Geçim endişesi/Umut Dilenciliği

Hi bak sunu da soyleyim biz borcla evlrndik bir arkadasimz da borcsuz baba parasiyla evlendi adamin balayina kadar yolladilar helal olsun . Adam ne evi ne karisinin ne esyasini değerli goruyor simdi . Erkek biraz zor elde edince daha a sahip cikiyor biz tasinirken esim nasil dikkat ediyor diyor taksitleri nasil zor bitti bence bir bakima borc iyi

Niye sorun olsun ki siz anlayışlı olduktan sonra
Eşyalar nisanlinin istediği ücret tutarında secilir sonra begenmezseniz değiştirilir nolcak

Senin aile çeyiz bulaşık makinesi fln
Gelinlik kına elbisesi vs özel seyleride ailen yada nisanlin alır bitti gitti. Benceee yani

Ama siz istemiyorsunuz

O zaman geliri ne kadar nisanlinin
Birikim varmiymis
Allaha şükür iyi bir yerde maaşlı çalışıyor yani geliri sabit ama o da ailesiyle yaptığı borçları ödüyor şu an bildiğim bir birikimi yok.Ben yeni yeni başladım birikime,o da ailemden aldığım para yani ne kadar olacaksa artık :KK33:
Haklısınız biz "kendimiz yapalım kendimiz başaralım" konusunda biraz ısrarcıyız galiba :) inşallah dediğiniz gibi hallolur,sırf kendime değil herkese duacıyım

Onlar abartma versiyon
Rezillik vallahi rezillik hiç sormayın ya :olamaz: Çoktan giyilmiş elbiseyi çoktan yapılmış düğünü eleştirmek yarıştırmak nedir o kızcağız şimdi orada oturup ağlasın mı gelinliğim kötüymüş diye bir daha mı düğün yapsın... Annemle denk geldikçe gülüyoruz acaba kocalarının yakışıklılığını da puanlayıp yarıştırıyorlar mı diye

Onun diğer bir okunuşu "sırf aileleri borca sokmak" veya "flaş flaş flaş milyarder aileler dünür oldu" oluyor sanırım :) cevabınız için teşekkürler

Borcsuz evlendim ve ne benim ne eşimin ailesini ise katmadık. Evlenmeden önce 1 sene boyunca eşimle birikim yaptık. Millete gösteriş olacak şeylerden uzak durduk. Uygun fiyatlı ama kaliteli ürünlere yöneldik. Herşey tam takım olsun demedik. Bütçemize uygun elimizden ne geliyorsa ona razı olduk. 5 sene içinde hem ev hem araba aldık evimizi de istediğimiz gibi dosedik. Önemli olan nasıl birikim yapacağını bilmek. Bu arada ikimiz de öğretmeniz. Öyle ahım şahım bir gelirimiz de yok.

Borcsuz evlendim ve ne benim ne eşimin ailesini ise katmadık. Evlenmeden önce 1 sene boyunca eşimle birikim yaptık. Millete gösteriş olacak şeylerden uzak durduk. Uygun fiyatlı ama kaliteli ürünlere yöneldik. Herşey tam takım olsun demedik. Bütçemize uygun elimizden ne geliyorsa ona razı olduk. 5 sene içinde hem ev hem araba aldık evimizi de istediğimiz gibi dosedik. Önemli olan nasıl birikim yapacağını bilmek. Bu arada ikimiz de öğretmeniz. Öyle ahım şahım bir gelirimiz de yok.
Nasıl ferahladım yazdıklarınızı okuyunca anlatamam çok teşekkürler.Tam da hayalimiz öyle işte yani temel ihtiyaçlar sağlam olsun,gösteriş olmasın,millet ne der diye harcama yapılmasın.Umarım bizim de (tüm isteyenlerin de) sizin gibi düzeni,yuvası olur.Tekrar teşekkürler

