Gebelikte kaşıntı nedenleri

zeynep elvann

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2025
5
0
1
20
İyi geceler kızlar size bi sorum olacak kızlar 32 haftalık hamileyim ve bunun yüzünden kaç defa kan verdim bişey çıkmadı bundan 15 gün önce yine kan verdim bişey çıkmadı doktorum kerem yazdı kaşıntı için sizlerin bu bilginiz yokmu bu konuda aceba neden olabilir

karaciğer değerleriniz normal ve kolestazdan şüphelenmiyorlarsa normal diye biliyorum. Bir arkadaşım da son aylarında inanılmaz kaşıntı yaşadı her şeyi gayet normaldi.. gebelikte her şey mübah sanırım 😄

1. Cilt Gerilmesi:
    • Özellikle karın, göğüs, kalça gibi bölgelerde cilt gerildiği için kuruluk ve kaşıntı olabilir.

2. Hormonal Değişiklikler:
    • Östrojen seviyesindeki artış ciltte hassasiyet ve kaşıntıya neden olabilir.

3. Kuru Cilt:
    • Hamilelikte cilt daha çabuk kuruyabilir. Mevsim geçişleri de bunu artırabilir.

4. Gebelik Polimorfik Döküntüsü (PUPPP):
    • Genelde ilk gebeliklerde son trimesterde görülür. Karın bölgesinde başlayan kırmızı döküntülerle birlikte şiddetli kaşıntı olabilir.

5. Alerjik Tepkiler:
    • Daha önce tepki vermeyen sabun, deterjan, kıyafet, duş jeli gibi maddelere karşı hamilelikte cilt daha duyarlı hale gelebilir.

🧴 Rahatlatıcı Öneriler:

• Nemlendirici kullanımı: Parfümsüz, hassas ciltler için olan nemlendiricileri düzenli kullan.
  • Ilık duş al: Sıcak su kaşıntıyı artırır, ılık su tercih et.
  • Pamuklu giysiler giy: Terletmeyen, cildi tahriş etmeyen kıyafetler tercih et.
  • Sabun ve deterjan değişikliği: Hipoalerjenik ürünlere geçmeyi düşünebilirsin.
  • Aloe vera, hindistancevizi yağı gibi doğal çözümler: Cildi yatıştırabilir ama önce küçük bir alanda denemeni öneririm.

🔔 Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Aşağıdaki belirtilerden biri varsa tekrar doktora başvurmalısın:

• Kaşıntı özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında yoğunsa,
  • Gece artıyorsa,
  • Deride döküntü, kabarcık ya da su toplamaları oluşuyorsa,
  • Kaşıntıya eşlik eden sarılık, halsizlik, iştahsızlık varsa.

Kolestaz testlerin şu an normal çıksa bile, şüpheli durumlarda birkaç hafta sonra tekrar edilmesi gerekebilir çünkü gebelik kolestazı bazen geç dönemde ortaya çıkabilir.

Back
X