Mahalledeki zihinsel engelli çocuk..

seda4429

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2011
28
0
36
İstanbul
yan mahallemizde akli dengesi olmayan bir genç var.üstü başı dağınık kimsesiz gibi.zaten kimsede doru dürüst sahip çıkmıyor.evimde el işi yapıyorum işlerimi almak için giderken görüyorum.cinsel organı dışarda tutup sağ sola gösteriyor.ağzından salyalar felan akıyor ne zaman görsem böle.çok çirkin bir görüntü.yolumun üstünden geçemiyorum:14:

ayy ALLAH yardımcısı olsun yaa insanın içi burkuluyor rabbim akılsaglıgı vermesin verdinede yardım etsin şeyini niye açarki
bilmedigi içinmiki yoksa bi art niyetmi var gerçi soruma bak hastaa

Güzel Allahim acaba bu tür vakalari niye dünyaya veriyor?
cevresi ne yapacak diye siniyor.
Annem anlatmisti bir evli cift böyle olan iki kardese gülerlermis ve bunlarin coculklari olmus galiba 3-4 tane ve hepsi zeka özürlü dogmus............

yan mahallemizde akli dengesi olmayan bir genç var.üstü başı dağınık kimsesiz gibi.zaten kimsede doru dürüst sahip çıkmıyor.evimde el işi yapıyorum işlerimi almak için giderken görüyorum.cinsel organı dışarda tutup sağ sola gösteriyor.ağzından salyalar felan akıyor ne zaman görsem böle.çok çirkin bir görüntü.yolumun üstünden geçemiyorum:14:

Bu mu derdiniz?
Kendiniz söylüyorsunuz akli dengesinin olmadığını..
Onu bu şekilde "kötü görüntü" olarak yorumlamanız çok üzücü..
Ounun yerinde hepimiz olabiliriz.
Çok şükür ya Rabbime ki bana sağlıki sıhhat, ve öyle durumdaki insanlara acıma duygusu vermiş.
Eğer çok dert ediyorsanız ilgili kişilere söylersiniz ama tabi yardım etmek maksadıyla, mahalleden göndermek için değil.
Bu kimsesiz bi çareye, çare olmayı deneyebilirsiniz..

Hic birsey degilde actıgınız baslıga takıldım ben deli cocuk ! cok talihsiz bir cümle olmus bana göre.

en azından o bölgesını açmasa sorun kalmıcak ole olunca rahatsız oluyrum

Bişey diyemiyorum size elbette düşüncenize saygım var.
Ama elinize vicdanınıza koyup bir düşünün.
Ne yaptığını bilmeyen bir insanı yargılayabilir misiniz?
Onu yapmasa, bunu etmese diye?
Keşke öyle olmasaydı belkide imreneceğimiz kişilerden biri olacaktı. Kimse tercih etmiyorki, o ister miydi öyle olmayı?
Kim bilir neler yaşadı..
En küçük sorunda bile çıldırcam diyen biz ne hayatlar, ne sorunlar var haberimiz bile yok.
Uzun yazdım k. bakmayın.
Dediğim gibi sosyal hizmetler mi olur ne olur bilmiyorum gidip ona yardım edilmesini, bi hastaneye götürülmesini falan sağlayabilirsiniz.
Bu şekilde buraya orasını açıyor, ağzı burnu akıyor diye bi yere varacağınızı sanmıyorum.
Yarın birgün sizinde öyle olmayacağınızın garantisini kimse vermiyor size.
Şunuda unutmayın insan kınadığı şeyi yaşamadan ölmezmiş..
İyi geceler size

