İşsizlik maaşı alabilir miyim

klrp

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2025
28
4
1
27
Merhabalar 4 sene bir yerde çalıştım evlilikten dolayı 1 önce çıktım şimdi 3 aylık dönemsel bir yerde çalışacağım 3 ayın sonunda işsizlik maaşı alabilir miyim

Merhabalar 4 sene bir yerde çalıştım evlilikten dolayı 1 önce çıktım şimdi 3 aylık dönemsel bir yerde çalışacağım 3 ayın sonunda işsizlik maaşı alabilir miyim
evlılık yaptıktan sonra çıksaydın keşke tazmınat vs haklarını almak için
Bunu chatgptyede sordum aynı zamanda

Merhaba, durumunu özetle yanıtlayayım:

---

Evlilik Nedeniyle İstifa:
- Kadın çalışanlar evlilikten sonraki 1 yıl içinde istifa ederse, kıdem tazminatı alabilir ama bu bir istekli ayrılış sayıldığı için işsizlik maaşı alamazlar.

---

3 Aylık Yeni İşte Çalışma:
- Eğer 3 ay sonunda işten kendi isteğinle değil de işveren tarafından çıkarılırsan, bazı şartları sağlıyorsan işsizlik maaşı alabilirsin.

---

İşsizlik Maaşı Şartları (2025 itibarıyla):
1. Son 3 yılda en az 600 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik primi ödenmiş olmalı.
2. Son 120 gün (kesintisiz) çalışmış olmalı.
3. İşten kendi isteğin dışında çıkarılmış olmalısın.
4. İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmalısın.

---

Senin Durumunda:
  • 4 yıl çalıştığın işten evlilik nedeniyle istifa ettiğin için bu süre işsizlik maaşı hesabına dahil olur (sigorta gün sayısı olarak).
  • Yeni başlayacağın 3 aylık işte işveren seni çıkarırsa, toplam sigorta günün 600+ oluyorsa ve 120 gün kesintisiz çalışmışsan → maaş alabilirsin.
  • Ama sen çıkarsan ya da sözleşme kendiliğinden biterse, alma ihtimalin düşer.

---

Not: 3 aylık süre dolunca "sözleşme bittiği için" işten ayrılırsan da bazen bu "işveren feshi" olarak değerlendirilebiliyor. Bu durumda İŞKUR kabul edebilir.

Back