Kızımın hayvan korkusu

Benim tanıdığın bir cocuk hayvanlardan hiç korkmuyordu. Anneannesi hayvanları hiç sevmezdi ve ona hayvanlarla ilgili kotu şeyler anlattı. Saldırır, bana saldırdılar kediler kopekler kotudur vs diye. Ve cocuk yaklasamiyor artik. Acaba çevrenizden cocuk bir şey mi duydu? Benim aklıma bu geldi. Veya televizyonda rövanşında falan mı kotu bir şey gördü?

Benim oğlum da palyacolardan korkuyor. 6 yaşında. Palyacodan kalem kutusu yapmislar okulda. Eve gelince anne çantamda çok çirkin saçma sapan bişey var onu sakla demişti ben de kaldırdım hemen. Öğretmeniyle paylastigimda çok fazla çocukta bu durum var acaba biz çok mu abarttik toplum olarak gözlerine soktuk birçok çocukta bu durum gelişti dedi. Biraz kendi haline bırakın üstüne basa basa sevdirmeye çalışmayın derim. Usteledikce sanki korkuları artıyor.

Benim oğlum da palyacolardan korkuyor. 6 yaşında. Palyacodan kalem kutusu yapmislar okulda. Eve gelince anne çantamda çok çirkin saçma sapan bişey var onu sakla demişti ben de kaldırdım hemen. Öğretmeniyle paylastigimda çok fazla çocukta bu durum var acaba biz çok mu abarttik toplum olarak gözlerine soktuk birçok çocukta bu durum gelişti dedi. Biraz kendi haline bırakın üstüne basa basa sevdirmeye çalışmayın derim. Usteledikce sanki korkuları artıyor.
Benim kızkardeşim 25 küsur yasinda o da palyaço dan korkardı televizyonda gorse bile korkardı valla😁

Hayvan korkusu belirli bir yasa gelince yeniliyor. Ben cevremde bu şekilde cok gördüm. Hatta bir tanesi 50 yaşında biriydi. Tabi siz o kadar beklemeyin ama gecer bence. Birilerinden duymuştur diye düşünüyorum sonuçta kendisini üzecek bir durum olmamış. Isırmak kovalamak gibi.

Merhabalar
Kızım 2,5 yaşında hayvanlardan çok korkuyor. Sokakta kedi köpek gördüğü gibi titremeye başlıyor.
Evde evcil, bizimle yiyen içen bir papağanımız var ondan da çok fazla olmasa da korkuyor, yanına yaklaştığında tepki veriyor.
Ha geçti ha geçecek derken bugün ta uzaktaki köpeği görüp titremeye başlayınca farkettim ki eve kapanınca iyice artmış korkuları

Kitapları-boyamaları hayvanlı, sürekli olarak hayvanlardan zarar gelmeyeceğini anlatıyorum ama yok nafile. Bu arada ben de hayvanlara çok düşkünümdür, bebekliğinden beri sokaklara mamalar koyduk, sevdirdiğim de olmuştu. Neden böyle bi durum oluştu, geçer mi, geçerse nasıl geçer? bunlar hakkında değerli fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
Not: bugün araba seslerinden, sokak gürültüsünden de korktu ve hemen titremeye başlıyor :/

Korku ya yaşantı ya da sosyal yolla edinilir.Kuzu bir sesten de bir görselden de bu korkuyu edinmiş olabilir. Tavsiyem ona olumlu yaşantılar kazandırmak fakat yavaş yavaş. Boyama kitapları zaten varmış, mutlaka vardır ama bununla ilgili hikaye kitaplarıyla da daha fazla haşır neşir olabilir. Etkileşimli kitaplar var kuzunun yaş dönemine uygun. Ben İngilizce öğretmeniyim, dil edinimine bakış açınızı bilemem tabi ama ister İngilizce, ister Türkçe hayvanlarla ilgili şarkılar, çizgi filmler izletebilirsiniz. Ezberleyince birlikte söyleyebilirsiniz, hayvanları gördükçe birlikte şarkı söyleyebilirsiniz. Onun haricinde hayvan fotoğraflı kartlar ile hafıza oyunu yapabilirsiniz. Eşleştirdikçe sesler konusunda taklitle onu alıştırabilirsiniz. Hoşuna gidecek komik videoları ilk önce siz izleyip sonra onunla paylaşabilirsiniz. Tanıdıklarınızın evcil hayvanlarıyla yavaş yavaş ısındırabilirsiniz. Bu bir süreç büyüyünce mutlaka geçecektir.Tabi mutlaka bir pedagog ile görüşmenizde fayda var.

Ben kaç yaşındayım hala çok korkuyorum. Köpekten ziyade kedi gördüğüm zaman özellikle yanımdan geçtiğinde kalp krizi geçirecek gibi oluyorum.

