• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş, öğrencilik, denge

kumandapili

♀️
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2018
691
1.865
113
Merhaba herkese. Kendim bir hal çare bulamadığım için siz tecrübeli kadınlara danışmak istedim.
23 yaşımdayım, orta halli çiftçi - memur çocuğuyum. Üniversite son sınıf öğrencisiyim. Ögrencilik hayatımın ilk üç yılında hep çalıştım. (Sekreterlik, garsonluk vb) Ailem destek olamayacağından değil de bağımsız olmak masraflarımı kendim karşılamak için. Bu son senem de yasadigim bazı psikolojik ve fiziksel sıkıntılardan dolayı bıraktım çalışmayı. Okulum da sehrin dışına taşındığı için, ne yarı zamanlı ne normal bir iş olmazdı zaten. Simdi tam anlanıyla bir öğrencilik hayatı yaşıyorum.
Ablalarım ben bu parayı yetiremiyorum. Sigara sarıyorum kendim, alkol cok nadiren alırım. En son kendime ne zaman yeni bir kiyafet takı aldım hatirlamiyorum dahi. Dışarıda çay kahve nadiren içiyorum, ne bileyim öyle kafe insanı olmak hoşuma gitmiyor zaten.
Faturalar, kira, aidat, yeme içme masrafı derken elimde hiç para kalmıyor. Evde üç kişiyiz bu arada, her şeyi bölüşüyoruz. Bir de dışarı da yemiyorum hiç, epey uğraşıp kilo verdiğim için dikkat ediyorum. Ama son zamanlarda makarna yemekten göbeğim geri geldi resmen.Babamdan da isteyemiyorum zırt pırt, param tamamen bitince haber veriyorum üç dört güne biter param diye. Onlara da kıyamıyorum, çok zoruma gidiyor para istemek.
Kısaca ablalarım, ben bu dengeyi nasıl saglayabilirim? Hem sağlığımdan hem çok para harcamadan nasıl beslenebilirim? Daha idareli olabilmek için neler yapmalıyım? Hepiniz az çok geçmişsinizdir bu durumlardan, bir akıl verin bana da lütfen.
Her şey gönlünüzce olsun.

Son düzenleme:
Gerçekten bilen biri beni de aydınlatsın. Alkol falan da almıyorum, yurdun parasını kendim verdiğim için sanırım, kendime hiç param kalmıyor. Ben de isteyemem diyordum, bu dördüncü senemde kaç kez para istemek zorunda kaldım, gerçekten çok kötüymüş. Bazen bunca masrafa, sıkıntıya değer mi acaba diye düşünüyorum, okula karşı olan motivasyonumu da yitiriyorum.

gelir ne kadar, gider ne kadar?
ailenden para istesen yokluğa mı düşüyolar?

450 net evin masrafları, 200/300 de benim oluyor.Ben ihtiyacım oldukça istiyorum yani biraz zora giriyorlar diye tahmin ediyorum, ben çalışırken dahi öyle rahat rahat geçinmiyorlardı çünkü. Bir de bu para konularını asla konuşmuyoruz ailemle, yasak gibi ayıp gibi bir şey bizim için.

Gerçekten bilen biri beni de aydınlatsın. Alkol falan da almıyorum, yurdun parasını kendim verdiğim için sanırım, kendime hiç param kalmıyor. Ben de isteyemem diyordum, bu dördüncü senemde kaç kez para istemek zorunda kaldım, gerçekten çok kötüymüş. Bazen bunca masrafa, sıkıntıya değer mi acaba diye düşünüyorum, okula karşı olan motivasyonumu da yitiriyorum.

Ah kesinlikle. Mezun olunca ne olacağımız da belli değil. Bazen öyle bir yılgınlık geliyor ki.

