imam nihahi dusmusmudur?

valla bende yapsam mı yapmasam mı arada kaldım çünkü vebali alamam... tam anlamıyla emin değilim..

yani bana göre resmi nikahla birlikte yapılan nikah geçerlidir..resmi nikah yoksa bence imam nikahının geçerliliği yoktur..bunu Tv de bazı hocalardan öğrendim bana da mantıklı geldi..

ama dediğim gibi hassas ve önemli bir konu..

yine de kesin böyledir demiyorum yanlış anlaşılmasın.

Canm bittgnde bu konuyu konussaydn keske islamda kadinin da bosnma hakki vardr ama konusulmasi gerekir bu sekilde biter mi bencede alo fetva hattna sormalisn

Bu konuda soyledir diye soyleyecegim net bir bilgim ama kesinlikle oyle degil diyecegim yorumlar gordum.

Bir defa, bildigim kadariyla eger nikah kiyilirken aksi sekilde anlasmadiysaniz bosama hakki erkektedir. Yani kadin bosadim deyince bosamis olmaz.

Ikincisi; kiydiginiz nikah gayet gecerlidir. Ilan etmek, mehir vs bunlar eksik diye nikah gecersiz olmaz. Sadece gizli sakli yapilan nikah islam ahlakina uygun degildir, ama yine de gecerlidir. Bu konuda cok fetva okudum. (Gizli sakli derken; sahitler vardir ama ornegin etraftaki herkese duyurulmamistir. )

Evlisiniz yani hala eski nisanlinizla. O nikah ortadan kalkmadan yapilan baska bir evlilikle ne yazik ki zina etmis olursunuz.

Ucuncu itirazim da; "yeni nikah kiyilinca eskisi zaten kendiliginden duser." yorumuna. Nikah bu, kanun maddesi degil ki yenisi yururluge girince eskisi kendiliginden dussun. :)

Konu sahibesi arkadasim; bu sandigindan cok daha ciddi bir mesele inanan bir insan icin. O yuzden sana tavsiyem Diyaneti araman. Yada Nureddin Yildiz hocaya sorman. Sitesinde bir arastirma yapiver bu konuyla alakali fetvasi var miymis. Yoksa da mail atarsan hemen cevap veriyor. Sitesinin adini vermem yasak galiba ama arama motoruna Nureddin Yildiz yazarsan cikar.

Canım konuyu araştıralı 5 yıl olmuştu hatırlamadığım ayrıntılar vardır diye çok sevdiğim bir kardeşime sordum kendisi ineboluda imam söylediklerini yazıyorum sana. Arkadaşımın durumu farklı idi kendisi sevmediğini anladı o yüzden ayrılmak istedi neyse.

Konuşma bugün başladı

00:29
Funda D.
canımmm sana gene birşey sorucam ben yaa

00:30
Ersin C.
sor güzelim

00:31
Funda D.
benim bir tanıdığım var 2 yıl önce nişanlısından ayrılmış onu aldattığı için ve ne yazık ki imam nikahlıymış o çocukla.. şimdi başka birisi ile evlenmek üzere nikah düşmüşmüdür diye kafayı yicek kız ama bnm bildiğim kadarı ile erkeğin onu boşaması lazım değil mi

00:38
Ersin Can
konu çok derin canım benim araştırdım ama benim verebileceğim bir cevap yok. bulunduğu ilçenin müftüsüne gidip bi sorsun. boşanmamışlarsa bile müftü boşar.

00:38
Funda D.
Pekii adam olmadan boşayabilir mi
adam diyelim ben boşamıyorum derse

00:39
Ersin C.
farklı durumlar var. dini kurallara göre kadın haklıysa boşanmıştır zaten. bir de 3 iddet dönemi geçtiyse falan boşamıştı. ama yine de müftüye gitsin ihmal etmesin sakın boşanmamış olsa bile müftü orada boşar erkeğe gerek kalmaz.

