Alinti*****
öncelikli olarak köpeği ne için şikayet edeceksiniz? gürültü çıkarttığı için? saldırgan olduğu için? sahibinin gerekli önlemi almayarak çevre sağlığını tehdit ettiği için? yani burada sizin her şikayetinize bir argümanla karşılık verilecek, mesela benim köpeğim havladığı için şikayet edilse, ben mühürlü bir desibel ölçer ile, köpeğimden şikayetçi olan kat malikinin evinden 90 desibel sesi ölçtürürüm, duyulmaz ise, şikayet düşer, veya saldırgan olduğu için şikayet edilse, önlerine eğitim sertifikasını koyup, bilirkişi isterim. sizin burada tek vurucu noktanız, köpek ile değil, sahip ile ilgili olmalı.
ne yapılabilir? öncelikle il çevre ve orman müdürlüğünü arıyorsunuz, tutanak tutulacak ise onlar vasıtasıyla zabıta tutar, konu adli olay olmadığı için polisi ilgilendirmez, bu konunun muhattabı öncelikli olarak zabıta ve belediye veterineridir. polisin girişi ancak bu birimlerin yetersizliği halinde olur. mesela siz köyde olan kangalı jandarmaya şikayet eden birisini gördünüz mü?
müdürlüğü aramadan önce, apartman dairesinde yaşıyor iseniz, apartman yönetim planında köpek beslemek ile ilgili madde olup olmadığını araştırın, eğer köpek beslemek yasaksa, zabıta tutanağı sonucu açılacak dava ile kişiyi apartmandan tahliye bile ettirebilirsiniz. aksi durumda hiç bir şey yapamazsınız.
sizin şu anda yapacağınız şikayet şu maddeleri içermelidir :
2. kısım, Madde 5- Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.
bunun dışında hiç bir şekilde şikayet edemezsiniz..
Umarim yardimci olur