Öncelikle belirtilmesi gereken ad tashihi davası açılması gerektiğidir. Keza Türk Medeni Kanunu 27. maddeye göre : ‘Adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir... ". Davanızı ister vekil aracılığı ile isterseniz dilekçenizi ve davaya ilişkin diğer delillerinizi hazırlayarak kendiniz takip edebilirsiniz. İkinci sorunuza cevaben;
Türk Medeni Kanunu’nun yukarıda bahsettiğimiz 27. maddesine göre isim değiştirmek isteyen kişi için mahkeme, haklı sebep arayacaktır. Şayet haklı bir sebebin olmaması halinde mahkeme isim değişikliğini onaylamayacak, dava reddedilecektir. Her ne kadar madde metninde haklı sebepten bahsedilmişse de kanunkoyucu haklı sebepleri saymamış bu hususu hakimlerin takdirine bırakmıştır. Bugüne kadar süregelen davalarda ise haklı sebepler şekillenmiş ve şu ana başlıklar halinde listelenebilir hale gelmiştir :
-Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
-Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
-Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
-Başka bir isimle tanınmış olma
-Din değişikliği
gibi.
Üçüncü sorunuza cevaben; ad tashihi davalarında alınan harç son derece cüzzidir. Bir iş davasında ya da bir boşanma davasında alınan harçlarla kıyaslandığında temsili bir harçtır.
Saygılarımla.