Kendine değer vermek ?????

Öncelikle toplum olarak kendi değerini bilmekle bencil olmanın farklı olduğunu ve tüm insanların değeri olduğunu öğrenmeliyiz, öğrenmekle de kalmayıp hissetmeliyiz.
Örneğin iki insan olmazsa aile olmaz veya insanlar olmazsa devlet hükümet olmaz.

Hem kişisel yaşam kalitemizi hem de toplumsal yaşam kalitemizi artırmak için kendimizin değerli olduğunu bilmeli ve bunu yaşamımıza davranışlarımızla geçirmeliyiz. Ayrıca kendi değerini bilen, kendisini seven, kendisine saygı duyan insan, başkalarına da değer verir ve saygı duyar. Her insan eşsiz ve benzersizdir, her insan Allah için de aynı değerdedir, her insan özeldir. Ama insanı gerçek anlamda özel ve değerli kılan, kişinin kendisinin bunun farkında olması ve öyle de yaşamasıdır.

İstediğiniz zaman evet, istediğiniz zaman hayır diyemiyorsanız, başkalarının fikirlerine ve onların verdiklerine bağımlıysanız, motivasyon düğmeniz başkalarının elindeyse, kendinize yakıştıramadığınız davranışlar içindeyseniz ve işe yarar bir yaşam amacınız, bir hayaliniz yoksa yeteri kadar kendinize değer vermiyorsunuz demektir.

Kendime değer veriyormuyum bilmem?
Yanlız sorunlarim var benim de mesela hayallerim yok beni hayata bağlayan!

Sadece çocuğumla ilgili evlilik yapmış fln gibi hayalim var
Ama içimde dolduramadigim bir boşluk var kalabalık içinde geçer gibi oluyor eve dönünce yine aynı

Hep icimde anlamsiz nedensiz bi sıkıntı var
Mutsuzum amaçsız yaşıyor gibi hissediyorum

Zor olandır kendini sevmek. Ama bir kere tadını alıp, kendini olduğun gibi sevmeye başladın mı tersine döner dünya ve yakalarsın mutluluğu.

1. Vücudunuzu sevmeye karar verin.
Ne düşündüğünüzü az çok tahmin edebiliyorum. Hah biz de salağız, bu hiç aklımıza gelmedi, tabi ya hemen sevelim vücudumuzu diyorsunuz. Demeyin, sadece bu yola girdiğinize karar verin, nasıl ki sigaradan kurtulmanın ilk adımı buna karar vermek, kendinizle barışık olmanızın ilk adımı da vücudunuzu sevmeye karar vermek. Büyük beden mankeni Robyn Lawley katıldığı bir programda şunları söyledi: Toplum sizin kilolarınız, vücudunuz hakkında son derece acımasız olabiliyor. Böylece siz de tamamen kendinizi sevmeye odaklanıyorsunuz. Vücudunuzu sevdiğinizi söylemek gerçekten işe yarıyor. Pozitif bir geri bildirim yaratıyorsunuz ve vücudunuzu sevmeye başlıyorsunuz. Ondan sonra artık küçük şeyleri kafanıza takmamaya başlıyorsunuz.

2. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaya derhal bir son verin.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaya başladığınızda göreceksiniz ki DAİMA sizden farklı görünen birileri olacaktır. DAİMA ideal vücuda (!) sizden daha yakın birileri olacaktır. Ancak bu ideal vücut başkalarının ideal vücut algısıdır ve eğer siz başkasının aklındaki ideal vücuda ulaşmak için çabalarsanız, her zaman hayal kırıklığına uğrayacaksınız demektir. Onun için derhal başkalarının idealleri için yaşamayı bırakın, sahip olduğunuzu sevmeye odaklanın.

3. Vücudunuzun yapabildiklerine odaklanın ve bunlardan dolayı mutlu olun.

Küçük yaştaki çocuklara vücutlarında neyi beğendikleri sorulduğunda, cevapları hep vücutlarının yapabildiği şeylerle ilgili oldu. Aynı soruyu yetişkinlere sormanız halinde alacağınız cevap bunlardan bir hayli farklı olacaktır. Kollarınızın ne kadar kaslı olduğu hakkında endişelenmek yerine, koltukta uyuyakalan çocuğunuzu odaya kadar taşımanıza yardım ettiği için ona teşekkür edin. Karın kaslarınızın ne kadar baklava olduğuna kafayı takmak yerine, zıplarken, koşarken, hoplarken size ne kadar yardımcı olduğunu aklınıza getirip mutlu olun.

