O kadar çok hikaye dinledim ki inanın detaylıda kafası büyük şurası şöyle böyle diyip normal doğuranları ve belki de bu testlere güvenip sağlıklı bebeklerini aldıranları ki komşuma bile aynısı yapıldı kesin sakat aldır dendi şuan 4 yaşında çok sağlıklı bir oğlu var. Benim 3. Gebeliğim şuan. 2. Gebelikte teisomi18 495/1 çıkmıştı doktorum riskli testler yaptıralım demişti reddettim. Detaylıda da her şey normaldi ki çok şükür sağlıklı bir oğlum daha oldu. Şuan 3. De ikili üçlü normal geldi ama detaylıda kist görüldü bağırsakta kalınlık. Kist kayboldu bağırsaktaki kalınlık duruyor ama bebeğim sağlıklı bunun haricinde her şeyi normal. Aldırmayı düşünmedikçe devam diyebiliriz aslında işte. Yani tabiki de kişilerin kendi tercihi ama bu testler çok yanıltabiliyor bu şekilde çok sağlıklı cana kıyılıyor ya da hamilelik zehir oluyor
bu test ile cocuk aldirmak diye birsey yok. bu test ile amniyosentez yapilir - sonra hakeme girilip aldirilmasina karar verilir.
bu test sadece tarama testi. herhangi bir olumsuzluk durumunda bebegin amniyo sivısından ornek aliniyor o %100 kesin sonuc veriyor. oradan daha dönmez yanj.
bu durumda da aile karar veriyor tamam mi devam mi diye.
zatem fetal dna testi sonucunu aldiginda arkasinda yaziyor trizomi 13 18 21 gibi taramalar %98 dogrulugu var , şunun şu kadar dogrulugi var diye. dogruluk orani en dusuk olan da cinsiyet anormalileri .
mesela ikinci cocukta fetal dna testi yapsaydiniz trizomi zaten negatif olacakti.
hic ikili tarama, uclu tarama vs girip bosuna stres olmayacaktiniz.
ha birde genetik ciddi bir sorun varsa bunu detayli ultrason - uclu tarama gibi 20. haftalardaki taramalarda ogrenip amniyosentez randevusu alip sonucu bekleyip heyete girmek vs derken cocugun yasamla bagdasmayan durumu bile olsa artik yolu yarilamisken, karin kocaman olmusken sonlandirma yapmakla cooook erken 10. haftalarda ogrenip, amniyosentez- heyet isini 13te bjtirip daha karin buyumeden, yolun biraz daha basinda vedalasmak anne icin de kötünün iyisi oluyor

ben de cok dusundum gerek var mi diye. hatta oyle sacma rakamlar duydum ki deger mi degmez mi sorguladim. en son eskisehir uni hastanesinde uygun fiyata buldum, istanbuldan trene bindim gittim, yaptirdim
simdi ne ucluye girecegim ne dörtlüye. girsem de icim rahat sirf perinatologun ultrasonu daha guzel diye bebegi izlemeye girerim:)
o bakimdan ileridr her tarama testinde o stresi cekececegine - ki tarama testlerinin %60 gecerliligi. yanlis cikma ihtimali cook yuksek- bjr seferde fetaldna verip genetik soru isaretlerinden kurtulmak cok daha iyi