• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hakliyken iftiraci oldum

bu arada bi arkadaş sizler lüks istiyorsunuz demiş okulumun etrafında 3 tane ahır var ve havalar ısındı sinekler o biçim bir sınıfta abartısız 8 10 tane sinek uçuyor sıcak havalar başlayınca ağzımı açmaya korkuyorum o sinekler ağzıma kaçacak diye

sinek kovarları parfüm ettim üstüme başıma sıkıyorum

hergün 2 şişe sinek ilacı sıkıyoruz sınıflara korıdorlara ve hepsini cebimizden alıyoruz. lüks istesekte olmaz olmuyor..

dolaplarımızda ne olur ne olmaz dıye tuvalet kağıtları kağıt havlular tutuyoruz, evimizden getiriyoruz

biz ne yapalım?

devlet vermiyor veli vermiyor o çocuklar kimin çocuğu elin çocuğu mu?

Bizi bizden iyi kimsenin anlayacağını düşünmüyorum.
Yazdıklarınızı okudum sanki benim okulumdan bahsedıyorsunuz.
Bizdede kanalızasyon yok foseptik yok.Çocukların üzerine sinen ahır kokusuna duyarsızlaştım etkilemiyorda ama o koku berbat bişey.Senelerdir il'e yazı gönderiyoruz bu sorun için gelen cevap ''ödeneğin olmadığı''.Ama bakıyorum sendikalar en lüks otellerde toplantılar yapıyorlar.Halk Eğitim Müdürlükleri en alakasız en saçma kursları etrafındakılerı kayırarak açıyorlar ve paraya para demiyorlar...Nasıl oluyor anlamıyorum...Herneyse şimdi oturun oturdugunuz yerde 3 ay tatil yapıyorsunuz,burayı ağlama duvarına çevirmeyin diyenler,demeselerde içlerinden geçirenler olacaktır (OLMUŞTU).O yüzden daha fazla bu maddi konularda yakınmak istemiyorum.

Son olarak Glikoz;

Okul değişimleri bu ay tamamlanacak.İlkokul olarak kalırsa sizin iç huzurunuz ve öğretmenin sizinle olan sorunu cocugunuza yansıtma ıhtımalıyle öğretmen değişimi yapabilirsiniz.Olmadı okul...Canınızı daha fazla sıkmayınız.Zaman öyle bir zaman olmuş ki insanlar kendi çıkarları için benliklerinden vazgeçebiliyorlar.Sizin yerinizde olsam diğer velilerlede görüşmem artık.

Ayakpar altina alan yine meslektaslariniz
Ogretmenligin hakkini vererek iyi bir rol model olabilen cocuga oz guven vermekte destekleyici olan ogretmene canim feda olsun ama su an muhatap oldugum kisi icin tukursem ona bile acirim o okumus evet ama ogretmen hele hele egitmen olamamis

bazen dusunuyorum esim agir vasita soforu ve yillik psikolojik muayeneden olumlu yonde rapor almazsa soforluk yapamiyorken cocuklarimizi emanet ettigimiz ogretmenlerin bi sorunu varmi ogretmenlik yapacak ruh haline sahippi tesbiti yapilsa aileler cocuklarina 5dkk tahammul edemiyor ya bari ogretmenler saglikli olsa....

ifadelerinize dikkat etseniz yok üstüne tükürsem şöyle yok sağlıksız bunların ölçütü siz misiniz. Bir meslektaşım hakkında bu şekilde konuşmanız gerçekten çok ağır.

ifadelerinize dikkat etseniz yok üstüne tükürsem şöyle yok sağlıksız bunların ölçütü siz misiniz. Bir meslektaşım hakkında bu şekilde konuşmanız gerçekten çok ağır.

