Konuşma Problemleri Konuşamayan yeğenim

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

sevbuherk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Ağustos 2013
19
2
86
Mardin
Ankara'nın yabancısı olduğumdan dolayı yardımlarınıza çok ihtiyacım var.

Yeğenim 4 yaşında ve konuşamıyor. tüm işitme ve diğer testlerinde herhangi bir olumsuzluk çıkmadı. doktoru onu rehabilitasyon merkezine göndermemizi söyledi. bu merkezler, konuşma için uygun eğitim veriyorlarmış. ancak hiç bilmiyoruz.

sizin önerebileceğiniz merkezler var mı? lütfen yardımcı olur musunuz? giden, duyan bilen var mı?

Slm canim oncelikle gecmis olsun yigeninize herseyi normalse zaten gececek insanlah:)benimde 4,5 yasinda oglum var oda henuz dogru durust konusamiyor bizde doktora goturduk herhangi bir sorun yok dediler bizimki bu aralar acildi maasallah:)ancak dilinden ben anliyorum zira dedigi seyler pek anlasilmiyor yeni konusmaya basladigi icinama zamanla duzelecek ins sizinki nasil hicmi konusamiyor neler soyleyebiliyor rehabilitasyon hakkindada bir bilgim yok ama yigeninizi surekli cocuklu ortamlara sokun krese falan gonderin bizimkide gidiyor 6 aydir falan ondan sonra acildi zaten biraz allah hepimizin yardimcisi olsun insanlah

canım kardeşim allah hepimizin yardımcı olsun. yeğenim sadece anne diyebiliyor. istediği bir şey varsa parmakla gösteriyor. canı acıyorsa yine aynı şekilde. kreşe gidiyor. allah razı olsun kreştekiler de onun durumunu bildikleri için özenli davranıyorlar. dediklerine göre çocuklarla iletişimi çok iyi değilmiş. yalnız başına oynamayı seviyormuş yazarken bile gözlerim doluyor. ben de bebek bekliyorum kendi adıma da korkuyorum açıkçası.

Ay yavrum ya kiyamam bizimkisi konusuyor aslinda yani ilerleme oluyor surekli peki sizde gelisme olmuyormu hic anne demeye ne zaman basladi mesela bizimkisi cok arkadascanli surekli arkadas istiyor yiyegininizin tek basina oynamasida ayrica arastirilmasi gereken bir konu ama soyle birseyde var tek doktorla kalmayin baska doktorlarada goturun bende goturdum bir cok doktora siz ne doktoruna goturdunuz ne gibi tetkikler yapildi konusamama ve iletisim sorunu akla otizmi getiriyor allah korusun

En kisa zamanda acilir insanlah

Uzman dr gozuktuyse ve sorun yoksa zamana birakin derim bu cocuktan cocuga degisen bi durum..bi yerde okumustum uyumadan once ilgisini cekecek kitaplar okuyabilirsiniz surekli iletisim halinde olmaya calisin o da gayret gosterecektir

GT-S6500D cihazımdan gönderildi

Bazı araştırmacılar çocuklarla iletişim kurma biçimimizi de dil gelişimiyle ilişkilendirmektedir. Yapılan çalışmalarda çocuklarıyla sık oyun oynayan ve oynarken onlarla konuşan, çocuklarına kitap okuyan, çevrelerinde ilgilendikleri, işaretle gösterdikleri şeyler hakkında çocuklarıyla konuşan ve çocuklarıyla daha yalın ve sade bir dil kullanmayı tercih eden ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimlerinin daha iyi durumda olduğu aktarılmıştır.
Televizyon izlemenin ve bilgisayar oyunlarının ilk 3 yaş çocuk dil gelişimine olumsuz etkileri olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeveynlere şarkı söylemelerini, tekerleme ve bilmece oyunu oynamalarını ve oyuncak hayvanları konuşturmak gibi yöntemleri öneriyor.

