Merhabalar. Bir kurumda dil ve konuşma bozuklukları uzmanı olarak çalışmaktayım.
Size gelen hastalarımdan yola çıkarak vardığım bazı tespitleri iletmek istiyorum. Faydalı olur umarım.
Konuşma geriliği diğer ifadeyle geçikmiş konuşma vakalarına çok karşılaşmaktayım.
Bu benim tespiterim olmakla beraber literatürü de taradığımda ortak tespitlere vardığımı gördüm.
1- Çocukların genelinde travma durumu söz konusu ( boşanmış aile, hastane sendromu, kardeş dünyaya gelmesi, ilgi eksilmesi, aile içi şiddet, istismar, çok fazla anestezi, korku, ciddi kaza ve düşmeler....)
2- Anne baba yaklaşımı ( çalışan anne baba, babanın ilgisizliği, anne babanın aşırı baskısı, anne babanın yanlış tutum ve davranışları, itilip kakılma, çok üstüne düşme, konuşacak çocuğu zorla konuşturma çalışıp soğutma...)
3- Çocuktaki hastalık durumları ( alerjik astım, geniz eti, işitme problemleri, kulak sıvı birikmesi, görme sorunları....)
4- Teknoloji ( çok fazla tv tablet, akıllı telefon....)
5- Az da olsa genetik yatkınlık
6- Çocukta bulunan anatomik fizyolojik bozuklukları ( çene damak yapısı, dil bağı, yutma sorunları....)
7- Büyük anne, bakıcı ( şiddet, her istediğini yapma, yanlış tutum ve davranışlar...)
8- Akran yokluğu
9- Dikkat ve algı problemleri
10- Yanlış beslenme ( aşırı beslenme, hiç beslenmeme, katı yiyeceklere geç başlama, doğal olmayan ürünler
11- Apartman kültürü ( kapalı sosyal etkileşim az yapılar)
12- Anaokulu kreş ( bireysel farklıların gözetilmediği kreş ve anasınıflarında çocuların kaybolması, itilmesi kakılması, dışlanması...
..............
Yazacak çok şey var ama en çok dikkatimi çekenler bunlar.
Anne babalar bu tespitlerime kulak verir diye düşünüyorum.
Bu konuda sormak istedikleriniz olursa gönüllü olarak elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
ongun51@gmail.com