Konuşma Problemleri Kelimeleri yanlış söylüyor

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

renkly

Can&Duru
Kayıtlı Üye
10 Temmuz 2009
629
17
316
Tekirdağ
23 aylık kızım hemen her kelimeyi söylüyor veya tekrar ediyor ancak henüz uzun cümle kuramıyor.Kurduğu cümleler bir özne bir yüklemden ibaret.Anne al , abi giy , baba otur gibi.Geç konuşucak herhalde diyorum fazla dert etmiyorum ama kelimeleri yanlış algılayıp yanlış söylemesine üzülüyorum.Birçok harfide söyleyemiyor.Suya tu , cevize cıbcı , oturdum yerine otudum , topa tup , zeytine ciğti , Hülyaya giyga gibi.Oğlu 1.5 yaşında uzun ve düzgün cümlelerle konuşmuş bir anne olarak endişeleniyorum.
Sizin de aranızda çocuğu böyle yamuk yumuk kelimelerle konuşmaya çalışan var mı ? Düzeltmesi için neler yapıyorsunuz ? Ya da o söylediğinde , hayır böyle diyceksin diye kelimelerini düzeltmeli miyim ? Ya okul dönemine kadar düzeltmezse :53:

Panik yapmayın kızınıza zaman verin..
Kelimeler telaffuzun çevresinden kaynaklandığını düşünüyorum..
Ünivdeki Pdr hocam demişti ki sakın çocuğu severken sevme amaçlı
tatlılık olsun diye konuşmalarınızı bebekleştirmeyin çocuğun dil gelişimi olumsuz etkilenir..
Ben buna çok inanırım kızınızla konuşurken çocuklaşmayın siz ne kadar düzgün cümleler kurarsanız
o da zamanla bundan olumlu etkilenir:34:

Panik yapmayın kızınıza zaman verin..
Kelimeler telaffuzun çevresinden kaynaklandığını düşünüyorum..
Ünivdeki Pdr hocam demişti ki sakın çocuğu severken sevme amaçlı
tatlılık olsun diye konuşmalarınızı bebekleştirmeyin çocuğun dil gelişimi olumsuz etkilenir..
Ben buna çok inanırım kızınızla konuşurken çocuklaşmayın siz ne kadar düzgün cümleler kurarsanız
o da zamanla bundan olumlu etkilenir:34:

Hayır bebeksi konuşmuyorum kızımla.Cevize cıbcı demiyorum ya da suya tu demiyorum mesela.Severken de ... Hiç yapmadım bunu.
Ayrıca evde abi var ve devamlı diyalog halindeyiz.Bizi dinliyor olmalı.Sebebini bilmiyorum ama tam telaffuz edemiyor kelimeleri.İlk söyleyeceği zamanda ağzından çıkarabilmek için uğraş veriyor buna şahit oldum defalarca.Sanırım zorlanıyor sesleri çıkarmakta.Sonrada kolayına nasıl geliyorsa atıveriyor kelimeyi.
Başka çocuğu bebeksi konuşan anneler varsa, ne zaman düzelir , nasıl davranmalıyım ,yanlışlarını düzeltmeli miyim .. tecrübelerinden yararlanmak isterim.
Ha bu arada pepeyi izliyor.Her gün bir bölüm muhakkak.Çok seviyor ve izlediği tek şey.Ordan birşeyler öğrendiğini görünce (olumlu anlamda) seyretmesine izin veriyorum.Ama dikat ettim de kardeşi bebe de bebeksi seslendirilmiş.Acaba onu örnek alıyor olabilir mi :)

Son düzenleme:
bence öyle konuşmaları çok normal..daha küçükler..hem her çocuğun dil gelişimi farklı.diğer gelişimlerde olduğu gibi...benim kızımda herşeyi söyleyebiliyor.kendi dilinde.ama ben anlıyorum.böyle de çok tatlılar.büyüdükçe daha da güzel konuşacaklarına inanıyorum..benim kızdan da birkaç kelime

sandalye=nannanne

şeftali?effafe

muz=us

su=önceleri öf diyordu şimdilerde fu ya döndü.

kahve=gaagu

çay=tay

pasta=faffa

süreeer gider...anlatabiliyorlar ya,anlıyoruz ya bu hyeter bana...büyümelerini beklemek gerek:))

