Kadinlar gunu: abartmiyor muyuz.

Kadinlar gunu abartiliyor mu?

• Hayir, az bile kutlaniyor!

OY: 8 38,1%
  • Evet, gercekten abarti.

OY: 6 28,6%
  • Ilgilenmiyorum

OY: 7 33,3%
  • Kadinlar gunu muymus, ayh, haberim yok!

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    21
Merabalar,

Tummmm sosyal medyada kadinlar gunuyle alakali paylasim yapmayan kimse yok.

Esler/sevgililer cicekler bile yoluyorlar, inanin hani su gozlerini yukari diken smiley varya akilli telefonlarda, o bakisla bi goz attim sosyal medyaya, ardindan elime bidaha almadim telefonu.
Herkes elbette kendi bilir neyi nasil 'kutlayacagina' (kutlanacak ne var cozemiyorum gerci) ama Turkiye'de neden bukadar abartiliyor. Inanin anlamaya calisiyorum. Ofiste az once bikac kisiye kadinlar gunu oldugundan bahsettim, yahu Avrupa'da cogu normal insanin haberi bile yok. Avrupa'da kadin haklari cignenmiyor, siddet/istismar yok filan muhabbetine girmeyin hic alakasi yok konuyu oraya goturmek istemiyorum da zaten.

Yani hanimlar, tum samimiyetimle soruyorum, bu kadinlar gunu sizin icin neden bukadar onemli/onemsiz? Kadinlar gunu olayini buyutuyor muyuz memlekette? Ve en onemlisi, neden??

ps; sevgililer gunu/anneler/babalar gununden farkli bir kategori bu kadinlar gunu bence, o gunler sonucta marketinglesti, alisveris/hediyelesmeler/kutlamalar filan daha bir normal geliyor bana.

Temel cikis noktasi dusunulurse kutlama gunu olmaz, oh oh haklarini almak isterken yanarak olen/oldurulen kadinlar denilmez, hatirlama gunu olur olsa olsa. Her seyi hediye, cicek, pirlanta sigligina indiren insanimiz bunu da oyle basite indirger ki onemli bir durumun altini bosaltir.

Sonra Rossmann markasi bu haftaki katalogunu Rossfrau olarak degistirir, burda da sadece sizin dediginiz marketing seklinde yuruyor her sey. Indirimler, hediye cekleri falan algi o yone kaydiriliyor.

Kendi fikrimce boyle gunleri kutlayan biri degilim ancak omrunde bir insan sevdigi, deger verdigi kisiye bir sey yapmak icin ozel bir an beklemezse boyle gunlere de ihtiyac duyulmaz, isterse kedi agaca cikti kutlamalari yapilsin kimseyi de ilgilendirmez.
Bunu tamamen yanlis anlasilan emekci kadinlar gununde kadinlara yapilan pozitif davranislara iliskin soylemiyorum yapacaklari jeste kilif ariyorlarsa gunun onemi yok.

Kadinlar once insan olarak kendilerine deger verseler sonrasinda yetistirdikleri bireyler de topluma o derece yon verecekler.
Erkek gucunu toplumda var edip suregelmesini saglayan, bu nesilleri meydana getiren gucu aslinda elinde bulunduran kadinlar dilerim bir gun guclerinin farkina varip dogru degerlendirmeyi yapabilecek firsatlari kacirmazlar.

iste bu yuzden belkide cok yapay geliyor bana!!! anneler bile kiz ve erkek cocuklarina farkli/yanlis prensipler edinmelerine yardimci olurken, kalkip hangi farkindaliktan bahsediyoruz. sorunu bir gunde bunu kutlamakla, anmakla mi cozecegiz?? hayir. cok baska baska seyler gerek toplumda ciddi bir fark istiyorsak.

Fark yaratabilmek için önce kadınlara farkındalık yaratmamız lazım, önce biz bilmeliyiz, önce biz öğrenmeli, önce biz eğitim görmeliyiz.

Bugün bir kutlama günü değil zaten, bunun bilincindeyiz, toplumun temelini kadınlar, aileler oluşturur.
Burada tek bir kadına bile sen bir kadınsın, haklarını savunmalı, çocuklarını bu haklar ve eşitlikler üzerine yetiştirmelisin ki, gelecek daha bilinçli bir toplum üzerine kurulabilsin diyebilmek dahi benim için kıymetli.

Anmalar, bizim yerimize yapılan kutlamalar, bizi bugünle sınırlayıp kadın çiçektir demek bana da anlamsız geliyor ama biz istersek, her konuda yaşadığımız fikir ayrılıklarını bir kenara bırakıp insani haklarımız için bir araya gelip mücadele etsek birşeyleri değiştirebiliriz, sesimizi duyurabiliriz, biz bunu yapabiliyoruz da aslında fakat yeterince gür çıkmıyor sesimiz.

Ne bayrami? Bize bayram gelmediki?))) Ben bana tebrik yazanlara karlisik veriyorum sadece.benim icin siradan bir gun evdeyim dizi izliyorum her zamanki gibi

Fark yaratabilmek için önce kadınlara farkındalık yaratmamız lazım, önce biz bilmeliyiz, önce biz öğrenmeli, önce biz eğitim görmeliyiz.

