Konuşamıyorum

Latinachica

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Mart 2011
405
958
228
36
Uzun zamandir problem ettiğim bir konu. Ama bugun net olarak anladim ya.
Akici bir sekilde konusamiyorum ben. Bir konuyu anlat deseniz karman corman bisi anlatırım yarısını anlatir yarisi kalir. Olmuyo ya baglamli bir sekilde anlatamiyorum bir seyi. Sebebi sonucu girisi gelismesi hepsi bi sacma oluyo. Aklima o anda kelime gelmiyo. Cümleyi tamamlamakta zorlaniyorum. Dil surcmelerim inanilmaz fazla oluyor. Kelimeleri yanlis telaffuz ediyorum hep.

30 yasindayim, is acisindan iletisim kurmam gerekli. Asamadim bu sorunu olmadi. Ailemde hic iletisim yoktur. Mesela aksam otururuz evde cit cikmaz. Kimse duygularını anlatmaz, yasadiklarini paylasmaz. Sive olarak memleketimizin sivesi baskin oluyor. Ben evde mesela o siveyle konusup disarda kibar konusmaya calisiyorum. Acaba bundan mi oluyo anlayamıyorum.

Biz Turkiyeye sonradan geldik. Evde ailemin Turkcesi oldukca bozuktu ama ben okula baslayinca bikac sene icinde gayet duzgun Turkce konusmaya basladim. Ailemin konuşmasi bile çok duzeldi yani fark eden oluyor ama eskisinden çoook daha duzgun.
Evde niye şiveli konusuyorsunuz ki zaten? Kitap okuyun bol bol.

Sediğiniz gibi aile içinde şive ile konuştuğunuz için dışarda bu durumdan dolayı biraz az konuşabilirsiniz ama esas problem sizin özgüven eksikliği ve kelime dağarcığınızın azlığı. Öncelikle kitap okumanız gerekiyor, sesli şekilde okumalısını ve sonrasında düzgünce bunu anlatmalısınız. Film ve belgesel, haber seyretmek de faydalı olabilir. Esas olan okumak ve konuşmak bol bol.

Bol bol kitap okuyun

Mutlaka kitap okumalısınız. Hem kelime hazneniz gelişir, hem kendinizi daha iyi ifade edersiniz hem de cümleleriniz güzelleşir. Cümleleri tamamlamkata zorlanıyorsanız şimdilik kısa cümleler kurun. Haber spikerlerini dinleyin, onlar gibi konuşmaya çalının. Ve telaffuzunuzu da düzeltmek için mutlaka sesinizi kaydedin.

Ne sıklıkta kitap okuyorsunuz? Yüksek sesle kitap okumayı deneyebilirsiniz. Ses kaydı alıp kendinizi dinleyin. Bir deftere rastgele sorular yazın ve bu soruları yine kendi kendinize detaylıca açıklayın. Bunları da ses kaydına alıp dinleyebilirsiniz. Beğenmediğiniz kısımları baştan alın tekrar cevaplayın aynı soruyu. Tabii bu doğaçlama olacak önceden yazmayın cevapları. O an aklınıza geleni söyleyin.

Cok guzel yontem. Ama en buyuk sorunlarimdan biri zaten biri soru sorduğunda kaliyorum oyle. Cevap veremiyorum dogaclama. Hemen ben bu soruya cvp veremem bilmiyorum moduna geciyorum.

Kitap okuyan biri degilim. Ama ilginc sekilde benim yazi dilim cok iyidir. Makale vs yazmayi cok severim. Ama ayni oranda konusamiyorum. Yazdigim seyleri anlat deseler anlatamam. Mesela 200 sayfa tez yazdim, ama uzerine konusamam

bolca kitap okuyun...

Kitap okuyan biri degilim. Ama ilginc sekilde benim yazi dilim cok iyidir. Makale vs yazmayi cok severim. Ama ayni oranda konusamiyorum. Yazdigim seyleri anlat deseler anlatamam. Mesela 200 sayfa tez yazdim, ama uzerine konusamam
Tez yazmak kolay. Okuduğunuzu süzüp sunarsanız. Ama sizin bariz bir başka probleminiz var. İnsan üzerine yazdığı tez hakkında konuşamıyorsa evet bu bir sorundur. Mesleğim gereği çok okurum, okuduklarımı da süzerek gayet iyi anlatırım. Ama bunu haftada en az iki kitap okumama borçluyum. Ayrıca okuduğum her kitabın özetini çıkarırım. hatta roman bile okusam mutlaka özetlerim. O yüzden pek çok özet defterim var. Yerinizde olsam bol bol kitap okuyup özetlerim. Bunun dışında bir sorum daha var, o da küçükken ailede şiddet gördüyseniz (Fiziksel ya da psikolojik fark etmez) Konuşma bozukluğu ve kekemelik geliştirmeniz oldukça normal

bir diksiyon kursuna gidin

Bol bol kitap okuyun

Arkadaş ortamında daha çok bulunun ve duygularınızı ifade edin.

O yüzden büyük ihtimalle konuşma zorluğu ve heyecan yasıyorsunuz.

Bol kitap okuyun, konuşamama durumunuz kelime eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yanınıza sözlük alın ve her gün o kelimeleri çalışıp cümle kurun. Okuduğunuz kitapların özetini sesli bir şekilde sanki başkasına anlatıyor gibi anlatın. İlk başlarda aklınız karman çorman olacaktır. Hangi olay olmuştu gibisinden, sabırla düşünün ilk hangi olayla başlamıştı diye bu şekilde tüm kitabı akıcı bir şekilde anlatana kadar devam edin. Bunu her gün uygularsanız kısa sürede akıcı hale bürünebilirsiniz. Beyin aktif olarak kullanılmayan kelimeleri geri plana atıyor. Ailenizdeki iletişimsizlikten de bahsetmişsiniz bundan kaynaklı azalan kelimeler kendinizi ifade etmenizi zorlaştırıyor olabilir. Yazıda daha fazla düşünme imkanı olduğu için daha kolaydır. Beyninizi aktif düşünceye maruz bırakmalısınız ki kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilin. Son olarak da Tiroid hormonu, b12 ve d vitamini ölçümlerinizi de yaptırın lütfen. Bunların beyin sağlığına çok büyük etkisi var.

Bu bence de cok guzel bir yontem. Hatta denemeye calisip yapamadigim zamanalr oldu. Bir kelime kullanmissiniz. Sabirla diye. Kesinlikle kilit nokta orasi.

Disardan bakan biri benim icin ilk bakista konusamiyo diye dusunmez aslinda. Ama malesef boyle bir sorunum oldugunu dusunuyorum ben. Konusulmayan bir ailedebuyuyen cocuk nasil konusmayi paylasmayi ogrenebilir ki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…