kızım derslere karşı neden isteksiz

bugün kızımı zorla okula yolladım.beni okuldan alın zaten ders notlarım düşük dedi.çok morelim bozuldu bugün çok nasihat verdim ona.ama bir kulağından giriyor bir kulağından çıkıyor.dersler çok zor anlamıyorum diyor.eve gelince tekrarda yapmıyor unutmamak için.belkide okulda öğretmenlerinin hiçbirini dinlemiyor.akşam soru bankasını elime aldım hadi beraber çözelim dedim.tek yapmak istiyorum dedi nekadar beraber çözelim diye sıkıştırdımsada istemedi.sonru bankasının 1 sorusunu çözüyor bir yandanda bana ordan burdan birşeyler anlatıyor.belki anca konuşa konunuşa 5 soru çözmüştür.sonra baktım kitabı içeri bıraktı tv yi açtı.bu kadarmı dedim ses yok.babası akşam eve geldi aldığım kitaptan çalış dedi tamam dedi eline almasınla bırakması bir oldu.toplasanız kitap elinde 10 dakkika durmuştur.konuşuyorum onunla kızım oku.okumaktan fayda var.tamam anne düzeltcem kendimi diyor 1 gün sonra aynı.her sabah uyuşuk uyuşuk hazırlanıyor gitmedesem gitmicek.okula geç kalmış olabilirim kapıları kapamışlardır diyor saate bakıyorum daha var.her saabah karnım ağırıyorı ,başım ağrıyor.ilkokul 1.sınıftan beri isteksiz bir çocuk benim zorlamamla hep bütün dersleri 5 di.her sene birazdaha geriledi her sene biraz daha 3.sınıfta matemetiği 4 e düştü.gerisi hep bir kademe aşağı düştü.bu sene dahada düştü öbürkü seneyi düşünemiyorum.aklına okumayı değil okumamayı koymuş ben ne yapayım şimdi.

ona yaptığınız baskı belki derslerden soğumasına sebep oluyodur.bi de çalışıyorum çalışıyorum olmuyo benim kafam bu kadarına çalışıyo psikolojisine girmiş olabilir.rehber hocasıyla konuşsanız o bi fikir verir belki.ayrıca ilkokul ve orta okul çok farklı öğretmenlerin anlatışı,sınıfların kalabalıklığı,öğretmenlerin soru soruş tarzı çok değişir o nedenle ders notları oynamış olabilir.dershaneden se özel dersi tavsiye ederim.eksiğinin fazla olduğunu hissettiği bi dersten özel ders alabilir.hatta çevrenizde üniversite mezunu birisi varsa o bile belli konularda yardımcı olabilir.dershanede çocuk yine yalnız, dersi dinlemeyebilir,verilen testleri çözmezse değişen bişey olmaz. boşuna paranızdan olursunuz,zaten yaşı da küçük hafta sonları kendine ait vakitlerini dershanede harcamak onu daha hırslandırabilir.

bende fikrimi sölemek isterim.1 sene dershanede çalıştım.bazı aileler dershanede neden ilkokul 4.sınıf eğitimi yok diye dershane sistemini kınıyolardı.bunlar ailelerin egosu sadece.

benim kardeşimde aynı şekilde ders çalışmayı sevmez aramızda yaklaşık 7 yaş var. ben öss ye hazırlanırken ona çözdüğüm soruları gösterdim ortaokul konuları ve daha bi hırslandı.oturup konuştum şimdi temelini alınca bak böle zorlanmıcaksın dedim.
bide şöle bişey yaşadım.ben dershanede çalışırken kpssye hazırlanıyodum.matımda iyidir.7.sınıftan çok şeker kızlar vardı puanları 300 deydi.çözemediklerini soru çözümü yoğun olduğunda gelip bana sorarlarda ve mattan nefret ederlerdi.bi soru gördüm ve kpss hazırlık kitabını çıkardım(kpss lisans bu arada) aynı tarz soru kızlar şaşıp kaldı.şimdi ne kadar emek veririseniz ve temel oluşturursanız o kadar iyi yerlere gelirsiniz dedim.annesiyle konuştuk kızın çalışması değişmiş.1 hafta önce görüştüm şu an 8.sınıf 420 yapıyo.hırslandı ve dersleride düzeldi.bu şekilde örnekler verseniz inanın faydası oluyo.ama sakın görümcenizin çocuğula karşılaştırma yapmayın sakın.benim annem bunu çok yapıyodu 25 yaşındayım hala içimdedir annemin o sölemelelri :34:

