Kürtçe okul krizi büyüyor: Mührü kırıp okulu açtılar

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.425
248
Kürtçe okul krizi büyüyor. Önceki gün açılan 3 okul da mühürlendi. Karara tepki gösteren gruplar Diyarbakır ve Yüksekova’daki okulların mührünü sökerek içeriye girdi. Diyarbakır’daki okul sonra tekrar mühürlendi. Cizre’de eğitim bahçede verildi
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, yeni eğitim yılında Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da Kürtçe eğitim veren okul açtı. Pazartesi günü açılan ve öğrencilerin Abdullah Öcalan posterleri ile eğitime başladığı okullar aynı gün valilik tarafından mühürlendi.

Bağlar ilçesinde Kürtçe eğitim yapacak okul olarak açıldığı söylenen Ferzad Kemanger İlkokulu binasının bahçesinde Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da katıldığı basın açıklaması yapıldı. Kışanak, Kürtçe okulun önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

‘ADALETSİZLİKTİR’

Okulu mühürleyen zihniyetin, bu ülkeyi savaşa sürükleyen statükocu zihniyetin devamı olduğunu kaydeden Kışanak, "Şunu söylüyorlar, 'özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı kendilerine izin verebilirdik' diyorlar. Bu da başka bir adaletsizliktir. Türk çocuklar Türkçe'yi ücretsiz kamusal hizmet olarak alacak, Kürt çocuklar Kürtçe para vererek öğrenecek diyorsanız bunun adı ayrımcılık, ırkçılıktır" dedi.
Basın açıklamasına katılan DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de bu ülkede dil ve insan hakları ile ilgili hep yasaklar olduğunu, yasakları ve vurulan mühürleri tanımadıklarını söyledi. Zümrüt, okulun kapısına yönelerek mührü söktü. Zümrüt, buraya bir daha mühür vurulmaması için nöbet tutacaklarını söyledi.

YENİDEN MÜHÜRLENDİ

Bu sırada okula gelen polisler, mühürü yeniden okul kapısına astı. Engel olmak isteyen bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, gaz bombasıyla müdahale etti.Yüksekova’da da açılan ancak Valilikçe mühürlenen Kürtçe okulda, bir grup DBP'li ve okul görevlisi mühürü kırırarak dersbaşı yaptı.

Adalet Bakanı Bozdağ: Kürtçe okullar algı operasyonu

Okul tartışmalarının sürdüğü gün Diyarbakır'a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Okul açma ile ilgili hiçbir başvuru yapılmamış. Okul açmanın şartları var.Burada okul açmak isteyen, yasal duruma uyacak. 'Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz orası hukuk devleti olmaz. Hukuk devletiysek o zaman hukukun kurallarına uymamız lazım" dedi.

YASALARA UYULMALI

Kürtçe okullarla algı operasyonu yapıldığını öne süren Bozdağ "Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına imkan veren düzenlemeyi son demokratikleşme paketinde yasalaştırdık. Yasalara uygun olma kaydıyla bunların yapılması doğrudur.

Ortada bir yasa varsa herkes buna uyacak. Bazı çevreler yasalara aykırı, yasaların arzu ettiği şartları yerine getirmeyen adımlar atıp, daha sonra bunu 'Bizim attığımız adımlara izin vermiyorlar' gibi halk arasında farklı bir algı operasyonu da yapıyorlar” dedi.
http://gundem.bugun.com.tr/uc-ilde-gerginlik-haberi/1260008

Back