Bugün bir kutlama günü değil zaten, bunun bilincindeyiz, toplumun temelini kadınlar, aileler oluşturur.
Burada tek bir kadına bile sen bir kadınsın, haklarını savunmalı, çocuklarını bu haklar ve eşitlikler üzerine yetiştirmelisin ki, gelecek daha bilinçli bir toplum üzerine kurulabilsin diyebilmek dahi benim için kıymetli.

Anmalar, bizim yerimize yapılan kutlamalar, bizi bugünle sınırlayıp kadın çiçektir demek bana da anlamsız geliyor ama biz istersek, her konuda yaşadığımız fikir ayrılıklarını bir kenara bırakıp insani haklarımız için bir araya gelip mücadele etsek birşeyleri değiştirebiliriz, sesimizi duyurabiliriz, biz bunu yapabiliyoruz da aslında fakat yeterince gür çıkmıyor sesimiz.
bu soylediginizin her kelimesine katiliyorum.
Ennnn basiti mesela organize olup buyuk seyler yapamasak bile: biz birer kadin olarak cevremizde gorduklerimizi, eksikleri, yanlislari dile getirerek, bikmadan yorulmadan yapici sekilde davranarak cevremizdeki kadinlara ve erkeklere soylemek zorundayiz. is yerinde karisi hakkinda kucumser konusan bir erkegin o davranisini elestirelim, teyzemizin ogluna 'cok canlar yakacak benim oglum!!' demesinin dogru olmadigini dile getirelim, nebilim boyle seylerle cevremizde gordugumuz yanlis davranislara dokunalim.

kadinlar gunu muhabbeti sac-ma diyorum o yuzden.

Kadınlar günü, kadınların önce yerin dibine sokulduğu sonrada göklere çıkarıldığı birgün. “Kadın olmak şunu yaşamak, bunu yaşamaktır.”, “Kadın olmak şöyle zor böyle zordur.” Ardından da “Kadınlar şunları şunları başardı.”, “Kadınlar bunları yapabilir.”ler gelir.

Kadınım yahu. Erkekler gibi insanım. Neden kadın olmam bu kadar vurgulanıyor ki? Birileri bu cinsiyetlere bu kadar değer biçmese herkes eşit olacak zaten. Dünyanın en saçma seylerinden biri bence kadınlara 1 gün verilmesi. Şiddet gören yine görüyor, sevilen yine seviliyor. İnsanlar bugünlerde sadece günah çıkarıyor işte. Kendilerini tatmin ediyor. Adam yazan yerleri kadına çeviriyor, bayan değil kadın diyor. Dünyadaki bütün sorunlar çözülmüş oluyor böylece.

Simdi bana kizmayin ama türkiyede hersey abartili kutlaniyor. Ben yurtdisinda yadiyorum ve türkiyedeki kadar reklam yapip hediye mediye meselesi sosyal medyada söz konusu olmuyor..
kutlamak isteyene tabiki güzel ona bisey demiyorum herkes istedigi gibi kutlar.

Kadinlar once insan olarak kendilerine deger verseler sonrasinda yetistirdikleri bireyler de topluma o derece yon verecekler.
Erkek gucunu toplumda var edip suregelmesini saglayan, bu nesilleri meydana getiren gucu aslinda elinde bulunduran kadinlar dilerim bir gun guclerinin farkina varip dogru degerlendirmeyi yapabilecek firsatlari kacirmazlar.
iste bunu demek istiyorum! konularimiz oyle basit ki oysa, bir derdim var'a girdigimizde tek derdimiz sanki gorumce, elti, kaynana! hep birer kadin yani isin sonunda. bu dertleri asagilamiyorum, yanlis anlasilmasin, ama kucuk dokunuslarla buyuk etkiler yaratmak hepimizin elinde.
erkeklerin ustumuzde belirli bir guce sahip olmalarina yine biz izin vermiyor muyuz. veriyoruz. ozaman buna odaklanalim iste!

54D1C72D-1AB0-4989-BBF1-88AF8F9D9B58.webp

Son düzenleme:
bu soylediginizin her kelimesine katiliyorum.
Ennnn basiti mesela organize olup buyuk seyler yapamasak bile: biz birer kadin olarak cevremizde gorduklerimizi, eksikleri, yanlislari dile getirerek, bikmadan yorulmadan yapici sekilde davranarak cevremizdeki kadinlara ve erkeklere soylemek zorundayiz. is yerinde karisi hakkinda kucumser konusan bir erkegin o davranisini elestirelim, teyzemizin ogluna 'cok canlar yakacak benim oglum!!' demesinin dogru olmadigini dile getirelim, nebilim boyle seylerle cevremizde gordugumuz yanlis davranislara dokunalim.

kadinlar gunu muhabbeti sac-ma diyorum o yuzden.
Ve birbirimizi düşünceleri, yaşam tarzı, giyimi yüzünden ayıplamamayı öğrenelim. Biz kadınlara bakış açımızı değiştirelim önce ve sonrasında dediğiniz gibi çevremize öğretelim.