450 net evin masrafları, 200/300 de benim oluyor.Ben ihtiyacım oldukça istiyorum yani biraz zora giriyorlar diye tahmin ediyorum, ben çalışırken dahi öyle rahat rahat geçinmiyorlardı çünkü. Bir de bu para konularını asla konuşmuyoruz ailemle, yasak gibi ayıp gibi bir şey bizim için.

iyi de biraz zora girmeleri gayet normal. herkes çocuk okuturken zorlanır. şehir dışında aylık 750 liraya geçinmek imkansız yani bence. zaten sosyal hayat yok, kendini şımartma yok, hiçbi şey yok. sadece aç kalmıyosunuz. buna da yaşamak denmez bence.

kredi, burs kovalasanız?

iyi de biraz zora girmeleri gayet normal. herkes çocuk okuturken zorlanır. şehir dışında aylık 750 liraya geçinmek imkansız yani bence. zaten sosyal hayat yok, kendini şımartma yok, hiçbi şey yok. sadece aç kalmıyosunuz. buna da yaşamak denmez bence.

kredi, burs kovalasanız?

Parasız yapılan her etkinliğin peşindeyim :KK49: Yine de sosyal hayatı etkiliyor tabiki. Okulun bitmesine iki ay kaldı, ne bileyim burs isi de sakat heralde. Sanıyorum ki ailemle konuşmalıyım o_O

Parasız yapılan her etkinliğin peşindeyim :KK49: Yine de sosyal hayatı etkiliyor tabiki. Okulun bitmesine iki ay kaldı, ne bileyim burs isi de sakat heralde. Sanıyorum ki ailemle konuşmalıyım o_O

iki ay için bu kadar düşündüğüne değmez
evet konuş ailenle açık açık
ben size hiç yansıtmamaya çalıştım ama halim bu de
zannetmiyorum olumsuz yaklaşsınlar

2 ay için bu kadar dert ettiğinize değmez ki. Bu 2 ay icin toplamda ne kadar gondermeleri gerekecek size? Aylık 200 300 gibi bir rakamsa hic bi anne babanın 2 ay için buna ses çıkaracağını sanmıyorum.
Önceki yıllarda çalıştığınız işlerden hic para biriktirmemismiydiniz?
Tavsiyeme gelecek olursak yemekhaneden yiyin cok az bi paraya gayet güzel karnınız doyar. Cok lezzetli olmaz belki ama her gün 3 4 çeşit yemek yemiş olursunuz. Sürekli makarna yemekten daha dengeli ve sağlıklı olur. Ve her gün okula gitmiyorsanız günlük isler bakabilirsiniz, büyük marketlerde ürün tanıtımı tarzı şeyler oluyo ve günlük 80 lira (yanılıyor olabilirim) civarı veriyolar diye biliyorum. Sadece cumartesileri gitseniz ayda 300 lira yapar.
Onun dışında illa evde yapıp yemek istiyorsanız:
-Alışverişinizi cok bilindik ucuz marketler var ya ( isim vermek yasak mı bilmiyorum) oralardan yapmanızı öneririm baya farkediyo fiyatta.
-Haftalık yemek planı yapıp ona göre alırsanız herşeyi boşuna para harcamamıs da olursunuz. Mesela bu hafta icin sabahları yumurta peynir domates, öğle yemeklerinde mercimek çorbası ve makarna, aksam da nohut ve bulgur pilavı, atıştırmalık olarak da elma leblebi ve üzüm yiyeceğim gibi karar verirsiniz. Bu yemekler için gerekli olan her malzemeyi yazın ( iki soğan, 5 kucuk domates, bir paket ekmek, bir paket makarna, 5 elma vs.) dolabınıza bakın olanları işaretleyin ve markete gidip eksik malzemeleri alın. Ben böyle yapıyorum ve gereksiz hic bisey almadığım için daha az para harcamış oluyorum. Hic biseyi fazla almadığım için de bosa da gitmiyo. Sonra eve gelip yemeklerimi yapıyorum ve 5 gun onları yiyorum ( hafta sonları dışarda yiyorum genelde). Her gün aynı seyi yemek istemezseniz 3 ve 4 günlük olarak farklı sekillerde de yapabilirsiniz yemeklerinizi.
-Baklagil tarzı seyler uzun süre gittiği icin et tavuk yerine onları öneririm.

