istifa sonrası 15 gün çalışma

aksimelek

Guru
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2012
520
301
303
Kızlar merhaba,
Kuzenim 1 aydır gıda sektöründe çalışıyor. Bir aksilik oldu ve istifasını vermek zorunda kaldı. Sorum şu; bildiğim kadarıyla 6 aydan sonra çıkışını verdiğinde 15 gün daha çalışma zorunluluğu var diye biliyorum. Ama 1 aydır çalıştığı halde istifasını verince 15 gün daha çalışıcaksın demişler. 1 ayda bu zorunluluk var mı? Bilgili olanlar cevaplayabilirler mi?
Teşekkür ederim şimdiden cevaplarınız için.

Kızlar merhaba,
Kuzenim 1 aydır gıda sektöründe çalışıyor. Bir aksilik oldu ve istifasını vermek zorunda kaldı. Sorum şu; bildiğim kadarıyla 6 aydan sonra çıkışını verdiğinde 15 gün daha çalışma zorunluluğu var diye biliyorum. Ama 1 aydır çalıştığı halde istifasını verince 15 gün daha çalışıcaksın demişler. 1 ayda bu zorunluluk var mı? Bilgili olanlar cevaplayabilirler mi?
Bildigim kadariyla yok canim sozlesmede zaten genelde iki ay deneme suresi yazior

sozlesmeye bakmasi lazim,bazi yerlerde deneme suresi bir ay oluyor onu asmis ise ya 14 gun daha calisacak ya da ihbar onelini odeyecek.

Bildigim kadariyla yok canim sozlesmede zaten genelde iki ay deneme suresi yazior
Teşekkür ederim.

sozlesmeye bakmasi lazim,bazi yerlerde deneme suresi bir ay oluyor onu asmis ise ya 14 gun daha calisacak ya da ihbar onelini odeyecek.
Bildiğim kadarıyla sözleşme yapılmadı sadece iş başvuru belgesi doldurduk sonra sözlü olarak konuştuk. İhbar öneli nedir?

sozlu sozlesme yapmissiniz,eger gercekten bir ay dolmadiysa dedigim gibi calismasina gerek yok.(sirketin deneme suresini ogrenmelisiniz-2 ayda olabilir)
isci veye isverenin is sozlesmesini feshedecegi zaman is kanununda belirtilen sureler kadar once haber vermesi gerekiyor (6 aydan az calismis isci icin bu 2 hafta)buna ihbar oneli deniyor lakin eger isci veya isveren bu kurala uymazsa ihbar suresi kadar ihbar tazminati odemesi gerekir.

kisacasi,deneme suresi sonrasi, eger ben bugun sozlesmeyi fesh ediyorum derseniz,ihbar tazminatini odeyip isten cikarsiniz.

Sözleşme yoksa, deneme süresi de kararlaştırılmamıştr ve yoktur. Şirketin deneme süresi olmaz.

Ve evet bu durumda 2 hafta daha çalışması gerekiyor.

Bazi isverenler cok akilli zannediyorlar kendilerini banna da demislerdi calissacaksin diye ben gitmedim birseyde olmadi bence gitmesin

Kızlar merhaba,

canım iş kanununa göre işveren için de işçi içinde ihbar süreleri var. aksi halde tazminat ödemek zorunda kalır. 0-6 ay arası 2 hafta 6 ay 1,5 yıl arası 4 hafta, gibi uzuyor. ihbar süresi içinde çalışmak zorundadır. sözleşmenin yazılı olması gerekmez. her durumda ihbar süresine uymak zorundadır.

İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta olarak belirlenmiştir.
Bunlara uymayan taraf ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Link vermek yasak ama internetten aldim bu bilgiyi.

ilk 2 ay deneme surecidir.begenmediyse istifa edip ayrila bilir 15 gun calisma mecburiyeti yok kesinlikle.iki ayi gectiyse calismali 15 gun.calismazsa maasindan kesinti yapilir.kuzenin ic rahatligiyla ise gitmeye bilir.

şirket 1 aylık maaşını ödemiş mi? ödemediyse 15 günlük parasını kesebilir gelmezse. eğer söleşmede deneme süresi yazmıyorsa direk çalışmaya başlamış sayılır bu da 1 yıldn önceyse 15 gündür ihbar süresi diye ibiliyorum iş kanununa bakmak lazım

ıstıfasını dılekceyle ıcerıye bıldırdı mı.. Eger deneme surelı ıse alındıysa ıscı ve ısveren derhal feshedebılır ama ortada sozlesme yok.. 4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre ; İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta sonrası ıcın tekrar uyarıda bulunsun yonetıme..

ilk 2 ay deneme surecidir.begenmediyse istifa edip ayrila bilir 15 gun calisma mecburiyeti yok kesinlikle.iki ayi gectiyse calismali 15 gun.calismazsa maasindan kesinti yapilir.kuzenin ic rahatligiyla ise gitmeye bilir.

Deneme suresınde oldugunu gosterrecek bı sozlesme yok ortada..

Kızlar merhaba,

sözleşmesinde deneme süresi 2 ay ve daha ise deneme süresinden iş sözleşmesini feshedebilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

istifa etmeden 15 önce bildirip o süre zarfındada çalışması lazım..yani süre 1 ay deil..

altı ayda olsa istifasını verdikten sonra değil istifa vermeden 15 gün önce haber vermesi gerek sadece.
hatta işyeri çıkarıcak olsaydı çıkarmadan 15 gün önce haber vermesi gerekir vermezse ihbar tazminatı mı ne ödüyor ben öyle biliyorum istifa verdikten sonra çalışılır mıymış ya :)

Back
X