Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır; Komşuluk İlişkilerinizin Paylaşım Alanı...

terlik

İYİLİK MELEĞİ
Kayıtlı Üye
15 Ağustos 2008
2.802
15
158
Apartmanınızda, mahallenizde, işyerinizde kısacası çevrenizdeki komşularınızla ilişkileriniz nasıl?... Eski bir atasözü vardır ya : ''Komşu komşunun külüne muhtaçtır.'' diye.
Ben 13 yaşlarındayken bu atasözünü doğrulayacak bir anı yaşamıştık annemle. O zamanlar kek yapmak istediğinizde tencereden bir kap vardı üzerinde camdan iki gözü olan, tencerenin ortası şimdiki kek kalıpları gibi çıkıntısı olan. Evimiz kaloriferliydi. Çoğu kişinin evinde kömür sobası vardı. Derken birgün annem kek yapacak oldu ve kül yok. Annemin yatak odası yan bina ile bitişikti ve yandaki binadaki bayanlada çamaşır asarken vs muhabbet ederlerdi. Birden annem hanıma (onlar soba yakıyorlardı) külün varmı komşu deyince kadında bakayım dedi ve kül var dedi. Annemin o kek kalıbının altına konan kül konulması gereken kaba külü koydu. Ve komşu teyzeyle annem güle güle bir hal oldular bak atasözü gerçek oldu komşu diye.
Evet böyle bir anektotdan yola çıkarak sizlerin komşuluk ilişkileriniz nasıl? Şimdilerde kapı komşusunu tanımıyor insanlar. Gerçi bu da çok katlı apartmanlardan kaynaklanıyor deniyor ama sizlerin komşuluk ilişkilerinden anılarınızı, yaşanmışlıklarınızı paylaşmaya davet ediyorum sizleri.... Buyrun... a.s.
 
Son düzenleme:
Toplum olarak güzel olan,değerli olan,kalıcı olan ne kadar alışkanlıklarımız varsa yavaş yavaş kayboluyor hepsi..komşulukda bunlardan biri..özellikle büyük şehirlerde,turistik yerlerde ,sitelerde oturan insanların komşuluk ilişkileri nerdeyse yok gibi..bende sitede oturuyorum,45 daire var bu blokda.ama sadece kapı komşumla görüşüyorum..eskiden çok faklıydı herşey..bi yemek yapılırdı,börek açlırdı yada bunun gibi şeyler işte,bi tabağa konur götürülürdü komşuya..ötekini çağır berikini çağır derken bir sürü komşu muhabbete otururlardı..bi sıkıntıda komşu kapısı çalınırdı..ya bambaşkaydı yani..ben kapı komşumla hala böyleyim ama bir kişi işte sonuçta..asansörde selam verip geçiyoruz diğerlerine..insan ilişkileri bile değişti..herkesde hata var aslında..tahammülümüz kalmadı hiçbişeye..yeni bi insan tanımaya,yeni bi komşuluğa başlamaya üşeniyoruz sanki..amann kim gidicek şimdi ya..ay bi selam versem alır çocuğunu gelir ikide bir,ay çok yorgunum zaten,aman kapım çalmasın diye diye böyle olduk...hayırlısı bakalım

not: bu bir özeleştiridir :))
 
Biz hala yaşıyoruz bu komşuluğu.Bulunduğum yer nefes alamayacak kadar kalabalıklaştı buradan daha sakin bir yere taşınmak istiyorum ama komşularımdan vazgeçemiyorum
 
benim pek görüştüğüm yok. yolda görürsem selamlaşırız ama ben evlendiğimden beri bu muhite alışamadım ve bunun bir sebebide burdaki insanlar. aslında apartmandaki komşularım iyi insanlar ama nasıl desem biraz yapışkan tipler. biraz yüz versem kocalarını uyutup gecenin 12sinde çay içmeye gelirler . benim annemlerden gördüğüm mesela evin erkeğiinin olduğu bi saatte gidiyorsak kesinlikle erkeksiz misafirliğe gidilmez. bunlar böyle değil. herbişeyleri ortak onun tenceresi öbüründe falan dağınık tipler onun için mesafeliyim. kimseyle malesef fazla görüşmüyorum.
 
