Mutfak Püf Noktaları Keklerim güzel olmuyor

Beyhatun

Bin zulme uğrasan da bir zulüm yapma...
Kayıtlı Üye
22 Eylül 2010
2.510
57
363
Selam arkadaşlar, ne kadar kek yaptıysam bazıları hariç genelde hep kötü oluyorlar. her şey gayet güzel süper olacak diyorum ilk etapta iyice kabarıyor ama fırından çıkardıktan sonra kek sönüyor ve içi hamur kalıyor.fırınımdan mı kaynaklanıyor acaba? revaninin kekini de aynı fırında 150 derecede yapıyorum süper oluyor. daha önce keklerimi 170 derecede yaptığımda daha çok hamur kalıyorlardı. o nedenle şimdi ne yaparsam 150 derecede pişiriyorum. pohaça börekler revani mükemmel ama kekler neden hamur anlamıyorum. kekte dikkat edilmesi gereken başka bir püf nokta mı var acaba benim bilmediğim? yumurtaları keke başlamadan önce bir yarım yada bir saat oda sıcaklığında da bekletiyorum. e bu mübarek kekler niye hamur kalıyor ya?

Son düzenleme:
Selam arkadaşlar, ne kadar kek yaptıysam bazıları hariç genelde hep kötü oluyorlar. her şey gayet güzel süper olacak diyorum ilk etapta iyice kabarıyor ama fırından çıkardıktan sonra kek sönüyor ve içi hamur kalıyor.fırınımdan mı kaynaklanıyor acaba? revaninin kekini de aynı fırında 150 derecede yapıyorum süper oluyor. daha önce keklerimi 170 derecede yaptığımda daha çok hamur kalıyorlardı. o nedenle şimdi ne yaparsam 150 derecede pişiriyorum. pohaça börekler revani mükemmel ama kekler neden hamur anlamıyorum. kekte dikkat edilmesi gereken başka bir püf nokta mı var acaba benim bilmediğim? yumurtaları keke başlamadan önce bir yarım yada bir saat oda sıcaklığında da bekletiyorum. e bu mübarek kekler niye hamur kalıyor ya?

Slm cnm..170° kek icin uygun,firindan desek 150° de pisiyorsa 170 de de pismesi lazim. Ben su sekilde yapiyorum; 3 yumurtayi 1 su bardagi sekerle cirpiyorum 2 dk felan, sonra 1 su bardagi sùt,yarim su bardagi siviyag,karistirip 2 su bardagi unu ekliyorum yine cirpiyorum kivami alana kadar en ustune vanilya ve kabartma tozu ekliyorum karistirip 170° de onceden isitilmis firina verip 30 dk da felan pisiriyorum.. Bide boyle dene cok guzel kabariyo. Hamur kaliyorsa belkide firindandir canim.

benim keklerim çok güzel olur ve çok kabarır ALLAH nazardan saklasın ben de önce şeker ve yumurtayı çırpıyorum sonra en sonn unu eliyorum ve en son elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya ekleyip biraz bekletiyorum yani hemen atmıyorum fırına sonra fısın kabına koyup atıyorum 150 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum:56:

arkadaşlar keke koyacağınız kabartma tozunu dolapta mı dışarda mı saklıyorsunuz?

arkadaşlar keke koyacağınız kabartma tozunu dolapta mı dışarda mı saklıyorsunuz?

ben dolapta saklamiyorum normal kasada duruyor zaten alisverismerkezlerinde de dolapta degilki normal raflarda...:40:

Keki yapmadan 1 saat kadar önce tüm malzemeyi dışarı çıkarısan hepsi aynı sıcaklığa geliyor.
Direk dolaptan konulan süt vs. gibi malzemelerden dolayı kabarma veya benzeri sorunlar oluyor genelde.
Yani dolapta saklayabilirsiniz ama yapmadan bi süre önce oda sıcaklığına gelmesi için dışarı çıkarmalısın:34:

bicakla falan kontorl ediyormusun ici pismis mi pismemis mi diye...
yoksa disinin pistigini gorunce cikaryormusun hemen...
birde firini derecesini kapattiktan sonra keki icinde birak ici pissin diye...:44:

arkadaşım benim kekimde çok güzel olurçkalıpta yaparım hemen çıkar.çevremdede duydum bazı fırınlar keki bazı fırınlarda poaçayı iyi pişirmiyormuş.üzerini pişirip içi hamur kalıyormuş.senin fırında mı öyle acaba.