Kusura bakmayın uzun oldu :KK49:

Yani çiftçi memur demişsiniz iyi kötü çalışıyorlar.
Siz neden bu kadar zor durumlara düştünüz anlamadım.
Ailenin bunları düşünmesi lazım çocuk okutmak kolay mı tabiki biraz sıkıntı olacak.

2 ay için bu kadar dert ettiğinize değmez ki. Bu 2 ay icin toplamda ne kadar gondermeleri gerekecek size? Aylık 200 300 gibi bir rakamsa hic bi anne babanın 2 ay için buna ses çıkaracağını sanmıyorum.
Önceki yıllarda çalıştığınız işlerden hic para biriktirmemismiydiniz?
Tavsiyeme gelecek olursak yemekhaneden yiyin cok az bi paraya gayet güzel karnınız doyar. Cok lezzetli olmaz belki ama her gün 3 4 çeşit yemek yemiş olursunuz. Sürekli makarna yemekten daha dengeli ve sağlıklı olur. Ve her gün okula gitmiyorsanız günlük isler bakabilirsiniz, büyük marketlerde ürün tanıtımı tarzı şeyler oluyo ve günlük 80 lira (yanılıyor olabilirim) civarı veriyolar diye biliyorum. Sadece cumartesileri gitseniz ayda 300 lira yapar.
Onun dışında illa evde yapıp yemek istiyorsanız:
-Alışverişinizi cok bilindik ucuz marketler var ya ( isim vermek yasak mı bilmiyorum) oralardan yapmanızı öneririm baya farkediyo fiyatta.
-Haftalık yemek planı yapıp ona göre alırsanız herşeyi boşuna para harcamamıs da olursunuz. Mesela bu hafta icin sabahları yumurta peynir domates, öğle yemeklerinde mercimek çorbası ve makarna, aksam da nohut ve bulgur pilavı, atıştırmalık olarak da elma leblebi ve üzüm yiyeceğim gibi karar verirsiniz. Bu yemekler için gerekli olan her malzemeyi yazın ( iki soğan, 5 kucuk domates, bir paket ekmek, bir paket makarna, 5 elma vs.) dolabınıza bakın olanları işaretleyin ve markete gidip eksik malzemeleri alın. Ben böyle yapıyorum ve gereksiz hic bisey almadığım için daha az para harcamış oluyorum. Hic biseyi fazla almadığım için de bosa da gitmiyo. Sonra eve gelip yemeklerimi yapıyorum ve 5 gun onları yiyorum ( hafta sonları dışarda yiyorum genelde). Her gün aynı seyi yemek istemezseniz 3 ve 4 günlük olarak farklı sekillerde de yapabilirsiniz yemeklerinizi.
-Baklagil tarzı seyler uzun süre gittiği icin et tavuk yerine onları öneririm.

Kusura bakmayın uzun oldu :KK49:
Daha önceden birikimim yok. Yeme planı çok mantıklı geldi. Pazartesiden itibaren basliyorum. Çok teşekkür ederim. :KK49:

Yani çiftçi memur demişsiniz iyi kötü çalışıyorlar.
Siz neden bu kadar zor durumlara düştünüz anlamadım.
Ailenin bunları düşünmesi lazım çocuk okutmak kolay mı tabiki biraz sıkıntı olacak.

Aslında çok çok zor durumda değilim. Üç yıldır ilk defa öğrenci oldum, neyi doğru neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum. Ucu ucuna yaşamak yetişmek zor geldi belki de. Teşekkür ederim yorumunuz için.:KK54::KK54:

Back
X