Güle güle oturun öncelikle :) Ben de öyle diyordum,bazı şeylerin kalitesi mühim kalanları zamanla yaparız filan.Ama müstakbel eşim öyle düşünmüyor "yaparız her şeyi olur illa ki o olmadan olmaz bu olmadan olmaz kızım senin neyin eksik" diyor :KK70: sanırım kendine sorumluluk olarak görüyor bunları. bir de bizim aile ilişkilerimiz iki taraftan da çok sıkı.Ben hayırlı olsuna oturmaya gelip halısız koltuk takımsız bir ev gören akrabaları hayal edemiyorum bile.Yanlış anlamayın millet ne der diye değil aileler öyle zamanla tamamlamamıza gözyummaz yani normal karşılamaz,illa destek olup tamamlamak ister.
Çok sağolun cevabınız için

valla cevremde esimin ailesinden baska gelen yok, benim ailem uzakta henuz gelemediler. Ama dedim kiraciyim bugun buldum bu evdeyim yarin baska bir evde, her eve her haliyi perdeyi uyduramam burda hepsi masraf Turkiye o acidan daha farkli.
Parkeli ev halisiz cok alistim ;) yeni hali demek toz tuy demek. Bir makina tutuyorum bitti gitti, haliyi kaldir onu supur derdi yok.
Perdeyi yikayacagim cikar sen as ben as kavgasi yok. Her sey hallolur agiz tadiniz bozulmasin. Bir arkadas yazmis evet bazi ufak seyler yani ne bileyim tepsidir, mandaldir, rendedir bunlari denk geldikce alin koyun kenara. Evin icine girilmeden bilinmiyor neye ihtiyac oldugu.

Onun diğer bir okunuşu "sırf aileleri borca sokmak" veya "flaş flaş flaş milyarder aileler dünür oldu" oluyor sanırım :) cevabınız için teşekkürler
Biz borçsuz olarak evlendik. Ailelirimiz de milyarder degil düşünceli insanlar. Ayrıca biz yardım talep etmedik kendileri kosturdular. Yakın akraba altın takacaklarina ortaklaşa beyaz eşyalari aldılar. Aileler de bütçeleri dahilinde mobilyaları aldılar. Düğünümü de gorumcemin evinin bahçesinde yaptık. Stüdyoya da gitmedik. Fotoğraf kendimiz çektik Nisan yapmadık. Sözü ev içinde aile arasında kestik vs.
Çok sade bi evlenme ve ev duzme oldu. Ama yapamadigim hicbirsey içimde kalmadı. Sasali törenle milleti eglendirip borç odeyecegime borca vereceğim parayla evlendikten sonra eşimle gezdik.
EvlendiğiM gün 1 tl bile borcum yoktu.

Nasıl ferahladım yazdıklarınızı okuyunca anlatamam çok teşekkürler.Tam da hayalimiz öyle işte yani temel ihtiyaçlar sağlam olsun,gösteriş olmasın,millet ne der diye harcama yapılmasın.Umarım bizim de (tüm isteyenlerin de) sizin gibi düzeni,yuvası olur.Tekrar teşekkürler
Kimseye takılmazsaniz olur. Bir şey alacağım zaman su 3 soruyu sorarım
1 ben bunu ne kadar süre kullanacağım?
2 isim bitince onu ne yapacağım?
3 Vereceğim daha fazla para benim zaman ya da enerji tasarrufu yapmamı sağlayacak mi?

Bu üç soruya olumlu cevap veriyorsam mesela elektronik ev eşyası gözüm kapalı alırım. Ama diyelim bu bir kına tepsisi başkasından ödünç alabilirsem bunu tercih ederim. Onun haricinde gezme ve yeme içmeden asla kısıtlamam. Yapacağın tasarrufla balayını uzat. Yoksa 3 saat giyeceğine bir kıyafetin çok pahalı olmasına gerek yok.

