İETT hattı kalkınca okuluna gidemedi

• Konu Sahibi Konu Sahibi Mune
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
58.906
225.048
1.223
53

Beylikdüzü'nde oturan Fatih Üniversitesi öğrencisi engelli genç kız, okuluna giden İETT hattının kaldırılması yüzünden üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı.

Tekerlekli sandalyesiyle sadece İETT’nin araçlarına binebilen genç kız için, arkadaşları sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Öğrenciler, İETT'den kaldırılan hattı geri istiyor.

Engellilerin sosyal imkanlar ve toplu taşıma araçlarından daha etkin şekilde yararlanması için bakanlıklar, kamu kuruluşları, belediyeler ve STK'lar gibi çeşitli kuruluşlar farklı önlemler alırken İstanbul'da ilginç bir olay yaşandı. Fatih Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi engelli Seda Dil, okuluna giderken kullandığı İETT hattının kaldırılması sonucu mağdur oldu.

Emekli öğretmen babası, kızının özel durumu nedeniyle zor imkânları sonuna kadar zorlayarak okumasını sağlamış. Bursa’da ikamet eden aile, Fatih Üniversitesi’ni kazanan kızlarını okutabilmek için İstanbul’da ev tuttu. Tutulan ev Beylikdüzü’nde ve Fatih Üniversitesi’ne doğrudan ulaşan İETT hattının bulunduğu bir cadde üzerindeydi. Engellerini azmi ile aşan Seda Dil, başladığı okulunda arkadaşları ve çevresiyle çok güzel iki yıl geçirdi. Ancak Dil’in bütün rüyaları, evinin önünden geçen ve her sabah yüzlerce öğrencinin de kullandığı 76F İETT hattının kaldırıldığı haberi ile kâbusa döndü.

Dil, okuldaki arkadaşları ve hocalarının da desteği ile eğitimine devam etmek istediğini ve ailesinin de kendisinden beklentileri olduğunu belirterek ancak bu şartlarda okula gitmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kalıtsal rahatsızlığı olmasına rağmen ilköğretim ve lise döneminde okula yürüyerek kendisin gittiğini belirten Dil, ancak son iki yıldan bu yana rahatsızlığının ilerlediğini ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını anlattı. Dil, “Üniversitenin Toplumsal Duyarlılık Merkezi olduğu için onlar çok yakından ilgileniyorlar benimle. Okul içinde rahatım ama üniversiteye gidene kadar zorluk çekiyorum. Geçen sene ev tuttum ve evi tutarak 76F Hattı’nın durağına yakın bir yerde olmasını tercih ettim. Çünkü akülü arabayı yağmurda kullanamıyorum. Bu hat okulun içine kadar giriyordu ve benim için rahatlık sağlıyordu. Ama bu sene bu hat kaldırıldığı için artık okula gidemiyorum. Eğer bu hat geri getirilmez ya da başka bir hat konulmazsa okulumu dondurmak zorunda kalacağım.” dedi.

Kendi durumunda başka öğrenciler ve insanlar olduğunu da söyleyen Dil, ailesinin de kendisini okutmak için oldukça yüklük bir masrafın altına girdiğini ve bu nedenle hepsinin boşa gideceğini belirtti. Ailesinin de durumu bildiğini ve çok üzüldüğünü belirten Dil, “Ailem de çok şaşırdı. Çözüm olmasını bekliyorlar benim gibi.” diye konuştu.

Belediye yetkilerine ulaşmaya çalıştığını ve durumunu anlattığını belirten Dil, “E-5 üzerinden giden hatlar var ama benim onlara binmem söz konusu değil. Beyaz Masa’dan yetkililer Hadımköy araçları olduğunu söylediler. (Özel halk otobüsleri) Ancak engelli rampası ya da engellilerin kullanımına uygun olmadığı için benim onları kullanmam söz konusu bile değil.” ifadesini kullandı.

Bu arada Dil'in arkadaşlarının sosyal medya üzerinden başlattıkları destek kampanyası da yoğun ilgi görüyor. "#76FhattiniGeriİstiyoruzİBB hastagine binlerce öğrenci destek verdi. Öğrenciler özellikle sabah saatlerinde çok yoğun olan duraklarda beklemek zorunda kaldıklarını, Beylikdüzü'nden direk olarak Fatih Üniversitesi'ne giden hattın geri getirilmesi konusunda umutlu olduklarını belirtiyor.