bizim komşuluk ilişkilerimiz de çok iyidir
hepsiyle çok iyi aramız
başka biryere taşıncaz ama komşuluklarımız
bitcek diye gitmek bile istemiyoruz
bayra olur bir baklava açılır herkes bir yere toplanır
kucucuk ocaklarda yufka yapılır kımse kımseyı kırmadan üzmeden
bir de bütün komşularımız bizim köylü onun etkisi var mı bilemiyorum
ama hepimiz her konuda birbirimize yardımcı oluruz gül gibi geçinir giderizkaydirigubbakcemile4
 
biz 19 sene aynı apartmanda oturmuştuk. oradaki komşularımızla artık akraba gibiydik.
sonra ordan taşındık 1 sene başka bir muhitte oturduk ailemle ve ben sonrasında evlendim.
şimdi oturduğum semti hiç mi hiç sevmiyorum. benim anlaşabileceğim insanlar nerdeyse hiç yok gibi. :1no2:
2,5 senedir evliyim 12 dairelik apartmanda yüzünü görsem tanımayacağım insanlar var. zaten çalışan kişileriz. sabah çıkıp akşam geliyoruz.
sadece karşı komşumla gece gündüz birlikteyiz ki kendisi kuzenim olur zaten.
:1rolleyes:
 
bekarken komşuluklarıma bişey diyemem gider gelirdik birbirimize yardımlaşırdık paylaşırdık herşeyi
evlendikten sonra pek komşu tutmadım insanlarla diyalog kuramıyorum bu son evime gelene kadar
kiracıyım ev sahibim üstte oturuyor
ilk zamanlar çok güzel anlaştık yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmedi tanıyana kadar tabiki
beni çok kullanmaya başladı vırt cırt girmeler çıkmalar akrabalarını getirmeler her misafirimde gelmeler her işini yaptırmalar........
bide bir huyu var evime aldığım herşey onun götürür canı ne zaman isterse o zaman getirir ay geçer istemesem umurunda bile olmaz sinir olurum
elektrik süpürgemi götürdü bir sefer 1 hafta getirmedi düşünün elektrik süpürgesi hergün açılmazmı süpürüp geri getirebilir
istemeye gidincede yanlış anlıyo kendini kötü borçlu gibi hissediyomuş aynı çatı altında ayrı gayrı olmazmış benimki onun onunki benimmiş:dilcikar:
yok y. abla seninki senin benimki benim diyorum yok olmaz öyle şey diyor
ben evimde yoksa gidip başkasından isteyemiyorum çarşıdan almayı tercih ederim
offf saysam bitiremem bu komşumla yaşadıklarımı
şimdi yaza inşallah kendi evime çıkacam ve komşu tutmayacam mesafemi koruycam gerektirdiği kadar

(yaklaşık 1 senedir evine gitmiyorum anladı bişeyleri aman anlasın zaten en başta yapmam gerekeni en sonda yaptım )
 
Son düzenleme:
yurt disindayim ben, komsularim hep yabanci, evlenmeden önce oturdugumuz yerde birsürü türk komsumuz vardi cok iyiydi hepsiyle aramiz, ama yabancilarla bir olmuyor iste.. Onlarda komsuya gidip gelme komsuda bir cay icme gibi aliskanliklar yoktur zaten, sadece bir kuzenim var aramizda 5dakikalik bir mesafe var onunlada, ikimizde calistigimiz icin bazen haftasonlari görüsebiliyoruz.. yada is sonrasi biryrelere gidip birseyler iciyoruz okadar..