Son düzenleme:
bende fikrimi sölemek isterim.1 sene dershanede çalıştım.bazı aileler dershanede neden ilkokul 4.sınıf eğitimi yok diye dershane sistemini kınıyolardı.bunlar ailelerin egosu sadece.

benim kardeşimde aynı şekilde ders çalışmayı sevmez aramızda yaklaşık 7 yaş var. ben öss ye hazırlanırken ona çözdüğüm soruları gösterdim ortaokul konuları ve daha bi hırslandı.oturup konuştum şimdi temelini alınca bak böle zorlanmıcaksın dedim.
bide şöle bişey yaşadım.ben dershanede çalışırken kpssye hazırlanıyodum.matımda iyidir.7.sınıftan çok şeker kızlar vardı puanları 300 deydi.çözemediklerini soru çözümü yoğun olduğunda gelip bana sorarlarda ve mattan nefret ederlerdi.bi soru gördüm ve kpss hazırlık kitabını çıkardım(kpss lisans bu arada) aynı tarz soru kızlar şaşıp kaldı.şimdi ne kadar emek veririseniz ve temel oluşturursanız o kadar iyi yerlere gelirsiniz dedim.annesiyle konuştuk kızın çalışması değişmiş.1 hafta önce görüştüm şu an 8.sınıf 420 yapıyo.hırslandı ve dersleride düzeldi.bu şekilde örnekler verseniz inanın faydası oluyo.ama sakın görümcenizin çocuğula karşılaştırma yapmayın sakın.benim annem bunu çok yapıyodu 25 yaşındayım hala içimdedir annemin o sölemelelri :34:

keşke düzeltse derslerini ne yaptımsa hırslanmadı hep isteksizdi.sadece dersaneyi denemedim.artık yollamaya karar verdim.inşallah görümcemin dediği gibi olmaz.eğer dersaneye gittikten sonra da ben çalışmak istemiyorum.dersaneye gitmek istemiyorum demez son umudum çünkü.

Bende biraz kendi kızlarımdan örnek vereyim ,2 tane kızım var
Bir tanesi 5 diğeri 3 e gidiyor.Geçn sene hamile olmamdan dolayı küçük kızımla fazla ilgilenemedim,öğretmenin anlattıklarıyla derslere giriyordu çok iyi olmasada yinede iyi notlar alıyordu ,ama türkiye genelleri sınavlarında çok farklı sorular çıkınca başarısız oluyordu sınıfta 16ncı oluyordu falan gibii
Neyse bu sene öğretemn ilk yazılı olacaksınız dediğinde hemen bir tane konu anlatımlıı kitap aldımm konuları okadar güzel anlatıyorki,zevkle çalışmaya başladıkk
konuyu hem anlatıyor hemde soru soruyordu kitap
Neyse konuları anlayınca ben test kitapları aldım ,yaprak testler gibi
Mesela zambak,zirve, anafen coşkunun ve güvenderin yaprak testlerini aldım
bunları çözdükçe okuması hızlandıı birde hangi şıkları elemesi gerewktiğini daha çabuk anlamaya başladı,tabikii 3ncü sınıf bize göre kolay amaa kızıma göre zorr ama testlerin çok faydası oldu
matematikte 50 soruda hepsini doğru yapmışş
nasıl sevindim anlatamam ozaman
türkeçedede 50 soruda hepsini yaptı
Türkiye geneli sınavında da ,sınıfta 7nci olmuş
geçen seneye göre çok iyii
Birde içinden geliyor test çözmek,dersleri bitince hemen yaprak testlerinii alır eline başlar çözmeye sonra kaç yanlış yapılmış diye kontrol ederimm ,babası hadi yat diye kızmasa daha çözmeye devam edecek erken yatmayı hiç sevmiyor çünküü
Bir dahakii seneye mutlaka güvender ve zambakın mutlaka konu anlatımlı kitabını alacağımm okadar harika anlatmışki
eşanlamlıyı anlatıyor ve o konuyla ilgili 10 soru soruyor ve aklında kalmasını daha çok sağlıyorr

