Facebook'un insan iliskilerini cok bozdugunu dusunuyorum. Bu sevgili/es meselesi degil; kim aldatmis, kim kiskanmis, kim sapiklik yapmis... Bunlardan bahsetmiyorum, benim bahsettigim genel anlamda insan iliskileri. O kadar sasirtici, sacma sapan seyler gordum ki... Mesela birlikte buyudugum arkadasimin babasinin (amcam gibi adam) yurtdisindaki kadinlara/kizlara asildigini gordum. Kendi oz amcamin da ayni sekilde. Yine saygi duydugum insanlarin inanilmaz bozuk, anlasilmayacak Turkce kullandiklarini gordum. Insanlarin disarda nasil farkli, facebook'ta nasil farkli davrandiklarini gordum. Bu tur beni baskalarindan sogutan, saygimi yitirten bircok seye sahit oldum. Bu nedenle eskiden sevip saydigim bazi insanlara karsi hislerim degisti. Keske degismeseydi, ama olan oldu. Bir de su var, facebook'ta cogu insan, ozellikle gencler kendileri icin degil baskalari icin yasiyor. Disari cikmis bir grup arkadas profil resmi olsun diye ya da baskasi gorsun diye fotograf cekiyor, ya da her birinin elinde telefon, gercek iletisim yok. Millet gorsun derdindeler. Bu tur ego tatmini, insanlara birsey ispatlama, begenilme cabasi... cok itici bence. Bu sebepten 50 yil once filan dogmak isterdim yani, butun bunlar yokken, millet kendiyle ilgilenirken.
Ama soyle de bir kullanisligi var ki onu benim icin vazgecilmez yapan... Ben yurtdisinda yasiyorum ve bircok yakinimla facebook sayesinde kopmuyorum, aram acilmiyor, birbirimizden haberimiz oluyor. Ha telefon da edilemez mi? Edilir ama nereye kadar, oyle ha deyince aranmiyor... Uluslararasi insan iliskileri yurutmek kolay olmuyor, cok alternatifin yok. Haberlesme yonunden iyi bir site.