Bulunduğum site kedi dostlarından oluşuyor ve sitede çok fazla kedi var. Az biraz rahatlamaya başlasam da olmuyor. Mama da alıyorum onlara ama yok, yok..

yalnızca hayvanlardan değil arabadan sokak seslerinden de korktu demişsiniz.kimse korkutmamış peki y.tube gibi ortamlarda izlediği şeyler olabilir mi?aslında çocuk bayağı izole büyüyo bu anlattığınıza göre , yalnızca hayvan korkusu değil genel anlamda pısırıklık var, mesela ortam değiştiğinde başka parametrelerle karşılaştığında daha değişik korkuları da ortaya çıkıcaktır, bu şekilde izole ortamda yaşadığınız için bence en doğrusu pedagoga danışmak nasıl alıştırırız anlamında.
Bir aya ailemin yanına gidip yazlıkta kedi-köpek-çamur içine salıcam, tepkisine bakıp yavaş yavaş alışması için uğraşıcam fakat eğer halledemezsek dönüşte pedagoga gidicez artık

Dogustan gelen 2 korkumuz var sadece, yuksekten dusme ve yuksek ses. Geri kalan tum korkular ogreniliyor veya sonradan kazaniliyor maalesef. Bence cok ufakken besleme sirasinda havladiklari icin korkmus minnos :KK43: nasil gecer hicbir fikrim yok acikcasi ama sakin ve ufak bir cins kopek severek baslayabilir tahminim.
Benim de sorunum benim bebeler sizinkinin aksine bana cekmisler. Sokakta kesi, kopek ne varsa hepsi sevilecek, hepsine gunaydin ya da iyi uykular denecek. Yemek verildiyse yiyip yemedigi kontrol edilecek ve gerekiyorsa zorla yedirilecek 🙈🤦🏼‍♀️😂 korkum bi gun ters bi hayvana denk gelmeleri :KK43:
Yavru kedi- köpek hepsini denedim avuç içi kadar hayvandan bile korkuyor. Beslemeye çıktığımız için her hayvanı gördü, geçer dedikçe de büyüdükçe arttı maalesef
Benim yeğenim de sizin çocuklar gibi böcekleri bile seviyor ona aynı halası diyorlar ama benim kız böyle :)

Ben kaç yaşındayım hala çok korkuyorum. Köpekten ziyade kedi gördüğüm zaman özellikle yanımdan geçtiğinde kalp krizi geçirecek gibi oluyorum.

Bulunduğum site kedi dostlarından oluşuyor ve sitede çok fazla kedi var. Az biraz rahatlamaya başlasam da olmuyor. Mama da alıyorum onlara ama yok, yok..
İşte ben de sizin gibi korkmaması için şimdiden önlem almak istiyorum konuyu ondan açtım

Birden başlamadı aslında bebekliğinden beri hayvanlardan rahatsız oluyor, büyüyüp tepkilerini göstermeye başlayınca aslında ne kadar şiddetli olduğunu anladım
Bu pandemi dönemimde de iş iyice çığrından çıktı
Hayır,kimse korkutmadı

Sosyal izolasyon nedeniyle olabilir. Siz ve babası dışında kimseyi görmemesi nasıl davranacağını bilememesine de neden olabilir. Çünkü önünde model alabileceği fazla kimse yok. Mümkün mertebe sosyalleştirmeye çalışırsanız, diğer çocuklarla özellikle de yaşıtlarıyla vakit geçirebilirse iyi olur. Bir süre sonra onların da hayvanlara olan yaklaşımlarını algılayabilecek çünkü.

Korku ya yaşantı ya da sosyal yolla edinilir.Kuzu bir sesten de bir görselden de bu korkuyu edinmiş olabilir. Tavsiyem ona olumlu yaşantılar kazandırmak fakat yavaş yavaş. Boyama kitapları zaten varmış, mutlaka vardır ama bununla ilgili hikaye kitaplarıyla da daha fazla haşır neşir olabilir. Etkileşimli kitaplar var kuzunun yaş dönemine uygun. Ben İngilizce öğretmeniyim, dil edinimine bakış açınızı bilemem tabi ama ister İngilizce, ister Türkçe hayvanlarla ilgili şarkılar, çizgi filmler izletebilirsiniz. Ezberleyince birlikte söyleyebilirsiniz, hayvanları gördükçe birlikte şarkı söyleyebilirsiniz. Onun haricinde hayvan fotoğraflı kartlar ile hafıza oyunu yapabilirsiniz. Eşleştirdikçe sesler konusunda taklitle onu alıştırabilirsiniz. Hoşuna gidecek komik videoları ilk önce siz izleyip sonra onunla paylaşabilirsiniz. Tanıdıklarınızın evcil hayvanlarıyla yavaş yavaş ısındırabilirsiniz. Bu bir süreç büyüyünce mutlaka geçecektir.Tabi mutlaka bir pedagog ile görüşmenizde fayda var.
Hepsini yapıyoruz, Ali babanın çiftliğini söylüyor, hayvan sesleri çıkarıyor, evde o kedi oluyor ben köpek kovalamaca oynuyoruz, baby tv izliyor hayvanları seviyoruz diye bi çizgifilmi var ona bayılıyor vs. Ama yok yani görünce titremeye başlıyor
bebek kedi köpek görünce de korkuyor hatta oyuncak köpeği var o havlayınca bile korkuyorum deyip kapatıyor
Yakın zamanda ailemin yazlığına gidicez orada iki insan görsün, sosyallessin zaten bol bol hayvan var. Artık tepkisine göre pedagogdan destek alıcaz
Teşekkür ederim bilgiler için size de