Yazdiklarimdan mesulum evet bir messlektasiniz yaptigi herne olursa oksun yasal olarak suc teskil eden bir davranusin neticesine katlanamayacak kadar kuculurse hele hele yalan beyanla ve sahitlerle kendini aklar ve sikayetci olan kisiyi iftiraci durumuna dusururse ne yapmaliyiz el pence divanmi duralimkarsisinda sadrazamin sol yanindami duruyo kim oluyo acirim tabi tukurugume degmez siz meslekasim diyorsunuz ama bence o kutsal meslegi tasiyamiyor....

bu ne ya öğretmen cebine mi atıyo parayı sanki ne kininiz varmış kusamayıp şikayet etmişsiniz. Biraz ılımlı düşünün çok mu zor.
o okulda sizin çocuğunuz okuyor, evet kimse cebinden para vermek istemez ama idareye gidip bu paranın neden toplandığını sordunuz mu? öğretmenide uslubu sertmiş ama çok bariz bir iletişiminizin olmadığı. Birbirinizi düşman bellediyseniz çocuğunuzu başka sınıfa alın öğretmenini sevmediğinizi farkeden bir çocuk o sınıfta huzurla eğitim alır mı?

Biraz önyargılarınızdan kurtulun , suç sizin değil, bakan beykesinlikle para alınmayacak diyor ama okullara ödenek gelmiyor, elektirik su ve kömür dışında okul ihtiyaçları karşılanmıyor. Temizlik malzemesi hizmetlisi kırılanı döküleni.hatta bazı okullar daha iyi eğitim vermek için sınıf labaratuar teknoloji içinde topluyorlar.çocuğunuzun pis bir okulda okumasını istemezsiniz heralde, istedikleri makul bir şey değilse veya durumunuz elvermiyosa bunu o şekilde izah etmeyi denediniz mi? öğretmenle iletişim kopukluğunuz varsa idareyle konuşmayı deneyin belki durumu izah ederler. Vermek zorunda değilsiniz, öğretmenin yaklaşımıda hoş olmamış ama şikayetinizde hoş olmamış , öğretmenin uslubundan idareyide zor duruma sokmaya çalışmışsınız.

okula girdiğinizde tuvalet kokusu kapıdan girer girmez burnunuzu kırıyo olsa istenen parayımı yoksa kokan tuvaletimi şikayet ederdiniz 147ye.

meslektaşınız diye bilmediğiniz bir insanı neden ısrarla savunuyorsunuz? bütün öğretmenler melek mi, hepsi 4 4lük karaktere mi sahip? biri bir öğretmeni eleştiriyor diye bütün "meslektaşlar" köpürüyor. bir sakin olun. tüm meslek grupları gibi öğretmenlik de mükemmel insanlardan oluşmuyor. bir öğretmen eleştirildi diye bireysel olarak eleştiriliyor havasına bürünüyorsunuz. gocunmak diyeceğim, olmayacak.

işte hakkını aramış bir annenin sonu. it iti ısırmaz sözünü demek istemişsiniz, evet bu durumunuza gayet uygun bi deyim.. ne yazık ki..
bu durumunuz okuldaki diğer velilere ders olur, bundan sonra sesini çıkarmayı düşünende hemen keser sesini, evladım okulundan düzeninden olmasın diye. ve idare-öğretmenler camiası aidat toplamalarına devam ederler zafer kazanmışcasına :19:

Bir fikir biryol gosterme olyr belki diye actim konuyu tikandim cunki
Buradaki ogretmen arkadaslar sanki mesleklerine hakaret ediyormusum gibi aldi konuyu kimi verseydin 20tele icin degermi sıkıntiya girmeye diyor

Sikayet ettim ortbas ettiler

mudurle konustum dilekce vereyim diyorum kabul etmiyor aba altindan sopa gosteriyor

İlce milli egitimde esi sube muduru

tikandim ne yapayim

Bir fikir biryol gosterme olyr belki diye actim konuyu tikandim cunki
Buradaki ogretmen arkadaslar sanki mesleklerine hakaret ediyormusum gibi aldi konuyu kimi verseydin 20tele icin degermi sıkıntiya girmeye diyor

Sikayet ettim ortbas ettiler

mudurle konustum dilekce vereyim diyorum kabul etmiyor aba altindan sopa gosteriyor

İlce milli egitimde esi sube muduru

tikandim ne yapayim

sizin konunuzda siz bence haklısınız öğretmenin müdürün tutumu yanlış ayrıca dilekçe verdiğiniz zaman müdürün bunu kabul etmeme gibi bir şansı yok hayır kabul etmem demesi sizin dilekçe yazdığınız zaman işleme koymak zorunda olduğunu bilmemeniz yüzünden

olmadı ilçe milli eğitime olmadı il milli eğitim müdürülüğüne dilekçe verebilirsiniz

kimse veliye hakaret edemez zaten sizin öğretmenin biraz ruh hali dengesiz

sınıfta bunların annelerıde manyak demiş değil mi yanlış anlamadıysam yanı bu öğretmende evet br problem var ve eğer eşi şube müdürüyse ondan da büyük bir makam olan il milli eğitim müdürlükleri var

eğer içiniz soğumadıysa ile şikayet edin belki sonuç alırsınız.