Son düzenleme:
bence öyle konuşmaları çok normal..daha küçükler..hem her çocuğun dil gelişimi farklı.diğer gelişimlerde olduğu gibi...benim kızımda herşeyi söyleyebiliyor.kendi dilinde.ama ben anlıyorum.böyle de çok tatlılar.büyüdükçe daha da güzel konuşacaklarına inanıyorum..benim kızdan da birkaç kelime

sandalye=nannanne

şeftali?effafe

muz=us

su=önceleri öf diyordu şimdilerde fu ya döndü.

kahve=gaagu

çay=tay

pasta=faffa

süreeer gider...anlatabiliyorlar ya,anlıyoruz ya bu hyeter bana...büyümelerini beklemek gerek:))

sondan ikinci cümlen özellikle içimi rahatlattı :16: benim kızım da çaya tay diyor.demek arkadaş olsalar anlaşabilicekler :) maymun da demeye başladık (maynu) :) hergün bir bazen birkaç kelime ekliyor lugatına.bu çok rahatlatıcı.ah bir de düzgün söylese.
bir de saat kaç diye sorunca on diyor büyük bir ciddiyetle.ama daima on :)
ha bi de pepenin çoğu şarkısını söyüyor.uyuuu bebeee , pepee pepeee ayıyoo , annemmmm menimmmm , bababa babababa baaammm , yayayııı jfnvbjsdhe ... son şarkı yaşasın yemek yemekti :)
başkasının bebekçe konuşan bebeklerini gördüğümde hoşuma giderdi , sevimli gelirdi ; şimdi benim kızım konuşuyor , endişeleniyorum.tuhaf bir duygu.aslında çok kötü bir durum değil ama çok uzarsa düzelmesi korkusu var içimde.

aynı şey benim 2 yaşındaki oğlumda da var. kısa cümleler kurmaya başladı yeni yeni.. ben de bugün biraz kafaya taktım böyle konuşmasını ve araştırayım dedim neyse ki yanlız değilmişim. oğlumdan inciler şöyle;
örümcek adam; dododil
süt; cukku
balon; bugobugo
tavşan: şan
kanguru; gugogo
bıcıbıcı: mına mına
hala: havava
daha böyle neler var..

Bence çok gereksiz yere kendine deert etmişsin bu kadar.
Benim oğlum da 23 aylık ve o da sizin tabirinizle bebekçe konuşuyor çünkü daha bebek:) daha iki yaşını doldurmadılar, her şey yeni onlar için, dil kasları dudak kasları yeni yeni gelişiyor, bir anda bir sürü şey öğreniyor, keşfediyor ve uyguluyorlar. Her çocuk nasıl aynı zamanda yürüyüp, emeklemiyorsa bence oğlunla kızını kıyaslayıp böyle üzme kendini. Zaman içinde duydukça, konuştukça gelişecektir konuşması ve düzelecektir mutlaka. Benim oğlum da böyle şeyler söylüyor, neler neler. Ben söylediği her şeyi anlıyorum. Böyle diyeceksin diye düzeltmiyorum ama o söyler söylemez doğrusunu söyleyip tekrar ederek çaktırmadan öğretmeye çalışıyorum.
mesela. "anne bak salalangos" diyorsa "aa evet canım salyangoz varmış burda" diyorum, sürekli öyle deme böyle de dersek güvenip söyleyemezler ya da sıkılırlar vazgeçerler bence. mesela bazı şeyleri kendi kolayına geldiği gibi söylüyor inatla su dedirtmem mümkün değil suyu taş devri diliyle söylüyor:))) "ugh" su olduğunu biliyor ama söylemiyor işte yutkunurken boğazdan çıkan ugh sesini söylüyor su yerine. Suyu getir deyince getirir, su içecek misin deyince evet der ama ugh. Bence rahat olun. Bizimki de uzun cümleler kurmaya yeni başladı, artık her şeyi söylüyor ama tabi ki becerebildiği kadar.

su = ugh ugh
oyun hamuru= apap
dondurma: doggunna
yumurta= ukurna
çikolata=çikuta
bunlar gibi çok var ilk aklıma gelenler en sık kullandığı için bunlar bence çok tatlı, çok hoşuma gidiyor, nasılsa zamanla hepsini doğru söyleyecektir, zaten hergün biraz daha düzeltiyor.

