Durum soyle olmasin. Gebelik tespit edildiginde dr bazi tahliller ister. TORCH testi mesela. İste kizamikcik da bunlarin icinde. İlk gebelikte bu test yapildi mi? Ben ilk cocuguma hamileyken bu testi yaptirdim ve kizamikcik pozitifti. Yani daha once bu hastalgi gecirdigimi ve asilandigimi gosteriyor. Vücudum bagisiklik kazanmis oldugu icin ikinci gebelikte bu teste gerek görmedi doktorum. Asil negatif olmasi iyi degil. Su yaziyi bir oku rahatlarsin biraz.
Rubella (halk arasında bilinen adıyla alman kızamığı, veya kızamıkçık) gebeliğin ilk 3 ayında geçirildiği zaman, başta kalp anomalileri olmak üzere, göz ve şiddetli beyin anomalileri bırakır. Bizim toplumumuzda genelde insanlar gebe kalmadan önceki yaşlarda mikrobu bir şekilde alarak, Rubella hastalığını geçirirler. Yani kaba bir tabirle genel olarak hastalarımızın.kk. %95'i Rubella immünglobulin G pozitiftir, doğal olarak aşılıdır ve bir daha hayatı boyunca rubella ile karşılaşmayacaktır. Bu durumda ikinci gebeliğinde artık rubellaya bakmayız. Asıl korkulan durum hastanın daha önce bu hastalıkla hiç karşılaşmamış, temiz hasta olmasıdır. Bu kişi herhangi bir mikropla karşılaştığında hastalığı kapmaya yatkındır. Eğer bu kişi çevreden bir şekilde rubella kaparsa, o zaman bebek için düşük ve diğer anomaliler açısından şiddetli bir risk başgösterir.Bizde henüz hastalara bu anlamda bilinçli bir yaklaşım çok yaygınlaşmadı ama, örneğin Avrupa'da gebelik istemeden önce rubella mutlaka kontrol ediliyor. Ve immünglobulin G ve M negatifse hasta aşılanıyor. G pozitifleştikten sonra (ki bu ortalama 3 aydır) gebe kalmasına izin veriliyor.