5 e giden kızım ondan dahada isteklii amaa onada şöyle hata yaptımm konu anlatımlı kitap almadan direk soru bankası alıyordum al çöz diyordum ,zorlansada yinede çok başarılı oluyordu ama tatil günlerinii iple beklerdii
bu sene onada konu anlatımlıı alınca daha çok sevmeye başladı ama bunda marka çok önemlii en güzel anlatan güvenderr
onunda test kitapları çok fazla
kitap alıp geleyim havalara uçuyorr ,şimdi dersane sınavlarına giriyorr ,çok isteklii anne bakalım bukadar çalıştım faydası oldumu diyorrr
6 ya geçtiğinde her dersin konu anlatımlı kitaplarından alacağım önce bunların çok faydası oluyorr
acaba siz konu anlatımlı almadan testlermi verdiniz önünee

Bende biraz kendi kızlarımdan örnek vereyim ,2 tane kızım var
Bir tanesi 5 diğeri 3 e gidiyor.Geçn sene hamile olmamdan dolayı küçük kızımla fazla ilgilenemedim,öğretmenin anlattıklarıyla derslere giriyordu çok iyi olmasada yinede iyi notlar alıyordu ,ama türkiye genelleri sınavlarında çok farklı sorular çıkınca başarısız oluyordu sınıfta 16ncı oluyordu falan gibii
Neyse bu sene öğretemn ilk yazılı olacaksınız dediğinde hemen bir tane konu anlatımlıı kitap aldımm konuları okadar güzel anlatıyorki,zevkle çalışmaya başladıkk
konuyu hem anlatıyor hemde soru soruyordu kitap
Neyse konuları anlayınca ben test kitapları aldım ,yaprak testler gibi
Mesela zambak,zirve, anafen coşkunun ve güvenderin yaprak testlerini aldım
bunları çözdükçe okuması hızlandıı birde hangi şıkları elemesi gerewktiğini daha çabuk anlamaya başladı,tabikii 3ncü sınıf bize göre kolay amaa kızıma göre zorr ama testlerin çok faydası oldu
matematikte 50 soruda hepsini doğru yapmışş
nasıl sevindim anlatamam ozaman
türkeçedede 50 soruda hepsini yaptı
Türkiye geneli sınavında da ,sınıfta 7nci olmuş
geçen seneye göre çok iyii
Birde içinden geliyor test çözmek,dersleri bitince hemen yaprak testlerinii alır eline başlar çözmeye sonra kaç yanlış yapılmış diye kontrol ederimm ,babası hadi yat diye kızmasa daha çözmeye devam edecek erken yatmayı hiç sevmiyor çünküü
Bir dahakii seneye mutlaka güvender ve zambakın mutlaka konu anlatımlı kitabını alacağımm okadar harika anlatmışki
eşanlamlıyı anlatıyor ve o konuyla ilgili 10 soru soruyor ve aklında kalmasını daha çok sağlıyorr

5 e giden kızım ondan dahada isteklii amaa onada şöyle hata yaptımm konu anlatımlı kitap almadan direk soru bankası alıyordum al çöz diyordum ,zorlansada yinede çok başarılı oluyordu ama tatil günlerinii iple beklerdii
bu sene onada konu anlatımlıı alınca daha çok sevmeye başladı ama bunda marka çok önemlii en güzel anlatan güvenderr
onunda test kitapları çok fazla
kitap alıp geleyim havalara uçuyorr ,şimdi dersane sınavlarına giriyorr ,çok isteklii anne bakalım bukadar çalıştım faydası oldumu diyorrr
6 ya geçtiğinde her dersin konu anlatımlı kitaplarından alacağım önce bunların çok faydası oluyorr
acaba siz konu anlatımlı almadan testlermi verdiniz önünee

okuldan konu anlatılımlı kitaplar aldı kızım öğretmen önermiş.bende aldım ama istek olmadığı için yapmadı hepsi bir köşede duruyor.ama sizin önerdiğinizden iki tanesini almadım onlarıda bir deneyim belki onların anlatımı daha güzeldir.