mevzu aidat değil hakaret derseniz belki birşey çıkar ama yalancı şahit bulması velilerin size destek olmaması gibi nedenlerden şikayetiniz havada kalır yüzde 80 ihtimalle

karar sizin.

ama ben sizi haksız bulmadım sadece 147den önce orada 2 çift laf edebilirdiniz diğer veliler sizden güç alarak baskı yapabilirdi siz ne biçim konuşuyorsunuz diyerek

aidat sorununa gelirsek o konuda çözüm bulamayız en fazla vermezsiniz ve çocuğunuz strese girer.

en zor şartta tazminat davası açın hakaret etmekten.

Son düzenleme:
aksamdan beri cevap yazmayayim diye tuttum kendimi ama yine de soylemek istedigim birkac seyi atlayamayacagim.oncelikle ogretmenin tavrini kesinlikle onaylamiyorum, insanlarla nasil iletisim kuracagini bilemeyen biri.
ancak yorumlardan bazilarina gercekten uzuldum ve cok kizdim. ben de istanbulun merkezinde yaklasik 3000 ogrencili bir okulda calisiyorum. ogretmenler disinda devletin bize gonderdigi sadece 1personelimiz var o da temizlikten sorumlu, memur, guvenlik ve temizlik icin mecburen disaridan eleman aliyoruz, tek gelir kaynagimiz kantin kiramiz. giderler bu 3personelin maasi, ders arac gerecleri ve malesef ogrencilerin verdikleri zarar. su ana kadar ne kayit parasi ne de bir aidat istendi ogrencilerden ancak temizlik personelinden birini gecen ay cikartmak zorunda kaldik. bu ay durumumuzu ogrencilere ve velilere anlattik eger isterlerse 10lira makbuz karsiligi bagis yapmalarinin bizi sikintidan kurtaracagimizi anlattik. elbette duyarsiz kalmayanlar oldu ama bir kisim da bana ne dedi. ben ogrencilere disardan kitap aldirmamak icin kendim sorular hazirlayarak cebimden fotokopiler cektirirken, ogretmen arkadaslarim okulda ihtiyaclari olan malzemeleri kendi ceplerinden karsilarlarken, cocuklarinin zamanlarinin buyuk kisminin gectigi bir yer icin parmagini bile kipirdatmak istemeyen aileleri kusura bakmayin da ben de anlamam. hele hele ceplerini dolduruyorlar gibi bir iftirayi kesinlikle kabul edemem.(burada bu isi ticari kaynak olarak goren birkac idare ve ogretmen elbette vardir ve ben onlari meslektas olarak kesinlikle gormuyorum, boyle bir seyle karsilastigim da ben de elbette sessiz kalmam)
yurt disinda yasayan arkadaslar da luften burayla orayi kiyaslamasin, burda hersey o kadar kolay degil(ben de bir donem yurt disinda bulundum keske imkanlarimiz bizim de o jadar olabilseydi)

Okuduklarıma inanmak istemedim gerçekten. Ben müdür yetkili öğretmenim ve bir dağ başında 4 sınıf idare ediyorum. Müdür yok hademe yok. Ve devlet en son bu okul için 2010 yılında 400 TL para vermişti. Bu okulun tuvaletinde su tesisatı yoktu geldiğimde. 3 yılda 400 TL ile okula ne yapılabilir bunu da söyleyin o zaman. Bu okulun kağıt ihtiyacı, toner ihtiyacı, deterjan ihtiyacı var.

