İKİLİ TEST YARDIM:(

Palaspandaras

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
27 Mart 2016
504
362
103
Merhaba ilk gebeliğim,bugun ikili test yaptırdım.10 Ağustosda sonuçlar çıkıcakmış.Dr 35 yaş üstü olduğum için bebekten sıvı alınması gerektiğini söyledi,Yada yurt dışında kan testi yapılıyormuş, sonuçlar cıkıp sorun olursamı alınacak yoksa her 35 yaş üstü yapılıyormu? benmi yanlış anladım acaba 35 yaş ustundekiler yaptirdinizmi aminiyosentez? Moralim cok bozuldu

Canım ben 33 yaşındayım, ikili testte diğer değerler düşük risk çıktı, sadece yaştan dolayı riskin var dedi dr ama ek test istemedi. Belki diğer değerlerim de yüksek riskli çıksa isterdi bilemiyorum. Şimdiden stres yapma, inşallah risklerin düşük çıkar başka teste gerek kalmaz

Amniyosentezi mecbur kalmadıkça önermiyorlar. Doktor muhtemelen önlem amaçlı öyle demiştir, inşallah ikili test sonucunuz iyi gelir. İmkanınız varsa fetal dna testi yaptırırsınız onun doğruluk oranı da çok yüksekmiş

İnşallah canım hakkımızda hayırlısı.

Fetal dna dediğiniz bugun birde kan aldılar ölçümden sonra acaba omu canım kafam allak bullak oldu soru bile soramadik doktora cok yoğundu

Fetal dna dediğiniz bugun birde kan aldılar ölçümden sonra acaba omu canım kafam allak bullak oldu soru bile soramadik doktora cok yoğundu
Yok hayır yurtdışına gönderilen test var ya onun adı fetal dna. Ayrıntılı ultrason + kan mı verdiniz? İkili test o oluyor bende o şekilde yaptırdım. Doktor fetal dna da istedi -35’ten çok küçüğüm ben- ama başka doktorlara sorduk gerek yok dediler ikili sonucuna göre. Doktorlar garanti olsun diye birçok şey öneriyorlar ama hep maddiyata dayalı şeyler. Hayırlısı olsun.

Cok tesekkur ederim cvp icin hayırlısı inşallah

Kuzu dur bi sakin ol, ben de 40 yaşındayım. Ne ikili test ne de üçlü test yaptırdım. Direk nifty teste karar verdim. Yurtdışına göndermiyorlar artık merkez Ankara’da oraya gidiyor testler. Hemşire eve geldi, 1tüp kan aldı gitti, 1 hafta sonra sonuçlar geldi çok şükür normal her şey… İkili test yaptırmadım çünkü o tanı testi değil, yaş haddinden dolayı risk yüksek çıkacaktı boşuna moral bozukluğu olmasın dedim. Sen hemen nifty test yaptır rahatla, ikili test sonucunun çok anlamı kalmaz o zaman. Allah korusun bir sorun çıkarsa nifty testte o zaman karnından sıvı alıyorlar vs vs. Bir şey çıkmaz Allah’ın izniyle rahat ol.

Sağlıkla gelsin bebeğiniz

Ben ikili, üçlü test yaptırmadım, direk nifty test yaptırdım. nedenleri aşağıda…

Kesin tanının amniosentez, korion villus örneklemesi ile konulcağını belirten Prof.Dr.Karateke “Fakat bu testlerin bebeğin kaybı gibi ağır komplikasyonları olabilir. Bu nedenle noninvazif tarama testleri ikili, üçlü, dörtlü testler tüm dünyada Down sendromlu bebekleri anne karnında tespit edebilmek amacı ile kullanılmaktadır. Fakat bu testlerin Down sendromlu bebekleri belirlemedeki güvenilirlikleri her zaman hekim ve gebe arasında problemlere sebep olacak oranda düşüktür. Ayrıca bu testlerin sonuçlarını yani risk oranlarını gebelere anlatmakta ve anladıklarından emin olunmasında hekimler olarak güçlüklerle karşılaşmaktayız. Perinatoloji hekimleri tarafından bu amaçla yapılan ikinci düzey ultrasonografide kadın doğum hekimlerinin bu zorluklarını azaltmamaktadır” dedi.

Bu koşullar altında kadın hastalıkları ve doğum hekimlerinin oluşumuna herhangi bir etkisi olmadığı genetik anomalili bebekler için çok sayıda dava ile karşılaşmakta olduğunu beliren Prof.Dr.Karateke “Hekimler ciddi tazminatlarla cezalandırılmaktadır. Devlet kurumları bir gebe muayenesi için hekime yalnızca 10 Tl öderken, Down sendromlu bebek doğumu sonrası hekimlerimize birkaç milyon Tl bulan tazminatlar mahkemelerce verilmektedir” diye konuştu.

Günümüzde bu gibi sebeplerle kadın hastalıkları ve doğum branşının genç hekimler tarafından tercih edilmediğini belirten Karateke şöyle devam etti:

Ülkemizde Down sendromlu bebek doğurma olasılığı yaklaşık 1/800 dür. Dolayısı ile ülkemizde bir yılda yaklaşık 1300-1500 down sendromlu bebek doğma olasılığı mevcuttur. Bu bebekleri anne karnında doğmadan bulmak ve gebeliği sonlandırma seçeneğini ailelere vermek için binlerce kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, yüzlerce perinatoloji uzmanı çalışmakta, SGK kaynakları bu amaçla harcanmaktadır. Bu bebekleri anne karnında tespit etmek için kullanılan ikili, üçlü, dörtlü testler ve ikinci düzey renkli doppler ultrasonografik tetkikler bu bebeklerin önemli bir bölümünü bu testlerin doğasında olan hassaslık problemleri nedeni ile belirleyememektedir.

