Kızıştı nın kelime anlami nedir?

Hayvan severler ve besleyenler bilir daha çok. Hayvanların çiftleşme dönemi geldiğinde kullanılır kızıştı diye. Kızışma dönemi de denir hatta

Her ne kadar samimiyet olsa da, üstünüz size liderlik tavrı sergilese de ölçüyü bilmeniz gerekir.
Ben de ekibimdeki insanlara yöneticilik taslamam, hanım desinler, emir vereyim demem, samimiyizdir fakat laubaliliği de kaldıramam.
Kızgınlık anlamında kullandıysanız da kızıştı demek hoş değil, kızdı veya sinirlendi denebilir.
Kızışmanın TDK anlamı ise hayvanların çiftleşmek için azgın davranmasıdır.
Gerçekten konuştuğunuz dili bilmeli, kullandığınız kelimelerinde anlamından haberdar olmalısınız.
Ne dediğinizi bilmemenin mazereti olamaz. Kızgınlık bile bir yöneticiye karşı kızıştı olarak ifade edilmez.
Samimiyetini ve arkadaşça yaklaşımını suistimal etmiş olursunuz.

Cinsel manada bılıyorum ancak kullanıldıgı yere gore anlam degıstırebılır.
Fakat sızın kullandıgınız cumlede cınsel manada olmus, mesela bır arkadasınıza bugun ofıste cok gergınlık oldu herkes cok kızıstı bırbırıne desenız buda , atıstık bozulduk , manasına gelırdı cogul olarakq

Evde anne babanızla da samimiyetiniz vardır ama onlara bu kelimeyi kullandığınızı sanmıyorum. Samimiyetten bahsetmişsiniz de..

ne olursa olsun değil patron başkası olsa sinirliyken kimseyle dalga geçer gibi konuşmazdım konuşulmasını da hiç doğru bulmuyorum ki sinirli anda sizin bu şekilde bir cinselliği kasdetmesenizde ciddiyetsiz olduğunuzu gösterir bana göre
bir de
ben cinsellik anlamını bilmiyordum

Genelde hayvanlar için kullanılır maalesef. Çook büyük bir pot kirmışsınız. Geçmiş olsun yapacak birşey yok artık. Zamanla unutulur inşaallah.

Kızıştı, diğer tüm anlamları cinsel isteğin artması anlamından arkada kalmıştır. Büyük bir çoğunluk için anlam %80 budur %20 lik ise rekabet arttı gibi hani bir konu hakkında ya da bir mücadele hakkında sona yaklaşıldığını vs anlatır.

Merhaba bugün iş yerinde patron ile bir konu hakkında konuşuyorduk arkadaşlarla. Çok alakasız bir konuda hepimize biraz sert çıktı -ofisle ilgili birkaç problem var ve bu ara sinirli- biz de patronumuzla öyle samimiyiz ki ben de dahil arkadaşlarımızla hiçbir sekilde patron çalışan ilişkisi yok. Belki bu da size fazla samimi gelebilir ama kendisi öyle istiyor. Oturur bize saatlerce esini anlatır mesela. Neyse... Ben de bize sert çıktığı için o anda agzimdan bizim patron kizisti cümlesi çıktı. Ve inanın niyetim bel altı değildi kizdi gerildi anlamındaydi. Ve yanlış anladı. Sen bana ne demeye calisiyorsun asıl sen mi kizistin filan dedi. O cinsel manada anlamış. Sonradan araştırdığımda sokak ağzı ile bu manada kullanılıyormuş ama o da biliyor ki öyle lakayit biri değilim. Kendimi anlatmaya çalıştım anlamadı ve surekli bağırdı. Şimdi size soruyorum ben ilk kez cinsel manada kullanıldığını duyuyorum siz nasıl biliyorsunuz bu söz obegini? Bilmediğin cümleyi kurmayacaksin o zaman dedi ve çok kızdı gerçekten. Kendimi nasıl ifade edebilirim?
Tskler.
Edit:
Patron bayan bu arada.
buraya yazdıgınıza gore gerçekten uzulmus olmalısınız patronda affedecektır.yılbasında guzel bır hedıye alın

Bende ilk evvela koca karısına yada kayın aile vesaıre kadın bireye cinsel anlamda bu ifadeyi kullandıgını dusundum.. Yakısı bulmadım.Genelde küfür eden ve argo kullanan bı yapısı varsa zaten düzeltmeye calıssanızda o anlama cekmesı zaman alabilir.Siz kendısınden özrünüzü dileyin sonrasını ona bırakın.