Allaha şükür iyi bir yerde maaşlı çalışıyor yani geliri sabit ama o da ailesiyle yaptığı borçları ödüyor şu an bildiğim bir birikimi yok.Ben yeni yeni başladım birikime,o da ailemden aldığım para yani ne kadar olacaksa artık :KK33:
Haklısınız biz "kendimiz yapalım kendimiz başaralım" konusunda biraz ısrarcıyız galiba :) inşallah dediğiniz gibi hallolur,sırf kendime değil herkese duacıyım

Benim arkadaş evlendi eşinin ailesi moda life tan almışlar mobilyayı
Beyaz Eşya iyisinden kız ailesi ortak alınmış
çok takı istemedi eşim eli bollasinca alır dedi

Uygun bir de salon tuttular
Kendi aileside ceyiz fln yaptı

Bi tek bilezik lerini eşi yaptı.
Cok mutlular :)
Ama önemli bir nokta var aileler teklif etmeli biz soylesek ederler demissiniz demek ki pek niyetleri yok

Biz borçsuz olarak evlendik. Ailelirimiz de milyarder degil düşünceli insanlar. Ayrıca biz yardım talep etmedik kendileri kosturdular. Yakın akraba altın takacaklarina ortaklaşa beyaz eşyalari aldılar. Aileler de bütçeleri dahilinde mobilyaları aldılar. Düğünümü de gorumcemin evinin bahçesinde yaptık. Stüdyoya da gitmedik. Fotoğraf kendimiz çektik Nisan yapmadık. Sözü ev içinde aile arasında kestik vs.
Çok sade bi evlenme ve ev duzme oldu. Ama yapamadigim hicbirsey içimde kalmadı. Sasali törenle milleti eglendirip borç odeyecegime borca vereceğim parayla evlendikten sonra eşimle gezdik.
EvlendiğiM gün 1 tl bile borcum yoktu.
Ya ne kadar güzelmiş güle güle oturun bu arada maşallah :) herhalde biz de yok kendimiz yapacağız desek de aile yardıma koşturacak haklısınız.En çok da gösterişe çarçur etmediğimiz parayla gezme,eğlenme,YAŞAMA kısmı mutlu ediyor beni düşündükçe :) çok teşekkürler cevabınız için

Ya ne kadar güzelmiş güle güle oturun bu arada maşallah :) herhalde biz de yok kendimiz yapacağız desek de aile yardıma koşturacak haklısınız.En çok da gösterişe çarçur etmediğimiz parayla gezme,eğlenme,YAŞAMA kısmı mutlu ediyor beni düşündükçe :) çok teşekkürler cevabınız için
Rica ederim. 4 yıllık evliyim ben. Parami biriktirip sonra esyalarimin hepsini istediğim gibi değiştirdim. Geç oldu güç olmadı :) ve milleti eglendirecegim parayla tatlı tatlı cicim ayı hatıraları birktirdim :)

Benim arkadaş evlendi eşinin ailesi moda life tan almışlar mobilyayı
Beyaz Eşya iyisinden kız ailesi ortak alınmış
çok takı istemedi eşim eli bollasinca alır dedi

Uygun bir de salon tuttular
Kendi aileside ceyiz fln yaptı

Bi tek bilezik lerini eşi yaptı.
Cok mutlular :)
Ama önemli bir nokta var aileler teklif etmeli biz soylesek ederler demissiniz demek ki pek niyetleri yok
Darısı biz ve her isteyenin başına :oops: Kendimi tam ifade edememişim şöyle söyleyeyim,iki taraf da "siz kuruş harcamayın biz ikimiz her şeyi yapacağız" desek kırılırlar,dışlanmış hissederler heralde.Ailelerimizi zora sokmadan masrafları ve koşturmacayı elimizden geldiğince ikimiz üstlenmek benim kendi hayalim yani.:) Ama burada da çok kişinin dediği gibi aileler illa ki az ya da çok destek oluyor haklısınız.

Eşimle ikimizde memuruz. İşe girdikten bir müddet sonra evde söz nisan birarada yaptık. Nisan sonrası ben çeyiz almaya başladım. Sonra da kredi çektik her şeyimizi kendimiz yaptık ailelerimize kuruş harcatmadik. 1.5 seneye yaklaştı evleneli 8 aylık borcumuz kaldı. Dün de araba aldık bir borca daha girdik 2 yıl da onu ödeyeceğiz. Borç yiğidin kamcisidir. Parayı nasıl kullandığınız önemli borcumuz varken kenara para atarak yurt dışına tatile de gittik. Elhamdülillah yettiriyoruz hiçbir şeyimiz de eksik değil. Sağlık olduktan sonra her şey hallolur.

