Merhaba bayanlar, dün internette dolaşırken bi dondurma yapımı tarifi izledim, hoşuma gitti hemen denedim, çok da güzel oldu. Tarif Nursen Doğan'a ait.
Sade dondurma için Malzemeler: 2,5 su bardağı süt, yarım su bardağı krema, 1 su bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı salep (tepeleme)
Daha tatlı olmasını istiyorsak şekeri çoğaltabiliriz donacağı için şeker tadı azalabilir ama bana yeterli geldi. İstersek kremayı da biraz çoğaltabiliriz.
Öncelikle tenceremize bütün malzemeleri koyup 10 dk bekletiyoruz (malzemelerin yoğunlaşması için) daha sonra 10 dk kadar ocakta pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra saklama kabımıza alıyoruz, buzdolabımızın derin dondurucu kısmına koyuyoruz, 4-5 saat süreyle her yarım saatte bir bir çatal ya da mikser yardımıyla karıştırıyoruz (buzlanma olmaması için) İlk karıştırmalarda hiç donmayacak gibi geliyor ama endişelenmeyin donacak.
Burada püf nokta sütün tam yağlı olması ve salepin organik olması yani içinde nişasta karışımı olmaması o zaman yoğunluk daha iyi oluyor ama tek içimlik paket saleple bile olur.
Damla sakızlı dondurma yapmak istersek karışımı pişireceğimiz zaman damla sakızını ilave edebiliriz. Damla sakızı doğal olmalı.
Eğer çikolatalı dondurma yapmak istiyorsak sade dondurma için yapılan 10 bekletme işleminden sonra 2 tatlı kaşığı kakaoyuda malzemelere ilave ediyoruz ve 10 dk pişirme işlemine öyle başlıyoruz, pişirme işlemi tamamlandıktan sonra iki üç parça (arzuya göre çoğaltılabilir) çikolatayı ilave edip karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Soğuduktan sonra saklama kabımıza alıyoruz, 4-5 saat her yarım saatte bir karıştırıyoruz. İlk karıştırmadan sonra ben damla çikolata da eklemek istedim güzel oldu.
Eğer meyveli, cevizli, fıstıklı dondurma yapmak istiyorsak dondurucuya koyduğumuz sade dondurmaya ilk yarım saatlik karıştırmadan sonra istediğimiz malzemeyi ekleyip karşıtırabiliriz. Ben cevizliyi denedim çok güzel oldu.
Dondurmamız hem güzel hem sağlıklı oluyor çocuklarımıza, ailemize gönül rahatlığıyla yapabiliriz, çok beğendiğim için sizlerle paylaşmak istedim.
Tarifin yapılışını izlemek isterseniz Nursen Doğan tarif sahibi.