bizim de oralarda deli metin diye biri vardi aslnda bizim mahalede fialn degildi ama gezerdi,yazik neler yapardi ona ..garibim döner severmis ama tabiki para olamyana döner mi var yok tabiki,babaannem, rahmetlide pek carsi pazar gezemezdi nefes darligindan birgün tesadüfmü tevaffukmu ne denir bilmem halama beni bi cikar agir agir yürüyeyim demis arabyi birakmislar carsida bu metini aglarken görmüs ne oldu filan anlatmislar,döner istedi bir iki verdik ama artik parayla diye yazik herkeste veriridi ama elinden alirlardi bozuk para vererek kandirirlardi,babaannemde dönerciye aylik para veriyordu hergün vereceksiniz buna diye,öyle tansiti metinle üvey annesi varmis bunu eve barka koymuyormus babannem eve alir giydirir yedirir icirirdi,hatta halamlar anne alma bunun akli dengesi bozuk cocuga biri birsey yaptirmak icin zorlar diyordu metin bana birsey yapmaz derdi pamugum..bizlerde o cocugu cocuk dedigim kocaman adam gibiydi,carsida görünce böyle icimize hafif bi kötülük gelirdi suna bak deli gibilerden allah affetsin babaannemin sayesinde sevdik onu,affedersiniz sümügü akaardi bildigin upuzun babaanenmin hic midesi bulanmazdi silerdi yazik derdi onunla oturur normal insan gibi sohbet ederdi..velhasil babannem vefat etti canim benim,metin birdaha oralara gelmedi..suanda metini görsem tiksinmez yklasirdim babaannem onu sevmi,babannemin emaneti diye..
yni kiscasi onlar ne yapsinlar akli melakeleri yerinde degilse seyini durup dururpken cikarmiyorsa oda farkinda olsa cikarir mi,korkuyor olabilirisniz ama lütfen tiksinp kücümsemeyin

Son düzenleme:
bizim sokakta da ümit adında, 26 yaşında yakışıklı bir delikanlı var ama aklı 3-4 yaşındaki bir çocuğun aklı gibi. ümit 4 yaşlarındayken havale geçiriyor babaanneside çocuk üşüdü heralde deyip sarıp sarmalıyor, sıcak tezek yaparlarmış eskiden köylerde, onun içerisine koyuyor bir de çocuğu. annesi ise köyde imece usulü çalıştıkları için komşuya yardıma gitmiş. eve geldiğinde bir hırıltı duymuş, nerden geliyor bu ses diye anlamaya çalışırken bir bakıyor ki ümit ağzından burnundan boğazına kadar kanlar içerisinde. hemen açıyor üstünü başını.annesi ümitten öncede 4 çocuğunu bu yaşlarda kaybettiği için ümit de ölecek sanıyor, eşine haber veriyor ama öncekilerin ölümlerinden dolayı ümitin de ölümünün geldiğini düşünerek beklemeye koyuluyorlar. ama anne yine dayanamayıp eşine doktora götürelim demiş.doktor yaşama şansının % 1 olduğunu söylemiş ama elinden gelenide ardına koymamış. 6 ay hastanelerde geçirmişler zamanlarını. gözleri görmez ümit görmeye başlamış, kilitlenmiş elleri çözülmüş. çok zengin olan ailesi paralarını hep ümitin masraflarına harcamışlar. elde avuçta hiçbir şey kalmamış. geçen yılda babası vefat etti. anne ile ümit bir de evli ablası yaşayıp gidiyorlar. ümit bazen o kadar bağırır ki bütün mahalle onun sesiyle inler. gelenden geçenden el kol hareketleriyle kitap kalem ister. gördüğünü öpmeye çalışır. bazen evin penceresinden sokağı izler durur. birde haftada iki gün özürlüler okuluna gidiyor, bayılıyor okula gitmeye.
kendi kendime diyorum sağlığı yerinde olsaymış hayat ne kadar farklı olurdu onun için.üstelik ümit sağlıklı doğmuş ama cehaletin kurbanı olmuş bir çocuk.sizin dediğinizde öyledir belki, onun durumu dahada kötü. Allahım yardım etsin hepsine. ümit evde küçük bir çocuk gibi annesine abasına muhtaç. o ister miydi böyle olmayı, ne o ne bir başkası. Allah hepimize sağlıklı, sıhhatli yaşam nasip etsin.
bunları anlatmamdaki neden olayları başından bilmek insanlara ve çevremize daha anlayışla yaklaşmamızı sağlar.böyle olan kardeşlerimiz için hayır duada bulunalım inşallah.rabbim bu şekilde imtihan olunanlara yardım etsin ,bizleri de muhafaza eylesin inşallah.