Bir arkadaş yazmış yurt dışında şöyle oluyor böyle oluyor diye bizim ülkemizde olmuyor işte. Veliden alınan her para için makbuz verilir ve sisteme işlenir merak etmeyin. Öğretmenin cebe indirmesi gibi bir durum yok yani. Kaldı ki şu 3 yılda okul için cebimden çıkan parayı hesaplamıyorum bile. Günlük en az 5 TL sigara parası veren bir veli de çocuğu için verdiği 10-20 TL yi çok görmesin.

aksamdan beri cevap yazmayayim diye tuttum kendimi ama yine de soylemek istedigim birkac seyi atlayamayacagim.oncelikle ogretmenin tavrini kesinlikle onaylamiyorum, insanlarla nasil iletisim kuracagini bilemeyen biri.
ancak yorumlardan bazilarina gercekten uzuldum ve cok kizdim. ben de istanbulun merkezinde yaklasik 3000 ogrencili bir okulda calisiyorum. ogretmenler disinda devletin bize gonderdigi sadece 1personelimiz var o da temizlikten sorumlu, memur, guvenlik ve temizlik icin mecburen disaridan eleman aliyoruz, tek gelir kaynagimiz kantin kiramiz. giderler bu 3personelin maasi, ders arac gerecleri ve malesef ogrencilerin verdikleri zarar. su ana kadar ne kayit parasi ne de bir aidat istendi ogrencilerden ancak temizlik personelinden birini gecen ay cikartmak zorunda kaldik. bu ay durumumuzu ogrencilere ve velilere anlattik eger isterlerse 10lira makbuz karsiligi bagis yapmalarinin bizi sikintidan kurtaracagimizi anlattik. elbette duyarsiz kalmayanlar oldu ama bir kisim da bana ne dedi. ben ogrencilere disardan kitap aldirmamak icin kendim sorular hazirlayarak cebimden fotokopiler cektirirken, ogretmen arkadaslarim okulda ihtiyaclari olan malzemeleri kendi ceplerinden karsilarlarken, cocuklarinin zamanlarinin buyuk kisminin gectigi bir yer icin parmagini bile kipirdatmak istemeyen aileleri kusura bakmayin da ben de anlamam. hele hele ceplerini dolduruyorlar gibi bir iftirayi kesinlikle kabul edemem.(burada bu isi ticari kaynak olarak goren birkac idare ve ogretmen elbette vardir ve ben onlari meslektas olarak kesinlikle gormuyorum, boyle bir seyle karsilastigim da ben de elbette sessiz kalmam)
yurt disinda yasayan arkadaslar da luften burayla orayi kiyaslamasin, burda hersey o kadar kolay degil(ben de bir donem yurt disinda bulundum keske imkanlarimiz bizim de o jadar olabilseydi)

arkadaşlar herhalde bu 2 duyarlı öğretmenimizin yazdıkları sizlere de mantıklı gelmiştir değil mi??? görüldüğü gibi ödenek felan yok.. var ama öyle 10-20 bin değil..

her meslekte olduğu gibi elbette işini iyi ve kötü yapanlar olacaktır ama burada bazı arkadaşların yaptığı genellemeleri kınıyorum ve yönetime kötü içerik olarak bildirdim...

burada asıl suç birbirinin dayanağı olması gerekirken öğretmen ve veliyi birbirine düşman eden yetkililerde...

bakanlık yazı gönderir para toplama bağış al der..
müdür öğretmene gider para toplayalım yakacak alınacak der...
öğretmen öğrenciye veliye söyle...
veli BİMER 147 i ara şikayet için...
bakanlık müfettiş gönderir...
müfettiş herşey normal der...

burası burası işte burası TÜRKİYE

arkadaşlar herhalde bu 2 duyarlı öğretmenimizin yazdıkları sizlere de mantıklı gelmiştir değil mi??? görüldüğü gibi ödenek felan yok.. var ama öyle 10-20 bin değil..

her meslekte olduğu gibi elbette işini iyi ve kötü yapanlar olacaktır ama burada bazı arkadaşların yaptığı genellemeleri kınıyorum ve yönetime kötü içerik olarak bildirdim...

burada asıl suç birbirinin dayanağı olması gerekirken öğretmen ve veliyi birbirine düşman eden yetkililerde...

bakanlık yazı gönderir para toplama bağış al der..
müdür öğretmene gider para toplayalım yakacak alınacak der...
öğretmen öğrenciye veliye söyle...
veli BİMER 147 i ara şikayet için...
bakanlık müfettiş gönderir...
müfettiş herşey normal der...

