kızım aşırı cekingen ürkek:(

hayatkadereinat

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Ekim 2010
115
49
98
İstanbul
Merhaba kızlar. 4 yaşında bir kizim var inanilmaz ürkek disarida. Bze evde kök söktürüyor ama dışarda biri konusunca yanasnca kaçıyor agzinin icinden konusuyor ürküyor. Bgn bir etkinlige götürdük yaşıtlarından cekiniyor isteyemiyor birseyi cok icine kapanık tek yapmak istiyor herseyi anlatabildimmi bilmiyorum ama ben boyle girişken herkesle konusan tuttuğunu koparan olsun istiyorum. Cnku ben cocukken cok oyleydim ve eksisini cok yasadim bnm gbi.olsun istemiyorum kres te yok cevremde versem. Lutfen yardımcı olun..

Merhaba. benim oglumda cekingen ve alingan bir cocuk. 6.5 yasinda
Ortama giriyor ancak iletisimi baslatan o degil. ogrt sinifta baska birine bagirsa benimki siniyor
1. sinifta yillin ornek ogrencisi secildi bu sene 2. sinif olunca ve ogrt hala cekinmeye devam edince el attik . rehberlik servisinden yardim aliyoruz ayretten tiyatro kursuna gidiyor suanda. Bugün 2. dersine gitti gecen haftaya gore daha serbest olduğunu soylediler.
Sizin imkanlariniz yoksa zorlayacaksiniz konu sadece cekingenlik degil bu cocuklqr haklarini savunamiyor ve eziliyo oluyorlar. zira tum hayat bizim yanimizda geçmiyor mücadele ediyorlar akranlariyla. o yuzden tavsiyem okuyun okuyun okuyun.
Biz neler yapiyoruz masus toplu tasima kullanıp insanlarla sohbet etmeye calisiyoruz nasihay degilde iste ben gozlerime bakilarak konusulmasindan hoslanirim diye konuşuyorum cunku yabancılarla goz temasindan kaciniyor
Ayrica oglum bir etkinlik grubuna uye kurstan sonra oraya gidiyoruz. ben o kisimda yaninda oluyorum ancak hic müdahale etmiyorum cogunlukla ona bakmiyorum bile. cabuk degil emekle acilacakmis oyle söylüyor gorustumuz kisiler. bunlar icin egzersizler var ben nasil davranmam konusunda yardim aliyorum uzmandan ayrica. kisacasi hersey iyi olsun hayatta varlığını kanitlayabilsin diye

Cute cim aşağı yukarı aynı şeyleri yazıcaktım

Bunlara ek olarak acaba daha ufakken kuzen grubu yada arkadaş grubundan hiç aşırı hırçın çocuklarla birlikte oldumu? zaten karakterinde içe kapalılık olan çocuk bide öyle çocuklarla karşılaşınca iyice pasifleşiyorlar.
Pedagog ve yardımcı kurslarla ancak aşılabilir bu durum. okul yaşı gelmeden halletmeniz daha iyi olur okul hayatı için.

Bizim davranışlarımız etkiliyor çocukları.anasinifi öğretmeniyim.okuldan içeri girmeyin diyoruz velilere,cocuklar içerde koyar eşyalarını sınıfa girer diyoruz.bazi veliler ısrarla giriyor,olur ya sizi goremezse korkar diye girdim diyorlar,kimisi belki pandifini bulamaz yardım edeyim diye girdim ve bu velilerin çocukları hep çekingen.kimisi bırakıp gidiyor arkasından bile bakmıyor öyle çocuklar hep ozguvenli.bir de garip bir şekilde ilgisiz ailelerin çocukları hep ozguvenli.benim çocuklarım da aynı şekilde çekingen.ne kadar bilsek de hata yapıyoruz iste.kizim 2. Sınıfta onu baya aştım ugrastim hallettik ama oglum 3 yaşında aynı şekilde.i inşallah onu da hallederim

kendi yaşıtlarıyla zorunlu zaman geçirecegi sosyal bir faliyet bulun sık sık parka götürün cocuk klüplerine kayıt olun, anne cocuk klupleri var çokca duydum. cocuklar egitmenin arkasında gidiyolar sizde anneler falan taklıyorsunuz sizin içinde yeni çevre olur kendinizden biliyorsunuz agaç yaşken egilir belki sizde öyle çekincen konuşkan biri degilseniz rol olarak sizi alıyordur.

Çevrenizde yuva yoksa sosyalleşmesi için sık sık yaşıtlarıyla oynamasını sağlayın, mümkünse bulunduğunuz ilçedeki oyun kulüplerine, 4 yaş ve üstü çocuklar için etkinliklere katılmasını sağlayın, şehir olarak İstanbul yazmışsınız, özellikle bu ay çocuklar için ücretsiz müzik etkinliği var Anadolu yakasındaki bir alışveriş merkezinde siz Anadolu yakasındaysanız kızınızı götürün mutlaka, keza Avrupa yakasında da ücretli ücretsiz birçok çocuk etkinliği var, internet üzerinden biraz takiple bu etkinliklerin tarihlerini öğrenebilirsiniz, İstanbul'un hem Anadolu hem Avrupa yakasında çocukların hem sosyalleşip hem eğleneceği çok güzel yerler açıldı, mesleklerle alakalı eğlenceli etkinlikler vb var, sanırım çocukları yaş gruplarına ayırarak birlikte aktiviteler yaptırıyorlar gidipte eğlenmeyen çocuk duymadım, çocuğunuzun becerilerine göre yatkın olduğu bir alanda kurs bulabilirseniz de iyi olur.

