Filmin tanıtımını yaptıktan sonra izlenimlerimi paylaşmaya geldi sıra..
Ne kadar objektif olabilirim bilmiyorum. Ama zor beğenen, film konusunda kaprisli biri olduğumu söyleyerek belki size biraz ipucu vermiş olabilirim.
Öncelikle film, Marquez’in aynı isimli kitabından bir uyarlama. Kitabı okuyup filmi beğenmek biraz zor.. Kitabı okumasaydım beğenir miydim, buna da cevap vermek zor.
Marquez’e olan hayranlığımı dizginleyecek/dengeleyecek iki tane olumlu bilgi vardı bende filmi izlemeden önce. Javier Bardem’in oyunculardan biri olması ve Giovanna Mezzogiorno’nun bir aşk filmine çok yakışacak bir güzelliğe sahip olması. Shakira’nın soundtracke katkısını da unutmayalım.. Sesindeki çatlaklık, kırıklıklarla dolu bu aşk hikayesine çok yakışmış.
Ama bunlar yeterli gelmedi. O kadar önemli bölümler atlanmış ki.. Marquez zaten kitaplarının filme çekilmesine kolay kolay izin veren biri değil. Bunda haksız da sayılmaz. Yönetmen yıllar süren uğraşlarından sonra ikna edebilmiş. Yönetmenin tarihinde çok önemli bir film yok. Harry Potter’ i önemli film sayanlar için bir tek o var arşivinde. Bu doğru bir yaklaşım mıdır bilmiyorum. Marquez’i Latin Amerikalı ve belki de dünyadaki önemli yazarlardan ayıran en önemli özellik sınırsız hayal gücünü, olağan üstü kelimelerle yazıya dökme yeteneğidir. Hayal gücünün beyaz perdeye aktarılmasında ya çok daha usta bir yönetmen ya da ve hatta en önemlisi sınırsız bütçeye sahip bir yapımcı gerekirdi.
Javier Bardem hayal kırıklığı yaratıyor ve benim bir düşüncemi haklı çıkartıyor. İzleyeceğim filmleri seçerken öncelikle yönetmene bakarım. Çok iyi bir yönetmeni, en vasat oyuncudan bile iyi bir performans çıkartabilir. Ha kazara olur da iyi yönetmen, iyi oyuncuya denk düşerse sahne çekim deneme sayısı azalır, ilk bilemediniz ikinci çekimde istenen başarıya ulaşılır. Kötü oyuncuda ise bu sayı artar ama sonunda iyi yönetmenin sihirli elleriyle, iyi performans ortaya çıkar. Bana göre Bardem’in en kötü performansı..
Her defasında; “novel by” olan bir filme gitmemem lazım diyorum ama bazı yazarlar var ki verdiğim sözü unutturuyor bana.. geçmişi unutup gidiyorum. Her zaman da içimde aynı umut. Yok canım Marquez izin vermez dalga geçilmesine, mutlaka müdahale etmiştir.. Sonra bakıyorum düdük yine paranın. Ortada ne kadar para varsa yapılabilecek işin sınırları da onunla belirleniyor. Hele ki konu Marquez’in sınırsız hayal gücü ise..
Sonuç olarak: Aşk fimi sevenler ve kitabını okumamış olanların gitmesinde bir sakınca yok. Görülmese kaybedilecek bir şey de yok…