burası burası işte burası TÜRKİYE

kismen haklisiniz

Ya ben yanlis ifade ettim. Bende biliyorum okuldaki odeneklerin yetersiz oldugunu veli bagislari ile okulun dondugunu kizim 5sinifa gidiyor simdiye kadar onun sinif ogretmenlerinden boyle bir uslup duymadi.onlarda okul icin bagis yapulmasinin cocuklarimiz icin obemini vurgularken
oglumun ogretmeni vermeyenlere hakaretler ederek herkesin vermek zorunda oldugunu vurgulada benim sıkıntıp istenen para degil USLUP ve sikayetimden sonraki ogretmenin ve duysuklarini inkar eden biekac velinin tutumu ile benim hissettigim uzundu ve ugradigim haksizligi paylasmak tikandigim bir noktada yardim istemekti

Evet burasi Turkiye hakkini aramaya kalktinmi heryerde susturup sindirilmeye mahkumuz .

Sikayetimden dolayi utanmiyorumda iftira etmedim. Su an icin Farkli bir merciye tasidim O ' hakliyida haksizoda layikiyle gorendir...

Siz aidatınızı yatırdıktan sonra bu söylenenleri dikkate almanıza gerek yok.
Gerçekten bazı insanlar başkalarının üzerinden geçinmeye çok meraklı. Sınıfınızdaki öğrencilerin ailelerinden bazıları belki de aidatı ödememiştir ve öğretmen sinirlenmiştir. Orda öğretmene lütfen herkesi bu konuşma içine almayın, ödeyenleri de bu konuşmayla rahatsız ediyorsunuz demeliydiniz. Devlet bi yere kadar yetebiliyor. Okulun masrafı çok oluyor. Çocuğunu okula gönderen ailelerden bazıları durumları iyi olduğu halde diğerleri parayı ödüyor diye onlar üzerinden geçinmeye çalışıyor.
Belki durumu çok kötü olan öğrenciler tespit edilip bu oara alınmayabilir. O durumda o kişiler için böyle konuşulması hoş olmaz. Ama maddi gücü olduğu halde ödemeyen aileler de çok malesef. Eğer öğretmenin konuşmalarından rahatsız olduysanız bunu onunla konuşabilirdiniz.
Açıkcası ben parayı ödedikten sonra öğretmenin dediklerini üzerime alınmazdım.

öncelikle söylemeliyim ki bu konuyu okumak beni çok ama çok üzdü.
öğretmenin hakaret etmesi ve daha sonra kabul etmemesi vs kötü olmuş tabiki. daha uygun bir dille anlatılabilirdi size konuyu.

ama sizin de hatalı olduğunuz taraf şu. tepkinizi anında belli etmeliydiniz. belki öğretmen de bunalmıştır kötü bir anına gelmiştir ya da belki kötü niyetinden düşüncesizliğindendir bilemiyorum. ama keşke hemen o anda çekinmeden doğru olanı söyleseydiniz.

yorumları okuyunca üzüldüm ki. paraları cukkalamak,ceplerini doldurmak, kayıt dışı para toplamak vs vs. veliler okula bu kadar mı düşman,bu kadar mı cahiller inanamıyorum gerçekten..

o okul varsa eğer öğrenciden dolayıdır.merkezimiz öğrenci. onlar için herşey. daha iyi şartlarda okusunlar diye. devlet yapmıyorsa kaderine mi bırakalım napalım?
aslında burada asıl kabahat bakanlıktadır. okula para filan vermeyin diye açıklamalar yapıp sonraokullara bakın başınızın çaresine diyen bakanlıktır.

daha 3 yıllık öğretmenim ve inanın bu para konularından nefret ediyorum. birine hakkım geçer diye ödüm patlıyor. veli toplantısında söylemeye bile çekiniyorum. çünkü velilerin dudak bükmelerine, gözlerini devirmelerine dayanamıyorum. benim işim bu değil. benim işim ders vermek, çocuklarla ilgilenmek. bitti.. ama sistem bizi buna mecbur ediyor. okul daha düzenli bir yer haline gelsin diye uğraşıyoruz biz de .

bilgisayar bozulduğu zaman veli gelip hesap soruyor neden bütün sınıflarda çalışıyor da bu yapılmamış? neden wc ler daha temiz değil, neden projeksiyon yok,neden neden neden? ama bakıyorsun okula hiçbir katkısı olmayan birisi.

zannediyorlar ki bi sorun olunca biz ilgili yeri arıyoruz ve hoopp diye çözüm üretiyorlar bize.

durumu iyi olan insanların üçün beşin hesabını yapmaması lazım. okul hepimizin. çocuklar geleceğimiz...

