Gelecek kaygısı-Yıkık bir yeni mezun

Papatya129

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Temmuz 2014
2.031
2.473
133
Bana çok zarar veren nur topu gibi bir anksiyetem doğdu, başlıkta da gördüğünüz üzere.
Konuyu biraz spesifikleştireceğim. Detay verdiğim için “hööhhhh kendini beğenmiş” yazacaksanız lütfen hiç okumaya başlamayın.
Türkiye’nin en iyi devlet üniversitelerinden birinden yüksek onur öğrencisi olarak mezunum. Bölümüm de, daha yol gösterici yorumlar olursa diye söylüyorum, hukuk.
Yurtdışında 4 ay dil eğitimi aldım. Yurda dönüp mezun oldum.
Şimdi ise Başvurduğum hiçbir kurumsal büro dönüş yapmıyor. Pandemi nedeniyle küçülmeye gittik cevabı almaktan yıldım. Memlekete döndüm, 700 tlye kıytırık bir büroda çalışıyorum. Aldığım maaşı düşününce çıldırasım geliyor onca emeğim yazık oldu diye. Okumasam bir yere girip çalışsam en azından asgari ücret alıyor olurdum diyip gülüyorum kendi kendime.
Bazen En buyuk kk En buyuk kk ‘nın açtığı konuları okurken başımı alıp benim de Afrika’ya gidesim geliyor. Hiç değilse insan hakları falan kasarım.
Ben yurtdışına YL için gitmek istiyorum. Ama ekonomik olarak ülkece göğsümüze bir öküz oturduğu ve kalkmayı da yakın gelecekte düşünmediği için nasıl giderim bilmiyorum.

Ielts hazırlanıyorum fakat öyle umutsuzca ki. Burs bulmadan yurtdışını rüyamda dahi göremem. Burs desen, nerden bulacağım?

Mutsuzum kızlar genel olarak. Bu ruh halinden silkelenerek çıkmam gerek ama üstümde sanki ölü toprağı var.
Mutsuzum ve umutsuzum.
Öyle işte.
Paylaşmak istedim.

istersen en baba okuldan mezun ol.. mezun sayisi cok fazla hukukta da.. yasadiginiz bunalimin ve size 700 tl nin layik gorunmesinin sebebi bu. siz olmazsaniz yerinize baskasini cok kolay bulurlar o paraya. ya kendiniz buro acip tirmalayacaksiniz ya da en guzeli yurtdisi. ben evlenip geldim. simdiki aklim olsa alanimla ilgili is bulamasam bile bir sekilde kendimi yurtdisina atar ne is olsa yapar, dili ilerletir, sinavlara girer okullara basvururdum.

*stajyerim.
yeni mezun diye başlıkta belirttiğim için yazmadım tekrardan.
stajerlik kalkmadan para kazanılmaz ki avukatlıkta.stajerleri de ayak işlerini yapsın diye işe alıyorlar bürolar zatenn.bir iki sene böyle geçecekkk tüm yeni avukatlar yaşıyor aynı durumu.ya da akademisyen olmaya çalışacaksınızzz

*stajyerim.
yeni mezun diye başlıkta belirttiğim için yazmadım tekrardan.
Staj bitince daha iyi imkanlar doğar muhtemelen. Pozitif bakmaya çalış. İyi bir üniversiteden mezunum diyorsun şu bir iki yıl sancılı olabilir ama en geç iki yıl sonra herşey netleşir. Kararlı olmak önemli. Ne istediğini iyi düşün. Bir tanıdığım, ben avukatlık yapamam dedi yönünü hakimlik belirledi oldu. Bir başkası avukat olacağım illa dedi o da işini oturttu. Zamanla daha umutlu bakacaksın.​

Türkiye'de avukatlık yapma challenge ına hoş geldin sevgili meslektaşım.Sen yine 700 tl alıyormuşsun ben onuda alamıyordum stajyerken.Hergün deniz otobüsüyle karşıya geçiyordum yol masrafımı bile vermiyorlardı.Bedavaya 1 sene gttim geldim ama stajımı bitirdim bir şekilde.Deniz ticareti yapan yerlere başvur onlar dil arıyorlar özellikle.Ya da kurumsal firmaları denemeye devam et.Köpek gibi çaıştırıyorlar ama olsun yapacak birşey yok.

Başka çoğu meslekte olduğu gibi iş bulma, bulsanda azıcık maaşa tamah etme challenge ına hoşgeldiniz. Ne yazık ki bu ülkede çoğu genç yeni mezunken iş bulamama, bulsada değerince maaş alamama, değer görmeme gibi birçok sorunla yaşamaya çalışıyor. Sana bunu şunu yap diyemeyeceğim zira bende yazdığın gibi iyi üniversiteden iyi bir cv ile mezun olmuş ve 4 yıl boyunca (çokk fazla tırmalayarak,uğraşarak) iş hayatında yer alan biri olarak nihayetinde olduğum noktada yine iş arama süreciyle başbaşa olan bir mühendis olarak sadece ve sadece mental olarak sağlığımızı korumamızı , bu süreçte zor da olsa sağlıklı ve nefes alıyor olduğumuz için şanslı olduğumuzu düşünüp iç huzuru bulabilmemizi diliyorum.

*yazdıklarım biraz karışık olabilir ama anlaşıldığını umuyorum :)

Her meslekte artık iş bulmak çok zor bir yerlere gelmek için çok fazla fedakarlıkta bulunmak gerekiyor mezun sayısı fazla ve bu durum çok üzücü :(

Ylsy - meb bursunu araştırmanızı öneririm su aşamada size çok uygun görünüyor. Hakkınizda hayırlısı olsun herşey zorlaşıyor giderek

Sabret diyeceğiz yine

Zira büyük bürolar dışındaki stajda para almak dahi lükstür

Ofiste yemek varsa yersin hatta arada gelirken ekmek al dahi derler

Yol parasını zaten evden alırsın da iş için bir yere gönderince bari masraf verseler dersin

Piyasa kötü hem de çok kötü

Ama umutsuzluğa yer yok

Büyük bürolar eleman alır ilk yıl da az verir

İlk işe başladığımda Eylül ayında 800 Tl alıyordum aynı seviyedekiler Ocak ta başlamıştı 700 alıyordu

Ocak geldi 900 oldu maaş

Bir sonraki Ocak’ta 1750 vs

En son 2011 de çalıştım 4000 üstü maaşım, şirket arabam vardı

İki öğretmen maaşı kadardı gelirim

Yıllardır maaşlı çalışmıyorum piyasa kötü ama yine de yolun açık

Dil biliyorsun biraz da dişini sıkarsan iyi yerlere gelirsin

Pazarlanacak eğitimler al online da olsa şu eğitimim var demek seni öne geçiyor işe alışta

Zira herkes yeni mezun, işe alırken kim öğrenmeye açık, gelecek vadediyor diye bakılıyor

Şu an hızlı tüketim dışında bütün sektorler çok kotu durumda sakin sabırlı olun lütfen endişelenmeyin az çok dandik yer demeden stajinizi bitirin bir yerden hayata tutunmaya çalışın bu pandemi dönemi bir geçsin hayırlısıyla herşey düzelir insallah

Back
X