Kendi adima konusuyum eskilerde komsuluk iliskileri daha iyiydi cunku hanimlar cogunlukla evdeydi benim annem ve butun komsulari ev hanimi ve dogal olarakda cok vakitleri oluyordu gidip gelmek icin birbirlerine.. ama bu zamanda erkek veya kadin herkes calisiyor birbirlerini görmeye vakitleri olmazken komsuya nasil vakit ayirsinlarki?
 
bız 5 senedır sımdıkı evımızde oturuyoruz..bır kac komsu dısında...cok ıyıyız..
haı derler yedıgımız ıcıtıgımız bıle bır....
onceden lojmanda oturuyorduk..tam 13 sene oturduk...karsı komsumuz yuksel teyze vardı halaen gorusurduk...
onlarla bır baskaydı komsuluk..hem annem ıyı anlasırdı...hem ben benım yasıtımda 3 kızı vardı...
orda cok daha ıyıydı....
burdada annem komsularımızla ıyı ben calısıyor olunca ancak hafta sonları..gorusebılıyorum...
allah korusun ınsanın basına bır sey gelınce akrabadan ..cocuktan once ılk yardıma komsu gelır bence..
o yuzdende sahıp cıkmak gerekıyor...ılıskılere..
 
şu an aile apartmanındayım..:delphin:
bundan önceki evimde 44 haneli bir apartmandaydık.hiç kimse kimsenin yüzüne bakmazdı..ne selam vermesi suratımıza asansör kapısı kapatılırdı.
ben bekarlık apartmanım gibisini görmedim..10 dairelik bir apartman..
ama herşey orda..
kardeşlik,dostluk..birlik beraberlik..Allahım bin kere razı olsun hepsinden..bizde de hakları çok vardır..hepsinden ayrı ayrı anne gibi ilgi görmüşümdür.
nişan arifemde,düğün arifemde hem yanımda oldular her bir işin ucundan tuttular.
hastanede yattım iki kere ikisinde de akrabalarımla birlikte başımda durdular gecenin bir yarısına kadar..
onlar için dicek o kadar cümle varki..
naile ablalar,sebahattin dedeler,birsen ablalar,hatcoşlar,şengül ablalar,sündüz ablalar,selma ablalar,yıldız ablalar,ayşe teyzeler..ve babamın evi..
bir ev gibiyiz..
çok seviyorum hepsini.Allahım eksikliklerini göstermesin.
 
komsuluk yapmak icin, karsindaki insan da bagli,
yasadigim ülke dolayisiyla komsuluk nerdeyse 0 düzeyinde,
ben yinede yemek götürürüm arasira komsulara, gözler soru isareti, surat :1shok: bakarlar:roflol:
italyan ve alman komsuyla da böyle tanisdim simdi bana gelirler
ha birkac da rus aile var, digerleriyle duvarlari hala asamadik henüz:sm_confused:
tatile geldigimde tam manasiyla acisini cikariyorum,birkac komsum var,Allah razi olsun.:Saruboceq:
yalniz ne sofraya otururum, ne de evde otururum, yasasin tatil:lepi:
 
komsuluk yapmak icin, karsindaki insan da bagli,
B]


malesef benim komşularımda bekarlığımda kaldı apartmanımızdaki yaşıtlarım evlendi hepsi başka başka şehirlere gelin gittiler.memlekete gelince görüşüyoruz sanki hiç ayrılmamışız gibi eskilerden konuşuyoruz ama eskide kaldı onlar çok özlüyorum çooook
şimdi o evde ablam oturuyor aynı eski düzen var komşuluk adına
saolsunlar bi toplantı olduğu zaman beni ve annemide çağırıyolar ben öylesi komşu isterim
 
Benimde komşularım iyiler çok şükür hepsiyle gidip gelmiyorum fakat bazı komşularla karşılaştığımızda selamlaşır muhabbet ederiz. Diğer 3 tanesiyle gidip geliyoruz. Bir ablamız var yaşı büyüktür kendini görseniz yaşını göstermiyor. O apartmanın yöneticisi bende yardımcısıyım. O komşulara derki beni yönetici sanıyosunuz ama herşeyi ayarlayan hesapları yapan odur der benim için. . Getirir dökümleri hadiiii hesapla. Yada apartmana yapılması gerekenleri söylerim hadi o paraları toplar. Bilhassa onunla ve onun altındaki ressam ablamızla aramız çok daha iyidir. Kafa dengiyiz anlayacağınız.
Hepinize iyi komşular versin yüce Rabbim...
kaydirigubbakcemile3
 