Benim zamanımdaki durumla şimdiki durum çok farklı.
Düşününce o soru bankaları,her dakika ''çözdün mü ettin mi'' diye sorulan sorular dahi korkunç.
Kızınız bunalmış.Ben okurken bunaldım.Belli ki bir iki yapamayınca yılmış.Kimisi hırslanır,kimisi kaçar.Belki karın ağrısı,baş ağrısı şikayetlerinde ciddi?
Siz şimdi bırakın test kitaplarını,şunu,bunu.Kızınızın ''neden'lerine odaklanın.Hatta bir uzmandan yardım alın.Ben senelerce ertelediğime yanıyorum vallahi.
Ama öyle ya da böyle okuyacak.Okul birincisi,sınıf birincisi olması şart değil.İte karar okuyacak başka yolu yok.

ah kardeş ah! benim de 6 ya giden bir kızım var...küçüğüde 1. sınıfta,ellerinden öper...bu seneye kadar başarılı bir öğrenciydi...sene başında yapılan seviye belirleme sınavında 471 puan aldı..ikinci sınavda 454,üçüncüde 425...kızımın düşüşünden bahsedince sınıftaki anneler benim abarrttığımı,kendi çocukları için 425 in ne güzel puan olduğunu söylüyorlar...benim derdim sayının sürekli düşmesi..hiç anlamadan 300 lere düşecek...ama anlatamıyorum kimseye...ders notları yüksek 90 ve üzeri,ingilizcesi hep 100 ama öğretmenine bayılıyor...karşıdan bakınca herşey güzel ama öyle değil işte...buradaki fen lisesi için 480 puan gerekiyor...yada anadolu lisesi iiçin 460 puan...ders notları 100 olsa da sınavlardaki netleri düşük...dersane için erken dediler göndermedik..bencede dersi dinlemezse dersaneye boşa para verirsin...özel öğretmen tutmak en iyisi...ben şimdilik yetiyorum derslerine,diyorum ki"kızım lisede ben sana yetemem,iyi bir liseye girdin mi üni garanti gibi birşey,istemesen bile kazanırsın,sık dişini 3 yıl"

cuma günü toplantı vardı, her öğretmen yanındaki kızla çok konuşuyorlar,uyarıyoruz yine devam diyorlar...hepsiyle tek tek konuştum o kızla ayrı otursunlar diye...kızımı tehdit ettim,habersizce gelicem seni kapının camından izlicem dedim,1 hafta süre verdim,bütün öğretmenlerine sorucam dedim,sonuç iyi olmazsa saçını keserim dedim...en sevdiği şey saçları..korkuttum biraz napayım...küçükle ilgilenirken büyüğü boşladım biraz..ben de artık büyüdü kendi oturup çalışsın istiyorum..dediğin yayınların hepsi önümde şu an..bissürü konu birikmiş,28 aralıkta zambak 4. deneme sınavı var okulda...şimdi yanımda aritmetik ortalamalara çalışıyoruz...burda başlığı görünce, ahaa dedim ben mi açmışım yoksa konuyu:52: o kadar aynı durumdayız ki,Allah yardımcımız olsun...

bir de beni şu korkutuyor;çocuk zekiyse ortaokula kadar zekasıyla çalışmasada başarıyormuş.ama dahi bile olsa bu yaştan sonra düzenli çalışmazsa zekası da köreliyormuş...dürtmezsek körelicek valla...dürt bacım bütün gücünle dürt,evlatlar bizm ileride onlar üzülünce yine bzi üzülücez başka kimse değil...:14:

Yahu değişmeyen şeylerden biri de ''İyi bir lise iyi bir üniversite.'' ''X yaşında sonra çalışmazsa olmuyormuş.''
Yok öyle birşey.Ben meslek lisesinde okudum,bir arkadaşım 1.sınıfın 2.dönemine kadar ortalama bir öğrenciydi,birden açıldı çocuk.Boğaziçi Üniversitesi'nde şimdi.
Hani Anadolu Lisesi değildi?Hani kazanamazdı?
Süper lise ki 5.00 4.90'larda ortalama gerektirirdi,oraya giden arkadaşlarımsa kalamadılar İstanbul'da.

