Evlilik nedeni ile işten ayrılmak?

revindell

SatanistKesenPsikopatCat
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Ekim 2009
2.428
20
358
Kızlar merhaba, konuyu nereye açacağım konusunda tereddütte kaldım yanlış bir bölümde açtıysam şimdiden özür dilerim..

Kısmetse 10/2010 da evlenicem arkadaşlar ben istanbulda bir bankada çalışıyorum evlilik nedeni ile bursaya taşınacağım, işe giriş tarihim 08/2007. Yani evlendiğimde 3,5 senelik çalışmış olucam ama sormak istediğim şey kıdem tazminatı için ne zaman işyerine dilekçe vermem gerekiyor? örneğin: ihbar sürem 1 aysa ekim ayında evlenecekcem eylül ayındamı dilekçe vermem gerekiyor? yoksa nikahtan sonra mı dilekçe vermeliyim?.. :uhm:

evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılmak isteyen bayana kıdem tazminatı verilir.
1 yılı geçirirseniz alamazsınız.

kızlar konuyla ılgılı buldugum yazıları aktarıyorum sıze :

Evliliği nedeniyle işten ayrılmak isteyen bayan, ayrılma dilekçesini verdiği gün işi bırakabilir mi yoksa eleman bulma konusunda işyerine kanunen zaman tanımak zorunda mıdır?

Kadının evlenme nedeniyle işten ayrılmak istemesi durumunda; evlilik cüzdanının ibrazı ve bu konuya ilişkin dilekçeyi vermesi yeterli görülmektedir. Bu durumda işten ayrılmak için herhangi bir süre beklenmesi gerekmemekte, işçi kıdem tazminatını alarak işi bırakabilmektedir.

ben bu yazıyı bı forum sıtesınde buldum buna ıstınaden bırıde soyle yazmıs :

15 gün onceden "sirketinizden evlilik nedeniyle ayrılacagım, bu nedenle şu tarih itirbariyle iş akdimin feshini ve tazminat bedelimin tarafıma ödenmesini arz ederim." diyerek bir yazı yazmanız yeterli.

Kıdem Tazminatı:

a-) 1475 Sayılı İş Kanunu'nun, 14. maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. 14. madde hükmüne göre “...kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi... hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Yasal düzenleme çok net, kadın işçi çalıştığı süre ile orantılı kıdem tazminatını alacaktır.

b-) Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz.

c-) Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

d-) Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece kadın işçiye verilmiştir. İşveren ve/veya erkek işçi bu yasal gerekçe ile iş sözleşmesini sona erdiremez.

e-) Kıdem tazminatı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır; Örneğin; 01.01.2004 tarihinde işe giren ve 01.02.2006 tarihinde evlilik gerekçesiyle işi bırakan aylık 750 YTL brüt ücret üzerinden maaş alan kadın işçinin toplam hizmet süresi 2 yıl 1 aydır.

Aylık Brüt Ücret x 2 yıl = 750 x 2 = 1.500 YTL
Aylık Brüt Ücret 12) x 1 ay= 750:12=62,50 x1 = 62,50 YTL
Toplam Kıdem Ücreti (Brüt) : 1.500 + 62,50= 1.562,50 YTL
1.562,50 x 0,006 = 9,38 YTL[1]
Net Ödeme : 1.562,50-9,38 =1.553,12 YTL
Kadın işçiye; 1.553,12 YTL kıdem tazminatı ödenecektir.

Aslıcım sağol canım işime yarıcak yazdıkların

Aslıcım sağol canım işime yarıcak yazdıkların

CANIM BEN EVLENDIGIMDE 1 SENE 4 AYLIK FLAN CALISIYO OLCAM BU SIRKETTE
YINE ALABLRM DMI TAZMINAT?
BİDE EVLENDKTEN SONRA AYRILMAMIZ LAZM DMI EVLENMEYE YAKIN OLMUYO?
BU YAZILARDAKI BAZI KELIMELER HUKUKİ TERİM OLDGU ICN PEK ANLAYAMADMDA eyvahedigeldismile

Canım bende bankada çalışıyordum 1 yılımı doldurmadan evlendikten sonra başvurdum tazminatımı alarak ayrıldım..1 yıl dolmadan başvurman gerekiyor..

Arkadaşlar, peki evlenme nedeniyle tazminatını alarak işten ayrılan bir kadın, birkaç hafta sonra başka bir iş yerinde çalışmaya başlasa, tazminatı ödeyen eski iş yeri hak iddia edebilir mi?
Kadın yasal hakkı suistimal etti diye eski işyeri gerekçe gösterebilir mi?
ışin diğer boyutu, kadın da kendini "eski işimde ağır şartlar vardı, daha hafif bir işe geçtim" diye savunabilir aslında. Ama hukuken durum nedir acaba? Bir bilen varsa yorum yaparsa seviniriz.

Evet çalıştığınız eski işyeri yasal hakkı süistimal etti diye dava açabilir ve yüksek bir faizle size ödenen tazminatı geri talep edebilir....
Daha hafif bir işe geçtim savuması geçerli sayılmaz.. Çünkü bu hak temelde maço bir tavırla verilmiş bir haktır. Kadın evlendkten sonra kocası çalışmasını istemeyebilir, bu durumda mağdur olmasın diye tazminat alma hakkı olsun diye düşünülmüştür....
Daha hafif şartlarda iş bulmak bu nedenle geçerli savunma sayılmıyor...

bende cuma günü işimden evlilik nedeniye ayrılıcam henüz 9 ay oldu benim ama dilekçede yazdıklarınız çok önemliymiş istifa ediyorum kelimesini kullunmamanız gerekir evlilik nedeniyle ayrılmak istiyorum demeniz gerekiyor ve dilekçeyi verdiğiniz gün sizin son iş gününüz oluyor evlilik nedeniyle işten ayrılmalarda ihbar yükümlülüğünüz yok arkadaşlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…