allah şükür komşularımın hepsi iyi,kimin kapısını çalsam geri çevirmeyecek insanlar,ama bu aralar bir tanesiyle sorunum var ama kırılacak diye bir türlü konuyu açamıyorum,çünkü gerçekten çok iyi niyetli bir insan.ama biraz düşüncesiz davranıyor.olay şu ben kendi oğlumu öğlen arabayla okuluna bırakıyorum,onun çocuğunun okuluda bizim okulun yolu üstünde onuda bırakıyorum,aynı saatte giriyorlar bu sorun değil ama sorun olan bir kaç haftadır 2 yaşında bir çocuğu daha var onuda veriyor yanıma,ben zaten daha acemi şöförüm,o çocuğun sorumluluğunu üzerime almak istemiyorum,birde arabada çok bağırıyor,her tarafı karıştırıyor,dikkatimi dağıtıyor.ya bi kaza geçirsem,birde o çocuğa bişey olursa diye çok korkuyorum.nasıl söylemeliyim bern bunu ona kırmadan yaa!biliyor aslında acemi olduğunmu,kendisi akıl etmesi gerekmezmi bunu?
 
bizim apartmanda bi turk ailesi var
Ailece çok sekerler, amca, esi, çocuklari
Allah razi olsun onlardan vallahi...tasindik kostular, agladik kostular, gulduk kostular
hepsi çok iyi...
komsuluk çok onemli yaa
 
allah şükür komşularımın hepsi iyi,kimin kapısını çalsam geri çevirmeyecek insanlar,ama bu aralar bir tanesiyle sorunum var ama kırılacak diye bir türlü konuyu açamıyorum,çünkü gerçekten çok iyi niyetli bir insan.ama biraz düşüncesiz davranıyor.olay şu ben kendi oğlumu öğlen arabayla okuluna bırakıyorum,onun çocuğunun okuluda bizim okulun yolu üstünde onuda bırakıyorum,aynı saatte giriyorlar bu sorun değil ama sorun olan bir kaç haftadır 2 yaşında bir çocuğu daha var onuda veriyor yanıma,ben zaten daha acemi şöförüm,o çocuğun sorumluluğunu üzerime almak istemiyorum,birde arabada çok bağırıyor,her tarafı karıştırıyor,dikkatimi dağıtıyor.ya bi kaza geçirsem,birde o çocuğa bişey olursa diye çok korkuyorum.nasıl söylemeliyim bern bunu ona kırmadan yaa!biliyor aslında acemi olduğunmu,kendisi akıl etmesi gerekmezmi bunu?

Baştada söylediğin gibi iyi bir insan demişsin komşun için iyi biriyse, senin söylemene kırılacağını zannetmem. Çocuklarımızı kazasız belasız götürebilmek için; küçüğünü yanımda götürmeyeyim de... küçüğünü zapdedemediğini söyle. Bence o da öyle bir durumda göndermez zaten... bence tehlikeye girme ve söyleki iş işten geçmeden. Kazasız belasız günler dilerim canım... a.s.
 
bende herzaman komşu komşunun külüne muhtaçtır cümlesine katılırım.
yenı taşındığım evde 2 tane komşum var Allah razı olsun zor durumda olduğunda yardımıma koştular.beraber yer içeriz.
ama şunu anladım kı bir insanı ne kadar tanırsan tanı,hemen güvenıp herseyı anlatmamak lazım,paylaşmamak lazım.bazen neden böyle insanlar diyorum.
ama hala insanlığın,dostluğun ve komşuluğun yok olduğuna inanmıyorum.biyerlerde hala yaşanılıyor komşuluk dostluk ve insanlık
 
Son düzenleme:
taşınalı 2 yıl oldu bana uygun bi komşum var
diğerleri yaşça epey büyük..
çalıştığım için de kimseye ihtiyaç duymuyorum..
arkadaş ve akraba çevrem geniş.komşu olmasada olur benim için..
 
Back
X