorum. bu sırada elektrikle hiçbir işim olmuyor çünkü evim aydınlık :) akşam geldiğimde saat genelde 7 oluyor. bu zamanlarda bilgisayarımı fişten mutlaka çekiyorum.

**şampuanlarımı indirim olduğu zaman almaya dikkat ediyorum. bazen şampuan + saç kremi birlikte 10 lira oluyor. şampuanımın daha yarısı duruyor olsa da alıyorum. nasıl olsa kullanacağım :)

**sıvı sabun kullanmayı sevmiyorum. sadece misafir için 1 tane bulunduruyorum. benim sabunum kalıp olmalı!! bu kalıplar küçüldüğünde elimden kayıp düşüyor. ve neredeyse önemli kısmı çöpe gidiyor. ben bir kaç tanesini birleştirip kullanıyorum.

**kitap okumak için küçük lambalardan almayı düşüyorum. hem elektrik harcamamış olurum hem de ışığı kapatmak için ayağa kalkmak zorunda kalmamış olurum :)

**bir ihtiyacım olduğunda o şeyin yürüme mesafesinde halledilip halledilmeyeceğini düşünürüm. bir yolunu bulur hallederim. hem yürüyüş olur hem de otobüse vereceğim para kumbarama gitmiş olur.

** şu an bilgisayarıma son kez göz atıyorum ve ışığım kapalı :)

aklınıza gelenler olursa mutlaka benimle paylaşmalısınız :) bu işlerde yeniyim ve sadece 40 gündür çalışıyorum. en baştan tasarruflu başlayıp birikim yapmak istiyorum. Allah nasip ederse bir gün evlenip çocuk sahibi olacağım. doğacak çocuklarım için şimdiden birikim yapmalıyım :)

Rica ederim ne demek aklıma geldikce yazarım unutmazsam tabi :)

* Sivilceler için ürünler almaya gerek yok evde tuz + limon iş görür bal da kullanabilirsiniz

* Yüz / saç için de ürün almaya gerek yok sebze, meyve, bal, yoğurt vs. yetiyor

* Elbise, ayakkabı, makyaj, parfüm, takıları indirimdeyken alın (bu madde hediyeler için de geçerlidir)

* Peeling için zeytinyağı + şeker ya da tuz

* El ve vücut kremlerini bir pompa şişe'ye koyun

* Giymediğiniz elbiseleri, kullanmadığınız eşyaları satabilirsiniz

Gerekmediği sürece kredi kartı kullanmamak

* Aç iken alışverişe çıkmamak

* Arada bir eşi, dostu ziyaret etmek hazır gitmişken birde yemek yemek :KK70:

elektrik eğer tarifeli ise indirim olurfaturanız üzerinde yazar tek tarifemi üç tarifemi bakın ona göre böyle idareli kullanın
ama ben bu kadar gıdım gıdım kullanmaya karşıyım çünkü ne kadar kısarsan kıs yine de harcama yapıyorsun
ne kadar bırıktırdın peki bu kadar idareye

maaşım 1650 tl. 650sini kenara koyabildim ama ilk ay kız yurdunda kalmıştım (iş için şehir dışına tek başıma geldim). ama evime yeni geçtim bu kadar dikkat etmemin nedeni faturaların ne kadar geleceğini tahmin edememem. her şehrin su şebekesi veya elektrik idaresi neredeyse ( elektik özelleşince) farklı. başka şeylerden kısarım ama yemekten çok kısmam :) etim vardır hep. haftasonları da gezerim. bir de tabi öğrenciyken aldığım öğrenim kredisini -aylık 270 tlcik- ödemem lazm. o da başlayacak. o yüzden tasarruf etmem lazım. çalışırken ailemden maddi destek görmek istemiyorum çünkü kardeşlerim okuyor eğer ailemden alırsam onların rızkını almış gibi hissederim :)

Back
X