Bir kere başlık çok çirkin ne demek deli çocuk !!!!!!!! Bunun yerine özürlü,engelli yazabilirdiniz.Çocunuz var mı bilmiyorum ama kendi çocuğunuza yapılmasını istemediğiniz şeyleri lütfen başka çocuklara yapmayın...Allah çocuğunuzla imtihan etmez inşallah sizi davranışınızdan ötürü....Ne oldum değil;ne olucam demeli insan.....

Bir kere başlık çok çirkin ne demek deli çocuk !!!!!!!! Bunun yerine özürlü,engelli yazabilirdiniz.Çocunuz var mı bilmiyorum ama kendi çocuğunuza yapılmasını istemediğiniz şeyleri lütfen başka çocuklara yapmayın...Allah çocuğunuzla imtihan etmez inşallah sizi davranışınızdan ötürü....Ne oldum değil;ne olucam demeli insan.....
evet canım başlık ağır olmuş.:31:

arkadaşlar lütfen engelli insanlardan bahsederken özürlü kelimesini kullanmayın FİZİKSEL veya ZİHİNSEL ENGELleri, özür değildir.lütfen dikkat edin ya...

Allah yardımcısı olsun. Çok zor... Ona yardımcı olması için yetkili bir yeri arasanız çok daha güzel olur. Mahalleden kimse böyle bir şey yapmaya yeltenmiyor mu acaba? Bir de konunun başlığı gerçekten üzücü olmuş. Herhangi bir art niyet ile yazdığını düşünmüyorum. Görevli arkadaşlar değiştirirler belki.

Bazı arkadaşlar özürlü kelimesini kullanmış . Bu da çok çirkin bir kelime arkadaşlar. Bu kardeşlerimiz (ister fiziksel ister zihinsel olsun) özürlü değiller sadece engelliler. Bu tür şeyler onların özrü değildir, lütfen biraz daha dikkat edelim.

ne yaptığın farkında olsa o hareketı ınsanlar içinde zaten yapmaz agır kelımeler sölemeyın büyük konuşmayın yarın ne olacagımız bellı değil dünyanın bin bir türlü halı var ALLAHım kimseyı sahıpsiz bırakmasın yardım etsın o çoçuğada

Durumu babana (veya eşine) bildirebilirsin.Onlar da araştırıp nerede yaşadığını öğrenirler.Evi ve ailesi yoksa sosyal hizmet kurumuna haber verirler.Belki de ailesi vardır,ilgisizdirler ya da yaşlıdırlar,başa çıkamıyorlardır.Araştırmak lazım.
Senin gördüğün gibi,çocuklar da görüyorlardır.Konuyla ilgilenmek toplumsal bir sorumluluk aslında.Neden bu zamana kadar mahallede kimse birşey yapmamış anlamadım.

Yaşadığınız yer istanbul. Bu tür engelli insanların barınabileceği yerler var. Belediyelerin bakım evleri var. Tavsiyem bu insanlar için sadece belediye ye bilgi vermek. Onlar gerekeni yapacaktır. Tabii öncelikle sizin bu iş için uğraşmanız gerekecek!
bakarsınız engeli azda olsa gidirelir ve yeni bir hayatı olur. Olmasa bile sokakta kendi bilmezlerin oyuncağı olmaz. (öyle zannediyorum ki yaptıklarını dışarda gençlerin cocukların teşvikidir.)

deli çocuk mu????
rabbim zaten ona yeterince akıl vererek yaratmış olsaydı o şimdi bu durumda ve böyle olmazdı,
ama allahın takdiri ilahisi işte.
ama sizde buna deli çocuk diyerek ona hakaret etmeyin lütfen.

yarın bizlerin de ne olacağı belli değil belki ondan daha acınacak durumlara düşeceğiz allah bilir.

bu topik dertlerin paylaşıldığı bi topik ve ben bunu bir dert olarak göremedim ayrıca.
sırf konu açmak için bu tarz şeyler yapmayalım lütfen.

Back
X