• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı

adaa85

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2012
112
6
118
İstanbul
Merhabalar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Abim 10 yıldır bir şirkette çalışıyor kendisi memnun olmadığı için başka bir iş değişikliği yapmak ve tabi kıdem tazminatınıda almak istiyor ancak şirketin şuan ayrılmak istediğinden haberi yok çıkmasını istemedileri bir çalışan. Ancak içerde 50 güne yakın izini var çıkarken bu parayı alacağını biliyorum.
1-Kıdem tazminatını alması için ne gibi yol izlenmeli?
2-İşyerinin içerideki toplu izinlerini kullandırmadıkları için çalışma bakanlığına gitmekle tehdit edince tazminatını verdiklerini duydum doğru mudur?

Merhabalar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Abim 10 yıldır bir şirkette çalışıyor kendisi memnun olmadığı için başka bir iş değişikliği yapmak ve tabi kıdem tazminatınıda almak istiyor ancak şirketin şuan ayrılmak istediğinden haberi yok çıkmasını istemedileri bir çalışan. Ancak içerde 50 güne yakın izini var çıkarken bu parayı alacağını biliyorum.
1-Kıdem tazminatını alması için ne gibi yol izlenmeli?
2-İşyerinin içerideki toplu izinlerini kullandırmadıkları için çalışma bakanlığına gitmekle tehdit edince tazminatını verdiklerini duydum doğru mudur?

eğer abin toplamda başka iş yerleri de dahil 15 yıldır çalışıyorsa ve 3600 prim gününü doldurmuşsa kendisi de ayrılsa tazminatını alır.. ssk ya gidecek kıdem tazminatı alabilir yazısı alacak ve iş yerine verecek..

Merhaba;
Daha önce verilmiş olan bir cevabı tamamlamak için öncelikle şu husus açıklama gereği duydum. 3600 gün ve 15 yıl çalışmış olmak şartı ile emekli olma hakkı sadece 8/9/1999 tarihinden önce işe girmiş SSK sigortalıları için geçerlidir. 8/9/1999 tarihi veya sonrasında işe girmiş olanlar bu haktan yararlanamaz.Eğer abiniz 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı olmuş ve toplamda 15 yıl 3600 gün şartlarını tamamlamış ise emekli olacağım diyerek işten ayrılabilir. Ancak bu durumda da şu hususu gözden kaçırmamak lazım. Bu şekilde işten ayrıldıktan sonra hemen başka bir işe girmesi durumunda kötü niyetli olduğu işveren tarafından ileri sürülebilir. Abinizin başka bir işe girmek için ayrılacağının düşünürsek bu yol zaten onun için çok isabetli bir yol olmazdı. Sorunuzun diğer kısmına ise etik olmayacağı için cevap veremeyeceğim. İsterseniz bu konuda bir avukatla yüz yüze görüşebilirsiniz.
İyi günler dilerim.

Merhaba;
Daha önce verilmiş olan bir cevabı tamamlamak için öncelikle şu husus açıklama gereği duydum. 3600 gün ve 15 yıl çalışmış olmak şartı ile emekli olma hakkı sadece 8/9/1999 tarihinden önce işe girmiş SSK sigortalıları için geçerlidir. 8/9/1999 tarihi veya sonrasında işe girmiş olanlar bu haktan yararlanamaz.Eğer abiniz 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı olmuş ve toplamda 15 yıl 3600 gün şartlarını tamamlamış ise emekli olacağım diyerek işten ayrılabilir. Ancak bu durumda da şu hususu gözden kaçırmamak lazım. Bu şekilde işten ayrıldıktan sonra hemen başka bir işe girmesi durumunda kötü niyetli olduğu işveren tarafından ileri sürülebilir. Abinizin başka bir işe girmek için ayrılacağının düşünürsek bu yol zaten onun için çok isabetli bir yol olmazdı. Sorunuzun diğer kısmına ise etik olmayacağı için cevap veremeyeceğim. İsterseniz bu konuda bir avukatla yüz yüze görüşebilirsiniz.
İyi günler dilerim.
merhaba necdet bey size birşey sormak istiyorum benim eşim 2002 veya 2003 yıllarında 17 yaşındayken bir iş yerinde sigortasız çalışmaya başladı 2 sene sonra askere gitti 15 ay askerlik +1 yıl hiç çalışmadı sonra 2006 senesinde tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladı ve yine sigortasız olarak. işveren 2009 yılında sigortasını başlattı ve halen aynı işyerinde sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor. işverenin iki ayrı farklı konu üzerine iş yeri var ancak işyerinin bir tanesi kendi üstüne diğeri eşinin üstüne .öğrendiğimiz üzere işveren sürekli eşimi ve diğer çalışanları bir eşinin şirketine bir kendi şirketine sigprtada giriş çıkış göstermiş sürekli ama arada gün yenmemiş.ama eşim hiç yer değiştirmedi sürekli işverinin kendi üzerine olan işyerinde çalıştılı.şimdi bu işyeri kapanacak ve işverenin eşinin üzerine kayıtlı işe geçmeleri isteniyor ama iş sektörleri farklı çalışma şartları çok ağır şimdi eşim bu işyerine geçmek istemezse bir hak talep edebiliyormu?
ayrıca işveren sigortasız çalıştığı zamanlar eşime sizin güvenceniz benim, hakkını vereceğim,bahane olarak sigortaya ihtiyacın mı var evli değilsin vs.gibi laflar diye diye sigorta yapmamış ve bi ara yardım amaçlı biz istemedik kendi gönlünden verdi evlenirken 6 bin tl verdi sonradan öğrendiğimiz üzere bunu tazminat olarak göstermiş sigortaya ama bize demedi öyle bir şey ve hiç bir yere imza atmadı eşim.
bizim haklarımız nedir ne değildir bir yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden çok çok teşekkür ederim.

Back
X