Merhaba calimelo,
Ne güzel is teklifi almissin, senin adina sevindim fakat nasil oluyorda sana bukadar kolay is vizesi cikarabiliyorlar onu tam anlayamadim.
Bildigim kadariyla, Avrupa'da herhangi bir is kolu dalinda, mesela dönerci ya da simit ustasi ariyorsan, kurallar geregi önce Isvicre' de isci aramak zorundasin. Baktinki basvuran yok, o halde Avrupa Birligi üyesi ülkelerden isci aramak zorundasin. Diyelimki orada da aranan pozisyona uygun eleman bulamadin, ancak ozaman "hakli ve gecerli" gerekcelerinle Devleti ikna edip, pozisyona uygun biri icin Yurt disindan birini getirtebilirsin. Dadilik icin durum farkli midir bilemiyorum tabi, neticede her ülkede "Aupair" sistemi isliyor.
Sakin söyle bir yanilgiya düsme. Sana diyelimki 2000 Isvicre Frangi maas vaad ediyorlar, sen bunu TL karsiligi 5000 TL olarak fazla görebilirsin dogal olarak. Ama buralarda 40-45 M2'lik kiralik bir dairenin fiyati minimum 750-800 Frank (yaklasik 2000TL). SSK olayi yok burada, her birey her ay kendi sigorta primini ödemek zorunda o da sanirim 250 CHF (625 TL). Yeme, Icme, kiyafet, sinema vs. hersey cok pahali. Mesela 1 adet dolmalik biberin (Paprika) 1.20 CHF ( 3 TL), ekmegin yaklasik 3 CHF (7,5 TL) oldugu bir ülke burasi. Iste o yüzdendir ki burada asgari ücret 3500 CHF (8500TL) civari ve insanlara bu para yetmedigi icin, gecen sene 4000 CHF olabilmesi icin referanduma gidildi ama talep red edildi.
Gelelim Isvicre'nin nasil bir ülke olduguna...
Isvicre, yapisi ve genel görünümü itabiriyle cok güzel bir ülke ama hafta ici burada bütün market ve magazalar 18:00'de kapanir, Cumartesi 16:00'da ,pazar günü ise acik hicbir yer bulamazsin.( Benzin istasyonlarindaki marketler haric) Eger cok merkezi bir yerde yasiyorsan sanslisin o zaman saat 20:00'e kadar acik bir yerler bulabilirsin.( Fakat ozaman da kira bedelini 2 ile carpacaksin ) Buradaki yerli halk ile dostluk, arkadaslik, kankilik vs. gibi durumlar yok denecek kadar az. Isvicreliler, mesefali insanlar. Ama Irkci ve önyargili insanlar degiller. Ben sahsen Isvicrelileri seviyorum.

Cok fazla eglence, bar, gece hayati tarzi yasam sürmezler, özellikle calisan insanlar aksam is cikisi eve gider; yemek yer, en gec 23:00 gibi uyumus olurlar. Gece hayati daha cok lise, Üniversite ögrencilerinin yasam tarzi. Yetiskin bekarlar, daha cok hafta sonlari, dagcilik, kayak, dalis,trekking, golf vs. gibi bir hobby edinip, onunla mutlu olup vakit gecirmeye calisir. Evliler ise, hafta sonlari evli cift aile dostlari ile bulusup yemek yer, vakit gecirir. Simdilik aklima gelenler bu kadar.
Yolun acik olsun, hersey gönlünce olsun...