Daha 20 yaşındasın 2 seneye ne olacağı bilinmez. Kendine dert etme böyle şeyleri.

Çok şükür 0 borçla evlendik ve ailelerimiz milyarder değil ne eşimin ne benim herşeyi eşim kendi birikimiyle yaptı ailesinin bir çöpünü görmedim kaldiki benim ailemden de görmedim bişey ama böylesi en güzeli oldu kimse aldığımız yaptığımız hiç birşey de söz hakkı olamadı :halay::halay:sadece ikimiz gezdik beğendik eksiklerimizi aldık Allah herkese böyle evlilik nasip etsin inşallah

İyi geceler kızlar,bu saatte takıldı kafama buradaki evli nüfus biraz içime ferahlık verir diye düşündüm.
Derdim güncel değil aslında herkes için her daim devam eden ve gelecekte de herkesin karşılaşabileceği bir dert. Erkek arkadaşımla 2 yıl sonra evlilik yoluna girmeyi planlıyoruz kısmetse.O çalışıyor ben henüz eğitimimi sürdürüyorum.
Onun aksine ben şimdiye kadar ne dişedokunur bir birikim yaptım ne de bir borca girdim.
Sorum şu: evlenmişler veya evlilik hazırlığında olanlar, evdi,eşyaydı,düğün masrafıydı bunları nasıl yaptınız?Bir yandan da ocakta aş kaynayacak sonuçta ikimizin de maaşı olsa bile tüm para evlilik hazırlığına ayrılmayacak.Benim gözümde çok büyüyor bir kırık iğne bile edinemeyecekmişiz gibi bunalıyorum düşündükçe.Bir yandan her şeyin en dandiği bile çok pahalı görünüyor gözüme; bir yandan da diyorum ki herkesin kıyıda biriktirdiği altınları yok herkesin borcu olabilir sonuçta.
Ailelere de mümkün olduğunca yüklenmek istemiyoruz, ben de işe girebilirsem çoğu şeyi kendimiz yapalım diye umuyorum.
Uzun lafımın kısası,tecrübelerinizi biraz yazarsanız içim çok rahatlayacak.Şimdiden teşekkürler sevgiler :)

Ev esyalarimizin yuklu miktarini esimin dedesi di, istikbalden esya almistik biz salon takimi ( 2 ad uclu koltuk, iki berjer, 2 hali) yatak odasi takimi (yatak, 2 komidin, dolap, tuvalet masasi) ve yemek odasi (masa, sandalye, bufe) ve camasir makinesi bunlari iste dedesi almişti esimin, 9000 falan tutmustu sanirim ya da 8000. 8000 tutarinda alisveris yapana 1000 tl indirim vardi. bir de perdelerimi aldi sag olsun. Onun disindakileri biz kendimiz aldik, mutfak malzemesidir, tv unitesidir, tvdir vs vs. Ha onlari da sak diye almadik tabii. 3 yillik evliyiz gecen seneye kadar esimin baba evinden bekarlik evine getirdigi lcd tvyi kullandik. Yani tum evi tek seferde duzmedik, parca parca aldik. İyi ki de oyle yapmisiz. Bu sayede hic kullanmayacagimiz sacma sapan seylere para vermemis olduk :) ihtiyaca gore aldik yani. Parca parca aldigimiz icin de paramiz bi anda gitmedi. Hem bize kaldi hem de taksit odedik. Zaten evin ihtiyaci bitmez, her seyi alayim bi daha almam mantigi ile hareket etmek cok dogru degil.

Borcsuz evlendik. Ikimiz de birseyler yapmaya ugrastik. Tekstilci oldugumuzdan ev esyalarina cok az para verdik, sanirim 5 bin falandi tum mobilyalar. Gelinlik bin liraydi, damatlik alinmadi siradan bir takim elbise istedi esim onu aldim,sanirim 500 liradir ayakkabisi dahil. Bir uyku setimiz var ikincisi yok. Carsaf pike havlu zaten benim vardi getirdim.mutfak esyalari da vardi siradan seylerdi zaten ozel birsey almaya gerek duymadim hic.
Toplu paramiz vardi, ben biriktirmistim onunla is kurduk. Araba benimdi, gecen yil satip yenisini aldik. Ustunu esim kazandiklariyla tamamladi.
Evliligi maddi olarak gozumde buyutmedim hic. Buyuk beklentilerim yoktu belki de ondan.
Akilli davranip paramizi sacmasalak seylere harcamadigimiz icin simdi ev kredisi araba kredisi odeyebiliyoruz ve en onemlisi de kimseye eyvallahimiz da yok