4. Dans edin.
Bu ne şimdi? dediğinizi duyar gibiyim. Kendimizi sevmenin adımlarından biri nasıl dans olabilir ki? dediğinizi duyar gibiyim ama dans etmek önemli. Ama ben dans etmeyi bilmiyorum diyorsanız daha da önemli. Çünkü dans başkalarının ve özellikle de sizin vücudunuzu daha yakından görmeniz ve tanımanız için bir fırsat. Karizmatik, cool biri gibi davranmayı bırakın ve çıkıp pistte kendiniz olun. Ne kadar komik, gülünç duruma düşeceğinizi düşünmeden dans edin. Araştırmacı yazar Brené Brown kitabında şöyle diyor: Gerçeklik, her gün yaptığımız seçimlerin toplamıdır. Kendimizi ve gerçek olduğumuzu göstermek için yaptığımız seçimler. Dürüst olmak, gerçek bizi göstermek için yaptığımız seçimler. Yani, vücudunuzu sevmenin önemli bir basamağıdır gerçek olmak, çıkın piste gerçek sizi gösterin, kendiniz olun, vücudunuzu hissedin.

5. Çocuklarınızın birer yetişkin olduğunda onların kendi vücutlarına nasıl yaklaşmalarını istediğinizi düşünün.

İster çocuğunuz olsun ister günün birinde olmasını planlıyor olun veya bir çocuğa rol model olduğunuzu düşünün, önemli olan kendi vücudunuza nasıl yaklaştığınız, gelecekte çocuklar birer yetişkin olduğunda kendi vücutlarına nasıl yaklaşacaklarını belirler. Yani siz kendi vücudunuzdan ne kadar az şikayetçi olursanız, vücudunuzla ne kadar barışık olursanız, çocuklarınız da gelecekte bu davranışı benimseyeceklerdir. Çocuklarınızın ayna karşısında sürekli kendisini eleştiren, orasını burasını beğenmeyen birine dönüşmesi hoşunuza gider mi?

6. Vücudunuza ve onun sınırlarına saygı gösterin

Rekabete girmek sizi yaralar ve her zaman galip gelemezsiniz. Vücudunuza kulak vermeyi bırakırsanız ve onu limitlerinin ötesine geçmeye zorlarsanız vücudunuz sizinle konuşmaya çalışacak ve buna bir son vermenizi isteyecektir. Bu noktadan sonra artık rekabet ettiğiniz kişi kendinizdir ve her halükarda yaralanacak olan sizsiniz. Vücudunuzu sınırlarının ötesine geçmeye zorlamayın, onu dinleyin.

7. Vücudunuza iyi bakın.

Gerçek şu ki, eğer vücudunuzu seviyorsanız ona o şekilde davranmalısınız. Bu son derece basit bir doğrudur. Şişman veya sağlıksız olduğu için vücudunuzu cezalandırmaya kalkarsanız, sonuçlarının sadece sizi etkileyeceğini unutmayın. Ne yiyeceğinizi seçerken vücudunuzun ne istediğini ve neyin onu daha iyi hissettireceğini düşünün. Bu her zaman her istediğinizi yemeniz gerektiği anlamına gelmiyor! Bu sadece size kendinizi iyi hissettirecek şeyi seçmeniz ve kendiniz için yanlış kararın ne olduğunu bilmeniz anlamına geliyor. Sporun ardından kendinizi harika hissediyorsanız, daha fazla spor yapın, bu kadar basit. Kendinizi yapılması imkansız, zorlayıcı diyetlere mahkum etmeyin.

8. Kötü bir gün geçiriyorsanız kendinize karşı şefkatli olun.

Belki yemeniz gerekenden çok daha fazla abur cubur tükettiniz. Belki o gün spora gitmediniz, belki de spora gitmeyi istemediniz. Ne var biliyor musunuz? Sorun değil. Yapmayı planladığınız şeylerin hiçbirini yapamadığınız bir gün berbat bir gün değildir, yarın öbür gün bunu telafi etme şansınız olacaktır. Beslenme, spor ve yaşam tarzı seçimleri ya hep ya hiç ilkesine uygun olarak gelişmez. Kötü bir gün geçiriyor olabilirsiniz buna rağmen kendinizi mükemmel hissedebilirsiniz çünkü mükemmel şeyler başarma potansiyeli içinizde.