daha o cok kucuk annesi konusur elbet...benim oglum 5,5 yasinda halada net konusamiyor...hele aglayarak konustumu kimse anlamiyor...suya huu diyor fransizcada suyu net soyluyor sayida 3 ce tuga demesi lazimken kuga diyor birkac kelimeyi degisik soyluyor konusmasi guzel ama akiskan degil gecen gun dr sordum ailede gec konusan olmusmu diye kaynim gec konusmus...ondan kaynaklanabilir dedi...ozel bir yore gonderdi konusma drlari felan varmis ordan randevu almams lazimmis ama cogu yer dolu...bende oglumda 3 dil konustum belki ondanda olabilir...simdi tam turkceyi ogrendi derken simdide fransizcaya gecti...fransizca kelimeleri daha net kullaniyor turkceye gore ama bir kac harfi net soylese daha iyi olur....

benım kızım 20 aylık,cumle kurabılıyor ama genelde onun dedıklerını sadece ben anlıyorum.kelıme dagırcıgımız oldukca yuksek,iyi gunler gunaydın merhaba dan pilav kola gibi cogu sozcugu anlasılır sekılde soyluyor.cocuklar bızım dedıklerımı taklıt ederek ogrenıyor kelımelerı.
tekrar ettıkce duzeltıyorlar.kendımden ornek verırsem,ılk ogrendıgı bırseyı bırkac kez ona tekrar ediyorum ıkıncı gun ya da bıkac gun sonrası bu neydı kızım dedıdımde mutlaka o kelımeye yakn bısıler ya da bırkac harf eksık halde soyluyor

Daha küçük annesi dert etme. Bir bakmışsın şakımış da susturamıyorsun.

Bence gereksiz yere dert ediyorsunuz. 2 yaşında olsalar da daha küçükler....Bizde 24 aylığız herşeyi konuşuyoruz, uzun cümleler kuruyoruz, şarkı söylüyoruz ama bazı kelimeleri yarım söylüyoruz....
Dondurmaya doni
Çikolataya çiko
Suya tu
En ilginci kakaolu süte kakalı süt diyor bunu düzeltemiyorum işte:D
Yapmaya yapama
Açma açama
Aklıma gelenler bunlar

Son düzenleme:
sondan ikinci cümlen özellikle içimi rahatlattı :16: benim kızım da çaya tay diyor.demek arkadaş olsalar anlaşabilicekler :) maymun da demeye başladık (maynu) :) hergün bir bazen birkaç kelime ekliyor lugatına.bu çok rahatlatıcı.ah bir de düzgün söylese.
bir de saat kaç diye sorunca on diyor büyük bir ciddiyetle.ama daima on :)
ha bi de pepenin çoğu şarkısını söyüyor.uyuuu bebeee , pepee pepeee ayıyoo , annemmmm menimmmm , bababa babababa baaammm , yayayııı jfnvbjsdhe ... son şarkı yaşasın yemek yemekti :)
başkasının bebekçe konuşan bebeklerini gördüğümde hoşuma giderdi , sevimli gelirdi ; şimdi benim kızım konuşuyor , endişeleniyorum.tuhaf bir duygu.aslında çok kötü bir durum değil ama çok uzarsa düzelmesi korkusu var içimde.

adı üstünde bebekçe konuşan BEBEK
daha çok küçük annesi :))düzelir hiç merak etme
abisi çok erken konuşmuş demekki ..
bende küçükken her şeye üç dermişim birde r yerine y dermişim :)
saat kaç sevimli: üç
kaç amcan var : üç (gerçekten var)
kaç dayın var : üç (gerçekten vardı maalesef 2si hayatta değil)
100 - 97 = : üç (abimde az değilmiş okula gitmeden sayıları ve çıkarmayı çözmüş benden 4 yaş büyük ben iki yaşındayken o daha okula başlamamıştır )

bence bu kadar endişelenmeyin geçecektir benim kuzenim 5 yaşına kadar kelimeleri düzgün söyleyemezdi kimse anlamıyordu konuşmasından ama şimdi maşallah bir bilmiş bir bilmiş çenesi hiç kapanmıyor :D