Bunların hepsi sosyalleşmesine yardımcı olacaktır, sosyalleşmesi zaman alacaktır, hemen mucize beklemeyin ve sabırlı olun.

Son düzenleme:
Yardım aldıgım uzman dıyor kı evde sevgıyle buyutulen cocukların karsısına evde sozel veya fızıkı sıddete ugrayan , ilgisiz cocuklar hiç bir zaman anlasamayacaklar. Bu sebeble Ege gıbı cocuklar kendılerını savunmak ve kendılerıne yapılacak sozel ve fızıkı sıddete karsı koyabılme olgunlugunda olmaları gerekıyormus.
Ege daha bebekken bıle olur ya boyle hıc vuran bır cocuk degıldı olur ya cocuklar kasıklara vurur fılan ege hıc yapmazdı agzını cevırırdı veya hıc acmazdı, veya asla yutmaz tukururdu .
Kuzenler arasında sıddet gıbı seyler mutlaka oldu ama genel olarak ondan 4 yas buyuk olan kuzenı egeyı sureklı tehdıt edıyor oyle oynamazsan gıderım bak gıderım vs dıyor. Egeyı kendı ıstedıgı gıbı oynamaya mecbur bırakıyordu onceden hıc mudahale etmıyorken o kuzenı sureklı uyarıyorum azarlamadan oynayın dıye.

merhaba benimde ocakta 5 yaşını dolduracak bir kızım var 2 senedir kreşe gidiyor ..buna rağmen çok utangaç..ama öğretmeni sınıfta bıcır bıcır olduğunu söylüyor..mesela bir ortama girdik hemen arkama saklanır ..bir şey ikram ettiklerinde utanır almaz...bilemiyorum nasıl aşıcaz bu durumu okulada gidiyor gitmese derdimki değişik bir ortama girmiyor...

Merhaba,

Benim etrafimda gözlemledigim ve psikologi hakkinda okudugum ve ögrendigim bir kac sey var.
Tabi siz cocugunuza nasil davraniyorsunuz bilmiyorum, belkide bu yazdigim seyleri zaten yapiyorsunuz...

*Cocugunuzu biraz serbest birakmali önemli onun öz guvenli olmasini istiyorsaniz.
Her yaptigi seye derhal mudahele etmemelisiniz. Diyelim yogurt yiyor, ayh aman yavas doktun kuzum ustunu batirdin yavrum seklinde mudahale etmeyelim.
- Birakin doksun, cocuk o. Ona doktugu yeri temizlemesini ve bu sekilde biraz sorumluluk almasini ögretmelisiniz.

*kendi yasitlarinin yapabilecegi görevler verin ona, ki bu sekilde öz guveni geli$sin.
-annem bana guveniyor, bana bu gorevi verdi gibicesine dusunur cocuklar.

*Her yaptigi yaramazliga kizip bagirmayin, göz yumulasi bir yaramazliksa eger.
Güzel bir sekilde ikaz edin, ve her sey icin cezalandirmayin.
- Icine kapanik bir cocuk olma olasiligi yüksek olur.

*cocugunuzu kessinlikle azarlamayin baska insnalarin icinde ve onu utandirmayin, onlar icin cok a$alayici bir hareket bu.
-(kelimerle size anlatamasalarda bu böyledir)

* anne baba olarak cocugunuzun yaninda sakin tartismayin, sizin tartistiginizi görup mutsuz olabilir. Mutsuz oldugu icin, kendini degersiz hissedebilir.
-heleki duygusal bir cocuksa!!!

* iyi bir sey yaptigi zaman onu her zaman ödullendirmenize gerek yok hediyelerle vs.. doyumsuz olur. Ama kelimelerle sarilmayla onun gururunu ok$ayayin.
-anne babanin takdiri onlari cok mutlu eder, özguven verir.

umarim isinize yarar bir seyler yazmisimdir :)

3.5 yaşında bi kızım var evde herşey yolunda hatta sinirlendiği zaman yada oyun oynarken bizi tırmalıyor saldırıyor ısırıyor. Ama bi avm de çocuk oyun alanında onun bindiği oyuncağın yanına bi çocuk gelip bende binecem dedimi bizimki bi panikle hemen o oyuncaktan inmeye çalışıp ağlamaya başlıyor. Hele hareketli bi çocuk gelipte bağırarak yada ağlayarak aynı araca binmek istetse bizimki daha çok ağlıyor be bırakın oyuncağı o mekandan gidelim diye ağlıyor çok üzüzlüyorum bu duruma. Geçenlerde parka götürdüm henüz emekleyen bir bebek kaydırağın önünde bunun saçını tutmuş bizimki ağlıyor saçını bile kurtaramıyor onun bu hallerine kahr oluyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…