Bilgisayar ve internet çağında doğan Z Kuşağı çocukları teknolojinin faydaları kadar zararlarını da görüyor. Z kuşağı çocukları teknolojinin sunduğu imkanlarla sınır tanımaz bir şekilde dünyayı keşfetse de özellikle 3 yaşına kadar çocuklarda televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Geleneksel oyunların neredeyse ortadan kalktığı söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda dil gelişiminin 2-5 yaş arası dönemde olduğunu belirterek, dil gelişiminde rol oynayan faktörleri zekanın, işitme ve görsel algının normal olmasının yanı sıra çocuğun yaşadığı çevre ve sosyoekonomik koşullar olarak sıralıyor.

Hangi oyun ya da oyuncak dil gelişimine faydalı?
• Şarkı söylemek
• Tekerleme ve bilmeceler söylemek
• Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar
• Birlikte yapılan aktivitelerin anlatılması
• Sayı saymaca (1-10’a kadar)
• Resimli kitap okumak, anlatmak, bu sırada sorular sormak. Köpek nerede? Elmayı gösterir misin? vb.
• Oyuncak hayvanları ya da kuklaları konuşturmak.... eşimin amcasının oğlu da 4 yaşında ve konuşmuyor yani konuşuyor ama anne baba su gibi ufak kelimeler söylüyor ama çok asabi sanırım kendini ifade edemediğinden. ve çocuk aşırı tv izliyor annesi sanırım çok tv başında bırakmış dr. götürdüler bir problem çıkmadı ama dr. çok tv izlediği için konuşmuyor demiş..

bir problem yok dediyse dr.bence çok üstüne düşmeyin pedagog adem güneş var burç fm de porgramı var ona sorabilirsiniz bilmiyorum nasıl yetişti ailesel de olabilir çok tv ve pc başında kalıyorsa oyunlar vs ondanda olabilir allah yardımcınız olsun

Merhaba oglum 3 bucuk yasında. 2 yasına yakın hep tv ile buyudu. Aralıksız izledi Bu yuzden knusmasında gecıkme yasadı 2 yastan sonra tek tek kelımelere basladı suanda hersyı soyluyor ama tek tek soyluyor ıkı kelımelik cumlelerı sınırlı süt orda vs dye cumleler var ama hayvanları meyvelerı hem ınglızce hem turkce soyluyor 100 e kadar sayıları ıngılızce ve turkce olarak soyleyp yazabılıyor alfabeyıde aynı sekılde hem turkce hem ınglızce soyluyor şekiller vs hep bılıyor bzı cok sasırtıyor bıldklerıyle ama cumle kurup kendını anltamıyor tek tek soyluyor herseyı fakat sarkı ninni vs uzun uzun soyleyeblıyor onları. Uzun cumlelerı kendı olurstrmada sıkıntı var. Bazı harflerı yanyana koyup okuyabılıyor.sayılarla cok fazla ilgili dıkkatını cekıyor. Çöp adam seklınde ınsan cızebılıyor gozlerını saclarnı vs hepsnı yapyor duyu organlrını bılıp gosterıyor ınglızce ve turkce olarak söylüyor . Mesela birley ararken nerde boya nerde kalem nerde defter vs bu sekılde ‘nerede’ ve anne orda baba orda vs bu tarz ‘orada’ kelımelerıyle bırlestırerek ıkı kelımelık cümle soyluyor Kreşteki psıkologu oglmun dıgerlerınden farklı oldgnu onlarla oynamak ıstemedıgnı pek ıletısıme gecmek ıstemedıgnı soyledı. Arkadasları oturup dersle ılgılıyken oğlum farklı seylerle ılglıymıs hep. Bzımle goz teması vs çok iyi bze cok baglı . Kreş psikologu psikiyatrıye gostermem gerektgnı soyledı sankı braz olumsuz knustu kotu bsey varmıdır oglumda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…