Merhabalar. 30 yaşındayım. 4 yaşına yeni giren bir kız çocuğu annesiyim. Merak edenler için kalça displazisi ile ilgili sürecimizden bahsetmek istiyorum. Doğum yaptıktan bir ay sonra normal kalça testi için hasteneye gittiğimizde gittiğimizde çocuk doktorumuz bebeğin kalçasının sınırda olduğunu ve ortopediye başvurmamız gerektiğini söyledi. Ortopediye gittiğimde bir bacağı 64cm iken diğer bacağı 58cm' di. Yalniz ortpedistimiz korkulacak bişey olmadığını, takip altında olması gerektiğini 4 yaşına kadar belirli aralıklarla takip edilmesi gerektiğini söyledi. Biz 4 ay, 5 ay, 6 ay aralıklarla kızım 4 yaşına gelene kadar sürekli takip ettirdik. Bu süre zarfında bir çocuk doktora da muayene olmuştuk. Emin olduğumuz bişey vardı o da gerçekten çocuğumuzun bacağında bir sorun olduğuydu. Çünkü gözüktüğümüz bütün doktorlar hemen hemen aynı şeyi söylüyorlardı. En son kızım 4 yaşına girdikten 2 ay sonra onu Ankara'da bir profesöre gösterme kararı aldık. Yapılan muayene sonrasında doktorumuz, kemik gelişimine bağlı olarak artma olduğunu, 2 yıl içinde ameliyat olması gerektiğini, olmaması durumunda maksimum 10 yaşına geldiğinde bir bacağında kireçlenme olacağını, daha ileriki dönemlerde bunun kalça protezine kadar gidebileceğini söyledi. Aldığımız cevap ne yazık ki buydu
sonra Kayseri'de adını çok iyi duyduğumuz bir baska profesöre daha göstermek istedik. O da Ankara'daki doktorların söylediğinin aynısını söyledi. Ek olarak 10 yaşından sonra çok geç olabileceğini, ondan sonra yapılacak ameliyatın da hiç bir faydasının olmayacağını belirtti. Yarın ameliyat için gün almaya gideceğiz. Açıkçası içimde tuhaf bı burukluk hissediyorum. Ameliyattan sonraki süreci hem merak ediyorum hem de bı o kadar korkuyorum. Ne yapmam gerekiyor bunu bilmiyorum. Kalça displazisi ameliyatı olan arkadaşlar bilgi verebilirler mi lutfen?