Sırf meslektaşsınız diye bir insanın arkasını almanız ne kadar doğru?

öncelikle söylemeliyim ki bu konuyu okumak beni çok ama çok üzdü.
öğretmenin hakaret etmesi ve daha sonra kabul etmemesi vs kötü olmuş tabiki. daha uygun bir dille anlatılabilirdi size konuyu.

ama sizin de hatalı olduğunuz taraf şu. tepkinizi anında belli etmeliydiniz. belki öğretmen de bunalmıştır kötü bir anına gelmiştir ya da belki kötü niyetinden düşüncesizliğindendir bilemiyorum. ama keşke hemen o anda çekinmeden doğru olanı söyleseydiniz.

yorumları okuyunca üzüldüm ki. paraları cukkalamak,ceplerini doldurmak, kayıt dışı para toplamak vs vs. veliler okula bu kadar mı düşman,bu kadar mı cahiller inanamıyorum gerçekten..

o okul varsa eğer öğrenciden dolayıdır.merkezimiz öğrenci. onlar için herşey. daha iyi şartlarda okusunlar diye. devlet yapmıyorsa kaderine mi bırakalım napalım?
aslında burada asıl kabahat bakanlıktadır. okula para filan vermeyin diye açıklamalar yapıp sonraokullara bakın başınızın çaresine diyen bakanlıktır.

daha 3 yıllık öğretmenim ve inanın bu para konularından nefret ediyorum. birine hakkım geçer diye ödüm patlıyor. veli toplantısında söylemeye bile çekiniyorum. çünkü velilerin dudak bükmelerine, gözlerini devirmelerine dayanamıyorum. benim işim bu değil. benim işim ders vermek, çocuklarla ilgilenmek. bitti.. ama sistem bizi buna mecbur ediyor. okul daha düzenli bir yer haline gelsin diye uğraşıyoruz biz de .

bilgisayar bozulduğu zaman veli gelip hesap soruyor neden bütün sınıflarda çalışıyor da bu yapılmamış? neden wc ler daha temiz değil, neden projeksiyon yok,neden neden neden? ama bakıyorsun okula hiçbir katkısı olmayan birisi.

zannediyorlar ki bi sorun olunca biz ilgili yeri arıyoruz ve hoopp diye çözüm üretiyorlar bize.

durumu iyi olan insanların üçün beşin hesabını yapmaması lazım. okul hepimizin. çocuklar geleceğimiz...

Bu forumun sorunu şu, bir insanın hastanede okulda ya da başka herhangi spesifik bir meslekle ilgili sorunu çıkmaya görsün, buraya yazıldığı anda "amaaaa hastalar da böyle, öğrenciler de şöyle, yok efendim veli çocuğa evde dayanamıyor biz mi dayanacağız" cıların meslektaşlarını koruma çabaları. Bir anda tüm meslekler "avukatlık" a dönüyor.

Burada hakaretçi, terbiyesiz bir öğretmenden bahsediliyor herhangi bir öğretmenden değil. Yani nasıl oluyor da buna tepki gösteren insan haksız çıkıyor?

Öğretmen belki sinir hastası, velilerin yüzüne baka baka hakaret eden, tepki gösterene fiziksel olarak saldıracak belki, ben de olsam gider şikayette bulunur daha fazla muhatap olmazdım.Neden olayım, neden dengesiz birisi için sinirleneyim? Bunun için mi haksız çıkacağım, hakaret eden terbiyesiz biriyle ağız dalaşına girmedim, muhattap olmadım diye mi? Ne mantık ama, sonra da "aaaa veliler geliyor bize saldırıyor" oluyor. Aman kimse kimseye dokunmasın, şikayet etmesin, ne kadar ayıp, bırakın işi insan eğitmek olan insan çocuklara da velilere de hakarete devam etsin. Ne güzel. Zaten böyle örnekler değil şikayet eden veliler bu mesleğe kara sürüyor.

Back
X