Calisan kadini guclu gormenizde beni bitiriyor hakikaten burda ne ogretmenler neler neler okuduk dayak yiyip deger gormeyen bosanamayan guc nerede ? Bunu bana biri gosyersin almis gitmissiniz ayaklari ustunde duran para kazanan kadin gucludur kadin koskoca bakan olmus ama dayak yemiş para pozisyon bunlari engellemiyor malesef bu kadinda calisiyor ama boyle muamele goruyor guc nerede yanlis anlamayin kadin calissin destek olsun elbet kazansin ama gucle bagdastirmaktan vazgecin ve saniyorsunuz calismayani hep dovup sovuyorlar oyle birsey yok yapacak adam para kazaniyor kazanmiyora bakmiyor sanmayin calismaya karsiyim ama gucluluk sadece para degil
Evli olduğum süre boyunca çalıştığımda oldu çalışmadığımda. Çalışan kadının güçlü olmasından kasıt bazı erkekler çalışan kadın istemez çünkü para kazanan kadının rest çekmesi daha kolay sanılır onlar tarafından. Aslında çalışmayan bir kadına göre gerçekten daha kolaydır.
Ama çalışan kadın daha çok ezilir. Annem en yakın örneğim ve çok zor şartlarda çalışırdı. Oturduğumuz yer diz boyu çamur işe gitmesi için saat beşte sabah durakta olurdu. Lastik çizmelerini yol üzerinde bir fabrikanın güvenlik kulübesindeki tanıdığa bırakır ayakkabılarını giyer ve bu esnada ben kucağındayım . Beraber 2 saatlik bir yol giderdik sene seksenlerin sonları. Durakta beklerken beni pardesüsünün içine sarar dı üşümeyim diye. yaşım ozaman lar 4 yada beş ama ben hiç unutmam annemle yaşadığım anıları beni kucağında götürür ken ki yaşadıklarımızı bile hatırlarım.
Annem Bir hastanede hasta bakıcı ve o yıllar hasta bakıcılar böyle rahat değildi baya adını hakeden şekilde hasta bakarlardı hastanenin temizliğini yaparlardı bende annemin peşinde koşturarak büyüdüm. Müfettişler geleceği zaman hasta dolaplarının içine koyardı beni sakın çıkma derdi ve ben odaları gezen müfettişleri izlerdim dolaptaki deliklerden. Sessizce nefes alarak. Eve gelirdi evimiz mis gibi temiz misafirlerimiz hafta sonları eksik olmaz ya
da annem işten gelince gelir annem baya ev hanımı modunda yemeklerini yedirir. Daha bir sürü şey.
Şimdi annem emekli ve annemin bukadar emeğine karşılık babam sırf annem maaş kartını kendisine vermiyor diye ve başka maddi konulardan anneme boşanma davası açtı.
Buraya kadar çalışan kadının zorluklarını gördük. Daha doğrusu ekonomik gücü olduğu halde kendini kullandıran kadını.
Peki şimdi nemi oldu annemin misler gibi emekli maaşı var ve kendini geçindirmek şöyle dursun torununun sünnetini dahi annem yaptı. Babam evdeyken parasızlıktan evden dışarı çıkamayan kadın şehir şehir geziyor.
Peki babam, zamanında babam çift maaş yemeye öyle alışmışki şimdi tek başına yaşıyor ama kendisine para yetiremiyor. Anneme haber yolluyor isterse barışırım ama maaş kartı bende kalacak. Eskiden annemin kendini kullandıtması acizliğinden değildi sadece o hep biz bu evde bir aileyiz paranın kimde durduğu önemli değil düşüncesi ile yetişmiş nekadar çalışsada eskilerin kafasını taşıyan biriydi zaten şu an 67 yaşında.
Yani gün gelir o çalışan kadınla çalışmayan kadının arasında nasıl bir güç farkı var çıkar. İstisnalar elbette olabilir. Ama her çalışan kadına önerim eşşek gibi çalışıyorsanız kral gibi yemeyi öğrenin annem gibi 60 ınızdan sonra aklınız başınıza gelirse çok geç olur. Alın maaşınızı şu temizlik çi parası şu gezme parası bu süs param diye ayırın . Özellikle siz çalışırken sizinle evlenen adam sizin çalışmanıza laf edemez ettirmeyin. Çok büyük bir kısım var. Ya çalışan kadın seçiyorlar evlilik masrafları yada ev araba kredileri biter bitmez sen çalışma demeye başlıyorlar. Bu tip adamlar sizi açık açık kullanmış oluyor. Yada hem çalışıyorsunuz hem eve gelince temizliğe yardım şöyle dursun birde etrafı ekstra kirleten erkek tipi var işte oda sizi kullanıyor sen erkek gibi çalışırken iyi ama adam evde kadın işi yapmaya gocunuyor. Tenizlikçi tutcam dese kadın. masraf diye laf eder kocası. Kullandırmayın allah aşkına kendinizi. Dedim ya en yakın örneğim annem ve o yaşında kadın psikolojik sorunlar yaşamaya başladı ilaçlarla duruyor aslında.