İsim Ekleme Davası Hakkında Sorularım Var Bilgisi Olanlar Bakabilir Mi?

Vejetaryen Zombi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2015
1.139
488
123
Öncellikle merhaba benim ismim normalde 2 tane ama sadece 1si yazıyor nüfuz cüzdanımda ve bu nüfus cüzdanımda yazan ismim yüzünden ben yıllardır hep alay konusu oldum veya ismimi insanlar söyleyemiyordu mesela bana gerçek ismimle değil hep ismime benzer alaycı bi isimle hitap ediyo çevremdekiler bende böyle zorluklar yaşayınca ailemle 2.ismimi ekleme kararı aldık ve araştırıyoruz şimdi sorularım şunlar:
1-Avukata çok gerek oluyormu? yoksa kendim ve tanıklar savunma yapsa yeter mi
2-2 tanık gerekli ve 1 tanesi aile dışı olsun diye okudum benim arkadaşlarım 18ine geçmemiş kişiler o bir tanık annemin bir arkadaşı olsa olur mu?
3-Dava çok tutar mı ve hakim karşısında konuşurken nelere dikkat etmeliyimki dava çabuk sonuçlansın

sorularım bunlar cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler :)

Öncelikle belirtilmesi gereken ad tashihi davası açılması gerektiğidir. Keza Türk Medeni Kanunu 27. maddeye göre : ‘Adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir... ". Davanızı ister vekil aracılığı ile isterseniz dilekçenizi ve davaya ilişkin diğer delillerinizi hazırlayarak kendiniz takip edebilirsiniz. İkinci sorunuza cevaben;

Tür
k Medeni Kanunu’nun yukarıda bahsettiğimiz 27. maddesine göre isim değiştirmek isteyen kişi için mahkeme, haklı sebep arayacaktır. Şayet haklı bir sebebin olmaması halinde mahkeme isim değişikliğini onaylamayacak, dava reddedilecektir. Her ne kadar madde metninde haklı sebepten bahsedilmişse de kanunkoyucu haklı sebepleri saymamış bu hususu hakimlerin takdirine bırakmıştır. Bugüne kadar süregelen davalarda ise haklı sebepler şekillenmiş ve şu ana başlıklar halinde listelenebilir hale gelmiştir :

-Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
-Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
-Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
-Başka bir isimle tanınmış olma
-Din değişikliği

gibi.

Üçüncü sorunuza cevaben; ad tashihi davalarında alınan harç son derece cüzzidir. Bir iş davasında ya da bir boşanma davasında alınan harçlarla kıyaslandığında temsili bir harçtır.

Saygılarımla.

Kısaca açıklamak gerekirse isim eklemek istiyorsanız. Bulundugunuz ilin Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe yazarak ilk adımı atabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…