HAYRETTİN KARAMAN: "Yolsuzluk yapana hırsız denmez"

Saraylim

Vazgec gonul.. Vazgec sesini duyan yok
Kayıtlı Üye
21 Ocak 2012
6.954
19.359
498
Daha önce "Yolsuzluk yapana hırsız denmez." diyen ve bu açıklamasıyla tepki toplayan Karaman, o yazıya açıklık getirdi ancak, Karaman savunmasını ayet ve hadislere dayandırmak yerine bakın nasıl ispatlamaya çalıştı.

HAYRETTİN KARAMAN: YOLSUZLUK YAPANA HIRSIZ DENMEZ Karaman, "Bir başka yazıda yolsuzluğa “hırsızlık” demenin hem seküler kanun hem de İslam ceza hukukuna göre hata, yalan ve iftira olduğunu açıklayacağım. Elbette yolsuzluk da ayıptır, günahtır ve suçtur, ama bu suç, hırsızlık suçu değildir." açıklaması yaptı.

O açıklamanın ardından Karaman, bugünkü yazısında 'Yolsuzluk yapana hırsız denmeyeceği' iddiasını Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Özel Hukuk Sözleşmesi ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk tanımlarına dayanarak savundu.

İlahiyatçı Karaman'ın, ilgili yazısında tek bir ayet ve hadise yer vermemesi dikkat çekti.

Karaman'ın 'laik-seküler sistemler'e dayandırarak verdiği fetvanın aksine Diyanet, "Rüşvet almak, irtikab, haksız kazanç, yolsuzluk yapmak tabii ki hırsızlıktır ve haramdır." demişti.

DİYANET'TEN KARAMAN'A TOKAT GİBİ CEVAP
Yeni Şafak'tan Karaman'ın yazısının ilgili bölümü:
Şimdi yolsuzluk ile hırsızlığın hem laik-seküler sistemlerde hem de İslam hukukundaki tariflerine bakalım: Seküler sistemlerde yolsuzluk şu ifadelerle tanımlanmıştır:
“Kamu görevinin özel çıkar sağlamak için kötüye kullanılması” (Dünya Bankası),
“Kamu güç, görev ve yetkisinin rüşvet, irtikap, kayırmacılık, sahtekarlık ve zimmet yoluyla özel çıkar elde etmek için kötüye kullanılması” (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı),
“…doğrudan doğruya ya da dolaylı yollardan rüşvet ve yasadışı bir menfaat temin eden kişinin yürüttüğü görevlerin veya gerekli davranışların yasalara uygun bir şekilde yerine getirilmesinde sapmalara yol açan rüşvet veya başka her türlü yasadışı menfaatin talep edilmesi, teklif edilmesi, verilmesi ya da kabul edilmesi” (4 Ocak 2009 tarihli Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Özel Hukuk Sözleşmesi’nin 2. Maddesi)
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, yolsuzluğu sadece “kamu gücüyle” sınırlı olmayan herhangi bir görevin özel çıkarlar için kötüye kullanılması olarak tanımlar.
Hırsızlık
Türk Ceza Kanunu (5237 sayılı kanun) Madde 141 - (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Ekonomik bir değer taşıyan her türlü enerji de, taşınır mal sayılır.
Fıkıhta hırsızlık:
“Bir malın veya mal ile değeri ölçülen şeyin, korunan yerden -kötü niyetle, alan kendine mal etmek üzere- gizlice alınmasıdır”. Yolsuzluk hakkında yukarıda verilen tarifler fıkıhta da geçerlidir.
Şu halde yolsuzluk da ayıp, günah ve suç olduğu halde tarifi ve hükmü bakımından hırsızlık değildir, hukuki sonuçları ve cezası farklıdır.
ANCAK, HÜKÜM GİYMİŞSE...
Karaman'ın analizinde dikkat çeken bir diğer husus da, 'bir kişiye bir suç isnad edilebilmesi için, o kişinin o suçtan hüküm giymiş olması gerekliliği'ni yazması oldu. "Hüküm giymiş hırsıza hırsız ve hüküm giymiş yolsuza yolsuz" denebileceğini belirten Karaman, ""Aksi halde yalan söylemiş ve iftira etmiş olurlar." dedi. Karaman'ın bu ifadeleri, son dönemde belli bir kesimin delilsiz, belgesiz, ispatsız 'Terör örgütü, çete, ajan' olmakla suçlanmasını akıllara getirdi. Karaman'ın yazısının ilgili bölümü ise şöyle: "Ağzından çıkan her sözün hesabını vereceğine iman eden dindarlar ancak, hüküm giymiş hırsıza hırsız ve hüküm giymiş yolsuza yolsuz demek durumundadırlar. Aksi halde yalan söylemiş ve iftira etmiş olurlar."

http://www.sarizeybekhaber.com.tr/h...aman-yolsuzluk-yapana-hirsiz-denmez-h895.html
 
Memleketin geldigi hale bak... Artik ortada bir naneler dondugunu herkes kabul etmis, suc mudur, gunah midir, hirsizliktan sayilir mi, sayilmaz mi onu tartisiyorlar... Vah Turkiyem vah... Kim derdi ki birgun bu hallere duseceksin...
Ulkede savcinin hakimin eli bagli, yargi islemez olunca is mahkemeler yerine bu gibi adamlarin dilinin kuvvetine kalmis... Bir de halkin inisiyatifine... Durum bu, oy veriyon mu, vermiyon mu? Hadi bakalim...:KK50:
 
Ahmet Hakan'ın da dediği gibi öyle bir yazmış ki yolsuza hırsız demek yolsuzluktan, hırsızlıktan daha büyük günahmış gibi...

Böyle yaranmak için dini kullanmaktan çekinmeyen çıkarcı adamların kendilerini dindar tanıtması, din onlardan sorulurmuş gibi davranması kadar sinir bozucu çok az şey vardır.
 
Evet yolsuzluk hırsızlıktan çok daha ağır bir suçtur Hayrettin Hocaefendi. Bu adamın oğlu da bir yerlere gelmişti değil mi akp sayesinde ?
 
indir (2).webp
bi de böyle düşün
 
İşi olmayana da işsiz denir, ay bak hep suz, siz, sız diye bitiyor kelimeler, s ve z harfleri araya giren ünlü bir harfle olumsuzluk içeriyor demek ki:KK14: Hmmmm derin ve felsefik bir yorum oldu:KK70:
evet arsiz mesela
ama bak korkusuz dersen olumlu oluyor gerci korku yok diye bakarsan dilbilgisi olarak olumsuz ama anlam olarak olumlu
:KK70:
 
Minareyi çalan nasıl kılıfı hazırlıyorsa yolsuzluğu yapanda öyle fetvayı hazırlatır işte...
 
Back
X