ev kredisi hakkında...

kahvekokusu32

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mart 2014
513
230
133
kızlar 5 yıl önce kredi çekip ev almıştık, hala 5 yılımız var. ayda 1,000 lira ödüyoruz. şuanda bankaya borcumuzu kapatsak 48,000 lira vermemiz gerekiyormuş, şimdi elimize bir miktar toplu para geçecek 32000 33,000 gibi bir rakam. bunu ödersek 15,000 kadar açığımız kalıyor bankaya onu da yeniden yapılandıralım 1 yılda borcumuzu bitirelim istiyoruz. fakat eşim banka ile görüşmüş erken kapama cezası ödersiniz 1000 lira küsur demişler. benim anlamadığım bankalar borcu erken kapamada belli bi indirim uyguluyordu öyle biliyordum. bizi mi yanılttılar yoksa gerçekten mi böyle ? bankaya toplu ödeme yapınca herhangi bir indirim söz konusu olmuyor mu?

kızlar 5 yıl önce kredi çekip ev almıştık, hala 5 yılımız var. ayda 1,000 lira ödüyoruz. şuanda bankaya borcumuzu kapatsak 48,000 lira vermemiz gerekiyormuş, şimdi elimize bir miktar toplu para geçecek 32000 33,000 gibi bir rakam. bunu ödersek 15,000 kadar açığımız kalıyor bankaya onu da yeniden yapılandıralım 1 yılda borcumuzu bitirelim istiyoruz. fakat eşim banka ile görüşmüş erken kapama cezası ödersiniz 1000 lira küsur demişler. benim anlamadığım bankalar borcu erken kapamada belli bi indirim uyguluyordu öyle biliyordum. bizi mi yanılttılar yoksa gerçekten mi böyle ? bankaya toplu ödeme yapınca herhangi bir indirim söz konusu olmuyor mu?

hangi banka bu?

Erken kapama cezası oluyor evet,ben de burada öğrenmiştim çok şaşırmıştım.
Onlar size bir nevi para satıyor,faizden kazanıyor.Siz erken öderseniz zarar edecekleri için ceza ödemiş oluyorsunuz

şöyle oluyor;

- kalan ana paranız üzerinden %2 oranında erken ödeme cezası alıyorsunuz.

- kalan faiz oranı üzerinden de indirim kazanmış oluyorsunuz.

o yüzden yapılandırmayı ne kadar erken yaparsanız o kadar faizden yırtıyorsunuz.

mesela benim ev kredimin bitmesine 1 yıl kaldı, şu an elime para geçip de borcumu kapatmak istesem alacağım faiz indirimi erken ödeme cezasından düşük kalıyor ve zarara uğruyorum.

çünkü bankalar artık ilk yıllarda daha çok faiz kısmından ödeme alırken son yıllara ana parayı bırakıyorlar.

sizin daha 5 yılınız varmış, muhtemelen kar edersiniz.

ama internette programlar var, kaba taslak hesap yapmanıza yarayacak, bulursam linkini atarım.

canım şimdi o olayı şöyle anlatayım. normal kredilerde erken ödemede veya ara ödemede erken ödeme cezası olmaz. ama konut kredileri devlet destekli krediler olduğundan hem faiz oranları bireysel kredilere göre düşüktür hem de devletin aldığı kkdf ve bsmv adı altındaki faizler alınmaz.
aynı zamanda bankalar bu kredileri yüksek montanlı ve uzun vadede kullandırdığı için risk almakta ve dolayısı ile böyle bir yola gitmektedirler.
bankalar bu paraları kafalarına göre almıyorlar. kalan anapara borcunun %2si ceza olarak alınır bu BDDK kararıdır.
Toplu para ödediğinde tabi ki karlısın. Bi kere kalan vadedeki faizden kurtulmuş oluyorsun. bankadan bir doküman isteyin kalan faiziniz erken ödeme cezasından fazla ise ben erkenden kapatın kurtulun derim. ama kalan faiz cezadan az ise taksitle ödemeye devam edin elinizdeki toplu parayı da yatırım yaparak değerlendirin.

Faiz indirimi söz konusu oluyor tabi. Cezayı yeni duyuyorum. Ama indirim cezadan daha fazla oluyor ise hiç beklemeyin derim. Çok sevindim adınıza m kredi bitirmek ne güzel bir duygudur kim bilir.

evet canım %2'lik bir erken kapatma cezası oluyor toplu kapatmak istediğinde, ilk kredi çekerken buna imza atıyoruz o yüzden banka bunu alıyor

evet inşallah çok sağolun, anladığım kadarıyla cezasını ödemek durumundayız ama toplu ödemelerde faiz indirimi yapılmıyor değil mi?

evet inşallah çok sağolun, anladığım kadarıyla cezasını ödemek durumundayız ama toplu ödemelerde faiz indirimi yapılmıyor değil mi?
yapılıyor ama zaten banka ilk üç sene beş sene kendi faizini tahsil ediyor sonra ana para ödemesi gerçekleşiyor
en doğru rakamsal bilgiyi neden bankanızı arayıp sormuyormusunuz hem kafanızda daha az soru işareti kalır yada gidip ödeme planını çıkartırın bu ayla riçinde ana para mı faiz mi ödüyorsunuz ne kdar ödüyorsunuz onu görürsünüz.

Malesef en başta o koşulla alıyoruz krediyi hepimiz kandırma yok. Ana paranın toplam faizinden daha düşükse erken kapama cezası bence yapılandırın derim. 5 yıl daha ödemekten karlıdır. Bir taksit tutarı kadarmış zaten.
Bizim daha 7 yılımız var erkenden bitsin gitsin işte sizinki de.

Back
X