Bu sebeplerle modern tıbbın hata payı hemen hemen çok az olan anne kanından tesbit edilenp bebek DNA sı ile tarama yöntemi ülkemiz açısından Down sendromu taraması yaptırmak isteyen gebe hanımlar için en uygun yöntem olduğunu düşünüyoruz. Fetal serbest DNA yöntemini Down sendrom taraması isteyen aileler için ilk aşamada yapılmasını öneriyoruz. Kesin tanı testinin amniosentez veya korion villus biopsisi ile örneklerle yapılacağını tekrar vurguluyoruz. Bu amaçla TJOD olarak anlaşılır kısa aydınlatılmış onam hazırladık en kısa zamanda camiamızın olurlarına sunacağız.

Bu stratejimizle hekimlerimiz daha az dava edilecek, hastalarımızda oluşan risk belirlemlerdeki kafa karışıklıkları anlamadım bahaneleri ortadan kalkacak ve Down sendromlu bebek doğma olasılığı asgariye inecektir.

Ayrıca ülkemizde akraba evliliklerine bağlı tek gen hastalıkları özellikle SMA, Kistik fibrozis, ve hemofili taramasınında yapılması mümkün olacaktır. Anne kanında bakılana serbest fetal DNA testinin SGK kapsamına alınması hasta mağduriyeti, hekimin hatasız sorumluluk ve cezalandırılmasını , ülkemiz kaynaklarının risk belirlemek için anlaşılmayan ikili, üçlü, dörtlü testlere lüzumsuz harcanmasını önleyeceği gibi bu bebeklerin doğumu sonrası ailelere ve devletimize olan yükünü azaltacaktır.

Merhaba arkadaşlar benimde u tarama testimde risk 1/211cikti fetal dna testi yaptırdım sonuç bekliyrom.
Merhaba. Umarim sonuclariniz cok guzel cikar. Sakincasi yoksa hangi merkezde ve ne kadara yaptirdiginizi ogrenebilir miyim acaba. Bende arastirma icerisindeyim teşekkürler.

Merhaba bende ikili test yaptırdım 33 yaşındayım. 1/365 çıktı sınırda. Fetal dna yaptırdım. Sonuçları bekliyorum inşaAllah sonuçlarda bişi çıkmaz. Bu bekleme çok zor.

Merhaba ben de ileri yaş gebesiyim ,sanırım siz de 40 yaşındasınız sağlıkla büyütün yavrunuzu ,sadece nifty mi yaptırdınız ?benim doktorum da gelen yaştan ötürü daha haftası gelmeden nifty yerine amniyosentez yaptır diyor ben istemiyorum korkuyorum ilk kzımda ikili yüksek çıkmasına rağmen yaptırmadım üstelik 30 yaşındaydım …bu doktorlara sinir oluyorum bu yüzden amniyosentez sanki normal bişi koca bir iğne karnına sokuyrolar allah korusun

Merhaba canım, amin Rabbim evlatlarımızı bize bağışlasın. Benim doktorum İstanbul’da tanınmış bir Prof, riskli gebelik uzmanı… Ben hem ileri yaş gebesiydim hem de miyomlarım vardı o yüzden Yeditepe’de Prof Gazi Yıldırım hocanın takibindeydim ilk günden beri. İkili test zamanı gelince ben nifty test yaptırmak istiyorum dedim, o da isabet olur dedi, başka bir test yapılmadı, sonuçlar normal geldi çok şükür, ama sanırım sendrom tespit edilseydi amniyosentez önerirdi doktorum, nifty normal sonuçlandığı ve ultrason takibinde de anormal bir bulgu olmadığı için amniyosentez yapılmadı. Bir de perinatologa gittim, sanırım 22. Hafta civarıydı, o da normal gelişimi dedi ve o yönde rapor verdi. Mutlaka nifty yaptır derim, doktorun şüpheli bir şey mi görüyor da amniyosentez istiyor? Eğer bir risk var diyorsa başka bir doktorun da fikrini al ona göre karar ver derim, bu bebek kesesinden sıvı alma işleminde az da olsa bebeğe zarar verme ihtimali oluyor, Allah korusun. İstanbuldaysan doktorumu tavsiye ederim, gerçekten iyi bir hekim…

Çok teşekkür ederim yok Ankaradayım ben ben de bir Prof buldum perintolog ayrıntılı ultrasona ona gidicem ,daha ayrıntılı ultrason zamanım gelmedi bile hemen doktorum yaştan dolayı amniyosentez yaptır diyor ben istemiyorum ilk çocuğumda da tarama da risk yüksek çıkmıştı ultrason normaldi yaptırmamıştım o yüzden sinir oldum gittiğim doktora daha ayrıntılıya bile bakılmadı amniyosentez diyor bana tek doktorla kalmamak laZım ,teşekkür ederim saolun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…