Haklısınız ben bi ara uğraştım fakat artık bırakın sevmeyi ta uzakta uykudaki köpekten bile korkuyor

Sosyal izolasyon nedeniyle olabilir. Siz ve babası dışında kimseyi görmemesi nasıl davranacağını bilememesine de neden olabilir. Çünkü önünde model alabileceği fazla kimse yok. Mümkün mertebe sosyalleştirmeye çalışırsanız, diğer çocuklarla özellikle de yaşıtlarıyla vakit geçirebilirse iyi olur. Bir süre sonra onların da hayvanlara olan yaklaşımlarını algılayabilecek çünkü.
Yiğenim kızımdan küçük böceklere, kedilere, tavuklara her şeye dokunuyor, seviyor.
Ay sonu onların yanına gidicez belki onu görürse cesaretlenebilir diye umuyorum.
Benden başka kimseyi görmüyor çocuk yaşıtı bi arkadaşı var onun da annesi çalıştığı için haftada bir görüşüyoruz, yetmiyor
Şu pandemi de araya girince iyice yabani oldu maalesef

Özgül fobi tanımına uyuyor sanki bence. Biliyorsunuz fobilerin kişide nasıl/neden dolayı ortaya çıktığı hakkında tek bir temele dayanan bir açıklama söz konusu değil, çok geniş bir yelpazesi var. " 2-4 yaşları arasındaki çocuklarda hayvan korkuları yaygındır. Bu korku çocuk hiç hayvanlarla karşılaşmadan veya zararlı olduğunu öğrenmeden önce başlayabilir " "Kişiden kişiye değişiklikler olmakla birlikte bu durumlarda en sık görülen belirtiler şunlardır: ....... titreme/terleme olur,...... vb." Türkiye Psikiyatri Derneğinin sitesinde bu konuyla ilgili derli toplu bir yazı buldum sizin için. Buradan link paylaşılıyor mu bilmiyorum, sayfayı size özelden yollayacağım. Yukarıdaki alıntılar da o yazıdan. Umarım kısa zamanda sağlıklı bir şekilde hallolur.

kuzum benim canı yanacak diye korkuyordur. beni de köpekler peşlediğinde uzun bir süre köpek görürsem yön değiştiriyordum hala öyleyim... tabi benimki doğal tetiklenmiş bir korku. ama yavrunuz bir akranıyla hayvan severse hatta sevmesine bile gerek yok karşıdan baksalar arkadaşı sevdiğinde o da belki elini uzatır dokunmak ister.

Merhabalar
Kızım 2,5 yaşında hayvanlardan çok korkuyor. Sokakta kedi köpek gördüğü gibi titremeye başlıyor.
Evde evcil, bizimle yiyen içen bir papağanımız var ondan da çok fazla olmasa da korkuyor, yanına yaklaştığında tepki veriyor.
Ha geçti ha geçecek derken bugün ta uzaktaki köpeği görüp titremeye başlayınca farkettim ki eve kapanınca iyice artmış korkuları

Kitapları-boyamaları hayvanlı, sürekli olarak hayvanlardan zarar gelmeyeceğini anlatıyorum ama yok nafile. Bu arada ben de hayvanlara çok düşkünümdür, bebekliğinden beri sokaklara mamalar koyduk, sevdirdiğim de olmuştu. Neden böyle bi durum oluştu, geçer mi, geçerse nasıl geçer? bunlar hakkında değerli fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
Not: bugün araba seslerinden, sokak gürültüsünden de korktu ve hemen titremeye başlıyor :/
Erkek kardeşim de öyleydi sokakta köpek görse yolumuzu değiştirmemiz için yalvarırdı şimdi aşırı seviyor tabi ki ilerde geçer yani çok üstüne gitmeyin büyüdükçe korkusu yatışır .

Inanın 4 yaşındaki kızım merdiven inip çıkmayı unutmuş. Arada bir bahçeye çıkarıyorum onu, normalde koşarak merdiven inen kız, elimi tutmadan basamaklara basmaya korkuyor.
Malesef çok kötü bir dünyaya getirdik onları.
"Maskeni çıkarma hasta olursun"
"deprem olursa hızlıca dışarı kaçmalıyız"
"Sakin seni kimsenin öpmesine izin verme"

Onları koruyalım derken psikolojilerini bozuyoruz ama yapacak bir şey yok dediğim gibi dünya kötü artık.
Bu arada 7 yaşındaki oğlum da böcekten hatta sinekten bile korkmaya başladi son dönemlerde. Bence bu karantina olayı ciddi kaygı yarattı çocuklarda.
Düşünsenize pat diye okullar kapaniyor, işe giden ebeveynler artik işe gitmiyor... disari cikmak yasak.. eve kapanip korunmaya çalışıyorsunuz.bir çocuk için ne kadar korkunc bir süreç değil mi?
Insallah zamanla düzelirler. Gerçekten zamane çocukları çok yıpratıcı şartlarda büyüyorlar.

Back
X