Bunlar yazdı tatlım yardımcı oldum umarım.

Son düzenleme:
Bu konuda soyledir diye soyleyecegim net bir bilgim ama kesinlikle oyle degil diyecegim yorumlar gordum.

Bir defa, bildigim kadariyla eger nikah kiyilirken aksi sekilde anlasmadiysaniz bosama hakki erkektedir. Yani kadin bosadim deyince bosamis olmaz.

Ikincisi; kiydiginiz nikah gayet gecerlidir. Ilan etmek, mehir vs bunlar eksik diye nikah gecersiz olmaz. Sadece gizli sakli yapilan nikah islam ahlakina uygun degildir, ama yine de gecerlidir. Bu konuda cok fetva okudum. (Gizli sakli derken; sahitler vardir ama ornegin etraftaki herkese duyurulmamistir. )

Evlisiniz yani hala eski nisanlinizla. O nikah ortadan kalkmadan yapilan baska bir evlilikle ne yazik ki zina etmis olursunuz.

Ucuncu itirazim da; "yeni nikah kiyilinca eskisi zaten kendiliginden duser." yorumuna. Nikah bu, kanun maddesi degil ki yenisi yururluge girince eskisi kendiliginden dussun. :)

Konu sahibesi arkadasim; bu sandigindan cok daha ciddi bir mesele inanan bir insan icin. O yuzden sana tavsiyem Diyaneti araman. Yada Nureddin Yildiz hocaya sorman. Sitesinde bir arastirma yapiver bu konuyla alakali fetvasi var miymis. Yoksa da mail atarsan hemen cevap veriyor. Sitesinin adini vermem yasak galiba ama arama motoruna Nureddin Yildiz yazarsan cikar.

yanlış anlamadıysam yani gizli kapaklı imam nikahından bahsediyorsanız şayet:Buna katılmıyorum işte..biraz mantık..

bu yanlış düşünce yüzünden evli ya da bekar insanlar 2 gizli şahit/arkadaş ayarlayıp sevgilileriyle rahatça yaşamak için imam nikahı yapıyorlar..ne o Allah katında evliyiz..

hadi canım..

Nikah herkese duyurulmalı.
nikah gizli yapılıyorsa altında saklanmak istenen birşey vardır, zinaya kılık uydurmak gibi..

Yani Allahım biz aramızda nikah yaptık islama uygun ama karım duymasın..:27:kimi kandırıyorsunuz siz?

Son düzenleme:
imam nikahı aldatma ile düşmez ki unutma 4 hanım alma hakkı var ama eşlerin birbirine rızası olması gerekli zina yapmış buda onun günahı ve haramı senin nikahını bağlamıyor malesef :(

ayrıca hala nikahlı olup başka biri ile nikahlanırsan nikahın geçerli değil erkek 4 eş alabilir ama kadın alamaz malesef dinimiz kadını korunmalı emri vermiş

boşanmadığınız süre içinde sizde nişanlınız ile yakınlaştığınız da zina yapmış sayılıyorsunuz hemde eşiniz sayıldığı için eski nişanlınız eşlik görevlerinizi yerine getirmediğiniz içinde razılık alamazsınız biran önce aileler ile görüşüp durumu çözün derim

imam nikahının bozulma şartı şahitler huzurunda eşlerin yüzyüze Allah ve burda olup duyanlar şahidimdir ki bu dünyada ve ahiretimde (babanın adı) olma (annenin adı) doğma senin adını söyleyerek helallim değildir 3-9 boşol demeli 3 kere şahitler de bizlerde şahidiz demeli ve mihrini vermeli sana vermezse boşanırsınız ama eski nişanlın büyük günaha girer

İmam nikahı için ilan ve mehir gerekli. İmam nikahını yaptırırken o eski nişanlın ve sen mi vardın yoksa ailece yapıldı mı ayrıca mehir belirlenip verildi mi? Gerçi bunlara bile gerek olmadan resmi nikah yapılmadan yapılan imam nikahının geçerliliği olmayacağı yönünde diyanetin fetvası var. Devletin tanımadığı evlilik olamaz cünkü nikahta aslolan kadın ve erkeğin evlilikten doğan haklara kavuşmasıdır. Misal eski nişanlın ölse filan sana miras düşecek mi yok asla düşmez ama resmi nikahlı olsan düşecekti. İşte bu yüzden imam nikahı sayılmıyor için rahat olsun şimdi ki eş adayınla gönül rahatlığıyla evlenebilirsin.