Ben zamanında çalışmadım aynı konu sahibinin kızı gibi iki soru çözemeyince bırakırdım.Bu yüzden 4 seneliği kazanamamıştım.
Sonradan dank etti çalıştım,çabaladım iki senelikten dört seneliğe geçtim.İki seneliği de birinci olarak bitirdim.

Konuyu anneme okudum sorguladık geçmişi az buçuk.''Birinci oldun da ne değişti hayatında?'' Doğru.Ne değişti?
Şimdiki aklım olsa seni dersanee göndereceğime,hobi edinebileceğin bir kursa gönderirdim,karnende niye 4 aldın da 5 almadın demezdim,diyor annem.
Ama geçti artık.

N'olur abartmayın birşeyleri.Değerlendirmeyin yavrularınızı aldığı notlar üstünden.Yoksa hayatı hep bunlardan ibaret sanar onlar..
Konu açmış bu forumda birisi.Kendisi doktor çıkacakmış,erkek arkadaşı da okutman.Ama kızımız takmış meslek lisesi bitirmiş olmasına.Adamın iyi kötü işi var kızımız adamı seneler önce aldığı bir puanla değerlendiriyor.Böyle mi olsun yani?

Şaşkınlıklardayım..

bugünde geldi geçti yine çalışmadı.derste yapmıyor öğretmenler eve ödev vermiyor diyor.ben kendi kendimi yiyorum ama çocuğumun umrunda değil.okuldan geldimi nette alemin kralı,çok güzel hareket bunları açıyor hiç bıkmadan belki on kere seyrediyor onları.ödevini yaptınmı,ders çalıştınmı diye sorunca duymamazlıktan geliyor.yok yok sıkıştırsam olmuyor serbes bıraksam olmuyor.ikisinide denedim.

Bir öğretmen olarak naçizane tavsiyelerimi dile getirmek istedim...

Baskı yapmayın.
Kimseyle sakın ama sakın karşılaştırmayın.
Evde sadece çocuğunuza ve derslerine odaklanmayın.
Başkalarına hele hele başarılı çocuğu olduğunu söyleyenlere bu konuda bir şey danışmayın.
Öğretmenlerini suçlamayın, her öğretmenin ders işleyişi farklıdır, dersi anlatmıyor bahanesine sığınmayın.
Kendini suçlamasına engel olun.
Dersaneden çok hangi sosyal faaliyete katmalıyım diye düşünün.
Sınıfta çok konuşuyorsa evde deşarj olamadığı için olabilir, onu evdeyken sıkmayın.
Çocuğunuzun derslerini kendisinden daha fazla sahiplenmeyin, sorumluluğu o alsın.
Ödevlerini asla siz yapmayın.
Dikkat sorunu olabilir, bu da kafasına taktığı bir şeyden kaynaklanabilir.
Fiziksel olarak kafasına taktığı bir sorunu olup olmadığını çözün.
Vitamin kullanmasını ve düzenli uyumasını sağlayın.
Bilgisayar demiyorum ama özellikle tv karşısında fazla zaman geçirmesini engelleyin.
Her öğrencinin ilgi alanı farklıdır, herkes her dersten başarılı olmak zorunda değildir.
Bir süre tamamen kendi haline bırakın, endişelenmeyin sınıfta kalmaz istese bile kalamaz.
Emir cümleleri yerine rica cümleleri kullanın.
Dersleriyle ilgili olmayan konularda bol bol sohbet edin fikrini alın, ona danışın, ona değer verdiğinizi fark etsin.

Şimdilik bunlar geçti aklımdan, umarım yardımcı olabilirim.
Sevgiler...

