Kendimi nasıl ifade etmeyi öğrenirim

Siz sesli kitap dinlemekten bahsetmediniz ki, yazdığınız şeyden “Her yerde satabileceğiniz 274838 bilgi” başlıklı videolar izle sonucu çıkıyor. Kastınız bu değil de sesli kitapsa (ki ben onu da çok tercih etmem) sizin de kendinizi ifade etme konusunda sıkıntınız var demektir. Kitap okuyun 🤭
Şu an para bile sayamıyorum hamilelik 29. Hafta 🥲sesli kitap ben de tercih etmiyorum ama YouTube da tarihi bilgiler var, entelektüel bilgiler paylaşan bir çok kanal var hem kafam dağılıyor hem de bir çok bilgi edinebiliyorum. Barış Özcan gibi youtuberları dinlemek yeni bilgiler edinmemi sağlıyor. Ben İngilizce öğrenirken de çok faydalanmıştım bu videolardan orada konu anlatımları var açıp açıp dinlemiştim boş vakitlerimde sonra farkettim aklımda çok yer edinmiş. Bilgi çağındayız bilgiye ulaşmak artık çok kolay onu demek istemiştim. Kitap okumakla kıyaslanamaz bile ama sadece alternatif yöntem belirttim herkes kitap okumayın olarak algıladı nedense.

Konuşmam kötü sanirim. Birde insanlarla konuşurken stres yaptığım için olayları gözden kaçırıyorum veya konuşmam bu yüzden kötü etkileniyor.
Kitap oku kesinlikle işe yarıyor sadece akıcı konuşmanı değil bakış açını da değiştirir. Tiyatro fikri verilmiş yorumlarda güzel fikir.

Bence bunların temelinde özgüven eksikliği var. Bu tarafınızı geliştirmeye çalışmanız lazım. Sosyalleşin, insanların arasına karışın, gözlemleyin. Bu konuyla alakalı terapi alabilirsiniz. Zamanla aşabileceğiniz bir şey.

Konuşmam kötü sanirim. Birde insanlarla konuşurken stres yaptığım için olayları gözden kaçırıyorum veya konuşmam bu yüzden kötü etkileniyor.
Neden stres yapıyorsun? Yani neden çekiniyorsun?

Kültürel altyapı oluşturursan daha az çekinirsin. Ya yanlış bir şey yaparsam, dersem stresi yaşıyorsun.
Türk ve dünya klasikleri oku. Edebiyatımıza ait kült eserleri oku, bil mesela. Meşrutiyet dönemi romanlarını oku mesela sonra zaten o dönemi merak edeceksin. Bir bakmışsın tarihe merak salmışsın. Hangi dönemde ne olmuş ne bitmiş ögrenmek isteyeceksin.
Bbc News Türkçe gibi sitelerde bilim, sağlık, teknoloji pasajları oluyor onları oku. İngilizcen varsa veya geliştirmek istiyorsan İngilizce kanallardan oku.

Sosyal anksiyeteniz mi var acaba? Karp çarpıntısı, terleme, kızarıp bozarma var mı?

Eğer öyle ise biriyle konuşurken sıra bana ne zaman gelecek diye beklemeyin, o daha fazla geriyor (tecrübeyle sabit). Karşı tarafı dinlemeye odaklanın. Size söz hakkı düşünce yavaşça, tane tane konuşun. Hata payınız azalır. Konuşurken heyecan yapıyorsanız dinleyin sadece. O da bir şeydir. Ellerinizi kullanın. Sunum yapanlara dikkat edin, ellerinde kullanmasalar bile nesne tutuyorlar. Bir şey tutmayacaksanız bile hareket ettirin, jest yapın. Daha rahat hissetmenizi sağlar.

Ayna karşısında kendi kendinize konu açıp sohbet edin. Kitapları sesli okuyun. Kişilerle ise ilkin yakınlarınızla kişi sayısını zamanla artırarak muhabbete başlayın. Sonra tanıdıkların yanında yabancılar varken de deneyin. Gittikçe yabancılarla da iletişim kurmaya başlarsınız. Etkisini göreceksiniz.

Sosyal anksiyeteniz mi var acaba? Karp çarpıntısı, terleme, kızarıp bozarma var mı?

Eğer öyle ise biriyle konuşurken sıra bana ne zaman gelecek diye beklemeyin, o daha fazla geriyor (tecrübeyle sabit). Karşı tarafı dinlemeye odaklanın. Size söz hakkı düşünce yavaşça, tane tane konuşun. Hata payınız azalır. Konuşurken heyecan yapıyorsanız dinleyin sadece. O da bir şeydir. Ellerinizi kullanın. Sunum yapanlara dikkat edin, ellerinde kullanmasalar bile nesne tutuyorlar. Bir şey tutmayacaksanız bile hareket ettirin, jest yapın. Daha rahat hissetmenizi sağlar.

Ayna karşısında kendi kendinize konu açıp sohbet edin. Kitapları sesli okuyun. Kişilerle ise ilkin yakınlarınızla kişi sayısını zamanla artırarak muhabbete başlayın. Sonra tanıdıkların yanında yabancılar varken de deneyin. Gittikçe yabancılarla da iletişim kurmaya başlarsınız. Etkisini göreceksiniz.
Hayır kalp çarpıntısı yok terleme ellerde oluyor kızarıp bozarma bilmiyorum o an yüzüme bakmadım ama ayaklarda titreme olabiliyor bacaklarda

Back
X