Sıradan bir okuldan İktisat mezunuyum.
Sizi anlıyorum ve haklısınız, amaç para kazanmak değil, tecrübe kazanmak. Para kazanmak olsa mağazada kasiyerlik de para kazandırır. O da asgari veriyor? Ve evet, maalesef öyle düşünmek lazım, biz belki 2 aydır arıyoruz ama 1 yıldır arayanla aynı kefeye konuyoruz. Patron diyor ki ben sana iş veriyorum daha ne istiyorsun? 1 yıldır iş arayan insan bütün kötü koşullara razı geliyor. Biz henüz yeni mezun olduğumuz için biraz daha seçici oluyoruz. Bulamazsak biz de onlar gibi olacağız. O yüzden yeni mezun olarak, düşük ücrete razı gelmek kaçınılmaz zaten şu ülkede. Sigorta konusunda sorun olmasın ve maaşını gününde yatırsın, yeter şimdilik.
Odtü, itü mezunu olmanın elbette avantajlı olduğu yerler olabilir ama günümüz işvereni çok akıllı. Mülakatlar neden var? Eğer olay sadece üniversite adı olsaydı mülakatla uğraşmak yerine direkt ilanına başvuran iyi üniversitelerden mezun insanları alırlardı. Ya da madem en önemli şey okul ismi, o zaman biz neden görüşmelere çağırılıyoruz? Sadece o üniversitelerin mezunlarını çağırırlardı o zaman. Ha iyi geçen bir mülakatta işveren atıyorum iki kişi arasında kaldı, biri x üniversitesi öteki odtü. Odtü'yü alır muhtemelen. Ama bizim ülkemizde şu da var: İnsanlar üniversite adına güvenip kendilerini geliştirmiyorlar. Onların çoğunda öyle gereksiz bir özgüven, okul adına güvenme durumu oluyor ve sadece okulun verdiği eğitimle yetiniyor. Benim odtü'de okuyan bir arkadaşım var, zorunlu karşılık oranının ne olduğunu tam olarak bilmiyor mesela. Bunu bir İktisat (ekonomi) mezunu bilmeli ama bilmiyor. Ben biliyorum ama bana okulda mı öğretildi? Hayır. Ben kendim öğrendim. Ben birçok şeyi dışarıdan kendim öğrendim. Dışarıdan öğrenmek de mümkün benim bölümümde yani, deney yapmıyorum uygulama yapmıyorum. Bölümlere göre bunlar değişir ama kendim için konuşacak olursam, yaptıkları mülakatlarda onlar kimin boş kimin dolu olduğunu anlıyorlar.
Bi de bizim insanımızda da değişik bir zihniyet var. Geçenlerde memurlar.net'te özel sektörden bir iş ilanı için biri yazmış, isyanlarda. Yaş sınırı 26'ymış, 26'dan büyük olanı istemiyor şirket. Adamın dediği şey şu, ben 29 yaşındayım yaş yüzünden kaybettim, şu kadar tecrübem var ama şaka gibi, yaş yüzünden kaybettim. 25 yaşındaki bebe bu işten ne anlar? Saçma sapan işler, yazmış. Bu gençler, yeni mezunlar ölsün mü ben anlamıyorum.
Ayrıca mühendislikte yüksek lisans önemlidir bunu da düşünün.