ben disarda sakliyorum.cok sukur benim keklerimde guzel olur zaten kendimde kek hastasiyim.ben once yumurtayi sonra sekeri ekleyip cirpiyorum.malzeme siralamasi tarife gore degisebilir mutlaka siralamaya uyarim ben ama bazen olculerle oynarim damak tadima gore.eger ici hamur kaliyorsa:bence once 170 derecede kabarana kadar pisir daha sonra dereceyi dusur ben bazen 120-110 a dusurup pisirmeye devam ediyorum.icide guzelce pisiyor

bicakla falan kontorl ediyormusun ici pismis mi pismemis mi diye...
yoksa disinin pistigini gorunce cikaryormusun hemen...
birde firini derecesini kapattiktan sonra keki icinde birak ici pissin diye...:44:[/QUOT
içinin piştiğini kontrol ediyorum ilk etapta pişmiş görünüyor.hatta eşim sıcakken yemişti süper dedi.ama soğuduktan sonra hamurlaşıp söndü.acaba fırın içerisinde mi nemleniyor anlayamıyorum ya.pişirdiğim her şeyi fırında saklıyorum ama bu kek işi canımı sıkıyor artık ya.

ben disarda sakliyorum.cok sukur benim keklerimde guzel olur zaten kendimde kek hastasiyim.ben once yumurtayi sonra sekeri ekleyip cirpiyorum.malzeme siralamasi tarife gore degisebilir mutlaka siralamaya uyarim ben ama bazen olculerle oynarim damak tadima gore.eger ici hamur kaliyorsa:bence once 170 derecede kabarana kadar pisir daha sonra dereceyi dusur ben bazen 120-110 a dusurup pisirmeye devam ediyorum.icide guzelce pisiyor

hım bu derece düşürme işi mantıklı aklımda olsun bunu da yaparım.150 de pişiriyorum dahada düşürücem bende.

arkadaşım benim kekimde çok güzel olurçkalıpta yaparım hemen çıkar.çevremdede duydum bazı fırınlar keki bazı fırınlarda poaçayı iyi pişirmiyormuş.üzerini pişirip içi hamur kalıyormuş.senin fırında mı öyle acaba.

şiddetli bir şekilde fırından şüpheleniyorum zaten.:1:

hım bu derece düşürme işi mantıklı aklımda olsun bunu da yaparım.150 de pişiriyorum dahada düşürücem bende.
bazilari folyo sariyor yada kekin uzerine baska bir tepsi falan kapatip pisirmeye devam ediyor ama ben bu yontemden cok memnunum.birde kullandigin kalip bence firindan daha onemli.cok hararetli -eski davul firinlar gibi-degilse inan dilini cozersin

içinin piştiğini kontrol ediyorum ilk etapta pişmiş görünüyor.hatta eşim sıcakken yemişti süper dedi.ama soğuduktan sonra hamurlaşıp söndü.acaba fırın içerisinde mi nemleniyor anlayamıyorum ya.pişirdiğim her şeyi fırında saklıyorum ama bu kek işi canımı sıkıyor artık ya.

acaba firinlami alakali yani kekin ici hafif boyle hamurumsumu kaliyor eger oyleyse benim keklerdede oyle gibi bak simdi benide supheye dusursun:9:

Benim keklerimde güzel olur , yani öyle söylerler:)

3 tane bozdolabından cok once cıkardıgım yumurta ve 2 su bardagı toz sekerı yaklasık 3 dakıka kadar mıkserle cırpıyorum. Bayagı cogalıyor zaten :) Sonracıma yıne soguk olmayan 1 bardak sütü ekleyıp tekrar cırpıyorum sekerın erıdıgınden emın olana dek.. Sonra 1 su bardagı sıvıyagıda ekelyıp cırpıyorm. Unu goz kararı koyuyorum . Ama azar azar ve muhakkak eleyerek koyuyorm kaba. Sonra vanılya ekleyıp cırpıyrm. En son 1 pkt kabartmatozunu ekleyıp cok az cırpıyorum... Kek malzemelerının soguk olmaması, unun elenmiş olması, ve kek karısımının neredeyse sıvıya yakın olması püf noktalarıdır bana göre.. 175 derecede pısırıyorum. en son bıcak batırıp bıcaga yapısmadıgını gorunce fırını kapatıyorum. .. Hıc sorun yasamadım bu sekılde pişirdiğimde. Eşiniz kekinizin güzelliğini ballandıra ballandıra anlattıysa bıyerlerde nazar degmıs olabılır :) Cunku aynını babam yaptı, pılavlarımı sagda solda herkese anlattı. Artık pılav yapamıyorum :O :D

Back
X