Merhaba,
Çok merak ediyorsanız, adet olmaya yakın bir doktor ile randevunuzu ayarlayın. Size bir takım hormon testleri verecek ve bu testleri sadece adetin ilk 3 günü yaptırabiliyorsunuz. Adet olduğunuz gibi sabah erkenden kan vermeye gideceksiniz.
Her şey normal değerde çıkarsa size toplam bir sene (belki 6 ay?) deneyip öyle tekrar gelmenizi söyleyecek. Adet düzensizliğiniz vb. yoksa her şey normal aralıkta çıkacaktır zaten. (Düzensizlik derken 2-3 günlük dalgalanmaları kastetmiyorum)
Diyelim ki bu süre içerisinde hamile kalamadınız. O zaman doktorunuz hiç bir tedaviye başlamaksızın ilk ay sadece yumurtalık gelişiminizi takip etmek isteyecek. Bunu da bir kaç günlük aralıklarla vajinal ultrason ile folikül çapı ölçerek yapıyor. Eğer yumurtanız normal bir şekilde gelişiyorsa, size yumurtanızın olgunlaştığı ve ilişkiye girmeniz gereken zamanları söyleyecek. Sonra da yumurtanızın çatlayıp çatlamadığına bakacak. Eğer tüm gelişiminiz normal giderse 1-2 ay da böyle yumurtlama takibi yapacak.
Bu aşamayı özel hastanede hiç özel bir sebep sunmadan, taleple de yaptırabilirsiniz. Tek yapacağı şey vajinal ultrason takibi.
Sperm testini de bu aşamada isteyecek. Belki de hala istemeye gerek duymayacak.
Bu şekilde 1-2 ay da olmazsa, ya da folikül gelişiminizde olağan dışı bir şeyler tespit edilmişse ancak o zaman rahim filmi, sperm testi, ilaçla folikül geliştirme vb. daha ileri yöntemlere geçilecek.
Yani çocuk için doktora gittiğinizde doktor sizi hemen ilaçlarla vb. tedavilere boğmayacak.