Bir öğretmen olarak naçizane tavsiyelerimi dile getirmek istedim...

Baskı yapmayın.
Kimseyle sakın ama sakın karşılaştırmayın.
Evde sadece çocuğunuza ve derslerine odaklanmayın.
Başkalarına hele hele başarılı çocuğu olduğunu söyleyenlere bu konuda bir şey danışmayın.
Öğretmenlerini suçlamayın, her öğretmenin ders işleyişi farklıdır, dersi anlatmıyor bahanesine sığınmayın.
Kendini suçlamasına engel olun.
Dersaneden çok hangi sosyal faaliyete katmalıyım diye düşünün.
Sınıfta çok konuşuyorsa evde deşarj olamadığı için olabilir, onu evdeyken sıkmayın.
Çocuğunuzun derslerini kendisinden daha fazla sahiplenmeyin, sorumluluğu o alsın.
Ödevlerini asla siz yapmayın.
Dikkat sorunu olabilir, bu da kafasına taktığı bir şeyden kaynaklanabilir.
Fiziksel olarak kafasına taktığı bir sorunu olup olmadığını çözün.
Vitamin kullanmasını ve düzenli uyumasını sağlayın.
Bilgisayar demiyorum ama özellikle tv karşısında fazla zaman geçirmesini engelleyin.
Her öğrencinin ilgi alanı farklıdır, herkes her dersten başarılı olmak zorunda değildir.
Bir süre tamamen kendi haline bırakın, endişelenmeyin sınıfta kalmaz istese bile kalamaz.
Emir cümleleri yerine rica cümleleri kullanın.
Dersleriyle ilgili olmayan konularda bol bol sohbet edin fikrini alın, ona danışın, ona değer verdiğinizi fark etsin.

Şimdilik bunlar geçti aklımdan, umarım yardımcı olabilirim.
Sevgiler...

teşekkürler yorumlarınız için.baskı yapmıyorum ama hiç yapmadığını gördükcede söylemedn geçemiyorum.eline bir kitap alıp okumuyor bile.

teşekkürler yorumlarınız için.baskı yapmıyorum ama hiç yapmadığını gördükcede söylemedn geçemiyorum.eline bir kitap alıp okumuyor bile.

Rica ederim. Anlıyorum sizi ama sabırlı olmak zorundasınız ve bir süre (bir ay mesela) hiçbir şey demeden bırakın, kitap okumak zorunda değil inanın ki söylemediğinizde daha iyi olacaktır. Kendi varlığının farkına varması lazım öncelikle.

Son düzenleme:
hayatın gitgide zorlaştığı devirde okuyup meslek sahibi olmasını ayaklarının üstünde durmasını istiyorsunuz anne olarak üzüntünüzü anlıyorum insanlar zevk aldıkları yapmaktan hoşlandıkları işte başarılı olurlar derste bu şekildedir. sevdikleri hoşlandıkları dersi ödev olarak görmezler zevkle yapar motive olur derslerinin değişmesi konuların zorlaşması üst üste düşük not alması motivesini düşürmüş olabilir. kendine olan inancını yitirmiş olabilir. sıkıldığı sevmediği dersleri de yapması gerektiğini yoksa notlarının düşerek diğer arkadaşları bir üst sınıfa giderken onun sınıfta kalabilceğini anlatın .hedeflerini sorun ileride ne olmak istiyor? hedefsiz başarı olmaz. dershaneye gönderin bence çalışkan ve anlaşbilceği yaşıtlarıyla çalışması isteksizliğini kaldırabilir çalışma planı yapın mesela ders çalıştıktan sonra aralarda belli bir süre tv izleyebilceğini müzik dinleyebilceğini vs.kızınızı okuldan gelince konuşturmaya çalışın gününün nasıl geçtiğini sorun anlattıklarından duygu ve düşüncelerini tespit edebilrsiniz asla kıyaslamayın ve rencide etmeyin kimseyi örnek götermeyin sabırlı olmalısnız öğretmenlerindende yardım almanızı tavsiye ediyorum umarım en kısa sürede aşılır küçük hanımefendimizin durumu.

Back
X