9. Medyaya aldanmayın, size daha çok şey satabilmek için sizin kendinizi kötü hissetmenizi sağlamaya çalışıyorlar.

Medyada gördüğünüz, mükemmel erkek, mükemmel kadın, ideal yaşam, olması gereken cilt, vb. reklamlara kanmayın. Bu reklamların sizi şekillendirmesine izin vermeyin. Başta da dediğimiz gibi başkasının idealindeki insan olmaya çalışmak sizi sadece mutsuz edecektir. Belki bir deodorant reklamındaki gibi kızlar peşinizden koşmayacak, belki 14 gün içerisinde olması gereken (!) kiloya inemeyeceksiniz ama unutmayın bunlar sizin idealleriniz değil. Size bunu yapmalarına izin vermeyin. Size daha fazla para harcatmak isteyenlerin idealleri peşinde koşmayı bırakın. Siz olduğunuz gibi harikasınız.

10. Zor bir gün mü geçirdiniz? Size kendinizi daha iyi hissettirecek şeyler yapın.

size kendinizi iyi hissettirecek basit şeyler düşünün. Belki oje sürmek veya bir film izlemek. Belki biraz yürüyüş yapıp ardından bir fincan kahve içmek. Size kendinizi iyi hissettirdiği sürece ne olduğu önemli değil. Siz buna değersiniz, hatırladınız mı?

11. Kendinize bakış açınızı değiştirmenin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

Asıl zor olan ne biliyor musunuz? ayağa kalkıp kendinizden korkmadığınızı haykırabilmek. Ve daha da zoru bunu bir sonraki gün de yapabilmek. Ve ondan sonraki gün ve ondan sonraki... Ve unutmayın kendinize kötü davranmak çok kolay, her gün yapabileceğiniz en kolay şey kendinizi sevmemek, kendinize kötü davranmak. Kendinizi sevmek zor olan ve bunu her gün sürdürmek. Bu sizi korkutmasın. Kendinizi sevmeyi seçerseniz ve cesur davranmaya karar verirseniz bu, bugüne kadar kabul ettiğiniz en büyük ve en önemli mücadele olacaktır. Kendizle ilgili yapacağınız en büyük devrim, kendinizi sevmeye başlamak olacaktır. Ama unutmayın, her saniyesi buna değecek.

Alıntılamak zor oldu.. ''Onedıo'' kullanıcaısına sevgıler...

Gercekten kendınızı sevdıgınızde daha mutlu oldugunuzu ve olumsuz bulutları kafanızdan savusturdugunuzu goreceksınız..

Son düzenleme:
Ben ve sen sinirini cizebilmektir. Kabul cizgilerimiz vardir cok sabit olursak karsi tarafi iteriz, bu bencillige girer. Cizgiyi kendimize cok yaklastirir karsi tarafa fazla rahat etme imkani verirsek bu da degerimizi yitirmemize sebep olur. O cizgiyi ayarlayabilmek onemli, iliskilerde 2 tarafin da mutlulugu yani.

Kendime değer veriyormuyum bilmem?
Yanlız sorunlarim var benim de mesela hayallerim yok beni hayata bağlayan!

Sadece çocuğumla ilgili evlilik yapmış fln gibi hayalim var
Ama içimde dolduramadigim bir boşluk var kalabalık içinde geçer gibi oluyor eve dönünce yine aynı

Hep icimde anlamsiz nedensiz bi sıkıntı var
Mutsuzum amaçsız yaşıyor gibi hissediyorum

O halde düşünün, kendinizi dinlemeye çalışın ve hissetmeye başlayın.
Amacınız nedir mesela, hayal kurun hem kendiniz için hemde sevdikleriniz için.

Önce kendine saygı duymalısın ve kendine değer vermek başkalarının sana gösterdiği ölçüde değildir.
Sen kendi saygınlığını kendin kazanırsın, gerek davranışlarınla gerekse de konuşmalarınla.

Karışmam da karıştırmam da!
Sen niye karışıyorsun şekerim elaleme?
Sana müdahale edilse hoşuna gider mi?
Hı hı,he he de geç.

elalem degıl ya kendı evım ıcınde bıle hıc bıseye karısmayıp ben anlamam bılmem deyıp karısmak ıstemıyorum mesela.yoksa banane mılletten :) kendı derdım yok sankiii

Kendime değer verdiğimi düşünüyorum
Bi olayla karşılaştığımda karsmdakine bi zararı olmayacaksa canım istemezse yapmm önemli olan benim istemem

Canım istemezse temizlik yapmam bırakırım isterse kalkar yaparim
Beğendiğim bişeyin fiyatı pahali oda bile o anki durumuma göre gerek yok diyip almamazlik etmem yada iki ay daha neler ama alırım çünkü ben değerim degerliyim...

