ablam 24 senelik evli..acısıyla tatlısıyla çok badireler atlattırlar..en son eşi böbrek nakli oldu hastanede yattı kalktı onun için..onuda atlattılar..ama ne olduysa bu adama birşeyler oldu bi karı buldu kendine ablamı evden kovdu..defol git demiş..ablam yaza kadar bekle kızımızın okulu tatile girsin öyle ayrılırız demiş..hayır defolup gideceksin demiş..ablamda mecbur baba evine geri döndü..kızı ve oğluyla..oğlu üniversitede ama kızı orta okula gidiyor..babam ona bir daire verdi..orada bir hayat kurdu çalışmaya başladı..kızına annem bakıyor..çocukları başından attı o karıyla gününü gün ediyor..revamı bu bilmiyorum..içimiz yanıyor..ablam boşanmayacam diye tutturdu..o kadın hayatı boyunca metres hayatı yaşasın diyor..nikahı vermeyecem diyor..inat etti..aklınca intikam alıyor..ama ben o kadınla konuştum..nikah benim için önemli değil dedi..nedenilebilirki..ikiside Allahından bulsunlar..o çocuğun boynunu büktüler ya Allah onları taş etsin taş..çok uzattım..benim sormak istediğim ablamı ikna edeceğim boşansın zaten bu adamdan hayır gelmez..ama elinde avucunda ne varsa alalım..o kadına tazminat açalım..ama nasıl?avukata verecek para yok..ablam çalışıyor..acaba benim elimden ne gelri?ben ablamın yerine bişeyler yapabilirmiyim?bana akıl verin nolur?
zina davası acın, devlet sızı adınıza avkat tutar eger maddı gucunuz yoksa yada avukat masraflarını mahkemede alacagınız kazanctan keser oyle anlaşabılırsınız.
Zinanın Medeni Kanundaki sistematiği,
Ø
Boşanma hakkında bilgi,
Ø
Zina
1- Zinanın Tanımı ve Unsurları
a- Evli olmak
b- Başkası ile cinsi ilişki
c- Kusurlu olma
2- Zinada Eşitlik Kuralı
3- Zinanın İspatı
4- Zina Mutlak Boşanma Sebebidir
5- Dava Hakkını Düşüren Nedenler
a- Zina yapan eşin affedilmesi
b- Dava açabilme süresi
Boşanmanın özel sebeplerinden biri olarak düzenlenmiş olan zina konusunu etraflıca ele almadan önce, zinayı yasa koyucu Medeni Kanunumuz da nasıl bir sistematiğe göre yerleştirdiğini incelememiz konuyu anlamamıza yardımcı olacağı kanısındayım.
YASA METNİ
Kanun No: 4721
Kabul Tarihi: 22.11.2001
Resmi Gazete: 8.12.2001 - 24607
Başlangıç
Birinci Kitap: Kişiler Hukuku
İkinci Kitap: Aile Hukuku
1. Kısım
1. Bölüm: Evlilik Hukuku - Evlenme
1. Kısım
2. Bölüm: Evlilik Hukuku - Boşanma
A. Boşanma sebepleri
I. Zina
Madde 161.- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
II. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
Madde 162.
…
III. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
Madde 163.
…
IV. Terk
Madde 164.
…
V. Akıl hastalığı
Madde 165.
…
VI. Evlilik birliğinin sarsılması
Madde 166.
…
B. Dava
Madde 167. - 169.
C. Karar
Madde 170. – 183
D. Boşanmada yargılama usulü
Madde 184.
1. Kısım
3. Bölüm: Evlilik Hukuku - Evliliğin Genel Hükümleri
1. Kısım
4. Bölüm: Evlilik Hukuku - Eşler arasındaki mal rejimi
2. Kısım
1. Bölüm: Hısımlık - Soybağının kurulması
2. Kısım
2. Bölüm: Hısımlık - Aile
3. Kısım
1. Bölüm: Vesayet - Vesayet Düzeni
3. Kısım
2. Bölüm: Vesayet - Vesayetin yürütülmesi
3. Kısım
3. Bölüm: Vesayet - Vesayetin sona ermesi
Üçüncü Kitap: Miras Hukuku
Dördüncü Kitap: Eşya Hukuku
…
BOŞANMA
Tarihi gelişimine baktığımız zaman, boşanma eski devirlerde de uygulaması olan oldukça eski bir kurum olduğunu görürüz.
Aile kişiler kadar toplum içinde son derece önemli bir kurumdur. Evliliğin ufak tefek şeyler yüzünden sona ermesi düşünülemez. Anayasa 41'inci maddeye göre "Devlet aileyi korumak için gerekli tedbirleri almakla görevlidir."Asıl olan ailenin devamlılığını sağlamaktır. Bunun için boşanma sebepleri sınırlı tutulmuştur ve bu sebeple boşanma sebepleri kanunda tek tek sıralanmıştır. Boşanma mutlak mahkeme kararıyla olmalıdır. Bazı ülkelerde zaman zaman yetkili memur önünde boşanma esası kabul edilmişse de ezici çoğunluktaki birçok ülke ve bu arda bizde de mahkeme kararı olamadan boşanma mümkün değildir. Türk Medeni Kanunun da boşanma sebepleri beş ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar sırasıyla
Zina(161), Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış(162), Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme(163), Terk(164), Akıl hastalığı(165) ve
Evlilik birliğinin sarsılması(166) şeklinde sıralanmıştır.
Hakîm kanunda yazılan sebeplerden başka sebeplere dayanarak boşanmaya karar veremez. Bu zorunluluk kanunilik ilkesinin bir gereğidir.
Boşanma ölüm, gaiplik, cinsiyet değişikliği ve hükümsüzlük gibi evliliği sona erdiren (ortadan kaldıran) sebeplerden biridir. Eşler henüz hayatta iken, bir eşin kanunda öngörülmüş olan sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakîm kararı ile son vermedir.
Türk Medeni Kanunu da
boşanmanın sebebe ve hakîm hükmüne dayanması görüşünü benimsemiştir.
Kanunumuzun kabul etmiş olduğu boşanma sebepleri, mahiyetleri ve kapsamları bakımından birbirinden çok farklıdır. Gerçekten bunlardan bir kısmı zina, hayata kast ve pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı gibi belli olgulara dayandırılmış bulunmaktadır. Bunlara
özel boşanma sebepleri diyoruz. Boşanma sebeplerinden bazıları; yani
Evlilik birliğinin sarsılması(166) ile aynı madde de düzenlenen
eşlerin anlaşması ve
eylemli ayrılık ise
genel boşanma sebeplerindendir.
Boşanma sebepleri ayrıca
mutlak boşanma sebepleri ve
nisbi boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Şimdi boşanmanın özel sebeplerinden "
zinayı" ayrıntılı bir şekilde ele alalım.