KAYNAK: CİHAN

http://www.rotahaber.com/mobil/mobildetay.asp?Newsid=491726

Eklentiler

• image.webp
    29,7 KB · Görüntüleme: 84
  • image.webp
    6,9 KB · Görüntüleme: 110
Engelliler için yaşanılabilir çevre yaratma çabaları göstermelikte olsa hız kazanmışken bu kızcağızın sesinin duyulacağını umuyorum.
Türkiyede 10 milyon civarı engelli vatandaşımız varken malesef okumak ve çalışmak için engelleri kaldırılmadığından ya mağdur oluyorlar, yada okumamayı tercih ediyorlar.
Temmuz 2013 yılında tüm kamu kurumları, okullar ve belediyeler engelli vatandaşlarımız için yaşanılabilir alanlar yaratmak zorundaydı.
Tüm kaldırımlar, otoparklar, yaya geçitleri,bina girişleri , bina içlerinde engelli asansörü ve tuvaleti standartlara uygun hale getirilip engelli vatandaşlarımıza kolaylık sağlanacaktı.
Malesef ben etrafımda düzenlenen 3-5 kaldırımdan başka birşey göremiyorum. Göstermelik yapılan o 3-5 kaldırımdaki rampaların hiçbiride standartlara uymuyor.
Bir kontrol mekanizması yok. Ve ilk duyduğumda beni çok heyecanlandıran bu karar sürenin dolması ile hayal kırıklığına dönüştü.

Simdi engelli insanlari disarda görmeye basladim. O kadar mutluyum ki. Önceden disarda gorunmuyorlardi. Cok şükür yasanabilir hayatlari oldu, engelleri utanilacak bir sey gibi gorunmemeye baslandi. Hayata baglandilar.
Insallah magduriyeti giderilir ve eğitim hakkini almaya devam eder.

Bu genç kardeşimle ilgili haber yapılmış, tvde seyrettim sonra da sizle paylaşmak istedim, arkadaşları 76F hattı'nın yeniden konması için kampanya başlatmış, inşaallah amaçlarına ulaşırlar yoksa kız kaydını dondurmak zorunda kalacakmış o hattın neden kaldırıldığına dair birtakım iddialar var ama tabii ne kadar doğru bilemiyorum lakin 76F yolcu yok diye kaldırılmış olamaz çünkü o hattı kullanarak işe, okula gidenler var.

Mune abla ben de Fatih üni mezunuyum. İnanın okula gitmek zaten ölüm gibiydi. 418 hadımköy halk otobüsleri vardır insanlar kapıdan dışarda gider hiç abartmıyorum. Saat kaçta çıkarsan çık zaten beylikdüzüne gelene kadar otobüsler tıklım tıklım doluyor. Okurken kalmadığım yer kalmadı, okula daha kolay gidebilmek için. Sonunda anadolu yakasında ailemin yanından gittim 2,5 saatte gidiliyordu, otobüs+metrobüs+otobüs şeklinde Mecidiyeköyden kalkan tem'den giden otobüs vardı onu da kaldırdılar. Nedense çok seviyorlardı bizim okulun otobüslerini kaldırmayı.
Arkadaş bence okulun servisleriyle irtibata geçsin ve durumunu belirtsin. Maddi durumu iyi değilse servis görevlileri çok iyi insanlardır bence burs tarzı bir şey ayarlarlar. Ben de servis kullanmıştım, tanıyorum hepsini. Sosyal medya hesabım olmadığından şuan ordan bir şey yapamıyorum ama okula servisle gelen engelli arkadaşlarımız da vardı yani. Allah yardımcıları olsun, birçok okuldan geri çevrilmişti bizim sınıf arkadaşımız. Sonunda dağ başındaki okulumuza gidip gelmeye çalışıyordu...
**Ben şimdi halen okulda asistan olan arkadaşımla irtibata geçeceğim, madur arkadaşla ve servisçilerle bir irtibata geçsin.

Arkadaşımla irtibata geçtim, o da takip ediyormuş, otobüsün geri konacağını düşünüyor. Bir gelişme olursa sizleri de haberdar ederim. İnşallah arkadaşımızın maduriyeti son bulur.

Arkadaşımla irtibata geçtim, o da takip ediyormuş, otobüsün geri konacağını düşünüyor. Bir gelişme olursa sizleri de haberdar ederim. İnşallah arkadaşımızın maduriyeti son bulur.

Sağol ablacım Allah razı olsun, otobüslerin neden kaldırıldığını sormayacağım, geçen gün bunla ilgili bir takım iddiaları dinledim tvde neyse, mühim olan okumak için çabalayan genç kardeşlerimizin mağduriyetinin ortadan kalkması.

Sizden de ablacım. Haklısın valla ne diyeyim, o sebeplerle ilgili bizim de çok gözlemlerimiz oldu okurken

Kitle iletişim araçlarının faydası işte, muhtemelen bu problemi giderilir.... Sadece o da değil toplu taşımayı kullanan bir çok kişi mağdur olmuştur..