Bu konuya taze evli olan bir gelin olarak sana yaptıklarimi aktaracagimm. .
Senin içinde güzel bir fikir olacagina eminim...
Biz açıkçası düğün yapmadik. . Kına da yeterince millet eğlendi halaylar falan çekildi ve cok güzel sabunluklar kinaliklar vs yaptırdık çeşit çeşit. ..
Evimizi subat ayından beri diziyoruz .. ayligimizı aldıkça parça parça esyalarimizi aldık evim küçücük,mutfağım amerikan mutfak.. öyle 1000 parçalık tabak kaşık bıçak seti alsam koyacak yer yok.. Dolayısıyla daha az ve daha kullanışlı şeylere yoneldim. .. aldığım herseyi acaba bu ilerde işime yarar mı düşüncesiyle aldım .. öyle Allı Pullu gelin yatağı almadım. . Gelinliğim hatta gelinlik cicegim dahi kiralıkti ... oje dahi sürmedim. .. ama lüks otelde muhteşem her gün turlarla dolu bir balayı geçirdik sınırsız yemek eğlence yani sahaneydi. .. düğün yapmadığım için gelen kişiler nikah altinlarini taktilar sonra foto çektirdik ve herkes dağıldı. . Binlerce liralık salon vs tutmadimm. .. aman bir kere evlenecegim deyip tonlarca borca girdikten sonra o stresle mutlu olunmaz.. tecrübeyle sbittir canım suan tam 1 haftalik evliyim. . İnan evimde hersey de var.. kahve makinesine kadar .. Beyaz eşyaları babası aldı. . Buzdolabı çamaşır makinesi vs.. hatta bulasik makinemiz bile yok koyacak yer yok çünkü. . Onun dışında yatagimiz vs evin diğer esyalarini kendimiz aldk

İyi geceler kızlar,bu saatte takıldı kafama buradaki evli nüfus biraz içime ferahlık verir diye düşündüm.
Derdim güncel değil aslında herkes için her daim devam eden ve gelecekte de herkesin karşılaşabileceği bir dert. Erkek arkadaşımla 2 yıl sonra evlilik yoluna girmeyi planlıyoruz kısmetse.O çalışıyor ben henüz eğitimimi sürdürüyorum.
Onun aksine ben şimdiye kadar ne dişedokunur bir birikim yaptım ne de bir borca girdim.
Sorum şu: evlenmişler veya evlilik hazırlığında olanlar, evdi,eşyaydı,düğün masrafıydı bunları nasıl yaptınız?Bir yandan da ocakta aş kaynayacak sonuçta ikimizin de maaşı olsa bile tüm para evlilik hazırlığına ayrılmayacak.Benim gözümde çok büyüyor bir kırık iğne bile edinemeyecekmişiz gibi bunalıyorum düşündükçe.Bir yandan her şeyin en dandiği bile çok pahalı görünüyor gözüme; bir yandan da diyorum ki herkesin kıyıda biriktirdiği altınları yok herkesin borcu olabilir sonuçta.
Ailelere de mümkün olduğunca yüklenmek istemiyoruz, ben de işe girebilirsem çoğu şeyi kendimiz yapalım diye umuyorum.
Uzun lafımın kısası,tecrübelerinizi biraz yazarsanız içim çok rahatlayacak.Şimdiden teşekkürler sevgiler :)

ben sıfır parayla evlendim
evliliğimiz 5 sene olacak hala borç ödüyoruz hala eşyamız yarım :P
ama bu evlendikten sonra eşimin çalışamamasından kaynaklandı
şimdi çalıştığı için toparlıyoruz

yani krediyle evlenirsiniz takma kafana
40 bin tl kredi ev eşyasını da düğünü de ortalama düzeyde yapar

Back
X