Her zaman olmasada ayda bi kere bile olsa saç maskesi , cilt maskesi yaparım kendimi iyi hissettiriyo

Her ay maasimdan kendime mutlaka bi hediye alırım bazen 300 liralık bi canta bazen 1 tl lik çikolata bazen bi iç çamaşırı bazen bi ucu bi arada para duruma göreçalışıyorum üretiyorum aferin diye bunu asla eksik etmem çalışma şevkimi artiriyo:)

Ben insanım korkabiliyorum içimden korktuğumda seni ödlek seni diye kendime tatlı sert kızarım
Iyi bişey yaptığımda kendimi tebrik ederim yürü be Selin kim tutar seni diye
Işte olsun evde olsun pek stres yapmamaya özen gösteriyorum herşey mükemmel olmak zorunda diil ki....
Kim npmis nereye gitmiş beni ilgilendirmeyen konulara pek burnumu sokmam boşuna bilgi kirliliği ne gerek var... beynim bana lazım

Kiloluyum buna rağmen vücudumu seviyorum zaten onun için kilo veremiyorum. :)

Hayattan çok mutluyum hayatımla ilgili kararlarda fikir alırım ama son söz bana aittir ynlisda yapan benim yanlışım:)

Kendime değer vermiyorum kendimi sevmiyorum.. Böyle biri değildim beni bu hale getiren ne oldu neden değiştim ama bu halim hiç iyi gelmiyor bana hiç..
Eskiden gözlerimin içi gülerdi, gülümsediğimde etraftaki herkes nasıl güzel bi enerjin var senin derdi bana, etrafımı güzelleştirirdim cümlelerimle mimiklerimle hareketlerimle. Ama şimdi mi ?
Aynaya bakıyorum, gülümsüyorum ama boş bi gülümseme. Burnum ne kadar da büyük ameliyat olsam diyorum ve kafama takıyorum, saçlarım dökülüyor kel kalıcam diyorum halime ağlıyorum, kilo verdim zayıfladım memelerim küçüldü şimdi de çocuk gibi görünüyorum diyorum, fiziksel olarak kendimden nefret eder hale geldim, şükretmeyi bilen biriydim oysa ki..

Kalbimi seviyorum hem de çok seviyorum, merhametimi hayırlı evlat oluşumu insanları kırmayışımı empati kurabilme yeteneğimi, mesleğimi, arkadaşlık ilişkilerimi.. Ama sevdiğin kişiden beklediğin değeri görmeyince ve zamanında bir başkasına tercih edildiğini öğrenince o an hep aklına gelince kendine değer vermekten vazgeçip güvenini yitiriyorsun, sevmiyorsun istemiyorsun.

Ben nasıl eski halime dönücem nasıl, 23 yıldır gözlerinin içi gülen eflatuns diye andılar beni, şimdiyse ne oldu sana diyorlar 1 yıldır böyleyim eski halimi istiyorum, kendimi sevdiğim halimi.

Kendime değer vermiyorum kendimi sevmiyorum.. Böyle biri değildim beni bu hale getiren ne oldu neden değiştim ama bu halim hiç iyi gelmiyor bana hiç..
Eskiden gözlerimin içi gülerdi, gülümsediğimde etraftaki herkes nasıl güzel bi enerjin var senin derdi bana, etrafımı güzelleştirirdim cümlelerimle mimiklerimle hareketlerimle. Ama şimdi mi ?
Aynaya bakıyorum, gülümsüyorum ama boş bi gülümseme. Burnum ne kadar da büyük ameliyat olsam diyorum ve kafama takıyorum, saçlarım dökülüyor kel kalıcam diyorum halime ağlıyorum, kilo verdim zayıfladım memelerim küçüldü şimdi de çocuk gibi görünüyorum diyorum, fiziksel olarak kendimden nefret eder hale geldim, şükretmeyi bilen biriydim oysa ki..