Kızımıza yemek yap derken oğlum paşam yayıl sen koltuğa demeyelim.

Kadınlar Gününü bayram gibi kutlamak zaten saçma. Anlamına aykırı bir kere. Oh iyiki o kadınlar ölmüş hadi çiçek alalım mı diyoruz anlam veremiyorum.
Ama Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan gibi yerlere giderseniz bayram gibi kutlandığını görürsünüz. Aşırı aşırı kutlama yapıyorlar. Tatil o gün hatta. ( tam emin değilim bundan! )
Ama çok saçma.

Ve birbirimizi düşünceleri, yaşam tarzı, giyimi yüzünden ayıplamamayı öğrenelim. Biz kadınlara bakış açımızı değiştirelim önce ve sonrasında dediğiniz gibi çevremize öğretelim.

Kızımıza yemek yap derken oğlum paşam yayıl sen koltuğa demeyelim.
evet! iste olmasi gereken konu bu!

evet! iste olmasi gereken konu bu!
Hepimizin umut ettiği bu, dilerim bir gün biz kadınlar bilinçlenecek ve paşam oğluşum sen bak keyfine, kadınlar senin elinin kiri deyip sırt sıvazlamayı, kızlarımıza da kalk kız abine çay koy yarım akıl, eksik etek demeyi bırakacağız, umuyorum belki bir gün kadın erkek cinsiyetleri bir kenara bırakıp birbirimizi insan olduğu için sevmeyi saygı göstermeyi öğreneceğiz.

Aşağıya kadınlar gününün nasıl ortaya çıktığını anlatan bir yazı bırakıyorum bir bakın bence. Kadınlar yavaş yavaş toplumda yerini almaya başlarken bile şiddete psikolojik baskıya uğrarken neden bu günün abartılı kutlanması sizi rahatsız etti anlamam. Bana da anneler babalar sevgililer günlerinin kutlanıp gösteriş yapılması saçma gelir annesiz babasız yada evlatsız olan bir çok insan var. Hatta bu bulunduğumuz platformda bir çok kadının neler yaşadığını okuyarak gayet iyi görebilirsiniz. Kadınlar günü bir farkındalık günüdür ve anlamlı bir gündür. Siz sorduğunuz için cevap yazma ihtiyacı duydum abartılı değil az bile bence...

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

sadece bu gun mu dusunulmeli, toplumda zit olan ters olan konulari sadece 8 martta mi hatirlamali? bu gunun tarihteki anlamini bilmiyor degiliz, bu konunun bugun ki piskolojik baskiyla baglantisini goremiyorum kusura bakmayin.
her gun, her gun ufacik seyleri gozlemledigimizde bunu dile getirerek, biyerlerde eksigi olan insanlara guzellikle eksiklerini soyleyerek, nebilim, ufacik seylerle baslayarak farkindalik yaratilir. kadinlar gununde bes ayri post ile sosyal medyanizi doldurarak degil.

iste bunu demek istiyorum! konularimiz oyle basit ki oysa, bir derdim var'a girdigimizde tek derdimiz sanki gorumce, elti, kaynana! hep birer kadin yani isin sonunda. bu dertleri asagilamiyorum, yanlis anlasilmasin, ama kucuk dokunuslarla buyuk etkiler yaratmak hepimizin elinde.
erkeklerin ustumuzde belirli bir guce sahip olmalarina yine biz izin vermiyor muyuz. veriyoruz. ozaman buna odaklanalim iste!
Bir kadin degisirse dunya degisir gibi bir kelimeler butunu vardi dogrusuna suan bakamadim bizim insanimiz maalesef tembel, alistigi ortami kolay kolay birakipta degisim gostermez, tirmalamaz.

Kadinlar kendi yetistirdikleri cocuklarina gereken ozeni gosterseler bu erkekler boyle olmayacak.

O sebeple ki kocasinin ihanetine, siddetine boyun eger maddiyatsizliga siginir. Onceleri babalarinin sonrasinda kocalarinin golgelerinde yasamak kolay gelir.

Bir dongu var kadin erkek cocuk dogurunca hakkettigi mertebeye gelecegini dusunur, erkek cocugu bu ozen ve ozveriyle buyur. Simartilan pohpohlanan erkek once kardeslerini, sonra sevgililerini, eslerini patronsa ki soyle dusunelim babasinin tek mirascisi islerin basindaki adami dolayisiyla bir isveren olacak bunyesinde calistirdigi kadinlari ezecek.

Ezilen kadin mucadelesini her cephede veriyor, patronunun tacizine, kocasinin ilgisizligine, kayinvalidesine ziyarete gitmemesine, gorumcesinin cocuga iyi bakmiyor demesine, anne/babasinin o senin abin diyerek evlat ayrimi yapmasina, komsunun dedikodusuna vs.

Mevzu derin, sorun belli, cozum basit ama harekete gececek insan yok.

Back
X