Bu yazdıklarınızı bilerek mi yazdınız ? :37:
Önceden resmi nikah mı vardı arkadaşım kızı da yanlış yönlendirmeyin
İki aile de varmış nikahta,ilan da etmişler
Mehir vermese bile zaten nikah sırasında kabul edilmiş ki kıyılmış bu nikah
Yani konu sahibi de mehir olmasa kıyılmasın dememiş
Ya senin ya da onun sana "Boş ol" demesi gerekirdi 3 kez
Maalesef karşısına çıkmak zorundasın boşanmak için

Gunlerdir aklimi kurcalayan beni bogan bi sorunum var.kime danisacagimi bilemedim.yardimlariniza ihtiyacim var.lutfen bu konuda gercekten fikri olan yazssin.
Yaklasik iki yil once nisan attim.beni baskasyla aldattgini ogrendim ve bitti.fakat o sahisla imam nikahimiz vardi(nisanliyken imam nikahi yaptrdgm icin yeterince pismanim)
Daha sonra beni yillardr seven vazgecmeyen onceki erkek arkadasimla tekrar basladik
Suan onunla nisanliyim.kismetse ekimdede dugunumuz var.dugun hazirligi icindeyiz.
Simdi eski nisanlimla yaklasik iki yil oldu biteli.o tekrar barsmak icin direndi fakat kabul etmedim.beni baskasyla aldattigindan ayrildigim icin nikahimiz dusmusmudur? Onunla tekrar bu konuyla ilgili gorusmek istemiyorum.bilen varsa lutfen yardimci olsun

Arkadasım ADAM SENİ ALDATTIGINDA O NİKAH DÜŞMÜYORSA zaten gerisi boş...

Eski nişanlınla bu komuyu görüşmen dertsiz başına dert açman demek bence...

yanlış anlamadıysam yani gizli kapaklı imam nikahından bahsediyorsanız şayet:Buna katılmıyorum işte..biraz mantık..

bu yanlış düşünce yüzünden evli ya da bekar insanlar 2 gizli şahit/arkadaş ayarlayıp sevgilileriyle rahatça yaşamak için imam nikahı yapıyorlar..ne o Allah katında evliyiz..

hadi canım..

Nikah herkese duyurulmalı.
nikah gizli yapılıyorsa altında saklanmak istenen birşey vardır, zinaya kılık uydurmak gibi..

Yani Allahım biz aramızda nikah yaptık islama uygun ama karım duymasın..:27:kimi kandırıyorsunuz siz?

Nasil da emindim bunu yazarken bu tarz bir yorum gelecegine. :) Keske biraz daha dikkatli okusaydiniz yazdiklarimi. Gizli kapakli bir nikahtan bahsetmedim bir defa. Sadece etraftaki herkese duyurulmadiysa ORNEGIN dedim. Diger sekilde de nikah gecerli oluyor ama Islam ahlakina aykiri dedim. Onun gunahi elbetteki farkli.
Yani, aramizda nikah yaptik "islama uygun" ama karim duymasin gibi bir sacmalik dile getirmedim. Tamamen zittini soyledim hatta. Zira islam ahlakina aykiri-islama uygun birbirinin taban tabana zitti cumleler. ;)

Dini konular açmak yasaktır.
Nikahınızla ilgili en yetkili merciilerden biri müftülüklerdir, size en yakın müftülüğe gidip danışınız lütfen...

Back
X