Kitle iletişim araçlarının faydası işte, muhtemelen bu problemi giderilir.... Sadece o da değil toplu taşımayı kullanan bir çok kişi mağdur olmuştur..

Zaten bu kızcağızın haberi yapılmadan evvel o hatla ilgili başka haberlerde çıktı, hattı kullanan yalnızca öğrenciler değil, çalışan kesimde var, onlarda mağdur lakin bu kızımız engelli olduğu için haklı olarak onun mağduriyeti daha çok ön plana çıktı.
İstanbul gibi büyük bir metropolde hele ki Beylikdüzü, Halkalı, Fatih vb Avrupa Yakası ilçelerinde ulaşım çok sıkıntılı.
Eylül başında birkaç gün gitmek zorunda kaldığımda Anadolu Yakası'nında perişanları oynadığını gördüm, şehirlerarası otobüsle 12 saat şahane rahat bir yolculuk sonrası İstanbul'a girer girmez trafik çilesi yüzünden 1 saatte varacağımız otogara 3 saatte zor girdik, otogardan çıkış daha da beterdi, iş saati de değildi.

20 km 3 saatte gidiliyorsa varın gerisini düşünün.

aaa hiç aklım almıyor, hep merak etmişimdir İstanbul'u ; hiçte gitmek nasip olmadı... İzmir de ki yol uzunluğundan, trafiğinden falan hiç şikayet etmeyelim öyleyse

aaa hiç aklım almıyor, hep merak etmişimdir İstanbul'u ; hiçte gitmek nasip olmadı... İzmir de ki yol uzunluğundan, trafiğinden falan hiç şikayet etmeyelim öyleyse

Aman sakın sen sen ol İzmir'in trafiğinden şikayetçi olma, birgün İstanbul'a yolun düşerse ne demek istediğimi anlarsın, güzel şehirdir, turistik geziler için şahanedir, gezmek için gidersen seversin ama trafiğine giren çıkamaz. Delirmek istiyorsan İstanbul'a git köprü trafiğine gir

Aynen Mune abla hergün sabahları 1. köprüden akşamları 2. köprüden geçiyordum işte üni.ye giderken. ben hep ondan böyle oldum yaa

Izmirim yaaa.. Cennetim.. Orasi da bozuldu bozuk yapilasmadan, gecekondu mahallelerinden ama bir seyler yapmaya calisiyorlar simdilerde Kentsel Donusum adi altinda.. Insallah kimsenin hakki yenmez. 5-10 seneye aki karasi belli olacak, umarim cennetime cennet katarlar.. Himmm... Konu harici olmus bu yav.. Izmirin adi gecince dayanamadim, konuya da bakmadim. Iki konu birbirine karisti, neyse artik yazmis bulundum.

izmirin nufusu ile istanbulu bir mi tutuyorsun 5 katı nufusu var olacak o kadar trafiği. hayır yazmayım diyorum dayanamıyorum. hiç güzel şehir değil bence. ya boyalılar hiç sevmedim

izmirin nufusu ile istanbulu bir mi tutuyorsun 5 katı nufusu var olacak o kadar trafiği. hayır yazmayım diyorum dayanamıyorum. hiç güzel şehir değil bence. ya boyalılar hiç sevmedim
Trafik sorunları nüfuslara göre çözülmelidir değil mi? Olacak o kadar değil, ona göre çözümler üretilmeli, 2000 yılı öncesi dönemler için neden olacak o kadar deyip geçmiyorsunuz, ki ben 40 yılı eleştrirken siz yalnızca 12 yıl öncesini eleştiriyorsunuz.

İzmir'i övdüm de mi hiç güzel şehir değil diyorsunuz, yoksa belediye başkanı başka partili diye mi? Sizce hangi şehirler güzel İstanbul, Bursa, Kayseri, Konya? Misal ben Bursa trafiğini de yoğun bulurum, şehir nüfusu arttığından trafiği de yoğunlaşmış, kazara trafiğine girerseniz çıkmanız zordur ama gelişime açık bir şehirdir, gelişme konusunda İstanbul'dan çok fazla yol almıştır, Kocaeli'de çok yol katetmiş şehirlerden biridir. Konuda partilerin zerresi yokken şehir çarpıştırması da neyin nesi

Ki sizin için başka şehirler çirkin olabilir lakin ben yurdumun her köşesini çok seviyorum, şehirlerdeki aksaklıkları eleştirip dile getirmek o şehri ve yöneticilerini kötü ilan etmek değildir:)

Ayrıca yaşanan o kadar aksaklıklara rağmen Kadir bey hakkında tek bir laf çıkmadı, çıkmaz ağzımdan, aksine epey bir önce kendisini beyfendi bulduğumu da dile getirmiştim bir topikte, bu sebeple dişinize uygun değilim, iyi paylaşımlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…