patron kötü niyetliymiş. ortalık kızıştı da denir, o zmn ne oluyo ortalıktaki herkes azıyo mu.... patronun saçmalamış

kızısmak hayvanların kızısması olarak algılanır
kızısma donemlerı vardır
oyuzden bel altı anlaması normal
kızdı demek yerıne kızıstı deyınce sız :D

patron calısan arasındakı mesafe cok onemlı ne olursa olsun bu korunmalı

Merhaba bugün iş yerinde patron ile bir konu hakkında konuşuyorduk arkadaşlarla. Çok alakasız bir konuda hepimize biraz sert çıktı -ofisle ilgili birkaç problem var ve bu ara sinirli- biz de patronumuzla öyle samimiyiz ki ben de dahil arkadaşlarımızla hiçbir sekilde patron çalışan ilişkisi yok. Belki bu da size fazla samimi gelebilir ama kendisi öyle istiyor. Oturur bize saatlerce esini anlatır mesela. Neyse... Ben de bize sert çıktığı için o anda agzimdan bizim patron kizisti cümlesi çıktı. Ve inanın niyetim bel altı değildi kizdi gerildi anlamındaydi. Ve yanlış anladı. Sen bana ne demeye calisiyorsun asıl sen mi kizistin filan dedi. O cinsel manada anlamış. Sonradan araştırdığımda sokak ağzı ile bu manada kullanılıyormuş ama o da biliyor ki öyle lakayit biri değilim. Kendimi anlatmaya çalıştım anlamadı ve surekli bağırdı. Şimdi size soruyorum ben ilk kez cinsel manada kullanıldığını duyuyorum siz nasıl biliyorsunuz bu söz obegini? Bilmediğin cümleyi kurmayacaksin o zaman dedi ve çok kızdı gerçekten. Kendimi nasıl ifade edebilirim?
Tskler.
Edit:
Patron bayan bu arada.

Ortamınız fazla laubali geldi.Patronunuz tabiri caizse kendi kaşınmış.Bu kadar yüz verirse olacağı bu.

Hangi lafın üzerine tartışma ortamında patronuna patron kızıştı dedin merak ettim ben asla kullanmazdım genelde cinsel anlamda kullanılıyor bazı laflar maksadını aşıyor her kelime masum değil dikkat etmek lazım

Ben cinsel manada kullanıldığını biliyordum :KK51:
Biraz kötü bir kelime olmuş, bilmediğiniz bir kelimeyi bir daha kullanmayın. Patron da haketmiş ama bu kadar laubali iş ortamında neden abartıyor ki o sözcüğü? Mesafe konulamamış aranızda. Gereksiz samimiyet.. Bana ne onun kocasından yani? O aranızda mesafe koyamıyorsa bence artık işe devam edecekseniz siz koyun.

TDK'ya göre anlamı.
1. nsz Yüksek bir dereceyi bulmak, çok ısınmak
2. Bitkiler, ıslaklık ve mikropların etkisi altında çürürken ısınmak
"Ot balyaları kızıştı."
3. Hayvan, eş isteme zamanı gelmek, kösnümek
"Aygır kızıştı."
4. Zorlu, sert, kızışık bir durum almak, şiddetlenmek, artmak
"O dönem politik ortam zaten kızışmıştı." - A. Ümit
5. Hızlanmak, hareketlenmek
"Erkekler arasında sahte kadın olup olmadığı üstüne tartışmalar kızıştı." -

Ben de bu şekilde biliyorum, herhangi bir olay, eşya hakkında söylese idiniz diğer anlamlara yorabilirdik ama bir canlı için "kızıştı" kelimesi kullanılınca 3. anlama denk geliyor.

İnsanlar için "kızıştı" denmez normalde.

"Yanlış kullanmışım kelimeyi, yanlış biliyormuşum" deyip özür dilemelisiniz.

Cümledeki anlamia göre degisir..mesela ortalik cok kızısti demek gerilmek yükselmek icinden ćıkılmaz hal almak..kediler fena kızısti demekte mesela mart ayinda falan kediler cok bagirir miyavlar ya ciftlesmek ister o anlamda..ama sadece patron kızıstı demisseniz cinsellik gelir akla ama patron degilde ortam kizısti deseniz ortamdaki hareketlilik heyecan ve sinir gelir akla..

Tskler.
Edit:
Patron bayan bu arada.
cok kötü bir kelıme patronun senı kovsa haklı :)

Back
X