Kalbimi seviyorum hem de çok seviyorum, merhametimi hayırlı evlat oluşumu insanları kırmayışımı empati kurabilme yeteneğimi, mesleğimi, arkadaşlık ilişkilerimi.. Ama sevdiğin kişiden beklediğin değeri görmeyince ve zamanında bir başkasına tercih edildiğini öğrenince o an hep aklına gelince kendine değer vermekten vazgeçip güvenini yitiriyorsun, sevmiyorsun istemiyorsun.

Ben nasıl eski halime dönücem nasıl, 23 yıldır gözlerinin içi gülen eflatuns diye andılar beni, şimdiyse ne oldu sana diyorlar 1 yıldır böyleyim eski halimi istiyorum, kendimi sevdiğim halimi.
23 yıl hariç beni anlatmışsın be kardeşim, gözlerim doldu, ne diyebilirim ki.. nasıl söndü gözümüzün feri.. benim özellikle annemin vefatından sonra :/

Kendimize nasıl değer vermeliyiz ?? En önemlisi kendimize niye değer vermeliyiz??
Kendimiz bi türlü kendisinden kurtulamadığumız hep söylenen her daim söylenen sıkı bir takipçi sıkı bir arkadaş sıkı bir düşman.

Kendimize değer verebilmek kendimizi sevebilmek çok çoook büyük nimet, fazilet, yetenek ( ne derseniz deyin ) kendimizi sevebilmek kendimize değer vermek insanı insanlar arası iletişimde başarılı kılıyor saygın yapıyor. Bu çoook güzel bir hâl.

Peki bu kadar artısı varken mutluluğu huzuru saygı duyulmayı beraberinde getirirken kendini sevmek, kendine değer vermek ya bu duyguyu tüm çabalarımıza rağmen içimizde hissedemiyorsak??

Kuş.. kanatlarını kulllansa uçacak mavi gökyüzünde. .. özgür olabilecek alabildiğine. . Bunu biliyor ama kanatlarını bi türlü açamıyorsa???

Bu kısır döngü nasıl biter? ?

Kendimize nasıl değer vermeliyiz ?? En önemlisi kendimize niye değer vermeliyiz??
Kendimiz bi türlü kendisinden kurtulamadığumız hep söylenen her daim söylenen sıkı bir takipçi sıkı bir arkadaş sıkı bir düşman.

Kendimize değer verebilmek kendimizi sevebilmek çok çoook büyük nimet, fazilet, yetenek ( ne derseniz deyin ) kendimizi sevebilmek kendimize değer vermek insanı insanlar arası iletişimde başarılı kılıyor saygın yapıyor. Bu çoook güzel bir hâl.

Peki bu kadar artısı varken mutluluğu huzuru saygı duyulmayı beraberinde getirirken kendini sevmek, kendine değer vermek ya bu duyguyu tüm çabalarımıza rağmen içimizde hissedemiyorsak??

Kuş.. kanatlarını kulllansa uçacak mavi gökyüzünde. .. özgür olabilecek alabildiğine. . Bunu biliyor ama kanatlarını bi türlü açamıyorsa???

Bu kısır döngü nasıl biter? ?

Nasıl biter ? Hayatımın tek amacı şuan bunu bitirip eski hallerime dönmek. Mutluluğu başka bişeyde aramak hep geçici, kendinde arayıp bulursan kalıcı çünkü.

Kendine değer vermenin en önemli kavramı benim için her konuda kendine güvenmektir. Yani bir konuda kendini küçümsemek yerine ben yapabilirim deyip kendine güvenmektir. Her konuda bir şey istediğinde kendine inanmaktır. Kendini üstün görebilmektir. Başkalarının mutluluğu için kendini heba etmek değil de kendi mutluluğun için çabalamaktır kendine değer vermek.

Kendime o kadar çok değer veririm ki narsist diyorlar :KK70: Kendime iltifat ederim, aynada omzumu falan öpüyorum. Sürekli selfie çekiliyorum insta hesabımda bir tane bile başka fotoğraf yok :KK70:
Hatta kendime o kadar çok değer veriyorum ki evi terkettim.

Ilk once ya istedgin gibi gorun, yada gorundugun gibi olmakla.
Kotu huylarini sifirlayip olmak istedgin biri ol. Dogru bi insan nasil oluyosa senin gozunde o ol. " yapmam" dedigin seyi 2 dk snra yaparsan nerde kendine verdigin sozun yeminin? Once kendine saygin olsun. Dogru kararlar verdikce oz guvenin yukselir. Kendine deger verirsin.

Back
X