Konuyu açalı uzun zaman olmuş.Gelişmelerden haberdar etmek istedim.Aynı korkuları yaşayanlar için.Kızım 2 yaşını doldurduktan sonra hızla ilerledi.Şimdi (2 yaş 8 aylık) çok rahat ifade ediyor kendini.4 kelimeli cümleler kurabiliyor.Çoğu kelime hala bebeksi ve bazı harfleri çıkaramıyor ama dert etmiyorum.Mesela alfabemizde C yok :) Abisine (Can) Dan diyor.Zamanla düzelecek eminim daha küçük.Bu arada dil gelişiminin zekayla hiçbir ilgisi yok bunu da söylemeden geçemiyeceğim.Tamamen yetenek işi.Sınıfımızda yüzde yüz burslu okuyan ve tudem sınavlarında birkaç defa türkiye 1. olmuş olan çocuğumuzun 5 yaşında konuştuğunu öğrendim :) Endişe eden anneler siz benim düştüğüm endişeye düşmeyin , çocuklarımız zehir gibi :)

Konuşma ve telaffuz bozukluğu konuşmaya yeni başlayan bazı çocuklarda görülebilen bir durumdur. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda hemen endişelenmeye gerek yoktur. Ancak önemli olan bir nokta vardır. Çocukla konuşurken onun konuştuğu gibi yanlış konuşmamak gerekir. Çünkü dil gelişimi yetişkinleri model alarak devam eden bir süreçtir. Eğer yetişkin de çocuk gibi yanlış telaffuz ederek konuşursa, çocuk doğru telaffuz etmeyi öğrenemez.

Bir diğer konu da sesleri yanlış telaffuz etmeye neden olan yapısal bir durumun olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaçla tıbbi kontroller de yapıldıktan sonra çocuğun yaşına, sorunlu ses sayısına ve gelişim düzeyine bağlı olarak gerekli ise konuşma terapisine başlanabilir.

Telaffuz problemlerini gidermeye yönelik yapılan konuşma terapisi çocuktan çocuğa değişmekle birlikte zaman alan, sabır ve emek gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte çocuk kadar anne babaya da büyük görev düşmektedir.

Emine Ergün
Çocuk Gelişimi Uzmanı
0545 817 68 28
emine@ankaraailedanismanligi.com

biz kızımı yeme problemi için pedegog a götürmüştük aynı zamanda konuşma terapistiydi. Bize bilgi anlamında bir kaç bişey söylemişti. Kesinlikte bişeylere takma ad takmayın atıyorum köpeğe kuçu kuçu demeyin köpek deyin.Yemek yiyiyosanız bütün yemeklere mama demeyin. Çorbaysa çorba biskiviyse bisküvi muhallebiyse muhallebi deyin.Gezmeğe mi gidiyosunuz da da değil. Parkaysa parka alışverişeyde alışverişe büyük insan gibi net konuşun. Mesela çocuğunuz elmaya eyma mı diyo hayır eyma deyip düzeltmeyin. Ay yavrum sen eyma mı istiyosunuz diye sizde kesinlikle bebak gibi konuşmayın. Al çocuğum elma diye siz sadece düzgün şekilde söyleyin. Ne çocuğa hayır yalnış söylüyosun deyin ne de siz bebek gibi söyleyin demişti.

23 aylık kızım hemen her kelimeyi söylüyor veya tekrar ediyor ancak henüz uzun cümle kuramıyor.Kurduğu cümleler bir özne bir yüklemden ibaret.Anne al , abi giy , baba otur gibi.Geç konuşucak herhalde diyorum fazla dert etmiyorum ama kelimeleri yanlış algılayıp yanlış söylemesine üzülüyorum.Birçok harfide söyleyemiyor.Suya tu , cevize cıbcı , oturdum yerine otudum , topa tup , zeytine ciğti , Hülyaya giyga gibi.Oğlu 1.5 yaşında uzun ve düzgün cümlelerle konuşmuş bir anne olarak endişeleniyorum.
Sizin de aranızda çocuğu böyle yamuk yumuk kelimelerle konuşmaya çalışan var mı ? Düzeltmesi için neler yapıyorsunuz ? Ya da o söylediğinde , hayır böyle diyceksin diye kelimelerini düzeltmeli miyim ? Ya okul dönemine kadar düzeltmezse :53:

Söylediği yanlış kelimeleri mesela, hayır öyle değil böyle demek yerine siz doğrusunu tekrarlayaraköğrenecektir en kısa zamanda. Ve öğrendiğim kadaraı ile onun yanlış söylediği kelimeleri mesela su yerine fu diyorsa sizde fu istermisn demeyin doğrusunu söyleyin hep. O yanlış söyledğinde de müdahale etmeden sadece doğrusnu söylerek devam edin:)

Back
X