Havalar ısındıkça hararetimiz artmaya başladı. 'Kavurucu sıcaklarda acaba ne serinletir?' sorusunun cevabını ararken karşımıza yeşil ayran çıkıverdi. 'O da neymiş öyle, yeşil pop gibi bir şey mi?' diye işi hafife almayın.
Ayranın yeşil hali, yeşillenmişi, aynı zamanda daha faydalı ve daha ferahlatıcısı. Pek çok restoran kendine özgü bir yeşil ayran diğer tabirle otlu ayran çıkarmış. Şimdiden söyleyelim yazın yeşil ayran içmeyen kalmayacak.
Hatta kolanın, meyve suyunun ve sodalı içeceklerin pabucu dama atılacak desek abartmış olmayız. Şu sıralar internet kullanıcısı ev hanımları bile birbirlerine internetten yeşil (otlu) ayran tarifi ulaştırıyor. Kimi maydanoz, fesleğen katıyor içine, kimi nane ve dereotu... Ortak yanı ferahlatıcı, serinletici ve hazmı kolaylaştırıcı olması.
Bir tutam fesleğen, bir tutam dereotu, bir tutam nane, bir tutam biberiye, bir kâse yoğurt ve sıkılmış salatalık suyu. Hepsi bundan ibaret. Ancak buradaki en önemli husus içerisindeki bütün baharatların taze olması şartı.
Aksi halde istediğiniz tadı bulamayabilirsiniz. Malzemeler hazır olduktan sonra önce taze baharatları iyice blender'dan geçiriyorsunuz. Ardından yoğurdu ve salatalık suyunu ekleyip üç-dört dakika daha karıştırıyorsunuz. ısteğinize göre içine bir-iki parça buz katarak serinlik sağlayabilirsiniz. Hem tadı, hem kokusu hem de görünümüyle dört dörtlük bir içecek oluyor.
Normal ayranı bir bardak içtiğinizde şişkinlik yaptığı ve insanı rehavete sevk ettiği bilinen bir gerçek. Ancak yeşil ayranı içtikçe içesiniz geliyor. Çünkü içerisinde zindelik verici, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici, sinirleri yatıştırıcı ve aynı zamanda antibiyotik özelliklere sahip taze baharatlar bulunuyor.
Yeşil ayran özellikle makarna, et ve sebze yemeklerinin bir numaralı içeceği. Şu günlerde kadınların ortak derdi kışın alınan kiloların nasıl verileceği. ışte bu noktada yeşil ayran imdada yetişiyor. Çünkü uzmanlar 'açlığı bastıran en iyi içecek olarak' yeşil ayranı gösteriyor.
ALINTI