• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Geleceğim için çok kararsızım abla tavsiyesine ihtiyacım var

idontknoww

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Ağustos 2025
2
0
1
25
Merhaba kızlar 💕 12. Sınıfa geçen sayısal öğrencisiyim; AYT Fizik–Kimya–Matematiğim çok iyi, Biyolojim orta; OBP’m 98. Aslında 9. sınıftan beri hayalim hukuk ya da işletme okumak. Ailem “seçenek kalsın” diye önce sayısalı seçmemi istedi; büyük ablam (10 yaş büyük) 2–3 yıldır avukat, diğer ablam diş hekimliği okuyor. Tıp/diş ve çoğu mühendislik bana hitap etmiyor (belki sadece işletme müh. olabilir). Kendimi adalet, hak, özgürlük gibi konularda ya da yönetici pozisyonlarında görüyorum. Çelişkim şu: Çok iyi bir üniversitede (mümkünse %100 bursla) okumak istiyorum ama babam hukukun geliri düşük ve mezunu çok olduğu için istemiyor. İşletmede de çevremde iyi derece yapıp mezun olduktan sonra ilk maaşı görece düşük bulup aile şirketine geçen örnekler var; bizde böyle bir şirket yok ve mezun olunca düşük maaşa sıkışmaktan/iş bulamamaktan korkuyorum. Sayısaldan devam edip sonradan EA puanıyla tercih mi denemek istemiyorum çünkü en iyi üniversiteyi istiyorum ama korkuyorum potansiyelimi boşa harcamaktan ama sayısalda da bana uygun mesleği bulamadım, EA’ya geçip hukuk/işletmeye odaklanmak mı daha mantıklı?Gerçekten hukuk veya işletme istiyor muyum yoksa sadece özenti mi? Hukukta gerçekçi gelir–iş bulma süreci nasıldır? İşletmede hangi okullar/alt alanlar (finans, pazarlama, veri analitiği vb.) fark yaratır, staj–network nasıl kurulmalı? ÇAP/yan dal veya işletme mühendisliği mantıklı bir köprü olur mu? Avukatlardan, işletme mezunlarından ve EA’ya geçip başarılı olanlardan yol haritası, çalışma planı ve burs/üniversite önerileri rica ediyorum. Çalışmaya çok istekliyim ama yanlış yola emek vermek istemiyorum; deneyimlerinize gerçekten ihtiyacım var.

Bence hukuk okumaman lazım çok iyi durumda değil zaten tm çalışmana gerek yok iyi bir ayt matematik neti olursa sıralaman güzel gelir. Zaten okulda edebiyat görüyorsun sayısaldan devam et.

Bence hukuk okumaman lazım çok iyi durumda değil zaten tm çalışmana gerek yok iyi bir ayt matematik neti olursa sıralaman güzel gelir. Zaten okulda edebiyat görüyorsun sayısaldan devam et.
Ama sayısaldan iyi bir sıralama yapsam bile eşit ağırlıktan iyi bir puan gelmez(istediğim üniversiteye giremem) ve okuldaki edebiyat dersleri işlenmiyor biz sayısal olduğumuz için boş bırakıyorlar

Ama sayısaldan iyi bir sıralama yapsam bile eşit ağırlıktan iyi bir puan gelmez(istediğim üniversiteye giremem) ve okuldaki edebiyat dersleri işlenmiyor biz sayısal olduğumuz için boş bırakıyorlar
Girersin ekstra edebiyat çalış o zaman sadece

Avukatlık veya işletme de olsa hepsinin zorunlu olması gereken tek bir şartı var, işsiz kalsan bile seni ileri taşıyacak konu yabancı dil bilgisi. Bu şekilde yurtdışında çok iyi mevkilerde çalışan avukatlar var. Keza işletme için de aynı şey geçerli, İngilizce olduğu sürece ve kendini her türlü gelişime açık bıraktığın sürece işsiz kalman mümkün değil. Yabancı dil detayına dikkat ettikten sonra ikisi de senin için iyi olabilir, sadece kendine şu soruyu sor; hangi meslek beni mutlu eder? Çünkü mesleğinde mutlu olmayan insan kendini bir adım öteye götüremez.

işletme okuyan meslek sahibi olmaz. iş görüşmesinde hangi pozisyona başvuracağın bile belli değildir.
ekonomi/finans okuyan meslek sahibi olur.
hukuk okuyan meslek sahibi olur.

meslek sahibi ol, sonra üzerine işletme master'ı (MBA) yap.

Merhaba, işletme okumak yerine iktisat/ekonomi okumanızı öneririm ben ingilizce işletme mezunuyum. son iki yıl hangi alanda uzmanlaşılmak isteniyorsa o seçmeli dersler alınıyor. ben finans dersleri almıştım mesela. eğer derece yaparak boğaziçi odtü ya da Top özellerde okursanız okunabilir ama diğer türlü ben pek önermem. Yandal çap yaparak ya da master yaparak okuyabilirsiniz. Yönetici olmak/plazada çalışmak gibi isteklerinize gelince; bölümü okurken okula gelen big4 yetkilileriyle irtibat kurmanızı kendinizi tanımalarını sağlamanızı öneririm eğer finans/auditte ilerlemek isterseniz ve mezun olmadan önce son yılınızda başvurun eğer orda başlamak istiyorsanız mezun olduktan sonra almıyorlar alıyorlarsa da çok nadirdir. Big4’da iki yıl zorlanırsınız gerçekten zorlanmak ama iki yıldan sonra giremeyeceğiniz şirket yok. Linkedinde bu alanın iş ilanlarına bile bakarsanız şartlarda 2 yıl big4 deneyimi aradıklarını görürsünüz. Eğer yolunuzdan şaşmazsanız 5-6 yıla iyi maaşlar alır 10 yıla yönetici pozisyonlarında aranan olursunuz yurtdışına da gidersiniz. İngilizce şart ama bilginiz olsun. Ben finans/audit düşünmüyorum pazarlama ik falan düşünüyorum derseniz o yol biraz belirsiz çok bilgim yok nerede işe girerseniz öyle ilerlersiniz ama hangi bölümü okuduğunuzun önemi yok. Spesifik olarak Finans/audit için big4 garanti ve çok anahtar bir adım. Ama genel olarak bu bölümün mezunları herhangi bir beyaz yaka işinde işe alındığı sürece çalışabilir lojistik firmasına da giren var. İş yok değil iş var. Sadece hukuk okuyan nasıl avukat hakim oluyor belirli işte işletmede o yok çok geniş. Bilinçli karar vermezseniz o belirsizlik yıpratır. Ama atıyorum hukuk okudunuz mba yaptınız geri kaldığınız bi nokta yok işletme mezunundan. Bir de eklemek istediğim bir şey benim kuzenim istanbul hukuk mezunu o da big4da işe girmişti hukukla alakalı departmanda. Başka bir arkadaşım dil mezunu yeni bi departman açılmıştı dilcileri aldıkları o da big4da işe girdi. Yani böyle yollar da var. Her şey gönlünüzce olsun. Çalışma hayatında haşır neşir olacağınız konulara gerçekçi bakmanızı öneririm dizilerdeki gibi değil hiçbir şey hem de hiç ondan şüpheniz olmasın. Finans haberlerini finansçıların fikirlerini okumayı seviyor musunuz? denetim muhasebe yapmak hesap kalemleriyle ilgilenmek masa başı on saat excel bakmak. Bunlar karşılaşacağınız şeyler. Dizilerdeki gibi masada oturup kağıt imzalayıp ofisi turlamıyorsunuz :) Umarım her şey gönlünüzce ve kolaylıkla olur.

Back
X